Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран кораб Союз МС-10. Старт на 11-ти октомври 2018 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз МС-10 бе изведена на стартовата площадка

2018-soyuz-rolls-on-pad.jpg

Снимка от извеждането на ракетата "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

10 октомври 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 9-ти октомври, ракетата-носител от среден клас "Союз-ФГ" с транспортния пилотиран кораб "Союз МС-10" бе изведена на стартовата площадка №1 (още наричана Гагарински старт) на космодрума Байконур. Ако всичко мине наред, утре, на 11-ти октомври, в космоса ще се отправят едва двама души - руският космонавт Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг.

Напомням на читателите, че миналата година Русия да съкрати екипажа на постоянно пребиваващите руснаци на "Международната космическа станция" от трима на двама души. Модулът "Наука" продължава да стои на Земята, той все още не е изстрелян, а руският сегмент на МКС не е завършен. Като добавим и финансовата криза в Русия, чрез съкращаването на екипажа руският космически отрасъл търси начин да пести средства. 

Русия все още се надява да изстреля "Наука" до края на 2019-та година, но за да се случи това, модулът трябва да бъде напълно готов и изпратен към космодрума Байконур още през зимата или пролетта, тъй като финалните изпитания ще продължат поне девет месеца. 

За повече информация относно "Союз МС-10" и още снимки: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2400-2018-soyuz-fg-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Руската пилотирана ракета Союз-ФГ с кораб Союз МС-10 и двама души на борда не успя да стигне орбита

2018-11-oct-soyuz-ms-10-launches.png

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Roscosmos/TSENKI

11 октомври 2018 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Преди броени минути руската ракета "Союз-ФГ" с транспортния пилотиран кораб "Союз МС-10" излетя от космодрума Байконур в Казахстан. На борда на кораба се намират астронавтът на НАСА Ник Хейг (който лети за пръв път) и космонавтът на Русия и ветеран с една мисия зад гърба си Алексей Овчинин. 

За съжаление поради неизвестни до този момент причини са възникнали проблеми с ракетата-носител. Екипажът няма да стигне до орбита и няма да се скачи с "Международната космическа станция". Корабът им ще се върне по стръмна балистична траектория.

Очакваме спасителните екипи да пристигнат на мястото на кацане след около 90 минути. Екипажът е трениран да реагира адекватно в такава форсмажорна ситуация. 

Надяваме се и се молим за добър завършек.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2404-2018-soyuz-ms-10-booster-failure

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

РЕДАКЦИЯ в 12:23 ч. : по последна информация от НАСА ТВ руските спасителни екипи са успели да се свържат с двамата членове на екипажа на "Союз МС-10". Те са живи и по първоначални данни "в добро състояние". 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

РЕДАКЦИЯ в 13:11 ч. : По информация от НАСА ТВ спасителните екипи са достигнали до кацналия аварийно кораб "Союз МС-10" и са заварили двамата членове на екипажа вън от спускаемата капсула. Всичко изглежда наред по отношение на тяхното физическо състояние. Хейг и Овчинин ще бъдат извозени спешно до Москва. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...