Отиди на
Форум "Наука"

Авицена


Sham

Recommended Posts

  • Потребител

Абу Али Хусайн ибн Абдуллах ибн Хасан ибн Али ибн Сина е роден в Афшана,в съседство с Бухара,през август 980 г. (когато кякои от творбите му били преведени на латински език през XII век ,испанското произношение на името му "Абен" или "Авен Сина" е довело до формата Авицена,под която той е познат на Запад).Баща му бил висш служител в саманидското управление.Благодарение на своята биография ,допълнена от неговия ученик Джузджани ,ние узнаваме най-важните детайли от живота му.

Образованието му било енциклопедично ,обхващащо граматиката и геометрията ,физиката и медицината.След смъртта на баща му потеглил на път през Хорасан,но никога този иранец от Средна Азия не прекрачил границите на иранския свят.Той живее отначало в Джурджан (на югоизток от Каспийско море) ,където дружбата с принца,Абу Мухаммад Ширази ,му подволява да открие публичен курс и той започва да съставя своя голям "Канон" по медицина ,който на Изток и до наши дни и на Запад за няколко века останал основата на медицинските изследвания.

След пребиваване в Рай (на няколко км от днешен Техеран) ,където философът постъпил на служба при царицата регент Сайида и малкия й син Мадждуддаулех ,Авицена отива в Казвин ,после в Хамадан(в Западен Иран).За първи път принцът на Хамадан му предлага везирство ,но философът среща трудности с военните и се отказва.За втори път той приема да я поеме отново тази служба.Неговият ученик Джузджани избрал точно този момент ,за да го помоли да състави един коментар на произведенията на Аристотел.Тогава в Хамадан започва изтощителна работна програма. Зает през деня с политиката,той оставя нощта на сериозните дела.

При смъртта на принца Авицена тайно кореспондира с принца на Исфахан ,Алауддаулех ;това неблагоразумие му струвало затваряне,през което той съставил първият от вистичните си трактати "Разказът на Хай ибн Якзан" .Успял да избяга ,достига до Исфахан ,става близък на принца и отново неговият "екип" следва изтощтителна програма ,както в Хамадан.През 1030 г. ,Масуд синът на Махмуд от Газна ,завладява Исфахан. Имуществото на шейха е разграбено.Така изчезнала огромната енциклопедия,която той озаглавил "Китаб ал-инсаф" (Книга за безпристрастното отсъждане) ,двайсет и осем хиляди въпроса в двайсет тома,където съпоставил трудностите ,изникнали при четенето на философите,с неговата собствена лична философия,одначена ,като източна философия (хикма машрикия).

От нея са оцелели само няколко фрагмента между другите: една част от коментара на "Книга на теологията",приписвана на Аристотел,коментарът на "Книгата ламбда" на "Метафизиката" ,бележки в поле на "За душата" и може би "тетрадките" ,известни под заглавието "Логиката на източните народи".Придружавайки своя принц в един поход срещу Хамадан Авицена се разболява,твърде енергично се грижи за себе си и умира в пълната си сила на петдесет и седем годишна възраст ,през 1037 г. , в близост до Хамадан .Той завършва жизнения си път по твърде поучителен начин,като набожен мюсюлманин.По време на тържественото честване на хилядолетието от рождението му (през 1954г., в Техеран) беше открит прекрасният мавзолей на гроба му в Хамадан под грижите на "Обществото за национални паметници на Иран".

Философията му мога да я представя в друг раздел :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абу Али Хусайн ибн Абдуллах Ибн Сина

Точна ли е транскрипцията на името? Защото съм го срещал като ибн Исина?

През 1030 г. ,Масуд синът на Махмуд от Газна ,завладява Исфахан. Имуществото на шейха е разграбено.Така изчезнала огромната енциклопедия,която той озаглавил "Китаб ал-инсаф" (Книга за безпристрастното отсъждане) ,двайсет и осем хиляди въпроса в двайсет тома,

Ех, като чуя за унищожени книги, все се ядосвам, да им се не види и завоевателите, като не знаят какво завоюват, поне да мирясат.

Философията му мога да я представя в друг раздел :)

Давай и предварително благодарности! :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Авицена лекар бил,

с билки тайнствени церил..."

Но доколко откритията му са наистина негови?

Все пак човекът докато е ходил насам натам, лекувал ХИЛЯДИ болни, изпробвал всички достъпни комбинации на лечебни растения, правил дисекции, изучавал задълбочено човешкото устройство, гостувал на изявени велможи... и просто ей-така между другото от скука е написал собственоръчно над 450 книги... Стивън Кинг и наследниците му до трето коляно да се пукнат от завист...

Но, някои подробности удобно се премълчават... Например, че Авицена е отказал да върне на византийския император някогашния му учител и наставник Кириос Сарет (заловен при пиратско нападение), дори срещу обещано възнаграждение от собственото му тегло в злато... Счита се за маловажно, че Абу Али ал-Хюсеин ибн Абдалах ибн Сина е имал над осемдесет начетени християнски (византийски) роби, които старателно били подбирани и доставяни след всяка малко или много успешна военна кампания срещу Византия. Тези роби Авицена е влачел навсякъде със себе си и ги използвал като писари... Колко са били начетени тези роби може да се съди дори по факта, че са пишели и говорели, най-малко по три езика...

Смътно подозирам, че в повечето си трудове Авицена не е участвал дори и като редактор,... Но, кой знае току виж човекът наистина да е успял да напише четиристотин и петдесет книги (някои от които надминават обем от триста хиляди думи.)... Това е приблизително по осем книги на всяка година от живота си... и то ако се е хванал за перото и мастилото още от утробата на майка си... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някъде да пише,че той е писал сам книгите си? Той е бил наставник на цяла армия от писари ,които да пишат нещата,които говори или изучава.И по онова време е нормално да има роби ,нещо ненормално ли е да имаш византийски роби до себе си,при спечелена битка илил нападение ? Според мен не е нищо неочаквано.

Ти би ли върнал някой ,който може да ти помогне в знанията ,които искаш ,за някакво злато?

Аман от заяждане :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"наставник" е доста грубо казано, но в онези времена не са чували за авторски права.

А истината откога се възприема като заяждане? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

По него време какво ли не са праявили хората, за да бъдат запомнени. Дори пишат 450 книги ;)

УЧЕНИЕТО ЗА ДУШАТА ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА НА АБУ АЛИ ИБН СИНА (АВИЦЕНА)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"наставник" е доста грубо казано, но в онези времена не са чували за авторски права.

А истината откога се възприема като заяждане? :)

Айде моля ти се ,истина ,та истина...Чудно как само за мюсюлманските учени излизат такива истини :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

винаги ми е било много интересно... защо се получават тези заяждания... че ние познаваме цялата древногръцка техническа, медицинска, астрономическа и т.н. литература само защото арабите са я запазили... после в испания и сицилия е преведена...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сириец, можеш ли да кажеш какво означават в мюсюлманските имена:

- ибн

- ибн абд Уллах

- абд Уллах

- абд ел Малик

- ас

- ал

- абд ер (ел?) Рахман

Ако има и други частици в имената, добави ги...

Колкото до името Хусайн ибн Абдуллах, не е ли по-точно Хюсеин или Хюсейн?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Сина е наш, потомък на останали в родината българи. ел-Балхи, също, ал-Хорезми за съжаление е само далечен братовчед, не можем да си го присвоим

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Сина е наш, потомък на останали в родината българи. ел-Балхи...

Не, Balchi /Blachi/ са "романизираните даки". Излиза, че е от наследниците на Децебал и даките, сиреч румънец - защото навсякъде където пише за влахи /блахорум/ то е за тях. "Влах = румънец". :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"ал" е пълен член, т.е. ал-Балхи(балхиецът), или ал-Масри(Египтянинът), "ас" е същото, но при някои букви н арабски език, "л" потъмнява, т.е. се пропуска и следващата буква идна на нейно място, примерно ас-садик(приятелят), "ибн" - син на, абу - баща на и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...