Отиди на
Форум "Наука"

Къде е България на новата газова схема


Recommended Posts

  • Потребители

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/01/3397683_kude_e_bulgariia_na_novata_gazova_shema/

Къде е България на новата газова схема

Страната продължава да се оплита в руски проекти, с което реално затваря възможностите си за алтернативни доставки (моя вметка: при условие че Газпром резервира за себе си 75% от входния и 90% от изходния капацитет на българската транзитна газопреносна мрежа - както е уговорено за продължението на "Южен поток" през България, и газовият хъб Балкан става неизпълним и неработещ проект. С лека ръка се заебават българските интереси, за сметка на чужди)

 
 
 
zx620_3397682.jpg

Шефът на "Газопром" Алексей Милер уговаряше през 2012 г. Бойко Борисов за "Южен поток". Сега на масата е "Туски поток".

 

Газовата карта на Европа е напът да се промени изоснови. Съществуващите от десетилетия доставки на руски газ през Украйна са под въпрос от 2020 г. и за тях сега се изграждат "Северен поток 2" и втората тръба от "Турски поток". В същото време Южният газов коридор, който ще осигури достъп до каспийските залежи, е почти готов, а няколко проекта за LNG терминали (за втечнен газ - бел. ред.) са в развитие.

Всичко това в комбинация с множеството по-малки газопроводи като EUGAL, BRUA, Eastring, EastMed и др., както и междусистемните връзки, създава изяло нова среда, в която ролята на сегашните играчи неминуемо ще се промени. С което ще се промени не само енергийната зависимост на Европа, но и линиите на геополитическото влияние. А България може да се окаже една от най-засегнатите при тази трансформация.

От няколко месеца насам премиерът Бойко Борисов говори, че иска да задържи страната в голямата газова игра като транзитьор, след като сегашните доставки на руски газ за Турция през България се пренасочат към новия "Турски поток", изграден в Черно море. И предстоящата на 4 и 5 март визита на руския премиер Дмитрий Медведев неминуемо ще бъде използвана за тази цел. Конкретни договорености не се очаква да бъдат постигнати най-малкото защото и за самата Русия има много неясноти около бъдещите проекти. Но заявките за "сътрудничество" и "подкрепа" са сигурни.

 
 
Амбицията на Борисов обаче може да има точно обратния резултат и да вкара България в още по-голяма зависимост от Русия. На пръв поглед, както самият той казва, няма допълнителни количества руски газ, а се променя само входната точка - вместо от север ще идва от юг. Но с този ход "Газпром" буквално ще блокира алтернативни доставки от Каспийския регион и Средиземно море, като резервира за себе си 75% от входния и 90% от изходния капацитет на българската транзитна газопреносна мрежа.

Освен това, докато Борисов официално кани международни компании за строежа на новия газопровод от турската до сръбската граница, руски медии вече обявиха изпълнителя - "Трубная металлургическая компания". Последното не е изненада предвид условията на търга, според които именно строителят трябва да финансира строежа с 2.3 млрд. лева.

На практика чрез "Турски поток" руснаците умело затварят достъпа на конкурентите си в Югоизточна Европа, като в случая това става с помощта на българските власти. Затова и рискът да се повторят драмите с АЕЦ "Белене" и "Южен поток" никак не е малък.

Сблъсък с реалността

Каквито и уверения да бъдат дадени след срещата между Борисов и Медведев, на практика ще се случи това, което поискат руснаците. Това се видя при пазарния тест за газопровода от турската до сръбската граница, при който "Газпром" успя да направи условията по-изгодни за себе си. Още повече че страната доброволно се отказа от най-силния си коз - гарантираните приходи от над 1.4 млрд. лв. по настоящия договор с "Газпром" до 2030 г. за транзит по сега действащия газопровод.
 
 

Ролята на България на газовата карта на Европа е маргинална и зависи не толкова от желанието на нейните управляващи, колкото от развръзката при "Северен поток 2" и преговорите между Русия и Украйна. Макар САЩ да са категорично против новия газопровод през Балтийско море, все по-сигурно изглежда, че той ще се реализира, ако Русия гарантира и продължаването на транзита през Украйна. Такова е искането не само на еврокомисията, но и на самата Германия, която ще получава газа от "Северен поток 2". Това обаче може напълно да обезсмисли идеята за изграждането на втората тръба от "Турски поток", тъй като няма да има необходимост от допълнителни доставки към Европа през България и Сърбия.

Факторът Украйна

Сега през Украйна се транспортират 86.8 мрлд. куб.м руски газ на година, но договорът между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" изтича на 31 декември 2019 г. Идеята на руснаците беше от 2020 г. да заобиколят Украйна чрез "Северен поток 2" (с капацитет 55 млрд. куб.м) и "Турски поток" (15.8 млрд. куб.м за вътрешните нужди на Турция и още толкова за транзит към Европа). Но това няма да се случи поне по две причини. На първо място газовото трасе от юг просто няма как да бъде построено в оставащите 10 месеца (повече вижте в следващия текст). И на второ - без газовите хранилища на Украйна, чийто капацитет е над 30 млрд. куб.м, европейската мрежа трудно ще може да се балансира при промяна в потреблението заради метеорологичните условия.

"Ролята на Украйна не може да бъде пренебрегната и всички освен може би българските власти добре знаят това", казва енергийният експерт Васко Начев. Според него преговорите между "Газпром" и "Нафтогаз", в които участва и ЕК, няма да приключат преди ноември, но със сигурност ще постигнат успех. Подобна позиция изразява и енергийният консултант Илиян Василев, визирайки готовността на Украйна да намали значително транзитните такси, което ще направи заобикалянето й икономически неизгодно.

Че се върви в тази посока, е видно и от изявлението на руския министър на енергетиката Александър Новак от края на януари - че продължаването на транзита на руски газ през Украйна след 2019 г. е възможно, ако страната осигури конкурентни условия. Последният засега кръг от преговорите беше на 21 януари. Тогава зам.-председателят на ЕК и комисар по Енергийния съюз Марош Шефчович е направил предложение за продължителността на бъдещото транзитно споразумение, обемите и тарифите за доставка на газ, както и за инвестициите и поддръжката на газовата система, които ще се обсъждат на следващата тристранна среща през май. Междувременно в края на март ще има президентски избори в Украйна, резултатът от които може да окаже съществено влияние върху преговорите.

Има и още един детайл - от 2020 г. Украйна трябва да има нов оператор на газопреносната мрежа, в който 49% от капитала да е собственост на европейски компании (съобщава се за интерес от Италия и Словакия). Именно това се очаква да е решаващо за постигането на ново споразумение с "Газпром".

Натискът от САЩ

Макар и непряко, новите газови проекти в Европа зависят и от мнението на САЩ. Администрацията на Доналд Тръмп е твърдо против разширяването на руските доставки, като Вашингтон дори заплаши със санкции участниците в "Северен поток 2". Евентуални ограниченията за него биха могли да помогнат на газопровода през България, тъй като "Газпром" ще се нуждае от трасе, по което да компенсира свития капацитет на тръбата през Балтийско море. В същото време държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призова Унгария да не подкрепя "Турски поток", защото смята проекта за политически - като канал за разпространяване на руското влияние в района. А без унгарското участие продължението на "Турски поток" през България и Сърбия не би имало никакъв смисъл.

С тези действия освен чисто политически интереси САЩ защитават и икономическите си цели - да продават LNG на европейския пазар. Колкото по-малко са руските доставки, толкова повече се разширява полето за използване на втечнения газ.

Залог за милиарди

Поне на думи премиерът Бойко Борисов се опитва да лавира между САЩ и Русия и енергийните правила на ЕС. От една страна, той говори за разширението на газовата мрежа от Турция до Сърбия като за част от газовия хъб "Балкан", в който ще се търгува газ от различни източници - за да се получи одобрението на ЕК, след като Шефчович ясно заяви, че ако проектът е само за транзитен газопровод, комисията няма да го подкрепи. От друга обаче, изпълни очакванията на "Газпром" да му предостави почти целия капацитет на новата тръба за 2.8 млрд. лв. (Това, че нямаше други кандидати освен свързана пак с "Газпром" швейцарска фирма, говори за значението на проекта.) За пред американците пък е продължилата десетилетие сага с междусистемната газова връзка с Гърция, която да осигури доставки на LNG от терминала край Александруполис.

Но както обикновено се случва, няма как всички да са доволни. Според Васко Начев Борисов сам се вкарва в капан, като обвързва продължението на "Турски поток" през страната със създаването на газовия хъб "Балкан". "Това не само е излишно, но и ще попречи на идеята за хъба, тъй като дори да бъдат осигурени други входни количества, 90% от изходния капацитет при сръбската граница е запазен от "Газпром" и няма как да се търгува и изнася какъвто и да е друг газ", смята той.

Това, изглежда, не е останало незабелязано и от САЩ, след като американският посланик в София Ерик Рубин каза в интервю за "Капитал", че "ако една държава контролира почти пълното ви енергийно снабдяване, тази държава има огромна власт и влияние над вас".

Основният проблем в случая е, че България за пореден път разчита единствено на "Газпром". А опитът в Европа показва, че диверсифицирането на доставките винаги води и до значителен спад в цените заради конкуренцията.

Проектът за междусистемната връзка с Гърция се бави вече 10 години, като според последните срокове строителството ще започне след 4-5 месеца. Този газопровод ще позволи на България, която сега е почти 100% зависима от руските доставки, да купува каспийски газ (вече има подписан договор с азербайджанската Socar) или от други държави чрез бъдещия LNG терминал в Александруполис. На хоризонта е и алтернативата от Средиземноморския регион - след откритите залежи във водите на Израел и Кипър. Но ако транзитната газова мрежа е резервирана от "Газпром", тези алтернативи стават безсмислени, тъй като природният газ няма как да стигне до Европа през българската територия. Дори възможността за реверсивни доставки към Украйна по сегашния трансбалкански газопровод е ограничена, тъй като по него ще продължи да тече руски газ за Гърция и Македония, а може би и за вътрешните нужди на България. С което "Газпром" ще държи всички основни входни и изходни газови точки в страната.
 
 

 
 
 
 
Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 723
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Дрбре , че благодарение на мъдрото ръководство , мислещо за народа и интересите на страната , успяхме да блокираме трите заробващи ни руски проекта - Нефто , Газо провод и АЕЦ Бургас , Александрополис, Белене , Варна . Отделно благодарност на нашите приятели и защитници от зад океана , които ни вразумиха. По простите , изостанали , слаби и поддали се на руския шантаж страни като Германия , Турция и Китай се набутаха жестоко с три патока - Норд стрим , Турски паток и Сила Сибири. Турция се набута и с АЕЦ. Отделно по времето на Костов на Турция и натресоха и Синия Паток. Ако Костов не беше ни защитил , сега Синия поток щеше да минава през България и да разрушава екологията ни. Ако се освободим окончателно от руската опасност , ще можем да получаваме евтин газ от  демократични страни като Норвегия ,  Холандия , Великобритания , Азербайджан , Иран , Катар . Хъбъ ще бъде препълнен с евтина конкурентноспособна газ .  Отделно и газта от Израел и сгъстената газ от Гърция !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 минути, Du6ko said:

Дрбре , че благодарение на мъдрото ръководство , мислещо за народа и интересите на страната , успяхме да блокираме трите заробващи ни руски проекта - Нефто , Газо провод и АЕЦ Бургас , Александрополис, Белене , Варна . Отделно благодарност на нашите приятели и защитници от зад океана , които ни вразумиха. По простите , изостанали , слаби и поддали се на руския шантаж страни като Германия , Турция и Китай се набутаха жестоко с три патока - Норд стрим , Турски паток и Сила Сибири. Турция се набута и с АЕЦ. Отделно по времето на Костов на Турция и натресоха и Синия Паток. Ако Костов не беше ни защитил , сега Синия поток щеше да минава през България и да разрушава екологията ни. Ако се освободим окончателно от руската опасност , ще можем да получаваме евтин газ от  демократични страни като Норвегия ,  Холандия , Великобритания , Азербайджан , Иран , Катар . Хъбъ ще бъде препълнен с евтина конкурентноспособна газ .  Отделно и газта от Израел и сгъстената газ от Гърция !

 

Много e ясно,  че диверсифицикацията ще свали цената..

 И  нали инвестирахме български пари и време вече в Хъба?

 

Трагична работа е твоята - не си дал един  лев от данъците си за този хъб, не ползваш газ по тукашни цени, не живееш в България, ...но плачеш за това че Газпром няма световен монопол..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Този хъб следва да се пълни с нефт и газ. Въпроса е откъде и на какви цени. 

В тая връзка. Какво стана с газа и нефта в черно море? Откриха ли, има ли планове за добив?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Този хъб следва да се пълни с нефт и газ. Въпроса е откъде и на какви цени. 

В тая връзка. Какво стана с газа и нефта в черно море? Откриха ли, има ли планове за добив?

От находищата в Черно море..

Ако има конкуренция и различни източници ,  тенденцията е цените да падат ..

Реално такава има, защото различни компании се занимават с добива на газ в Черно море

Но ако доставчикът е монополист , както се очертават  нещата с продължението на Турски Поток през нашата територия, няма място за лавиране

Винаги става така както поиска монополиста,

 

Ние сме малка страна, и нямаме козовете да влияем на Русия,

Щом сме се хванали на тяхната игра, те печелят

 

Да обясня

-Заеха 75 процента от входа и 90 от изхода на продължинието към Сърбия

- Свалиха пресносните такси, който трябва да ни плащат, Те са под пазарните

-Отказахме се (за да сме в играта им с продължението на "Турски поток") от 1,4 милиарда неустойка по Трансбалканския

Той ще спре да пренася за Гърция, Турция и Западните балкани, ако Газпром реши да не прекрати преносът на газ през Украйна през 2020-та. Договорът ни за доставка и пренос по нашата част на Трансбалканския е до 2030-та, и при неспазване на договора за пренос от руска страна, Газпром ни дължи неустойка от 1,4 милиарда.

Ако пък преносът през Украйна не приключи през 2020-та (разберат се за по-ниски такси - както вървят нещата към разбиране)  , целия проект на продължението на "Турски Поток" през България става напълно излишен и за Русия, защото тя ще продължи ползва настоящия Трансбалкански газопровод, (който се захранва през Украйна)

Пише го ясно и статията, ако някои е зле с географията или събирането и изваждането на 1 и 1

Да, но парите за продължебнието на Турски Поток ги инвестираме ние (, дават ни се заем от Газпром, а ние трябва да ги връщаме!)

 

-Ще купуване тръбите от руска компания, "Трубная металлургическая компания" която е обявена в руска преса

 

 

 

 

Не знам на какво се радвате с Бобо?

Че България е прецакана в този сделка?

Браво на вас...

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

oo_3397681.jpg

 

При отпадане на количествата за Турция през Трансбалканския (те съставляват  70 процента от общото количество през него), и пренасочването им през Турски поток, Газпром ни дължи неустойка "ship or pay"

Неустойката е около 800-900 милиона долара или 1, 4 милиарда лева, 

 

(1,2 милиарда долара се дължат от Газпром на нашата страна ако Газпром прекрати изцяло преноса през нашата част на Транбалканския, При 70 процента намямне на количествата, неутойката е 800-900 милиона долара)
 

Цитирай

 

Договорът с "Газпром" е до 2030 г. и клауза в него - "пренасяй или плащай" (ship or pay) , предвижда в българската хазна да влизат приходи от транзитни такси, дори когато не се осъществява пренос на газ, тъй като са резервирани газопроводите. Годишно приходите от транзитни такси за пренос на около 17 млрд. куб. м природен газ, които България получава, са близо 120 млн. долара, а за 10 години се изчисляват на 1,2 млрд. долара. Въпреки че България има най-ниските транзитни такси - 1,7 долара за пренос на 1000 куб.м на 100 км.

През Трансбалканския газопровод се пренася синьо гориво от Украйна, през Молдова и Румъния, през България към Турция. С пускането на газ по първата тръба на "Турски поток" обаче, очакван в края на 2019 г., "Газпром" спира преноса на синьо гориво през тръбата през Украйна, а значи и през България.

 

 

Да, но депутатите от НС се се отказаха от тази неустойка, и решиха да строят продължението на Турски поток (можеше неустойката ship or pay да си търси, и отделно от това да се преговаря за  продължението на Турски поток. Поради някаква дупедавска логика, това не беше направено)

Теменужка Петкова предложи този вариант в НС и депутатите го гласуваха

Колективна отговорност в България не може да бъде търсена. Ако ТП беше взела еднолично това решение, тя веднага попадаше под ударите на закона, защото това решение ощетява държавата

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

От находищата в Черно море..

Ако има конкуренция и различни източници ,  тенденцията е цените да падат ..

Реално такава има, защото различни компании се занимават с добива на газ в Черно море

Но ако доставчикът е монополист , както се очертават  нещата с продължението на Турски Поток през нашата територия, няма място за лавиране

Винаги става така както поиска монополиста,

 

Ние сме малка страна, и нямаме козовете да влияем на Русия,

Щом сме се хванали на тяхната игра, те печелят

 

Да обясня

-Заеха 75 процента от входа и 90 от изхода на продължинието към Сърбия

- Свалиха пресносните такси, който трябва да ни плащат, Те са под пазарните

-Отказахме се (за да сме в играта им с продължението на "Турски поток") от 1,4 милиарда неустойка по Трансбалканския

" Ако има конкуренция и различни източници ,  тенденцията е цените да падат ... " 100 % съм съгласен ! Руснаците искаха да построят газопровод ( отделно нефтопровод и АЕЦ ) през България. Нека братските страни - Холандия, Азербайджан, Норвегия, Иран, Великобритания, Катар също като наглите руснаци построят през България газопроводи и така цените ще паднат ? Кой пречи на приятелите ни от Холандия, Азербайджан, Норвегия, Иран, Великобритания, Катар да прокарат тръби през България ? Аз съм с 2 ръце за ! 
Отделно шистова газ от САЩ и Канада - нека САЩ, Канада и Гърция направят терминал за втечнена газ в Гърция и прокарат тръби през българия ! Тука аз съм вече не 100 а 150 % за !

За мене най - привлекателния вариант за ГАЗ тръба е  Израел - Кипър - Гърция - България - Европа.  Израелците са простовати наивни хора - продават евтино, не умеят да се пазарят лесно ще ги измамим ! Гърците също - като търговци са слабии тях ще измамим още по - лесно. Израелската газ през Гърция ще ни излезне без пари, само да има кой да прокара тръбите ! За този проект аз съм 200 % за. 

Нека Русия , Норвегия, Иран, САЩ , Канада се съревновават у нас ! Аз съм за такова съревнование.

" Да, но парите за продължебнието на Турски Поток ги инвестираме ние (, дават ни се заем от Газпром, а ние трябва да ги връщаме!) " - Предполгам Норвегия, Канада , Холандия ще ни построят газопровода без да нир искат пари. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

България не е нито производител, нито голям потребител на газ. Ние печелим от това, че тръбите минават през наша територия. Трансбалканския газопровод беше чудесен, не защото по него ни доставят газ, а защото по него минава газ за Гърция и Турция. За което ни се плаща. Но ние показахме мъжество и спряхме южен поток! Сега газопровода ще минава през Гърция и Турция. Съответно те ще получават транзитни такси, а не ние. А в бъдеще ние ще купуваме газ от Турция, с надценка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като гледам, Турски поток няма да има. Новите санкции го спират,едва ли някои ще посмее да не ги спазва. Не знам какво ще стане с Северен поток но Турския най-вероятно няма да се строи. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 часа, Du6ko said:

" Да, но парите за продължебнието на Турски Поток ги инвестираме ние (, дават ни се заем от Газпром, а ние трябва да ги връщаме!) " - Предполгам Норвегия, Канада , Холандия ще ни построят газопровода без да нир искат пари. 

 

Ако тръбата остане празна (или не се изполва в превидения капацитет), парите са хвърлени на вятъра,

Няма да има постъпления, с които да се изплаща заема за нея

Цитирай

Това (догорварянето между Русия и Украйна) обаче може напълно да обезсмисли идеята за изграждането на втората тръба от "Турски поток", тъй като няма да има необходимост от допълнителни доставки към Европа през България и Сърбия.

Пълният цитат е това

 

Цитирай

 

Ако пък преносът през Украйна не приключи през 2020-та (разберат се за по-ниски такси - както вървят нещата към разбиране)  , целия проект на продължението на "Турски Поток" през България става напълно излишен и за Русия, защото тя ще продължи ползва настоящия Трансбалкански газопровод, (който се захранва през Украйна)

Пише го ясно и статията, ако някои е зле с географията или събирането и изваждането на 1 и 1

Да, но парите за продължебнието на Турски Поток ги инвестираме ние (, дават ни се заем от Газпром, а ние трябва да ги връщаме!)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 11 часа, nik1 said:

Поради някаква дупедавска логика, това не беше направено)

Теменужка Петкова предложи този вариант в НС и депутатите го гласуваха

Колективна отговорност в България не може да бъде търсена. Ако ТП беше взела еднолично това решение, тя веднага попадаше под ударите на закона, защото това решение ощетява държавата

Е, логиката е ясна, това е схемата "обществени поръчки", обръчите от фирми строят, държавата плаща за сметка на данъкоплатците, парите отиват в касичките на "котараците", всички са доволни, никой не носи персонална отговорност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 часа, Frujin Assen said:

България не е нито производител, нито голям потребител на газ. Ние печелим от това, че тръбите минават през наша територия. Трансбалканския газопровод беше чудесен, не защото по него ни доставят газ, а защото по него минава газ за Гърция и Турция. За което ни се плаща. Но ние показахме мъжество и спряхме южен поток! Сега газопровода ще минава през Гърция и Турция. Съответно те ще получават транзитни такси, а не ние. А в бъдеще ние ще купуваме газ от Турция, с надценка. 

- Нищо не печелим като се отказваме от неустойките по Трансбалканския - губим , не печелим

 

-Губим - ако Украйна и Русия се разберат, продължението на Южен Поток става излишно, Положението със транзита и доставките за Сърбия, Унгария и Австрия остава непроменено!

 

 

-Не е ясно какво и колко печелим ако продължението реализира пълния капацитет

1) Има косвени загуби

-ангажираме се само с един доставик , който ни продава по-скъпо

-не можем да реалираме газовия хъб

 

2) от 14-14,5 милиарда куб метра газ проектен транзит към Сърбия, Унгария и Австрия, ще печелим годишно около 100 милиона долара

1,7 x 4,03  x14, 500 000 = около 100 милина долара

1,7 долара е таксата за пренос на 1000 куб метра газ на 100 километра

403 километра е дължината на нашата част

 

От които 100 милиона долара около 75-80 милиона долара трябва да връщаме по заема (на Газпром)от над 2,2 милиарда лева, който трябва да се изплати за 20 години

Остават около 20 милиона долара на година, от които трябва да се платят: застраховки, амортизации на машините, заплати на персонала, ток,  и  всички други..(вкл екологичните щети и рискът от катастрофа)

Да обаче тези 20 милиона директно изфирясват (все едно ги няма) ако цената на газа от Газпром за България е с 6 долара на 1000 кубика по-скъпа от нормалната (европейската,или тази на която Газпром продава за Сърбия, Унгария и Австрия) - консумираме (договорили сме по същия договор)! 3-3, 5 милиарда кубика годишно!!

Тя обаче не с 6 долара по-висока ,а с повече!!

 

orig_751c6cfaba2d12413b5136ded9f1df7a.jp


 

Цитирай

 

Сега газопровода ще минава през Гърция и Турция. Съответно те ще получават транзитни такси, а не ние.

 

Газопроводът минава по дъното на Черно Море и излиза на европейското черноморско крайбрежие на Турция.

Дъното на Черно море не е турско или гръцко!

Газопроводът към Средна Европа ще минава през България, Дължината на турския участък до границата с България е около 100-150 километра!


 

Цитирай

А в бъдеще ние ще купуваме газ от Турция, с надценка. 

 

Дължината на разклононието  за българия в турската територия е не повече от 100-150 километра, Реалната надценка ще е  около 2 долара за 1000 кубически метра!

(и това ако Трансбалканския спре да функционира)

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Предвидена вероятност е и изобщо да не се стигне до строителството на газопровода. "Газпром" има право да се откаже от резервираните капацитети без никакви санкции до 1 април 2019 г. А поводи за това не липсват.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/01/3397642_finansiraneto_na_turski_potok_prez_bulgariia_-_koi/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 часа, Du6ko said:

" Ако има конкуренция и различни източници ,  тенденцията е цените да падат ... " 100 % съм съгласен !

Руснаците искаха да построят газопровод през България.

За мене най - привлекателния вариант за ГАЗ тръба е  Израел - Кипър - Гърция - България - Европа.

нека САЩ, Канада и Гърция направят терминал за втечнена газ в Гърция и прокарат тръби през българия !

За какво да строят руснаците?? Те си строят за тях в тяхна изгода, не в българска.. (забравих че си отродено българче, станало русначе)

От нас българите зависи да се договорим с Израел и Гърция, и да строим мрежа между Гърция и България...

Булгартрансгаз/ Булгаргаз участват (имат дял) от терминала в Александруполи.. (или поне искат 25 процента)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За това пък сме на първо място по предоставени безплатни бази на НАТО, скоро и Атия става натовско пристанище

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Б. Киров said:

Е, логиката е ясна, това е схемата "обществени поръчки", обръчите от фирми строят, държавата плаща за сметка на данъкоплатците, парите отиват в касичките на "котараците", всички са доволни, никой не носи персонална отговорност.

И байганьовщина и коплексарщина - трябва да се тупаме по гърдите че "сме някой на енергийната карта"

И нано-вутевщина - "не е важно аз съм добре, а комшията да е зле"

Проектът и договорът , с обвързане за купуване на газ с по по-висока цена от /средноевроейската източноевроейската/  е  губещ

 

Преди 59 минути, nik1 said:

- Нищо не печелим като се отказваме от неустойките по Трансбалканския - губим , не печелим

 

-Не е ясно какво и колко печелим ако продължението реализира пълния капацитет

1) Има косвени загуби

-ангажираме се само с един доставик , който ни продава по-скъпо

-не можем да реалираме газовия хъб 

 

2) от 14-14,5 милиарда куб метра газ проектен транзит към Сърбия, Унгария и Австрия, ще печелим годишно около 100 милиона долара

1,7 x 4,03  x14, 500 000 = около 100 милина долара

1,7 долара е таксата за пренос на 1000 куб метра газ на 100 километра

403 километра е дължината на нашата част

 

От които 100 милиона долара около 75-80 милиона долара трябва да връщаме по заема (на Газпром)от над 2,2 милиарда лева, който трябва да се изплати за 20 години

Остават около 20 милиона долара на година, от които трябва да се платят: застраховки, амортизации на машините, заплати на персонала, ток,  и  всички други..(вкл екологичните щети и рискът от катастрофа)

Да обаче тези 20 милиона директно изфирясват (все едно ги няма) ако цената на газа от Газпром за България е с 6 долара на 1000 кубика по-скъпа от нормалната (европейската,или тази на която Газпром продава за Сърбия, Унгария и Австрия) - консумираме (договорили сме по същия договор)! 3-3, 5 милиарда кубика годишно!!

Тя обаче не с 6 долара по-висока ,а с повече!!

 

orig_751c6cfaba2d12413b5136ded9f1df7a.jp

 

 

 

 

 

 

 
Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Цялата работа с газа е много по ясна и по политическа. Но непонятно защо Ники не я споменава. Тук отново се намесва геополитиката и България е незначителна пешка в събитията. САЩ влязоха в конфликт с Русия, поради което Путин (като еманация на независимата руска политика) стана "този чието име не бива да се споменава"  или "Великият враг" (по Толкин). Естествено е, че "Великият враг" трябва да бъде изолиран от нормалните страни. Но той освен страшен е и коварен и развращава европейците с евтин газ! Вместо да купуват демократичен втечнен газ от САЩ, те искат недемократичен от Русия! Тук идва мястото на Украйна и България, през които минават тръбите за Европа. Тъй като и двете страни са на ръчно управление от Вашингтон беше решено, те да почнат да правят всякакви спънки за да бъде спасена Европа от руския газов разврат. Европейците обаче- тия неблагодарници паднаха много ниско и въпреки всичко предпочетоха евтиния руски газ. Същевременно Русия реши да накаже Украйна и да я заобиколи посредством тръби през Балтийско море и Черно море към Европа. На България беше предложено тръбите да минават през нас, от което щяхме да спечелим много хубави транзитни такси. Тогава дойде сенатор Маккейн и наби канчетата на нашите политици. Тръбите бяха спряни! Европейския газов разврат беше преустановен! Но тогава "Великият враг" предложи тръбите да минават през Турция, Гърция и оттам към Европа. И те се съгласиха! Тоест, от нас вече не зависи нищо и ние няма да получим нищо. Даже повече-ще купуваме газ от Турция по новата тръба. Затова и нашите политици (мечка страх мен не страх) решиха да правят газов хъб, демек върнаха ход назад, та белким останем в играта. 

Това е цялата история.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 39 минути, nik1 said:

И байганьовщина и коплексарщина - трябва да се тупаме по гърдите че "сме някой на енергийната карта"

И нано-вутевщина - "не е важно аз съм добре, а комшията да е зле"

Проектът и договорът , с обвързане за купуване на газ с по по-висока цена от /средноевроейската източноевроейската/  е  губещ

 

 

 

Така става, когато България не е самостоятелна и изпълнява заповедите на САЩ. Ако не се бяхме "дървили" на Русия по заповед на Маккейн който лично дойде да спре руските проекти сега те нямаше да ни определят по високи цени. А тези които искат диверсификация може да се пробват да доставят газ с кофи от Катар за България и да транзитират за Европа.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Just now, Frujin Assen said:

Цялата работа с газа е много по ясна и по политическа. Но непонятно защо Ники не я споменава.

 

Написано е ясно в статията -  В нея има пълен политически анализ- за Интересите на САЩ, Гемания и т.н

 

Ники дава нещо да се чете, Ники не може да го каже или опише по-добре от хората на перото и мисълта.
Ники е по логиката и фактите /и ченето/,  не по  писането ха-ха-ха-ха

 

 

Цитирай

Това е цялата история. 

Де да беше толкова просто..

"Лошите са запада, който искат да ни цакат, Русия е добрата" И Булгариоид и Амазонски ти казаха в друга тема че това са пълни глупости, остава и ти го разбереш някога (а дано, но надали)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 минути, Frujin Assen said:

 Ако не се бяхме "дървили" на Русия по заповед на Маккейн който лично дойде да спре руските проекти сега те нямаше да ни определят по високи цени.

Русия всъщност го в....ва добре на тези, които не и се опъват, и  се "дупят" (в кръчмата бих казал- на такива като теб и Душко ;))

Газът ни се продава на по-високи цени от Газпром от 2006-та. Последният договор с Газпром е от 2006-та (подписан от е от Р. Овчаров), когато няма никакви спряни южни потоци и проекти, когато се дупим за руското благоволение!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Статията е толкова зле откъм политическата част че... по голямо лизане на американски задници няма. Това е все едно да псуваш някого и после като ти отвърти един шамар да му се сърдиш. 

Пак ти казвам, тия които обясняват, колко лоша е Русия да ходят пеша или с камили да доставят газ от Катар с кофи или бидони. Който иска евтина руска газ ще трябва да поддържа добри отношения с Русия. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

За какво да строят руснаците?? Те си строят за тях в тяхна изгода, не в българска.. (забравих че си отродено българче, станало русначе)

От нас българите зависи да се договорим с Израел и Гърция, и да строим мрежа между Гърция и България...

Булгартрансгаз/ Булгаргаз участват (имат дял) от терминала в Александруполи.. (или поне искат 25 процента)

И аз така смятам ! За разлика от руснаците , които строят газапроводи за СОБСТВЕННА ИЗГОДА и дават ПАРИ с % , евреите и още повече  гърцитет никога , абсолютно никога не търсят собственната изгода ! Те ще построят газпопровод през Средиземно море, Кипър , Егейско море и Гърция за наша изгода . И пари без лихви ще ни дадът. Ако разбира се Газпром не попречи на Израел и Гърция . Само въглищата от САЩ , Пенсилвания ще са още  по - изгодни. Скоро ЕС ще забрани добива на въглища , и ще можем да купуваме евтино американски въглища за американските централи !

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 1 минута, Du6ko said:

И аз така смятам ! За разлика от руснаците , които строят газапроводи за СОБСТВЕННА ИЗГОДА и дават ПАРИ с % , евреите и още повече  гърцитет никога , абсолютно никога не търсят собственната изгода ! Те ще построят газпопровод през Средиземно море, Кипър , Егейско море и Гърция за наша изгода . И пари без лихви ще ни дадът. Ако разбира се Газпром не попречи на Израел и Гърция . Само въглищата от САЩ , Пенсилвания ще са още  по - изгодни. Скоро ЕС ще забрани добива на въглища , и ще можем да купуваме евтино американски въглища за американските централи !

И американците ще ни построят в Солун завод за втечняване на сгъстен газ и ще ни го доставят евтино!

Така де, те са богати, те са добри! Колко им е!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 12 минути, Frujin Assen said:

И американците ще ни построят в Солун завод за втечняване на сгъстен газ и ще ни го доставят евтино!

Така де, те са богати, те са добри! Колко им е!

 

Не са "американците" които правят терминала, недей да тролиш и спапиш

 

Преди 17 минути, Du6ko said:

И аз така смятам ! За разлика от руснаците , които строят газапроводи за СОБСТВЕННА ИЗГОДА и дават ПАРИ с % , евреите и още повече  гърцитет никога , абсолютно никога не търсят собственната изгода ! Те ще построят газпопровод през Средиземно море, Кипър , Егейско море и Гърция за наша изгода . И пари без лихви ще ни дадът. Ако разбира се Газпром не попречи на Израел и Гърция . Само въглищата от САЩ , Пенсилвания ще са още  по - изгодни. Скоро ЕС ще забрани добива на въглища , и ще можем да купуваме евтино американски въглища за американските централи !

Така де, всеки си търси изгодата (нали ти го говорим от години във форума!!), само дето ти и Фружина си мислите е руснаците не си я търсят!!

А такива като теб и Фружин като чуят за Русия, даже се подмокрят!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, nik1 said:

Статията казва, че САЩ си имат интереси (да си продават LNG-то), Твои проблем е че имаш манталитета на на руски чукча във форума  Обичаш да пишеш и тролиш, а четенето не ти се удава, и си го заебал!

 

Това че при теб всичко е "лизане" , "господари и слуги", пак си е твои проблем...

Ти предпочиташ руския газ, само за да лижеш руския задник.

Нормалните хора и бизнесът биха гледали този "газ" и договори, и енергийна икономика, които са по-изгодни , без значение дали са руски, китайски, американски или марсиански!!

 

Правилно ! Полша , Прибалтика намазаха с америкаския втечнен газ. Излиза им без пари. Газапром ги принуждава да го мешат с руски и са приинудени да плащат ! Ако се откажат от руския , сгъстения си е без пари. Договори отлични печалба огромна !

Също и Украйна с въглищата  - кара на евтини въглища от ЮАР , на почти безплатни от САЩ  и 90 % от Белорусия ! Белоруските вьглиша , нефт , газ, стомана, никел, хром , манган са доста по - добри от Руския ! Украйна купува главно белоруски нефт , дизел и бензин. 

Също рибните продукти , цитрусите и раците - омари от Белорусия са с високо качество. 

Възможно ли е и ние вместо руски нефт в Лукойл да купуваме евтин нефт , бензин  и дизел от Белорусия ? Жалко , че нямаме обща граница или море с Белорусия !

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...