Отиди на
Форум "Наука"

Зимно или лятно часово време


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Споделям един интересен материал по темата:

Лятното часово време: какво си мислим, че знаем за него?

Лятното часово време е система, чиято идеална цел е пестене на енергия, засяга над 1.5 милиарда човека (включително и в България), но самото влияние върху хората сякаш остава неизяснено. Обикновено времевият период се измества с 1 час, за да може активната част от деня да съвпада със светлата. Някои държави променят часовото време не с един час, а с половин, защото според техни модели това е по-изгодно и ползотворно.

Това, в което всички сме сигурни, е че смяната на времето два пъти в годината е стресиращ фактор и влияе зле върху хората и тяхното здраве. Те имат нужда от кратък период на адаптация, през който не са особено продуктивни и дори има леко завишение в честотата на различни инциденти. Хората споделят, че не изпитват особено удовлетворение от животаслед периодичните времеви промени (3), а учениците дори показват много по-слаби резултати в училище (4). Циркадианната регулаторна система просто не може да се адаптира към лятното часово време и ежегодните промени (11).

timeisntreal.0.gif

Когато става дума за инциденти, автомобилните са изключително интересни за изследване. Установено е, че непосредствено след самата времева смяна се наблюдават малки пикове с висока честота на пътни произшествия. Това се дължи именно на стреса и нуждата от адаптация. Намаленото количество сън при подобни транзиции се оказва рисков фактор (1). Като цяло тези ежегодни промени в краткосрочен план не оказват особено положително влияние върху пътните инциденти, но в дългосрочен план броят на катастрофите се редуцира с 8-11% (2, 5, 6). Лятното часово време в дългосрочен план спасява животи на пътя.

Интересното е, че според изследванията, когато светлата част на деня не съвпада с активната, битовите престъпления зачестяват. Лятното часово време води до редуцирани нива на престъпност – с до 7% в САЩ (7).

Цялата статия: http://6nine.net/2018/10/15/daylight-saving-time/?fbclid=IwAR3qbfH1csLpQiH_tfiCaPGzDSyBUZIZScdMnP-DIUSSD698xmXzQVnR6CM

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно време са нямали подобни проблеми. Лягали са и са ставали с кокошките и слънцето и всичко е било наред. А днес всички са зомбирани от лампи, телевизори, нощни кръчми и други подобни нито спят достатъчно, нито имат вече нещо общо със слънчевия ритъм. 

Лятното часово време е измислено през 19 век от феодалите-робовладелци тъй като за тях ако сутрин в светлите часове хората не работят това си е чиста загуба на пари, а вечер е нямало значение кога си тръгват хората тъй като тогава да работели по 12 часа и повече. 
 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...