Отиди на
Форум "Наука"

F-35 против A-10


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

В САЩ тихо проведоха отдавна планираните съвместни изпитания на "обединения ударен изтребител" F-35 с щурмовика А-10. Това вече предизвиква бурни недоволства в стил "но те сравняват ябълки с череши". Получените резултати предизвикват подозрения, че те ще бъдат "правилно разбрани" в полза на F-35. 

Изпитанията започнаха на 5 юли и продължиха седмица. По рано ВВС съобщаваха за тези си планове, но без никакви подробности и дати. Това предизвика съмнения за нездраво бързане, още повече на пустинен полигон с добре позната "мишенна обстановка" което е в полза на F-35. При това резултатите ще оценява новия "главен метеоролог" на Пентагона генерала в оставка Робърт Бахлер. 

На първия ден 5 юли двойка F-35 и А-10 изпълнява "нападение над условно летище" на което са разположени стандартни контейнери които да имитират здания и транспортни средства. А-10 носи по две 220 кг управляеми бомби, два "маверика" и 400 изстрела за 30 мм си оръдие, а F-35 една 220 кг бомба с лазерно насочване и 181 25 мм изстрела. Продължителност на заданието 1 час. Височина -3000 метра в течение на 20 минути. Имитира се противодействие на малокалибрени зенитни автомати и ПЗРК.

На втория ден заданието включвало съпровождане на двойка "Оспрей" имитиращи евакуация на свален пилот зад линията на фронта. На третия ден задачата била същата, но нощем. 

На третия ден през деня в течение на час и 15 минути се провеждат атаки против добре видими цели без реално използване на оръжие. Имитира се противодействие от ЗРК със средна далечина на стрелбата, ПЗРК и ЗА. При това ЗРК се имитират без използване на най модерните дециметрови радари, чието производство се усвоява и които много по ефективно откриват самолети по технологията "стелт"- още един реверанс към F-35 който по дълго ще остане незабелязан. Отделно проблема, че радиолокационния контрол над полигона Чайна лейк не позволява да се оцени ефективността на противоракетните маньоври. Самото включване на тези ЗРК в заданието е още един бонус към F-35. По принцип такива ЗРК не се намират на първата линия, тъй като могат да бъдат подавени от артилерията и/или РЕБ на сухопътните части. 

На последния ден вече двойки А-10 и F-35 имитират авионасочвачи за три звена F-18C. Целите пак са без камуфлаж и със същия състав на ПВО. 

Специалистите веднага забелязаха непродължителния характер на бойните задачи (което пак е в изгода на F-35, тъй като А-10 може значително по дълго да виси над бойното поле).

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...