Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Преди 4 години историк съвсем случайно се натъква на повече от любопитен видеозапис, който по-късно е бил публикуван от Историческото общество в Айдахо. Сякаш е бил направен опит този малък материал да бъде скрит от обществото, но след публикуването му той бързо става популярен.

На клипа се вижда как професионалисти прибират бобри във вентилирани дървени кутии, товарят ги на самолети и ги пускат на различни локации с парашути. Това всъщност е било решението на проблема със свръхпопулацията на бобри в определени територии. Идеята на пръв поглед изглежда абсурдна, но се оказва напълно успешна.

Оказва се, че тази практика е имала и стимулиращ икономиката ефект. В териториите с огромни популации, бобрите са нанасяли огромни щети, а в територии, в които числеността им е била ниска, е имало недостик на водни ресурси. След заселването на бобрите, ерозиращите територии са процъфтели именно благодарение на способността на тези животни да контролират водните ресурси правилно.

Разбира се тази история не е безусловно красива... Оказва се, че по това време кожите от бобри са били изключително скъпи, което е довело да ненужното убиване на малък брой индивиди.

Източник: https://www.facebook.com/watch/?v=261654324781548

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...