Отиди на
Форум "Наука"

Спътников интернет на OneWeb


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Успех: европеизирана руска ракета Союз-СТ изведе първите интернет спътници на британската компания УанУеб!

2019-27-feb-oneweb-liftoff.jpg

Снимка от снощното излитане на ракета "Союз-СТ" с шест спътника на УанУеб. Photo credit : Arianespace

28 февруари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:37 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя построена от Русия и собственост на европейската компания Арианаспейс ракета "Союз-СТ". На борда на ракетата пътуваха шест спътника на великобританската фирма УанУеб. След полунощ спътниците благополучно се отделиха от ускорителния блок "Фрегат" на ракетата-носител и започнаха самостоятелен полет. С изстрелването бе положено началото на създаването на мощна орбитална групировка, която ще трябва да осигури евтин интернет в отдалечените райони на цялата Земя. 

По информация от Арианаспейс минималният брой спътници, които трябва да бъдат изведени, е 650. С нарастването на покритието ще бъдат изстрелвани още спътници, докато достигнат 900. За успешното им извеждане от УанУеб са подписали договор с Арианаспейс още през 2015 година, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети "Союз" от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

Ако усилията на УанУеб са сполучливи и всички спътници бъдат изведени в орбита, ще бъде осигурена връзка с мобилни телефони, лаптопи, таблети и персонални компютри на хора, намиращи се труднодостъпни региони по цял свят. Разбира се, има всякакви основания за съмнение дали повсеместният интернет е възможен или е само утопия. Не само поради технически причини. Със сигурност има държави и режими в света, които не желаят гражданите им да имат достъп до нецензуриран и общодостъпен интернет.

Притеснение идва и от страна на Русия. Експертът Анатолий Зак е написал подробен материал (натиснете тук) за сложните отношения между руснаците и великобританския стартъп. Кремъл също се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. И ако руските служби за сигурност настояват УанУеб да няма покритие на територията на Русия, дори да не се превозват на борда на руски ракети, отношението не е еднозначно и други властимащи се изразяват в подкрепа на договора. Основен защитник на УанУеб е не друг, а самият шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Руската космонавтика е в тежка криза след множество аварии и след загубата на ключови позиции на спътниковия пазар поради появата на иновативни американски компании за изстрелване като СпейсЕкс. В този ред на мисли договорът с УанУеб е като златна кокошка, която ще налее милиони долари в руската космонавтика. Ако Москва се откаже от него, руснаците ще се прострелят в краката. Това може да е от малкото шансове за спасяване на руския ракетно-космически отрасъл - а успешното завършване на проекта ще върне донякъде доверието в Русия като надежден превозвач на спътници. Вероятно ще се стигне до някакъв компромис, при който Русия ще участва в извеждането на спътниците, а УанУеб ще отстъпи за някои регулаторни изисквания на интернет услугата, която ще предостави на територията на страната. 

Други космически експерти се опасяват от големия брой спътници на УанУеб и как това ще се отрази върху орбиталния трафик и натрупването на космически боклуци. Няма спор, че 900 спътника са много. УанУеб не са единствени - американските конкуренти СпейсЕкс и Боинг също планират да изградят свои мега-групировки. Спътниците на СпейсЕкс ще са над 4 000, а на Боинг - над 2 900. УанУеб обещават, че приемат проблема присърце и че спътниците ще имат период на експлоатация от 5 години, след което ще бъдат извеждани от орбита, за да не се превръщат в отпадък. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2624-2019-28-feb-soyuz-blasts-off-oneweb  

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Русия не позволява на нейна територия да има глобален спътников интернет на УанУеб

1 август 2019 г. 08:05 ч. Уебсайтът Bleeping Computer, който от своя страна се позовава на руски медии като Коммерсант, оповести, че руските власти не желаят да допуснат глобалния спътников интернет УанУеб на тяхна територия. 

Напомням на читателите, че британската компания иска да изведе общо 650 спътника в околоземна орбита. Първите шест от тях бяха изстреляни през февруари - иронично, това стана с помощта на руската ракета "Союз". УанУеб е един от най-сериозните източници на доходи за намиращия се в криза космически отрасъл на Русия, но страната отказва да пусне достъпа на интернет компанията на нейна територия. Съгласно множество публикации в руските медии, властите се притесняват, че контролирането на чуждестранен доставчик е невъзможна задача. Практически всички членове на Държавната комисия по радиочестотите (ГКРЧ) са гласували "против" УанУеб.

Още през февруари писах на страниците на КОСМОС БГ, че може да се стигне до този сценарий - Кремъл се опасява какво би могло да се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. 

В технологично отношение е много по-лесно да осигуриш интернет по цялата Земя посредством спътници, отколкото да убедиш правителствата на държавите, особено тези от недемократичния свят, да пуснат този интернет на своята територия. 

2019-27-feb-oneweb-liftoff.jpg

През февруари ракета "Союз-СТ" изведе в космоса шест спътника на УанУеб. Руските власти нямат нищо против да извеждат спътниците и така да участват в изграждането на глобалния спътников интернет, но не искат достъп до този интернет от руска територия. Photo credit : Arianespace

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2915-2019-russia-doesnt-allow-oneweb-internet

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 британски интернет спътника УанУеб!

2020-7-feb-oneweb-launches.jpg

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credits : Roscosmos

7 февруари 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:42 ч. българско време от космодрума Байконур излетя руската космическа ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" и 34 космически спътника на британската фирма УанУеб. Напомням на читателите, че УанУеб е конкурент на американската компания СпейсЕкс относно изграждането на достъпен спътников интернет, който ще осигури покритие до всяка точка на Земята.

Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото на полета, но накрая блокът "Фрегат" освободи всичките 34 спътника в техните целеви орбити, с което мисията по извеждането приключи с пълен успех.

Днешният полет бе първият на руска ракета за 2020-та година и 50-тият комерсиален полет на "Союз" изобщо.

Подобно на "Старлинк", днешното изстрелване бе само началото за УанУеб. Минималният брой спътници, които са нужни да бъдат изведени, за да заработи интернет услугата, е 650. С нарастването на покритието техният брой може да нарасне на 900. Още през 2015-та година е подписан договор между УанУеб и Арианаспейс, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети "Союз" от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

И все пак отново напомням, че отношенията между УанУеб и Русия не бяха еднозначни през изминалите години. Кремъл се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. От друга страна обаче договорът с УанУеб е златната кокошка, която ще снесе милиони договори за закъсалата руска космонавтика. Това може да е уникалният шанс за спасяването на ракетостроенето на Русия, а успешното завършване на проекта би върнало доверието в руските ракети като надеждни. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3178-2020-7-feb-oneweb-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Ракета Союз-2.1б бе изведена на стартовата площадка за изстрелване на спътници УанУеб

18 март 2020 г. 15:30 ч. Групировките от спътници за осигуряване на глобален интернет продължават да растат! След днешното успешно изстрелване на ракета "Фолкън 9" и извеждането на 60 спътника "Старлинк", на ход е Русия, която ще трябва да изпрати в космоса сателити за нуждите на конкурентната британска компания "УанУеб".

Роскосмос съобщава, че днес ракетата "Союз-2.1б" бе позиционирана на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур. Стартът е насрочен за 21-ви март и в космоса трябва да бъдат изстреляни общо 34 спътника. Полетът ще отнеме цели три часа и половина, като за точното извеждане на сателитите ще се използва ускорителен блок "Фрегат". 

Напомням на читателите, че до този момент е имало две предходни изстрелвания по програма "УанУеб" - през февруари 2019 г., когато в космоса бяха изпратени първите шест спътника, и през февруари 2020 г., когато в орбита бяха въведени общо 34. Нужни са общо 18 изстрелвания на среднотоварни ракети "Союз" от три различни космодрума - Куру, Байконур и Восточний, за да може групировката да бъде завършена. 

2020-soyuz-2.1b-fregat-launch-pad.jpg

Снимка от днешното извеждане на ракета "Союз-2.1б" на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3243-2020-18-march-soyuz-rolled-to-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс успя да прибере обтекателите на ракетата след днешния исторически полет

18 март 2020 г. 17:20 ч. След днешния исторически полет на ракета "Фолкън 9", при която за пръв път в историята на човечеството беше отбелязано петкратно изстрелване на една и съща първа степен, компания СпейсЕкс успя да прибере обтекателите

Макар че обтекателите не са били прихванати от мрежите още докато са били във въздуха, като вместо това са се приводнили в океана, те са били изтеглени много бързо на борда на корабите. Бързата реакция от страна на специалистите на СпейсЕкс дава надежда, че вероятно са били предпазени от корозивното действие на морската вода и евентуално могат да се използват за нов полет.

Днешната ракета, освен че бе оборудвана със степен, летяла четири предходни пъти, имаше и обтекател "втора употреба". Не всичко мина съвсем перфектно - един от двигателите се изключи преждевременно, но бордовите програми на "Фолкън 9" успяха да компенсират проблема и да доведат изстрелването до успешен завършек.

2020-18-march-fairing-recover.jpg

Снимка на половина от обтекателя на ракетата след нейното прихващане от кораба. Credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3244-2020-18-march-fairing-recovered

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б изведе в космоса още 34 спътника на УанУеб!

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от снощното изстрелване. Credit : Roscosmos

22 март 2020 г. 08:50 ч.

Светослав Александров. След успешното изстрелване на интернет спътници на СпейсЕкс "Старлинк", което бе проведено на 18-ти март, дойде ред и на конкурентите на Илон Мъск. Снощи в 19:06 ч. българско време руска ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" изпрати в космоса втората партида от 34 спътника на британската компания УанУеб. 

Нямаше проблем с работата на ракетата-носител и нейния ускорителен блок - "Фрегат" се отдели по план 562 секунди след началото на полета. В периода между 20:18 и 22:51 ч. българско време спътниците бяха освобождавани в техните целеви орбити на групи от по два или по четири. 

След вчерашното изстрелване УанУеб притежава общо 74 спътници в космоса, с което се утвърждава като водеща комуникационна компания. Целта на фирмата е същата като тази на "Старлинк" на СпейсЕкс - да осигурява достъп до интернет до всяка точка на земното кълбо.

"През тези безпрецедентни времена, които последваха глобалното разпространение на COVID-19, хората по цял свят се намират в положение да се опитват да продължат своя живот, като работят онлайн вкъщи. Ние виждаме, че нуждата от УанУеб е по-голяма, отколкото преди", съобщи Адриан Стекел, изпълнителният директор на УанУеб.

Преди няколко дни обаче в Блумбърг изтече информация, че УанУеб обмисля да обяви фалит и да потърси юридическа защита. Ако това се случи, новината няма да е никак добра - УанУеб е основният източник на пари за закъсалия космически отрасъл на Русия. С отдръпването на САЩ от руските кораби "Союз" и преминаването на американските астронавти на кораби "Крю Драгън" и "Старлайнър", през 2020-та година руснаците са планирали само две пилотирани изстрелвания към МКС. Тежката ракета "Протон-М" също отбелязва сериозен спад на изстрелванията, а само допреди няколко години беше водещ лидер в комерсиалните полети. УанУеб се явява спасителна лодка за руснаците, тъй като са резервирани цели 19 мисии на ракети "Союз". 

За повече информация относно снощния полет: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3250-2020-22-march-oneweb-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УанУеб закрачи със смела крачка към фалит

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от изстрелването на спътници на УанУеб на 21-ви март с руска ракета. Credit : Roscosmos

27 март 2020 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Основният конкурент на Илон Мъск, британската компания УанУеб, полетя към фалит. Това се очертава да е лоша новина най-вече за Русия. Във времена, когато руснаците загубиха позициите си на спътниковия пазар, а американските астронавти се готвят да се прехвърлят да летят на собствени ракети и кораби, УанУеб се очакваше да бъде златната кокошка, която да снесе пари за руския космически отрасъл. 

Съгласно новина, публикувана на уебсайта ft.com, УанУеб може да подаде още днес заявление за обявяване във фалит по Глава 11 от Търговския закон на САЩ. Очаква се над 500 души да загубят работата си. От компанията са се опитали да преговарят със Softbank за $2 млрд. финансиране още преди да започне пандемията от коронавирус. Но след сриването на борсите, УанУеб и Softbank не са стигнали до споразумение за получаване на заем, който да даде глътка въздух на фирмата докато тя получи подкрепа от инвеститори. Разговорите са се провалили в събота, броени часове преди Русия да изстреля за нуждите на УанУеб над 30 сателита.

Засега няма официална позиция от УанУеб или Softbank. Но ако фалитът е факт, на работа в УанУеб ще останат само шепа хора, които ще поддържат функционирането на вече изстреляните около 70 спътника. Това ще позволи на компанията да съхрани лиценза си. Но орбиталната групировка все още не е завършена и УанУеб не може да предлага услуга.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3261-2020-one-web-bankruptcy

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Арианаспейс възобновява изстрелванията на спътниците на УанУеб

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от изстрелването на спътници на УанУеб на 21-ви март тази година с руска ракета. Credit : Roscosmos

21 септември 2020 г. 22:25 ч.

Светослав Александров. Британската космическа фирма за спътников интернет УанУеб, която беше изкупена и практически спасена от правителството на Великобритания и индийската група Бхарти, обнови договора си с Арианаспейс. Изстрелванията на спътниците ще бъдат възобновени още през декември тази година. 

Планирано е пускането на интернет услугата да е факт до края на 2021 г., а завършването на орбиталната групировка - през 2022 година. Ще има общо 16 изстрелвания, като в хода на всяко изстрелване ще бъдат извеждани по 34-36 спътника. След като предстоящото изстрелване през декември е в историята, действащите спътници на УанУеб ще нараснат на 110. 

Първоначално британската компания ще започне да предлага услугата си на територията на Великобритания, Аляска, Северна Европа, Гренландия, Ислания, Канада и островите в арктическите морета. 

Изстрелванията на спътниците на УанУеб ще бъдат осъществявани чрез договора с Арианаспейс посредством руски ракети "Союз". Два от 16-те полета ще са от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана, останалите ще бъдат разпределени между стария руски космодрум Байконур и новия Восточний. Декемврийският пуск ще е от Восточний, така че руснаците отново възобновяват полетите от модерния си космически център. 

Спасяването на УанУеб е страхотна новина за космическия отрасъл на Русия, както и за Великобритания. Поради следните причини:

1. УанУеб е реално погледнато единственият останал голям клиент на руските ракети, особено след въвеждането на новите пилотирани космически кораби на САЩ в експлоатация и отдръпването на НАСА от "Союз"-ите. Британската компания няма и друг избор, освен да ползва руски ракети. СпейсЕкс си има собствена спътникова групировка и е пряка конкуренция, ракетите на ULA не са опция - освен че са скъпи, Боинг обмисля сходна услуга. Същото се отнася и за компанията на Безос - Блу Ориджин. 

2. В условията на тази нова глобална космическа надпревара за създаването на мегагрупировки за спътников интернет, с изкупуването на УанУеб Великобритания си гарантира, че ще е една от водещите съревноваващи се страни. 

За повече информация: OneWeb

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3574-2020-oneweb-launches-resumed

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б излетя от Восточний и изведе 36 спътника УанУеб!

2021-25-march-soyuz-launch.jpg

Снимка от днешния полет. Фото: Роскосмос

25 март 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първият пуск от новия руски космодрум Восточний за 2021 година е вече в историята! Тази сутрин в 04:47 ч. българско време беше изстреляна ракета "Союз-2.1б" с 36 спътника от групировката на британската компания УанУеб. Това е основният конкурент на проекта "Старлинк" на Илон Мъск. 

Всички спътници бяха благополучно въведени в тяхната целева полярна орбита на 450 километра над земната повърхност. След днешния старт общият брой на сателити "УанУеб" възлиза на 146.

Днешният полет беше вторият комерсиален от Восточний. Напомням на читателите, че първата мисия за частен клиент от модерния руски космодрум беше проведена през декември. 

Напомням също така, че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета "Союз-2" изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник "Михайло Ломоносов" и с това експлоатацията на Восточний започна. Засега обаче продължават да летят единствено руските ракети от по-старо поколение "Союз". В ход е строежът на нова площадка за новите носители "Ангара". Припомням ви, че през декември Русия успешно изстреля ракета от този тип, като стартът бе проведен от северния космодрум Плесецк. Очаква се "Ангара" да дебютират и от Восточний до няколко години. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3891-2021-25-march-first-vostochny-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Ракета Союз-2.1б е готова за старт след 24-часово забавяне поради техническа повреда

28 май 2021 г. 17:05 ч. Вчера ракетата "Союз-2.1б" трябваше да излети от космодрума Восточний за извеждането в околоземна орбита на 36 спътника на британската фирма УанУеб, но стартът бе отложен заради възникнала техническа повреда. Днес Русия ще опита отново. 

Съгласно информацията, публикувана от Арианаспейс, наложило се е да бъде подменен компонент от електрическите системи на ракетата. Всички останали подсистеми, както и спътниците, са в добро състояние. 

Стартът се очаква за тази вечер в 20:38 ч. българско време.

Наблюдавайте полета на този линк (ще бъдете пренасочени към уебсайта на Роскосмос) 

2021-soyuz-rollout-may.jpg

На снимката: извеждането на ракета "Союз-2.1б" за старт на 28-ми май. Photo credit : Roscosmos/OneWeb

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3998-2021-28-may-soyuz-ready-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б изведе в космоса 36 спътника УанУеб!

2021-28-may-oneweb-launches.jpg

Кадър от снощното изстрелване. Фото: Космически център Восточний/Роскосмос

29 май 2021 г. 09:40 ч.

Светослав Александров. Снощи в 20:38 ч. българско време от космодрума Восточний излетя ракета-носител "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" и 36 спътника на британската космическа компания УанУеб. 

Това бе третото изстрелване за 2021 година от новия руски космодрум. 

Изстрелването беше проведено съобразно договор между Главкосмос, европейската аерокосмическа фирма Arianespace и френско-руското дружество Старсем. 

Отне три часа и половина преди да може да бъде потвърдено, че всичките спътници са въведени в техните целеви орбити. С това общият им брой нарасна на 218 и УанУеб се превърна във втория най-голям сателитен оператор след СпейсЕкс. Разбира се, програмата на Илон Мъск "Старлинк" е далече пред тях с повече от 1 500 работещи спътника.

Напомням на читателите, че макар фирмата УанУеб да британска, самото производство на спътници се намира във Флорида, САЩ. 

При това УанУеб и СпейсЕкс не са единствените с амбиции да направят орбитални мегагрупировки. През месец април Амазон подписа договор с корпорацията Юнайтед Лонч Алайънс за изстрелването на тяхната групировка посредством ракети "Атлас 5". 

Тези инициативи будят сериозни притеснения сред редица експерти, които се опасяват, че околоземната орбита просто не може да поеме такъв брой спътници и рискът за увеличаването на космическите боклуци ще стане прекалено голям. Освен това астрономите недоволстват, че мегагрупировките водят до влошаването на качеството на наблюденията и снимките на нощното небе.

Както УанУеб, така и СпейсЕкс са в диалог с астрономическите общности, за да измислят стратегии за намаляването на влиянието на техните спътници.

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3999-2021-soyuz-21b-launches-vostochny

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Повреден клапан отложи старта на руска ракета Союз-2.1б секунди преди старта

20 август 2021 г. 13:14 ч. Изстрелването на руска ракета "Союз-2.1б" със спътници на британската компания УанУеб, което бе планирано за тази нощ в 01:23 ч. българско време, беше отложено 40 секунди преди старта заради технически проблем. 

Според ТАСС става въпрос за повреден клапан. За щастие повредата е в наземния комплекс, а не в ракетата, което ни дава повод за оптимизъм, че полетът може да бъде осъществен през следващата нощ или през идните дни.

Прекратяването на обратното броене е станало автоматично, веднага щом компютрите са засекли повредата. 

2021-oneweb-delayed.jpg

Снимка на ракетата "Союз-2.1б" на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4129-2021-broken-valve-delayed-russian-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 спътника на УанУеб!

2021-22-aug-oneweb-launch-1.jpg

На кадъра: ракетата "Союз-2.1б" по време на днешното излитане от космодрума Байконур. Фото: Роскосмос

22 август 2021 г. 19:10 ч.

Светослав Александров. След двудневно отлагане поради технически причини, ракетата "Союз-2.1б" излетя тази нощ в 01:13 ч. българско време от космодрума Байконур. Девет минути след началото на мисията ускорителният блок "Фрегат" се отдели благополучно от третата степен на носителя и през следващите часове въведе 34 спътника на британската компания УанУеб в техните целеви орбити.

Съгласно информацията, публикувана от фирмата, с всички спътници е осъществен радиоконтакт.

След днешния пуск групировката на УанУеб нараства до 288 спътника. Когато броят работещи сателити достигне 648, ще може да започне и глобалната услуга за високоскоростен интернет. Това се очертава да стане през 2022 година.

Напомням на читателите, че УанУеб е основният претендент за конкуренция на проекта на Илон Мъск "Старлинк". Разбира се, групировката на "Старлинк" е съществено по-голяма, като броят работещи сателити на Мъск възлиза на 1622. 

Досега са проведени общо девет полета на руски ракети за нуждите на УанУеб, а от тях три (включително днешният) - от територията на космодрума Байконур в Казахстан. Изстрелвания се осъществяват още от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана, а също така и от новия руски космодрум Восточний. 

За повече информация: Роскосмос, OneWeb

https://www.space-bg.org/portal/2014-10-24-20-54-26/4130-2021-22-aug-oneweb-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса поредните 34 спътника УанУеб!

2021-14-sep-oneweb-launch.jpg

Снимка от вчерашния старт. Фото: Роскосмос

15 септември 2021 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 14-ти септември, в 21:07 ч. българско време от космодрума Байконур излетя космическа ракета "Союз-2.1б". Ракетата бе оборудвана с ускорителен блок "Фрегат", който се отдели благополучно девет минути след началото на полета и през следващите три часа и половина въведе в целевите им орбити 34 спътника на британската компания УанУеб. 

УанУеб е най-сериозният конкурент на инициативата за спътников интернет Старлинк на СпейсЕкс. Включвайки вчерашния полет, към настоящия момент в хода на 10 мисии са изведени общо 322 спътника УанУеб. Разбира се, това число бледнее пред общата бройка изстреляни спътници по програмата на Илон Мъск - 1 791. 

Но полетът на 14-ти септември беше знаков поради друга причина. Това бе 100-тната мисия на надеждния руски блок "Фрегат". Блокът е създаден на базата на технологии, оригинално разработени за междупланетната програма "Фобос" (напомням на читателите, че изстреляната през 1988 г. "Фобос 2" е вероятно най-успешната съветска мисия до Марс, като преди да се повреди работи два месеца в околомарсианска орбита и изучава планетата и нейната луна Фобос). Разработката на блока започва през 1991 година и се проточва близо десетилетие, като първото изстрелване е проведено през 2000 година.

От стоте мисии на "Фрегат", само три са завършили с провал. Това превръща ускорителния блок в една от най-надеждните космическите технологии на Русия. 

Видеозапис от вчерашния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4157-2021-14-sep-oneweb-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска космическа ракета Союз-2.1б изведе в космоса нови 36 спътника УанУеб!

2021-soyuz-21b-launch-14-oct.jpeg

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

14 октомври 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Изстрелването, което днес бе осъществено от космодрума Восточний, не бе това, което първоначално се предвиждаше да е. Роскосмос очакваше през тази есен да изстреля първата модерна руска мисия до Луната "Луна-Глоб". Продължаващите отлагания в междупланетната програма на Русия обаче за пореден път промениха космическите планове на страната и днес, вместо мисия до естествения ни спътник, бе изстреляна нова партида от интернет спътници за нуждите на британската компания УанУеб. Това бе и последният полет, предвиден през 2021-ва година от новия руски космодрум. 

Ракетата "Союз-2.1б" излетя от площадката на Восточний в 12:40 ч. българско време. Девет минути след началото на мисията ускорителният блок "Фрегат" се отдели от третата степен на носителя и през следващите няколко часа поетапно освободи всички 36 спътника. С това общият брой действащи сателити на групировката УанУеб възлиза на 358 от планирани 648, който е необходимият минимум, за да може фирмата да има нужното покритие. По-нататък броят спътници може да нарасне до 900.

Изстрелванията на УанУеб се осъществяват съобразно договор между компанията и европейският космически доставчик Арианаспейс. Договорката гарантира изстрелвания от три различни космодрума - от руските Байконур и Восточний, както и от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Полетите от руска територия се провеждат съгласно споразумение със Старсем - партньорство между Роскосмос, Арианаспейс и РКЦ "Прогрес".

Във времена, в които Русия е под удара на западните санкции, отстъпва от спътниковия пазар, а приходите от пилотирани полети на "Союз" до МКС сериозно намаляват заради въвеждането на американските кораби "Крю Драгън" в експлоатация, договорът с УанУеб е най-сериозният източник на доходи за закъсалия руски космически отрасъл и практически гарантира бъдещето на среднотоварните руски ракети "Союз" през идните няколко години.

Следващият полет за нуждите на УанУеб е планиран за началото на 2022 г. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4193-2021-14-oct-vostochny-oneweb

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б с блок Фрегат изведе в космоса поредните 36 британски спътника УанУеб!

27 декември 2021 г. 20:33 ч. Днес, на 27-ми декември, в 15:10 ч. българско време от космодрума Байконур бе проведено изстрелване на ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" и 36 спътника на великобританската компания УанУеб. Това бе 24-тото руско изстрелване през 2021-ва година и 14-то от Байконур.

След приключването на днешния полет, равносметката е следната: през 2021 г. Роскосмос успя да изведе за нуждите на Великобритания общо 318 сателита УанУеб. Полетите се осъществяват по заявка на европейския оператор Арианаспейс и компанията Старсем съобразно договор с Главкосмос. 

Общо осем от руските полети през настоящата календарна година са за УанУеб, което показва, че понастоящем този договор е златна кокошка за космонавтиката на Русия - основен комерсиален ангажимент за държавата във времена, когато Щатите вече си имат собствени пилотирани кораби "Крю Драгън" и нямат нужда да си плащат за полети на "Союз". От тези осем изстрелвания пет са проведени от новия космодрум Восточний, а три - от стария Байконур.

За повече информация: Роскосмос

2021-27-dec-launch-oneweb.jpg

Снимка от днешния старт. Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4293-2021-soyuz-oneweb-launch-dec

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Европейското предприятие Арианаспейс изстреля 34 спътника УанУеб посредством европеизирана руска ракета Союз-СТ!

2022-arianespace-11-feb-launch.jpg

Снимка от днешния полет. Photo credit : Arianespace

11 февруари 2022 г. 00:15 ч.

Светослав Александров. Европейската космическа корпорация Арианаспейс започна 2022-ра година с пълен успех! Тази вечер в 20:09 ч. българско време от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана беше изстреляна европеизирана руска ракета "Союз-СТ" с общо 34 спътника на британската компания УанУеб. 

Напомням на читателите, че "Союз-СТ" представлява специална модификация на историческата руска ракета, оборудвана с европейски авионики и други подсистеми, за да е подходяща да изпълнява задачите на европейската космонавтика. Самата подготовка за полет от европейския космодрум се отличава драстично от това, което наблюдаваме преди изстрелването на ракети "Союз" от историческия космодрум Байконур в Казахстан - ракетата се извежда на стартовата площадка посредством мобилна кула, която позволява на специалистите да имат достъп до критичните компоненти до последния момент преди полета. 

За довеждането на спътниците в техните целеви орбити беше използван ускорителен блок "Фрегат", произведен от руското предприятие НПО "Лавочкин", а за прецизното им освобождаване се използваше диспенсър, проектиран и построен от швейцарската фирма RUAG Space.

Всички 34 сателита бяха позиционирани в полярни орбити с височина 450 километра над земната повърхност. Основната задача на британското предприятие УанУеб е да елиминира Дигиталната бариера, като достави интернет до всяка точка на Земята. За огромно съжаление все още има множество местности, които са населени, но няма как да бъдат свързани чрез кабел към глобалната мрежа.

След днешния полет УанУеб разполага с 428 работещи спътника в орбита. Разбира се, те са много по-малко спътниците на Илон Мъск "Старлинк", наброяващи 2 000.  Но както СпейсЕкс, така и УанУеб се опитват да разрешат сходен проблем - да свържат отдалечените региони на Земята с интернет. 

Следващият полет по програмата УанУеб е насрочен за 5-ти май, като този път той ще бъде проведен от космодрума Байконур. 

За повече информация: Арианаспейс

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4359-2022-11-feb-arianespace-success

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Руската ракета Союз-2.1б бе сглобена за изстрелване на британски спътници УанУеб

2022-russian-soyuz-2-rocket-assembled.jp

На снимката: сглобената ракета "Союз-2.1б", която трябва да изведе в космоса спътници "УанУеб". Photo credit : Roscosmos

28 февруари 2022 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. На фона на турбулентните събития на Земята, изненадващо за всички нас Русия сглоби ракетата "Союз-1.б" за предстоящото изстрелване на 36 спътника на Великобритания "УанУеб". 

Съобразно публикацията в официалния Туитър акаунт на Роскосмос, утре се планира заседание на държавна комисия, което ще определи готовността за извеждането на ракетата на стартовата площадка.

Полетът е насрочен за 5-ти март в 00:41 ч. българско време.

Напомням на читателите, че британската компания УанУеб разгръща групировка за спътников интернет и се явява пряк конкурент на програмата на Илон Мъск "Старлинк". Това ще е 14-тият полет, който Русия осъществява за Великобритания по тази линия. Спътниците ще бъдат вмъкнати в първична 450-километрова околоземна орбита, след което ще се придвижат самостоятелно към оперативната си 1 200 - километрова орбита. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4392-2022-soyuz-2-1b-assembled

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Гореща новина: УанУеб подписа договор със СпейсЕкс за изстрелването на оставащите интернет спътници!

21 март 2022 г. 15:10 ч. Великобританската компания УанУеб, която доскоро изстрелваше своите спътници посредством руски ракети "Союз", вече ще използва услугите на СпейсЕкс за завършване на сателитната мегагрупировка. 

Дебютното изстрелване на сателити на УанУеб с ракета "Фалкън 9" е планирано за тази година. 

Така Илон Мъск, въпреки че изгражда своя собствена групировка за спътников интернет на име "Старлинк", сега ще поеме отговорност и за изстрелването на спътниците на неговите конкуренти. 

Понастоящем УанУеб притежава изстреляни 428 сателита, а СпейсЕкс - над 2 000.

Източник: УанУеб

one-web.jpg

Спътниковата групировка "Уан Уеб". Image credit : One Web

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4446-2022-oneweb-signs-deal-spacex

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийска ракета GSLV Mk.III изведе в космоса 36 спътника УанУеб!

2022-india-gslv-mk-3-launches.png Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

22 октомври 2022 г. 23:10 ч.

Светослав Александров. Британската космическа компания за спътников интернет УанУеб възобнови извеждането на своите спътници посредством индийска ракета „GSLV Mk.III“! Това се случи осем месеца след като партньорството между Русия и западния свят рухна поради войната в Украйна. Днес Индия е големият печеливш от ситуацията.

Изстрелването бе проведено тази вечер в 21:37 ч. българско време от космодрума Сатиш Дхаван. Това бе първото комерсиално изстрелване на ракетата „GSLV Mk.III“, а на борда ѝ имаше 36 спътника „УанУеб“. Всички те бяха освободени в целевите им орбити.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/22/indian-gslv-mk3-launches-oneweb-satellites/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса нови 40 спътника УанУеб!

2023-10-jan-falcon-9-success.jpg Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

10 януари 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес ракета “Фалкън 9” изведе нови 40 спътника “УанУеб” по време на втория полет на СпейсЕкс за 2023 година, с което отново ни бе доказано колко много се е променил светът след войната в Украйна. УанУеб е конкурент на проекта “Старлинк” на Илон Мъск, но сега руските ракети са недостъпни за западния свят, което доведе до неочаквани партньорства.

Изстрелването на ракетата бе осъществено в 06:50 ч. българско време от Флорида, като ракетата бе оборудвана с рециклирана първа степен с един предходен полет – на товарен кораб “Карго Драгън” до Международната космическа станция. Нямаше никакви проблеми по времето на работата на степента и около осем минути след началото на мисията тя извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-1.

Днешният полет бе белязан от важно постижение за СпейсЕкс – за пръв път четири стартови площадки на различните космодруми бяха заети от ракети, а същевременно имаме два космически кораба “Драгън 2” в орбита (един товарен “Карго” и един пилотиран “Крю”). Тази нощ в 00:05 ч. българско време “Карго Драгън” се отдели от МКС и той ще се завърне на Земята утре, на 11 януари.

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/10/spacex-falcon-9-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля нови 40 спътника за конкурента си УанУеб!

2023-spacex-oneweb-launch-9march-1024x55 Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX/OneWeb

9 март 2023 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:13 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя поредната ракета “Фалкън 9”, като на борда ѝ имаше 40 спътника за нуждите на британската фирма УанУеб. Напомням на читателите, че УанУеб изгражда орбитална групировка за спътников интернет, която е конкурентна на проекта на Илон Мъск “Старлинк”. Днешният полет бе 16-ти за СпейсЕкс през 2023 г., като компанията на Мъск провежда средно по едно орбитално изстрелване веднъж на всеки 4.25 дни.

Нетипичното партньорство между конкурентните фирми СпейсЕкс и УанУеб се породи във времената след началото на войната в Украйна. Допреди февруари 2022 г. УанУеб изпращаше спътниците си в космоса посредством руски ракети “Союз”. Но след избухването на конфликта тогавашният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че няма да изпълнява услуги за нуждите на британска компания, докато тя не предостави писмени гаранции, че спътниците няма да се използват за военни цели и докато правителството на Великобритания не напусне борда на акционерите. На 4-ти март 2022 г. техниците на Роскосмос демонстративно свалиха ракетата “Союз-2.1б” от стартовата площадка, а спътниците, които бяха капсуловани под обтекателя, до ден днешен киснат в хангар на Байконур без да има изгледи да бъдат върнати на законния им собственик.

Затова, започвайки от втората половина на 2022 г., УанУеб започна да изпраща в орбита новите партиди спътници посредством индийски и американски ракети.

За целите на днешния полет бе използвана ракета-носител “Фалкън 9” с рециклирана първа степен под сериен номер “B1062”, като това бе тринадесетото изстрелване за нея. Преди степента е служила за извозването на седем партиди “Старлинк”, два спътника “GPS”, два пилотирани кораба “Крю Драгън” (мисиите “Инспирейшън4” и “Аксиом1”) и спътник “NileSat-301”. Днес отново нямаше никакви проблеми при изпълнението на мисията и на осмата минута “B1062” извърши меко кацане върху наземната платформа “LZ-1”, с което степента е готова да бъде рециклирана за следващ полет. Това бе 103-тото последователно и успешно кацане на първа степен.

След днешния старт УанУеб вече разполага със 578 спътника в орбита. Нужни са общо 600, за да може фирмата да пусне услугата си в глобален мащаб, така че скоро очакваме тя да се появи на пазара.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/09/spacex-launches-40-oneweb-competition/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийска ракета изведе в орбита 36 спътника УанУеб!

2023-oneweb-launch-1024x576.jpg Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

26 март 2023 г. 11:50 ч.

Светослав Александров. Едно време договорът с УанУеб бе златната кокошка за космонавтиката на Русия. Вече не. След като предишният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин демонстративно преустанови отношенията с британската компания още в първите дни след началото на войната в Украйна, тя трябваше да намери алтернативен превоз за спътниците си, които дотогава се извеждаха в космоса с руски ракети “Союз”. Днес, на 26-ти март, УанУеб завърши изграждането на основната си сателитна групировка от първо поколение благодарение на ракетите на Индия и на СпейсЕкс.

Ракета “LVM3” (доскоро известна като “GSLV Mk. 3) излетя тази сутрин в 06:30 ч. българско време от космодрума на о-в Шрихарикота с 36 спътника “УанУеб”. Това бе вторият полет, който индийците изпълниха за нуждите на британците. СпейсЕкс от своя страна проведоха три изстрелвания на партиди “УанУеб” – безпрецедентно в историята на космонавтиката, тъй като УанУеб и Старлинк са конкурентни проекти. Но войната в Украйна променя всичко и доскорошни врагове днес са партньори.

За нуждите на днешния полет бе използвана най-мощната ракета на Индия – товароподемността на “LVM3” е осем тона. Допреди днешния ден УанУеб разполагаше с 578 работещи спътника, а след тазсутрешното изстрелване общият им брой възлиза на 614. Абсолютният минимум спътници, за да може фирмата да започне да предлага услугата си в глобален мащаб, е 588, така че очакваме скоро тя да се появи на пазара.

Макар че УанУеб приключи с изграждането на основната си групировка, това не е всичко, което ще видим от компанията през тази година. През месец май предстои изстрелването на ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” с пет спътника “Иридиум”, 15 резервни спътника от първо поколение на УанУеб (в случай че някои от оперативните се повредят) и един демонстрационен спътник от второ поколение. Спътниците от второ поколение ще осигуряват по-високи скорости на интернет услугата и по-добро покритие и извеждането им е важно за дългосрочното бъдеще на УанУеб, тъй като експлоатационният срок на завършената днес групировка е до 2027-2028 г.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/26/isro-oneweb/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...