Отиди на
Форум "Наука"

Спътников интернет на OneWeb


Recommended Posts

 • Модератор Космически науки

Успех: европеизирана руска ракета Союз-СТ изведе първите интернет спътници на британската компания УанУеб!

2019-27-feb-oneweb-liftoff.jpg

Снимка от снощното излитане на ракета "Союз-СТ" с шест спътника на УанУеб. Photo credit : Arianespace

28 февруари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:37 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя построена от Русия и собственост на европейската компания Арианаспейс ракета "Союз-СТ". На борда на ракетата пътуваха шест спътника на великобританската фирма УанУеб. След полунощ спътниците благополучно се отделиха от ускорителния блок "Фрегат" на ракетата-носител и започнаха самостоятелен полет. С изстрелването бе положено началото на създаването на мощна орбитална групировка, която ще трябва да осигури евтин интернет в отдалечените райони на цялата Земя. 

По информация от Арианаспейс минималният брой спътници, които трябва да бъдат изведени, е 650. С нарастването на покритието ще бъдат изстрелвани още спътници, докато достигнат 900. За успешното им извеждане от УанУеб са подписали договор с Арианаспейс още през 2015 година, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети "Союз" от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

Ако усилията на УанУеб са сполучливи и всички спътници бъдат изведени в орбита, ще бъде осигурена връзка с мобилни телефони, лаптопи, таблети и персонални компютри на хора, намиращи се труднодостъпни региони по цял свят. Разбира се, има всякакви основания за съмнение дали повсеместният интернет е възможен или е само утопия. Не само поради технически причини. Със сигурност има държави и режими в света, които не желаят гражданите им да имат достъп до нецензуриран и общодостъпен интернет.

Притеснение идва и от страна на Русия. Експертът Анатолий Зак е написал подробен материал (натиснете тук) за сложните отношения между руснаците и великобританския стартъп. Кремъл също се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. И ако руските служби за сигурност настояват УанУеб да няма покритие на територията на Русия, дори да не се превозват на борда на руски ракети, отношението не е еднозначно и други властимащи се изразяват в подкрепа на договора. Основен защитник на УанУеб е не друг, а самият шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Руската космонавтика е в тежка криза след множество аварии и след загубата на ключови позиции на спътниковия пазар поради появата на иновативни американски компании за изстрелване като СпейсЕкс. В този ред на мисли договорът с УанУеб е като златна кокошка, която ще налее милиони долари в руската космонавтика. Ако Москва се откаже от него, руснаците ще се прострелят в краката. Това може да е от малкото шансове за спасяване на руския ракетно-космически отрасъл - а успешното завършване на проекта ще върне донякъде доверието в Русия като надежден превозвач на спътници. Вероятно ще се стигне до някакъв компромис, при който Русия ще участва в извеждането на спътниците, а УанУеб ще отстъпи за някои регулаторни изисквания на интернет услугата, която ще предостави на територията на страната. 

Други космически експерти се опасяват от големия брой спътници на УанУеб и как това ще се отрази върху орбиталния трафик и натрупването на космически боклуци. Няма спор, че 900 спътника са много. УанУеб не са единствени - американските конкуренти СпейсЕкс и Боинг също планират да изградят свои мега-групировки. Спътниците на СпейсЕкс ще са над 4 000, а на Боинг - над 2 900. УанУеб обещават, че приемат проблема присърце и че спътниците ще имат период на експлоатация от 5 години, след което ще бъдат извеждани от орбита, за да не се превръщат в отпадък. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2624-2019-28-feb-soyuz-blasts-off-oneweb  

Link to post
Share on other sites
 • 5 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Русия не позволява на нейна територия да има глобален спътников интернет на УанУеб

1 август 2019 г. 08:05 ч. Уебсайтът Bleeping Computer, който от своя страна се позовава на руски медии като Коммерсант, оповести, че руските власти не желаят да допуснат глобалния спътников интернет УанУеб на тяхна територия. 

Напомням на читателите, че британската компания иска да изведе общо 650 спътника в околоземна орбита. Първите шест от тях бяха изстреляни през февруари - иронично, това стана с помощта на руската ракета "Союз". УанУеб е един от най-сериозните източници на доходи за намиращия се в криза космически отрасъл на Русия, но страната отказва да пусне достъпа на интернет компанията на нейна територия. Съгласно множество публикации в руските медии, властите се притесняват, че контролирането на чуждестранен доставчик е невъзможна задача. Практически всички членове на Държавната комисия по радиочестотите (ГКРЧ) са гласували "против" УанУеб.

Още през февруари писах на страниците на КОСМОС БГ, че може да се стигне до този сценарий - Кремъл се опасява какво би могло да се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. 

В технологично отношение е много по-лесно да осигуриш интернет по цялата Земя посредством спътници, отколкото да убедиш правителствата на държавите, особено тези от недемократичния свят, да пуснат този интернет на своята територия. 

2019-27-feb-oneweb-liftoff.jpg

През февруари ракета "Союз-СТ" изведе в космоса шест спътника на УанУеб. Руските власти нямат нищо против да извеждат спътниците и така да участват в изграждането на глобалния спътников интернет, но не искат достъп до този интернет от руска територия. Photo credit : Arianespace

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2915-2019-russia-doesnt-allow-oneweb-internet

Link to post
Share on other sites
 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 британски интернет спътника УанУеб!

2020-7-feb-oneweb-launches.jpg

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credits : Roscosmos

7 февруари 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:42 ч. българско време от космодрума Байконур излетя руската космическа ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" и 34 космически спътника на британската фирма УанУеб. Напомням на читателите, че УанУеб е конкурент на американската компания СпейсЕкс относно изграждането на достъпен спътников интернет, който ще осигури покритие до всяка точка на Земята.

Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото на полета, но накрая блокът "Фрегат" освободи всичките 34 спътника в техните целеви орбити, с което мисията по извеждането приключи с пълен успех.

Днешният полет бе първият на руска ракета за 2020-та година и 50-тият комерсиален полет на "Союз" изобщо.

Подобно на "Старлинк", днешното изстрелване бе само началото за УанУеб. Минималният брой спътници, които са нужни да бъдат изведени, за да заработи интернет услугата, е 650. С нарастването на покритието техният брой може да нарасне на 900. Още през 2015-та година е подписан договор между УанУеб и Арианаспейс, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети "Союз" от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

И все пак отново напомням, че отношенията между УанУеб и Русия не бяха еднозначни през изминалите години. Кремъл се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. От друга страна обаче договорът с УанУеб е златната кокошка, която ще снесе милиони договори за закъсалата руска космонавтика. Това може да е уникалният шанс за спасяването на ракетостроенето на Русия, а успешното завършване на проекта би върнало доверието в руските ракети като надеждни. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3178-2020-7-feb-oneweb-launches

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

'Айде и тез' затулят слънцето.

Астрономите вместо звезди ще трябва да броят само спътници.:)

Link to post
Share on other sites
 • 1 месец по късно...
 • Модератор Космически науки

Ракета Союз-2.1б бе изведена на стартовата площадка за изстрелване на спътници УанУеб

18 март 2020 г. 15:30 ч. Групировките от спътници за осигуряване на глобален интернет продължават да растат! След днешното успешно изстрелване на ракета "Фолкън 9" и извеждането на 60 спътника "Старлинк", на ход е Русия, която ще трябва да изпрати в космоса сателити за нуждите на конкурентната британска компания "УанУеб".

Роскосмос съобщава, че днес ракетата "Союз-2.1б" бе позиционирана на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур. Стартът е насрочен за 21-ви март и в космоса трябва да бъдат изстреляни общо 34 спътника. Полетът ще отнеме цели три часа и половина, като за точното извеждане на сателитите ще се използва ускорителен блок "Фрегат". 

Напомням на читателите, че до този момент е имало две предходни изстрелвания по програма "УанУеб" - през февруари 2019 г., когато в космоса бяха изпратени първите шест спътника, и през февруари 2020 г., когато в орбита бяха въведени общо 34. Нужни са общо 18 изстрелвания на среднотоварни ракети "Союз" от три различни космодрума - Куру, Байконур и Восточний, за да може групировката да бъде завършена. 

2020-soyuz-2.1b-fregat-launch-pad.jpg

Снимка от днешното извеждане на ракета "Союз-2.1б" на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3243-2020-18-march-soyuz-rolled-to-pad

Link to post
Share on other sites
 • Модератор Космически науки

СпейсЕкс успя да прибере обтекателите на ракетата след днешния исторически полет

18 март 2020 г. 17:20 ч. След днешния исторически полет на ракета "Фолкън 9", при която за пръв път в историята на човечеството беше отбелязано петкратно изстрелване на една и съща първа степен, компания СпейсЕкс успя да прибере обтекателите

Макар че обтекателите не са били прихванати от мрежите още докато са били във въздуха, като вместо това са се приводнили в океана, те са били изтеглени много бързо на борда на корабите. Бързата реакция от страна на специалистите на СпейсЕкс дава надежда, че вероятно са били предпазени от корозивното действие на морската вода и евентуално могат да се използват за нов полет.

Днешната ракета, освен че бе оборудвана със степен, летяла четири предходни пъти, имаше и обтекател "втора употреба". Не всичко мина съвсем перфектно - един от двигателите се изключи преждевременно, но бордовите програми на "Фолкън 9" успяха да компенсират проблема и да доведат изстрелването до успешен завършек.

2020-18-march-fairing-recover.jpg

Снимка на половина от обтекателя на ракетата след нейното прихващане от кораба. Credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3244-2020-18-march-fairing-recovered

Link to post
Share on other sites
 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б изведе в космоса още 34 спътника на УанУеб!

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от снощното изстрелване. Credit : Roscosmos

22 март 2020 г. 08:50 ч.

Светослав Александров. След успешното изстрелване на интернет спътници на СпейсЕкс "Старлинк", което бе проведено на 18-ти март, дойде ред и на конкурентите на Илон Мъск. Снощи в 19:06 ч. българско време руска ракета "Союз-2.1б" с ускорителен блок "Фрегат" изпрати в космоса втората партида от 34 спътника на британската компания УанУеб. 

Нямаше проблем с работата на ракетата-носител и нейния ускорителен блок - "Фрегат" се отдели по план 562 секунди след началото на полета. В периода между 20:18 и 22:51 ч. българско време спътниците бяха освобождавани в техните целеви орбити на групи от по два или по четири. 

След вчерашното изстрелване УанУеб притежава общо 74 спътници в космоса, с което се утвърждава като водеща комуникационна компания. Целта на фирмата е същата като тази на "Старлинк" на СпейсЕкс - да осигурява достъп до интернет до всяка точка на земното кълбо.

"През тези безпрецедентни времена, които последваха глобалното разпространение на COVID-19, хората по цял свят се намират в положение да се опитват да продължат своя живот, като работят онлайн вкъщи. Ние виждаме, че нуждата от УанУеб е по-голяма, отколкото преди", съобщи Адриан Стекел, изпълнителният директор на УанУеб.

Преди няколко дни обаче в Блумбърг изтече информация, че УанУеб обмисля да обяви фалит и да потърси юридическа защита. Ако това се случи, новината няма да е никак добра - УанУеб е основният източник на пари за закъсалия космически отрасъл на Русия. С отдръпването на САЩ от руските кораби "Союз" и преминаването на американските астронавти на кораби "Крю Драгън" и "Старлайнър", през 2020-та година руснаците са планирали само две пилотирани изстрелвания към МКС. Тежката ракета "Протон-М" също отбелязва сериозен спад на изстрелванията, а само допреди няколко години беше водещ лидер в комерсиалните полети. УанУеб се явява спасителна лодка за руснаците, тъй като са резервирани цели 19 мисии на ракети "Союз". 

За повече информация относно снощния полет: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3250-2020-22-march-oneweb-launch

Link to post
Share on other sites
 • Модератор Космически науки

УанУеб закрачи със смела крачка към фалит

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от изстрелването на спътници на УанУеб на 21-ви март с руска ракета. Credit : Roscosmos

27 март 2020 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Основният конкурент на Илон Мъск, британската компания УанУеб, полетя към фалит. Това се очертава да е лоша новина най-вече за Русия. Във времена, когато руснаците загубиха позициите си на спътниковия пазар, а американските астронавти се готвят да се прехвърлят да летят на собствени ракети и кораби, УанУеб се очакваше да бъде златната кокошка, която да снесе пари за руския космически отрасъл. 

Съгласно новина, публикувана на уебсайта ft.com, УанУеб може да подаде още днес заявление за обявяване във фалит по Глава 11 от Търговския закон на САЩ. Очаква се над 500 души да загубят работата си. От компанията са се опитали да преговарят със Softbank за $2 млрд. финансиране още преди да започне пандемията от коронавирус. Но след сриването на борсите, УанУеб и Softbank не са стигнали до споразумение за получаване на заем, който да даде глътка въздух на фирмата докато тя получи подкрепа от инвеститори. Разговорите са се провалили в събота, броени часове преди Русия да изстреля за нуждите на УанУеб над 30 сателита.

Засега няма официална позиция от УанУеб или Softbank. Но ако фалитът е факт, на работа в УанУеб ще останат само шепа хора, които ще поддържат функционирането на вече изстреляните около 70 спътника. Това ще позволи на компанията да съхрани лиценза си. Но орбиталната групировка все още не е завършена и УанУеб не може да предлага услуга.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3261-2020-one-web-bankruptcy

Link to post
Share on other sites
 • 5 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Арианаспейс възобновява изстрелванията на спътниците на УанУеб

2020-22-march-oneweb-launch.jpg

Снимка от изстрелването на спътници на УанУеб на 21-ви март тази година с руска ракета. Credit : Roscosmos

21 септември 2020 г. 22:25 ч.

Светослав Александров. Британската космическа фирма за спътников интернет УанУеб, която беше изкупена и практически спасена от правителството на Великобритания и индийската група Бхарти, обнови договора си с Арианаспейс. Изстрелванията на спътниците ще бъдат възобновени още през декември тази година. 

Планирано е пускането на интернет услугата да е факт до края на 2021 г., а завършването на орбиталната групировка - през 2022 година. Ще има общо 16 изстрелвания, като в хода на всяко изстрелване ще бъдат извеждани по 34-36 спътника. След като предстоящото изстрелване през декември е в историята, действащите спътници на УанУеб ще нараснат на 110. 

Първоначално британската компания ще започне да предлага услугата си на територията на Великобритания, Аляска, Северна Европа, Гренландия, Ислания, Канада и островите в арктическите морета. 

Изстрелванията на спътниците на УанУеб ще бъдат осъществявани чрез договора с Арианаспейс посредством руски ракети "Союз". Два от 16-те полета ще са от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана, останалите ще бъдат разпределени между стария руски космодрум Байконур и новия Восточний. Декемврийският пуск ще е от Восточний, така че руснаците отново възобновяват полетите от модерния си космически център. 

Спасяването на УанУеб е страхотна новина за космическия отрасъл на Русия, както и за Великобритания. Поради следните причини:

1. УанУеб е реално погледнато единственият останал голям клиент на руските ракети, особено след въвеждането на новите пилотирани космически кораби на САЩ в експлоатация и отдръпването на НАСА от "Союз"-ите. Британската компания няма и друг избор, освен да ползва руски ракети. СпейсЕкс си има собствена спътникова групировка и е пряка конкуренция, ракетите на ULA не са опция - освен че са скъпи, Боинг обмисля сходна услуга. Същото се отнася и за компанията на Безос - Блу Ориджин. 

2. В условията на тази нова глобална космическа надпревара за създаването на мегагрупировки за спътников интернет, с изкупуването на УанУеб Великобритания си гарантира, че ще е една от водещите съревноваващи се страни. 

За повече информация: OneWeb

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3574-2020-oneweb-launches-resumed

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...