Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

1551107302_8_559x*.jpg

Исландското правителство определи нова квота за китобойната промишленост в размер на 2130 кита за следващите пет години, съобщи агенция Associated Press. Решението бе подложено на жестоката критика.

Въпреки че много исландци подкрепят лова на китове, все повече бизнесмени и политици са против него поради зависимостта на острова от туризма.

Исландия, заедно с Норвегия и Япония и продължава да убива китове, въпреки международния мораториум.

Норвегия и Исландия се противопоставят на мораториума от 1986 г., установен от Международната комисия по китолов, и извършват търговски лов за китове. В началото на 2018 г. Норвегия увеличи годишната си квота на 1278 животни, но е малко вероятно да бъде изпълнена, защото китоловната индустрия в страната е в упадък от няколко години. Япония, която отдавна убива китове „за научни цели”, обяви в края на миналата година, че напуска комисията и възобновява търговския си риболов в своите териториални води.

Според агенцията, Министерството на рибарството на Исландия обяви, че годишната квота през следващите пет години ще бъде 209 финвала и 217 кита Минке. Така цялата китоловна промишленост ще има право да улови 2130 животни, но както отбелязва АП, малко вероятно е квотата да бъде изпълнена изцяло - това не се е случвало нито веднъж от 2006 г., когато китоловът не възобновен. Миналата година според министерството четирите китоловни кораба на страната са добили 5 кита Минке и 145 финвала.

Решението за квотата бе остро критикувано от представители на туристическата индустрия на страната, на която се пада около 8,6% от БВП на страната и които за първи път в историята по отношение на приходите изпреварват риболовната индустрия през 2016 г. Според исландската асоциация на туристическата индустрия, търговският лов на китове вреди на международната репутация и интереси на страната. „Пазарът на китовете е Норвегия, Япония и Република Палау. Нашият пазар е целият свят ”, се казва в изявлението, цитирано от агенцията.

Източник: http://nauka.offnews.bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

За какво се използват китовете в днешно време? Да не би да ги убиват, заради риболова? Снощи гледах, че като уцели пасаж, един гърбат кит на една хапка, поглъща 100 кг. херинга. А това е ужасно много сельодка! Егоистичи животни!

Edit: Почетох малко и се оказва, че за разлика от това, което бях чувал, месото от китове, особен от големите било деликатес. На вкус приличало на сърнешко, или месо от лос и било лесно за обработка. 

Тъпо е, че когато китолова е бил огромна индустрия, са взимали само лойта и са изхвърляли месото. 

Редактирано от Amazonski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има различни видове китове. Специално за Япония съм гледал следното предаване. Месото от кит не е вкусно и е били главно за бедни хора. Въобще , до след Вт Св Война в Япония месото е било малко и е били деликатес. Особенно бедните хора са ядели китово месо. Днес Япония е богата страна, месо колкото искаш можеш да ядеш, но възрастните хора поради сантиментални подбуди искали да ядът китово месо. Нещо като спомени от детството - какво е готвила баба и мама като дете. Заради това Япония никога не е преставала да убива китовете ! Научната цел е за замазване на очите. Напълно е възможно някой друг кит наистина да е отишъл за научни цели, но основната маса са за коремите на японците. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Специално за японците, те твърде упорито и от дълги години са се вкопчили в китолова. Методите им да си запазят този традиционен поминък включват лобизъм, заобикаляне на международните спогодби по всякакви начини и дори бракониерство.

 

Редактирано от Kujiro
няма

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 6 часа, vvarbanov said:

Може би някои видове китове са много и ловът им не е от значение за популацията.

  Има международна конвенция за защита на китовете.Някои видове са застрашени от изчезване и китоловът им е забранен.За други има квоти.За аборигените няма забрана.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не сте гледали май филма "Кит" че се чудите защо японците ловят китовете. Само един слух за кит във филма доведе до бурна еуфория и планове китобойни и преизпълнение на социалистическите петилетки в рибарската фабрика... А Япония като са милиони народ е ясно, че трябва да се хранят и бедните и богатите. Могат да си вкарат месо от крави от Аржентина, но могат да си хванат и безплатен кит от морето..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...