Отиди на
Форум "Наука"

Флуорида във водата и някои продукти за козметика и хигиена


Recommended Posts

  • Администратор

Един от популярните страхове е този срещу флуорида във водата и някои продукти за козметика и хигиена. Страхът бе разпространяван дори и в последната книга на Юлияна Дончева за козметиката, която макар и да не е навлизала по-дълбоко в природните науки, твърдо заявява, че флуоридите са безкрайно опасни и трябва да се избягват на всяка цена.

Но казусът около този компонент е много по-комплексен. Доказано е, че при минимални или липсващи количества следва бързо влошаване на здравето на зъбите, което най-силно се наблюдава при децата. Много здравни организации препоръчват прием от 0.7 мг за литър вода, но да не се надвишава 1.5 мг (1). Или отново стигаме до златното правило, че дозата прави отровата, но и дозата прави лекарството.

През 2007 година в питейната вода на град Джуно, Аляска, САЩ са били премахнати флуоридите (4). Водата е била напълно чиста спрямо тях. Вече резултатите от това политическо решение са видими. Средният брой на процедури за лечение на кариес при деца под 6 години е скочил от 1.55 до 2.52 за година - над 60% увеличение. Финансовото отражение на този феномен за американците е равно на по още над 300$ за всяко дете.

Макар наличните доказателства, които доказват, че няма място за паника, все още много хора вярват, че консумацията на продукти с наличие на флуордни съединения води до остеопороза, онкологични заболявания, синдром на Даун, хронични бъбречни заболявания, високо кръвно налягане и други. Но в научният консенсус и становищата на различни здравни организации се посочва, че флуоридите са напълно безопасни в оптимални количества (2).
Разбира се този феномен не е наблюдаван само в този град. През 2011 година канадският град Калгари също решава да направи същото. И там отново се стига до извода, че премахването на флуоридите води до повече работа за зъболекарите (3). Това кара Канада да възстанови флуоридизацията на питейна вода.

Може би изводът, който трябва да си направим е, че флуоридите в питейната вода са полезни? Или, че политиците трябва да взимат научно обосновани (science based) решения за благото на хората, които представляват. Взимането на решения без добро аргументиране, а само на база предчувствия и лични мнения е безотговорно.

Източник: 

Link to comment
Share on other sites

Пряко свързано с първичното и висше . В оптинални количества е добре, но за деца и бременни внимавайте много.Има полудостъпна информация , повлиява на развитие на ЦНС и психичен пол. Проблем е , при недостик, проблемите са от същия порядък., недоразвитие,често е възможна лека олигофрения.

 Недоказано, смо споделям, според моя баща, когато работеше активно , повишени нива на флуорид и на витамини, витамини като Д , Б , и А, за деца водят до по чести отклонения в психичния пол, т.е. джендъри , хомота и съпътстващи псих. поражения.Няма доказателства за това, моите деца , много на брой са гледане с тази препоръка, внимателно дозиране, правете го и вие, в никакъв случай не се плашете от флуориди и витамини, но внимателно с дозите, ако хранеата е пиодходяща, намалете или спрете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

във българската вода не слага флуорид  във водата а хлор

Цитирай

Основните източници на флуорид са хранителните продукти и питейната вода. Най-богатите на флуор храни са рибата, както и различните видове зеленчуци. Най-честите нежелани лекарствени реакции, които се наблюдават са дентална флуороза, която се изразява в кафяво оцветяване на зъбите при деца. Предполага се предозирането с флуор може да доведе до костни тумори. Максималното количество флуор, което трябва да се съдържа в питейната вода е 1 мг на литър. Флуоридът заздравява и подсилва зъбния емайл и по този начин предотвратява разрушаването на зъбите.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...