Отиди на
Форум "Наука"

ЕС инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри от световна класа


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Европейският съюз ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри от световна класа, съобщават от Европейската комисия.

Съветът на министрите прие регулация за създаване на европейски високопроизводителни изчислителни технологии, които ще използват ресурсите на 25 страни членки за изграждане на инфраструктура от суперкомпютри и подкрепа на изследвания в сферата. Съюзът ще инвестира общо 1 милиард евро и допълнителни 400 милиона евро ще дойдат от частни партньори, докато от дългосрочния бюджет са планирани други 2,7 милиарда евро за финансиране на проекти.

Програмата ще е базирана в Люксембург и ще започне през ноември, като ще продължи до края на 2026 г.

ЕС цели закупуване на четири суперкомпютъра, които ще бъдат свързани със съществуващата национална инфраструктура, като публичните и частните потребители в цяла Европа ще могат да ги ползват в повече от 800 научни и промишлени области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединяване към съвместното предприятие са поели следните европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

https://news.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой може ли да ни насочи към IDE за програмиране на такива компютри. Сега виждам приложение в областите на биохимия, метеорология, аеродинамика, горивни процеси, якост на конструкции и естествено физика. 

  Как ще се смята машинното време? Защото машината сигурно ще действа така - процес на зареждане с данни>смятане>процес на извеждане на резултата. Дали ще приемат задачи, които траят 5 секунди?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, ISTORIK said:

Европейският съюз ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри от световна класа, съобщават от Европейската комисия.

Още едни милиарди (милиард ще е само началото) на вятъра. В момента, в който вече се разработват квантови компютри, гигантските сънливци от Брюксел са решили да отчетат дейност и да си оправдаят тлъстите заплати. Или да напълнят нечии сметки. Или и двете ...

Напънала се планината и родила ... мишка!

Така едно време похарчиха милиарди за внедряването (по Стахановски) на енергоспестяващи крушки. Остави друго ми и данъкоплатците бая се бръкнахме в личен план, щото забраниха продажбата на обикновените. И никой от умниците в Брюксел не се сети за познатата още от 60-те LED технология. Виждаме къде са LED- ките днес. 

И с тая простотия ше е същото. Единствено не е ясно дали наистина са си ПРИРОДНО ТЪПИ, или са КОРИСТНО ТЪПИ както се казва ...

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...