Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран кораб Союз МС-12. Старт на 14-ти март 2019 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Союз МС-12 бе зареден с гориво и сгъстени газове. Старт: 14-ти март 2019 г.

6 март 2019 г. 17:05 ч. На 4-ти март Роскосмос съобщи, че специалистите от РКК "Енергия" са приключили със зареждането на пилотирания кораб "Союз МС-12" с гориво и сгъстени газове.

Изстрелването на кораба с екипаж, състоящ се от Алексей Овчинин (космонавт на Роскосмос), Ник Хейг и Кристина Кук (астронавти на НАСА), е планирано за 14-ти март от космодрума Байконур.

Това ще е вторият пилотиран космически полет за 2019-та година, но ще е първият орбитален и първият по превоз на хора до Международната космическа станция. Напомням на читателите, че засега през тази година има изпълнен един суборбитален космически полет, от страна на САЩ, проведен на 22-ри февруари, когато пилотираният кораб "Юнити" изведе в космоса трима души. 

2019-soyuz-ms-12.jpg

Пилотираният космически кораб "Союз МС-12". Снимка: РКК Енергия

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2642-2019-soyuz-ms-12-prelaunch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ракетата-носител Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз МС-12 бе изведена на стартовата площадка

2019-12-march-soyuz-fg-launch-pad.jpg

Ракетата-носител "Союз-ФГ", която ще изведе в орбита кораба "Союз МС-12". Снимка: Роскосмос

12 март 2019 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти март, ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-12" бе изведена на стартовата площадка №1 (известна като Гагарински старт) на космодрума Байконур.

Изстрелването на кораба ще бъде проведено на 14-ти март в 21:14 ч. българско време. 

На борда на "Союз МС-12" ще летят космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтите на НАСА Ник Хейк и Кристина Кук. Хейг и Овчинин получават втори шанс да пътуват до Международната космическа станция, след като на 11-ти октомври миналата година един страничните ускорители на тяхната ракета "Союз-ФГ" не успя да се отдели по план. За щастие системата за аварийно спасяване на "Союз МС-10" сработи и двамата успяха да се спасят.

Ако този път всичко мине нормално и "Союз МС-12" достигне до орбита, Хейг, Кук и Овчинин ще се присъединят към живеещите на борда на МКС Ан МакКлейн (астронавтка на НАСА), Давид Сен-Жак (астронавт на Канада) и Олег Кононенко (космонавт на Русия). Така екипажът на станцията ще стане отново шестчленен. 

В края на месец март се планира в открития космос да излязат Кристина Кук и Ан МакКлейн, с което за пръв път в историята на космонавтиката ще бъде проведена космическа разходка само от жени. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2652-2019-soyuz-ms-12-on-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-12 с трима души на борда излетя към МКС!

2019-14-march-soyuz-ms-12-launch.jpg

На тази красива снимка е отбелязано днешното излитане на руския космически кораб "Союз МС-12" с един руски космонавт и двама американски астронавти. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

14 март 2019 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:14 ч. българско време от стартовата площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя успешно ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-12". В 21:23 ч. корабът благополучно се отдели от третата степен на ракетата и започна самостоятелен полет към Международната космическа станция. 

Изстрелването донесе облекчение за тримата души на кораба и най-вече за руския космонавт Алексей Овчинин и неговия американски колега Ник Хейг. През октомври миналата година двамата излетяха с кораба "Союз МС-10", но ракетата-носител аварира и те трябваше да извършат спешно кацане, за да се спасят. Този път всичко мина успешно и те най-после са на път към МКС. Заедно с тях лети и астронавтката на НАСА Кристина Кук. 

Скачването на "Союз МС-12" с модула "Рассвет" на МКС е планирано за тази нощ, на 15-ти март в 03:07 ч. българско време. Пътниците на кораба ще се присъединят към живеещите на станцията Ан МакКлейн, Олег Кононенко и Давид Сен-Жак, с което екипажът й ще стане отново шестчленен.

Напомням на читателите, че днешното изстрелване маркира началото на втората пилотирана, но първата орбитална космическа мисия за 2019-та година. Преди по-малко от месец, на 22-ри февруари, американският космически кораб "Юнити" на частната компания Върджин Галактик изведе в космоса по суборбитална траектория астронавтите Майкъл Масучи, Дейв Маккей и Бет Моузес. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2660-2019-14-march-soyuz-blasts-off

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Союз МС-12 се скачи с МКС

15 март 2019 г. 08:09 ч. Късно тази нощ в 03:02 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-12" се скачи успешно с модула "Рассвет" на Международната космическа станция. На борда на орбиталния комплекс пристигнаха руският космонавт Алексей Овчинин и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук. Сега екипажът на МКС е отново шестчленен, тъй като в орбита от месец декември живеят Ан МакКлейн, Давид Сен-Жак и Олег Кононенко. 

Овчинин, Кук и Хейг ще прекарат шест месеца на МКС, като в рамките на този период ще трябва да извършат над 250 научни опита. От тях 75 са уникални и никога не са били провеждани в космоса. Междувременно три товарни кораба, един руски "Прогрес" и два американски "Сигнус" и "Драгън", се очертава да пристигнат през този период и да подпомогнат тези опити. Астронавтите ще посрещнат и поне един нов частни пътнически кораб на САЩ, като например "Старлайнър" на Боинг, който очакваме да полети за пръв път през тази пролет. 

Източник : НАСА

2019-15-march-soyuz-ms-12-docks-iss.png

Кадри от приближаването на "Союз МС-12" към МКС. Photo credits : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2661-2019-soyuz-ms-12-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: пилотираният космически кораб Союз МС-12 с трима души на борда се завърна на Земята!

2019-soyuz-ms-15-returns-home.png

На кадъра: пилотираният космически кораб "Союз МС-12" разгърна успешно основния си парашут. Photo credit : Roscosmos/NASA

3 октомври 2019 г. 14:03 ч.

Светослав Александров. Днес в 13:59 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-12" с трима души на борда се завърна успешно на Земята посредством приземяване сред степите на Казахстан.

Благополучно се прибраха членовете на дългосрочния екипаж на МКС Алексей Овчинин (Роскосмос) и Ник Хейг (НАСА), както и техният колега Хаззаа ал-Мансури, който престоя само осем дни в орбита. 

Мисията на ал-Мансури, макар и да бе кратка, беше своеобразен "Гагарински момент" за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Никога досега Емиратите не са имали свой собствен космонавт.

На Международната космическа станция остават да работят италианският астронавт Лука Пармитано, руските космонавти Александър Скворцов и Олек Скрипочка, както и американските астронавти Ендрю Морган, Кристина Кук и Джесика Меър.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3008-2019-soyuz-ms-12-lands-safely

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...