Отиди на
Форум "Наука"

Богати тогава и сега


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Веднага казвам, че никакви готови тези няма да изказвам, на нищо няма да настоявам, просто ще съобщя някой свои откъслечни наблюдения, които ме навеждат на някой мисли.

Гледам си значи аз любим автор по любим ютуб канал на интересна тема. Алексей Исаев с лекция за Демянския котел

Там той спомена две неща за икономиката на Германия и СССР които силно ме впечатлиха. Първато беше, че съветските военни не са очаквали, че обкръжените в Демяския котел ще бъдат "закидань золотьми слитками". Демек германците хвърлят толкова ресурси във въздушния мост колкото руснаците принципно не могат да си позволят просто защото са бедна държава.

В лекцията си "Хитлер като военачалник" Исаев споменава още нещо интересно. През 1945 когато съветските войски навлизат в Германия изпитали икономически шок "За какво им беше на тия богати хора да ни нападат". Но нещата били огледални, през 1941 германците идващи в СССР изпитали подобен шок "Защо фюрера ни помъкна в тази бедна страна, какво може да вземем оттук". 

В още една своя лекция той пак говори за това каква огромна икономическа разлика е имало между СССР и Германия.

Според него на 22 юни германската армия е разполагала с ред техника например високопроходими бързоходни влекачи, сглобяеми мостове, тежка артилерия в полевите дивизии и други които за съветската армия са били напълно невъзможни и от рода на фантастиката- няма пари.

Пак той в друга своя лекция разказва за 1945 и засяга въпроса с операция "Немислимо", когато американците се готвят да нападнат СССР. Според него, не е ясно, даже дали победоносната с много опит съветска армия е можела да се справи с американците, тъй като те имат много повече техника. Например имат тежка самоходна артилерия, което за всички други е било нещо от рода на бластерите, могат да си позволят да подпират даже на тактическо ниво своята пехота с тежка артилерия, което не могат дори германците, имат огромни количества специализизирана техника за всеки случай, която им позволява светкавично настъпление или бързо отстъпление без загуба на тежка техника. 

Изводът е, че през 1940 те икономическата ситуация в света е била подобна на тази и днес. Невероятно богата Америка, много богата Германия и бедна Русия (бих добавил и бедна България). Тоест нищо не се е променило в икономически план.

Част 2 от наблюденията.

Гледам си значи аз пак така любими историци по любим ютуб канал 

И пак се споменава нещо интересно за икономиката. Според Клим Жуков през 16 век Нидерландия (днешни Белгия и Холандия приблизително) е дава на краля Карл V два пъти повече доходи от златото и среброто на новия свят! А Испания на фона на другите части от европа е била бедна.

Замислих се, а днес как е? Ами почти същото е, доскоро Испания и Португалия са били "бедния роднина" в ЕС, а дори и сега те са значително по бедни от Германия, Великобритания и Франция.

Пак с лекция на Клим Жуков е свързано следващото ми наблюдение. Този път не се сещам в коя лекция беше. Този път за средновековието. Там той говореше, как през средновековието Русия била бедна страна, която купувала оръжие от чужбина. Основно от най развитите и богати райони Рейнланд в Германия и Ломбардия в Италия. 

Ха помислих си- същото е и днес- Русия е бедна и изостанала страна, която купува технологии от Европа. Днес пак Германия (Рейнланд) е най богата и развита в Европа. За Ломбардия пак може да се каже, че е една от най развитите и богати части на Европа.

Сетих се и за Ана Комнина и кръстоносците. За нея латините били железни съдове, а ромейските войници глинени гърнета. А по това време метала и неговата обработка са били високи технологии. Тоест количеството метал и високото майсторство в обработката му показват, че още през 10-11 век Европа е била по богата от Византия. Днес пак е същото-Гърция пак е "бедния роднина".

Крайният извод какъв е. 

Времето върви, минават даже хилядолетия, но икономиката изненадващо остава на това ниво на каквото е била преди стотици години. Най богатите места в Европа от средновековието и до днес си остават едни и същи. Единственото за което се сещам е южна Италия със Сицилия, които след откриването на Америка стават по бедни отколкото са били по рано. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да също съм мислел по този въпрос. До Гръко - Персийските войни някъде около 500 - 480 г пр н е , Гърция по сравнение с Персийската империя (Вавилония, Асирия, Сирия, Египет, Бактирия) е не бедна ами направо са си голтаци и просяци ! Най богатите гръцки градове - Ефес и Милет са под властта на Персия в Мала Азия . Огромна част от гърците ходят да работят в Персия и даже военоначалниците които побеждават персийската армия , след това бягат в Персия. 

Македония на Филип и Ал. Македонски фона на Гърция са бедняци, на фона на Персия са си направо голтаци. Ал Македонски като пленил жената ( и дъщерята ) на Дарий се отнасял с уважение към царицата (и се оженва за дъщеря му). Само веднъд Ал Мак обидил царицата на Персия. Пратил и вълна да преде и тъче. Царицата била в шок от вълната , в Персия аристократките   не предели вълна и не тъчели платове. 

Рим също е бил доста по - беден от Етруските , чиято колония са били. Когато едни картагенски дипломати отишли в Рим за някакви договори отишли при някакъв МНОГО ВАЖЕН римски сенатор - май някакъв консул . Видели го в къщи да яде ... ряпа и му се присмели. Великия римлялнин ядел ряпа. Цял Картаген се смял. 

Бедна камениста Гърция почти побеждава Персия , а още по - бедна македония и едните и другите. Също и Рим с ядещите ряпа сенатори и консули побеждават богатите изтънчени икономически силни Етруски и картагенци. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето нещо за пътищата , пощата , финансовата и данъчната система на Персийската империя.  Персия започва война с Гърция не за да я завладее , а за да отмъсти за помощта която европейските гърци оказват на възстаналите малоазиатски гърци . 

monetyi-Persii.jpg

Еще одним важным достижением персидской цивилизации были прекрасные дороги, описанные Геродотом и Ксенофонтом. Самой знаменитой была царская дорога, идущая от Эфеса в Малой Азии до города Сузы на Востоке.

Отлично в древней Персии функционировала и почта, чему также немало способствовали хорошие дороги. Также в древней Персии была очень развита торговля, на всей территории государства функционировала продуманная налоговая система, схожая с современной, при которой часть податей и налогов шли в условные местные бюджеты, часть же отправлялась к центральной власти. Персидские цари имели монопольное право на чеканку золотых монет, в то время как их сатрапы могли тоже чеканить свои монеты, но только серебряные или медные. «Местные деньги» сатрапов ходили только на определенной территории, в то время как золотые монеты персидских царей были универсальным платежным средством по всей персидской империи и даже за ее пределами.

Coin_from_Time_of_Darius_I-Xerxes_I.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Напълно си прав. Прочее думите ти навеждат на едни други размисли. За това как по бедните, по варварските общества са по боеспособни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гледах предаване , разказваха , че най - скъпият клас  оръжие е флота. Много по- скъпо от пехота, кавалерия, колесници, брони, артилерия, танкове, авиация или ракети. Не случайно сериозни флотове имат само велики държави. (Разни стари древни корвети по на половин век не ги считам за сериозен флот, те са така да дразнят противника.) 

Например велики държавит както Австрия и Прусия не са имали сериозни флотове. Едвам след обединяването на Германия и превръщането и в икономика номер 1 в Европа и N 2 в света Германия най - накрая създава сериозен флот. Огромни фантастични пари и конкуренция с Англия и всичко това за няма нищо... 2 сражения без решаващ изход , флота без бой бива предаден на Великобритания след П Св В. 

Малки държави като една човешка длан  както Португалия или Холандия благодараение на флота си стават велики сили за известно време. Същото и с една педя страни както средновековните Венеция и Генуа - едната притисната от Алпите до морето , другата няколко островчета в блатата стават велики морски държави. 

Реално само БОГАТИ , много богати страни могат да си позволят голям флот. Финикийци , Атиняни и разбира се Картаген. По - бедните тогава страни както Спарта, Рим ядещи ряпа (Рим) и нямащи злато и сребро а някакви смешни железни пари , които никой не иска (Спарта) са принудени чрез нечовешки, диктаторски, дранконовски, сталински методи да строят флотовете си , понеже няма пари. 

Гледах много интересно предаване за едно малко изучено място в историята - Времето между края на 1 и началото на 2 пуническа война. Този момент е много загадъчен в историята. Причините и развоя на 1 и 2 Пунически войн са долу горе ясни. А какво става между двете  войни не е много ясно. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Който се интересува от Пари и Политика , които винаги са привличали мъжете нека погледне това кратко но съдържателно филмче. Накратко - Демократичната Олигархия в Картаген въобще не се интересува от съдбата на родината си и народа си. Мисли се за недосегаемазаради морето, флота и крепостната стена. Картагенската Олигархия за да си запази парите не плаща заплатите на войниците които 6 години си проливат кръвта за Катраген !!! Когато измамените войници възстават олигархията се обединява в името на Парите и избива войниците си които са воювали с Рим. Не Рим ги унищожава ветераните а Картаген унищожава своите ветерани .  

Под беден Рим имам предвид разбира се ранния Рим до 2 Пуничска война ! Разбира се след 2 П. война Рим става много богат , аз говоря за Рим до 2 П. Война ! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 21.02.2019 г. at 19:58, kramer said:

Има и обратни примери - бедна Ирландия - богата Ирландия, бедна Швеция - богата Швеция и т.н.т.

Да динамиката също е интересна ! Някога считани за бедни и изостанали, стават богати и процъфтяващи , после обратно. Обикновенно процесите са столетия , но и за 1 човешки живот може да се проследи някаква динамика. Спомням си като дете , вече Германското икономическо чудо отшумяваше и се говореше за Японского икономическо чудо на робоитие ! Някои се възхищаваха, други казваха , че Япония има темпове на развитие 10 % понеже е изостанала полуфеодална държава , и ако въведът 1 машина в изостаналата азиатска страна то производителността се вдига и с 10 и даже с 100 % ) Абе това което вече в 20 век говорихме за комунистически Китай , през 70 - 80 години на миналия век говорихме за азиатска Япония. 

Към края на 80 години почна да се говори и за 4 те икономически тигра - Ю Корея, Тайван, Сингапур, Хонконг . Но повечето бяха на мнение че тия тигри са евтина работна ръка , отверки които са си прости азиатци и с помощта на отверки просто сглобяват гениалната и прогресивна европейска и американска техника ! Тия приказки в началото на 21 век съответно почнаха да се говорят за КНР - работна ръка евтинийка - отверкаджии събирачи на гениалните америкаснки и европейски разработки )

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Всъщност специално за Германия няма никакво икономическо чудо. Тя е едно от най богатите места в Европа поне от ранното средновековие.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
On 21.02.2019 г. at 20:58, kramer said:

Има и обратни примери - бедна Ирландия - богата Ирландия, бедна Швеция - богата Швеция и т.н.т.

В сравнение с кого и кога?

Ираландия преди е била много бедна. Днес отново е доста по назад от Германия, Северна Италия и Франция.

Швеция е била бедна да кажем в ранното средновековие, но към 16-17 век вече е много богата. Наричат я "северния лъв". Тя е дотолкова безобразно богата, че е първата държава в Европа използваща не наемна, а регулярна армия, която е несъръзмерно огромна спрямо населението и и струва ужасяващи суми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Top 20 Country GDP (PPP) Ranking History (1980-2023)

 

This video shows the Top 20 countries with highest GDP PPP from 1980 to 2023. The ranking includes superpowers, such as United States, China, Japan, India, and Germany. It also compares the total GDP (PPP) of different continents from the Top 20 countries, mostly North America, Europe, and Asia.

Явно данните 2018 - 2023 са някаква прогноза , едва ли създателите на графиката имат машина на времето и са пътували до 2023 година ) 

 Забележете водачите в световната икономика по РРР през 80 години на минали век  - САЩ, Япония, Германия, Италия Бразилия, Англия, Франция .... Китайската Народна репубдика е зад  ... Индия , Мексико и ... Саудитска Арабия !!! През 80 години Китай по брутен продукт е на косъм пред Испания и Канада ?!?  

Едвам през 1985 година Китай изпреварва Индия ! 

Италия по това време е преди Англия и Франция зад Германия ?!? 

Забележете - приятелите Саудитска Арабия и Иран са все един до друг ! 

1990 година - Китай е зад Италия, Франция и Бразилия. 

1992 година - Китай е вече плътно зад Германия ихпреварил Ан и Фр.

1995 Китай диша в гърбъ на Япония, Германия е отзад. 

2000 година - "големия" приятел на Китай - Япония е задминат от Народната Република . Индия е плътно зад Германия .

2005 година - КНР е вече 50 % от САЩ , Индия е пред Германия !

2010 година - Индия 3-та  икономика по РРР в Света ! КНР настъпва по петите САЩ.

2014 година Народната Република 1 ва в света по РРР , Идия стабилно трета .

2018 година съотношение на икономикте по РРР 

КНР - 24  / САЩ - 20  /  Индия - 10 /   Япония - 5,5  /  Германия 4,2 /  Русия 4,0 

 

 

 

 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За времето 1840-1930 г. от Швеция емигрирали 1,2 млн. което било половината от тогавашното население. Само през периода 1867-68 по време на глада емигрират 60 000. 

http://yandex.ru/clck/jsredir?bu=7eu8&from=yandex.ru%3Bsearch%2F%3Bweb%3B%3B&text=&etext=2073.FQ-kAzgndTXnEZm4YNdWYCr6k-i4CV4zuvKyKqGydc5kLtwwzlmZRxwAiTAdBjNk.440b3fcceb1b96f1d81812dd360b31334d8383e1&uuid=&state=PEtFfuTeVD5kpHnK9lio9dFa2ePbDzX7kPpTCH_rtQkH2bBEi5M--bO-cYhaTVRUoRk_ZWu4JsKOt-pLKnbYCLnvOrQJ4nVD&&cst=AiuY0DBWFJ5Hyx_fyvalFPrAevnm19ubkiXpQpSRAk7i2HXkj6A3-BTIFex20bbCTq-q-OKZsLEFc4rypmgJzsbOQxb3ZOLurFzfj3f7A9TPG7abdOYlefsJxn9YaqooTWGU1rnF3tYkUeIz_GVvitlLrwH5gFk1JV0BdLmjB6xXqokfafnD12gq1EWOVdFKScjaoPrXYHbM0Ct44JEo3Yp1YicZfIVqlVgOu3oWmMYAwnjdRfsSrKUJFYQ4aEkWQH-wrdUHm_EWLWNcfh75UMVB4qhqZxXEhfXnRrTAqQRDI7RdiGqfLP7rMJVeQzNW8rx-GU_YAvPphaH4WLtIsLNGtIy4kdiuQRh_6IfJFrjhVP2sr6A14A,,&data=UlNrNmk5WktYejY4cHFySjRXSWhXSHNtck1aRUppY1RRUHFjb1ZWN2p5cVNpU0dNRm9IWno2ZlAzNTJiZElGa1BzbGNndHpVeFBOZGtvd2V5cVZ1eUtSNTVYRUo0OVRBcTB4aGdZTmd2czhKREY1TW5SV2RVQUx4M2xOYzFBRWxoTkR1ZlpWMmlfRSw,&sign=8353c5c88352b6c176ab4dd5dc20c42c&keyno=0&b64e=2&ref=orjY4mGPRjk5boDnW0uvlrrd71vZw9kpVBUyA8nmgRG9YlS3fhPDVsA2NIMCZYM1uks2IL39V51aXqANC-KVOCPHFj1GckI6cFMXuHoENWnpae-QRSjg__I90p9vR7LZFoQxBtgD6qnRF-Tx842zqToqCD1QeU6r&l10n=ru&rp=1&cts=1551030139802&mc=4.488916378864706&hdtime=370518.865

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не само Швеция , ами и швейцарците и немците са ходили в чужбина наемници , да изкара някоя друга пара да се нахранят . Понеже в Швейцария разните кантони броя на депутатите в конфедерацията зависи от населението на кантона, всеки европеец който е искал е можел да се пише за гражданин на някой си кантон и така да увеличи населението на кантона. Можел е да се пише швейцарец без въобще да е стъпвал там. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 23.02.2019 г. at 0:10, Frujin Assen said:

В сравнение с кого и кога?

Ираландия преди е била много бедна. Днес отново е доста по назад от Германия, Северна Италия и Франция.

Швеция е била бедна да кажем в ранното средновековие, но към 16-17 век вече е много богата. Наричат я "северния лъв". Тя е дотолкова безобразно богата, че е първата държава в Европа използваща не наемна, а регулярна армия, която е несъръзмерно огромна спрямо населението и и струва ужасяващи суми.

Ирландия днес е една от най-богатите страни в светoвен мащаб, по- богата е от Германия,Северна Италия и Франция. Визирам БВП-то  на глава от населението, днес то е показател за богатството и просперитета на дадена страна и регион.

В 1999-ма година ирландският БВП на глава от населението става по-голям от германския.

 

https://tradingeconomics.com/ireland/gdp-per-capita

 

https://tradingeconomics.com/germany/gdp-per-capita

 

И това е интересно

mFsf1UGC3mB8rtAIkPjAhI-rAFft7Dmv-3c-EjpY

 

 

Швейцария също днес е по-богата, отколкото преди век и половина и 2 века, ако разглеждаме богатството и срямо това на  Белгия и Германия.

(Най-богатата стрна в Европа по онова време е Белгия - Киров беше показал това в в една друга от Икономика)

 

Китай по времето  Мин се закотвя и "вкостенявя" като много централизирана страна с аргарна иконика, със слаб или нулев търговски обмен с другите страни, а най-развитите ни важно индустриални сектори са държавен монопол (монопол на желязото и летия чугун, мопол на солта )
От тогава  - до преди 25-30 години Китай години е бедна, предимно аграрна  страна.

Днес Китай е "работилницата на света", и развива вътрешното си потребление

 

Сингапур преди независимостта си е едно бедно място /град в Малайзия/, където живеят китайки колонисти.
Днес е вдна от най-богатите в световен мащаб страни (БВП-то  на глава от населението)

https://tradingeconomics.com/singapore/gdp-per-capita

==================

Струва ми се игнорираш нещо важно в развитието на икономиката през посления век-два, Ирландия (както и преди нея Швейцария) Сингапур и Китай станаха богати заради глобализацията на капитала (пари и инвестиции),  търговията, и услугите, вкл финансовите (сегашната глобализция не е първата в историята)

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

как са били класирани по World GDP PPP Per Capita TOP20 от 1980 до 2018: има две групи държави, които почти неизменно са в 20-те - тези с петролните кладенци и онези, които са данъчни убежища; останалите страни в групата са по-мобилни, но те зависят от реалния растеж на производителността, в третата група има влизащи нови и излизащи стари играчи, тоест нищо не работи по формулата "богати преди богати и сега"; при тези сравнения избягва от вниманието най-важното - как се разпределя националното богатство в националните икономики.

eb647738f3f00d0b78d0d75b05833c45.jpg

cdb4e2bd273d1c3d012560df1eb298f0.jpg

b5e31fa6a860609fd4e529c5be3c13a6.jpg

382608a7e07505af59135d103f290a8c.jpg

1b0234d445cc8ee0460a1085b85b113b.jpg

3040c32067c4fe85b1587efa2f710d44.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

1980 е буквално вчера. Правя сравнения започващи още от средновековието или поне от началото на индустриалната революция (18 век). Още от тогава има непроменени неща. Най могъщата тогава индустриална държава е Великобритания, след нея през 19 век бурно се развиват САЩ, Германия, Франция, Холандия, Белгия и северна Италия. Днес век или даже два виждаме подобна картинка. Това което се е променило е Швейцария, която става богата когато започва да пази парите на богатите и скандинавските държави. Интересното е, че към списъка има присаединили се държави, но отпаднали няма. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Top 10 Country GDP Per Capita Ranking History (1962-2017)

This video shows the Top 10 countries with highest GDP per capita from 1962 to 2017. Most countries are from developed regions in Europe, North America, and Asia. As of 2017, Luxembourg has been regarded as the richest country in terms of GDP per capita. Per capita GDP is a measure of the total output of a country that takes the gross domestic product (GDP) and divides it by the number of people in that country. The Per capita GDP is especially useful when comparing one country to another, because it shows the relative performance of the countries. A rise in Per capita GDP signals growth in the economy and tends to reflect an increase in productivity.
 

 

1962  година:

-  5 от страните са европейски

 - 3 са североамерикански (САЩ,Канада и Бахамите, която е английски Commonwealth)

- 2 с от океано-полинезийски регион (Австралия и Нова Зеландия)

 

2017:

- 6 от страните са европейки

- 2 са азиатки

- 1 е североамериканска

- 1 е от океано-полинезийски регион (Австралия)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Испания през 16 век бързо става най-богатата държава в света заради златните мини в Америка и също толкова бързо стига до фалит, заради късогледата политика на крал Филип Втори, който воюва с всички, заради обсебеността му да се изживява като стожер на католицизма. Парите /злато/ се вливат като пълноводна река в кралството, но в края на царуването му Филип е длъжник и не може да си плати собствените дългове, както и тези на държавата. По същото време Нидерландия процъфтява с търговията на лалетата, защото там има предприемчиви хора, които искат да бъдат богати и знаят как да го постигнат. Великобритания изгрява като световна империя върху разгрома на Испания като морска сила и създаването на могъщ търговски и военен флот. И не без значение е техническия гении на хора като Джеймс Уат, без който манифактурата нямаше да тръгне с такава скорост на Острова. Америка става световна икономическа сила след свързването на Източната и Западната и част с железниците и осигуряване на паричен поток от европейските банки. Няма нищо постоянно и константно в движението на богатството, освен това, че центърът му винаги се движи след принципно нова технология и предприемчиви хора, които искат да я материализират в пари. Парите /капиталите/ следват тези хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, Б. Киров said:

Испания през 16 век бързо става най-богатата държава в света заради златните мини в Америка и също толкова бързо стига до фалит, заради късогледата политика на крал Филип Втори, който воюва с всички, заради обсебеността му да се изживява като стожер на католицизма. Парите /злато/ се вливат като пълноводна река в кралството, но в края на царуването му Филип е длъжник и не може да си плати собствените дългове, както и тези на държавата. По същото време Нидерландия процъфтява с търговията на лалетата, защото там има предприемчиви хора, които искат да бъдат богати и знаят как да го постигнат. Великобритания изгрява като световна империя върху разгрома на Испания като морска сила и създаването на могъщ търговски и военен флот. И не без значение е техническия гении на хора като Джеймс Уат, без който манифактурата нямаше да тръгне с такава скорост на Острова. Америка става световна икономическа сила след свързването на Източната и Западната и част с железниците и осигуряване на паричен поток от европейските банки. Няма нищо постоянно и константно в движението на богатството, освен това, че центърът му винаги се движи след принципно нова технология и предприемчиви хора, които искат да я материализират в пари. Парите /капиталите/ следват тези хора.

Към това бихме могли да включим и иновативността (развиването на технологии) и доброто управление на ресурсите (в  капитализиране на предимствата за сметка на недостатъците, напр. компенсиране на липсата на каквито и да било приордни богатства с достъпа до море) , както и производителността (основна за  GDP per capita): в неотпадащите от този списък държави съществува култура, която успява да поддържа гореизброените фактори.

В холандския "Златен век" заради капитализирането на предимствата за сметка на недостатъците БВП на глава от населението нараства от 0.18% до 1% на година, да речем.)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Доброто управление"

Последното изречение от предствянето на профила на България (9 място), е ..........Ако (богатството и парите) бяха управлявани правилно. (If managed correctly)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В топ 20 между 1980-2018 като изключим петролните държави /те са функция на идустриалната активност на икономиката на други държави, които развиват промишленост с горивата/ и като изключим големите "преливници на богатство" като Лихенщайн и Люксембург, постоянното ядро оставащо вътре заради иновативност, висока производителност и същуствуваща кулутура да се прави богатство остават като постоянно присъствие, ако не пропускам някоя, моля да ме допълните, четири страни: Германия, САЩ, Швейцария /която слагам тук не като "преливник на пари" чрез банките, а като високопроизводително и организирано общество/ и Холандия, те са неизменно в ядрото.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това обаче остава постоянно от средновековието и до днес! Фландрия например още през средните векове е била една от най богатите части на европа със своето текстилно производство. Рейнланд още през средновековието е била мотор на иновациите. По това време металургията е била хай тека. Германците го обработват най добре и имат най много от него- тоест са първа икономика в Европа още тогава! При индустриална революция Рейнланд отново става най богатата част на европа. Днес Германия продължава да остава най иновативната и богата европейска държава. От друга страна Испания и южна италия, които са били сравнително бедни още от средновековието си остават такива и до днес. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В ядрото на най-богатите според мен следва да се включат и нордическите страни като цяло  - те са свързани икономики и култури,

Ако излючим Финландия - в списъците на топ 20 след 1980 пристъстват мнозиството от тях, и само по една от липсва. Нордическите страни са Швеция,Норвегия, Дания, Финландия и Исландия (плюс Фарьорите и Гренландия)

https://ru.wikipedia.org/wiki/Страны_Северной_Европы

https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_countries

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 36 минути, dora said:

Към това бихме могли да включим и иновативността (развиването на технологии) и доброто управление на ресурсите (в  капитализиране на предимствата за сметка на недостатъците, напр. компенсиране на липсата на каквито и да било приордни богатства с достъпа до море) , както и производителността (основна за  GDP per capita): в неотпадащите от този списък държави съществува култура, която успява да поддържа гореизброените фактори.

В холандския "Златен век" заради капитализирането на предимствата за сметка на недостатъците БВП на глава от населението нараства от 0.18% до 1% на година, да речем.)

Векове наред? Както казах, този район е един от най богатите в Европа още през средновековието. Там такът едни от най качествените и скъпи платове в Европа. Там отглеждат тежковози. Безумно скъпи породи коне с размер на хипопотам, които обаче и са с най голяма мускулна сила преди изобретяването на парния трактор. Да не забравяме и вятърните мелници, за ония години това е хай тек подобен на днешните полети в космоса. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...