Отиди на
Форум "Наука"

Праезикът


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

Нов съм във форума и това е първият ми пост. Регистрирах се, за да мога да споделя още едно мнение по вечната тема, "праезикът" – майката на всички езици. Аз знам този език. Но, за съжаление, освен него и съвременния български, не знам други. Поради това обстоятелство, за добро или зло, съм принуден да го споделям само с българи. Надявам се да е за добро.

Надявам се също, че във този форум има хора познаващи не само нашия език, не само групите от езици, но и езика, като средство за общуване, въобще. До онзи момент, когато, проговаряйки, сме се превърнали от животни в хора. То и така е записано: "В началото бе словото".

Надявам се да има такива, знаещи хора, специалисти, защото аз не съм специалист в нито един от клоновете на езикознанието. Дори и в съвременната български граматика...    Правя пауза, защото предполагам, че всеки знаещ почел това, ще възкликне: "Ами, що щеш тука бре...!".

В живота понякога се случват странни неща, които обикновено наричаме случайности. Та, по една такава случайност и аз като Пипи Дългото чорапче, търсих нещо, но намерих и други неща. Което може би означава, че и аз, като Пипи, сам нещотърсач. Но както и да е, така или иначе, ровейки се в миналото "намерих" праезика.

Предлагам на специалистите праезика, който сега, във вида, в който аз го познавам, е само обикновен диамант. А както знаем, диамантът е сама камък и такъв ще си остане, ако не бъде шлифован, за да се превърне в брилянт. Това вършат шлифовчиците на диаманти. Надявам се това да свършат и езиковедите тук.

Съзнавам, че ще има отрицатели и противоборци на моето мнение, но за тия, които биха желали все пак да проверят кое, как, ще направя важно пояснение. Съвременните специалисти по въпроси, които имат пряка връзка с миналото, в своите изследвания назад в пространствовремето, тръгват от тук и сега. Обикновено обхващат само Балканския полуостров в рамките на две три хиляди години. Основното им научно правило е "Има факт – има народ, има език, има минало!". Така, чрез набор от малки факти, правят обобщения за голямото, общото. Аз поради това, което описах по горе за моето знание по въпроса, не мога да участвам в тази дейност и не мога да бъда полезен.

Това, което предлагам като знание, е по обратния път, сведения от дълбоката древност, като време и от друго място, като пространство. Така вашите знания биха могли да получат простор за дирене назад към миналото и територията, като начало на цяла Евразия.

Ами, това е.

Ето и връзка към моето мнение за праезика:

https://borisbalkh.wixsite.com/balkhara/bhadja

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

За да не откривам нова тема, историята за истинския праезик е доста интересна и предполагам никога няма да узнаем как е звучал праезика но човечеството ?

Кой е наследник на древния праезик ? Явно всички абсолюно всички днешни езии , може би даже и ЕСПЕРАНТОТО са наследници на този древен праезик . Ами щом днеска се говори някакъв език, то той едвам ли е дошъл от космоса , яно е силно силно изменен древния праезик на човечеството. Така както езика на Бурите - Африканас и Холандският са наследници на нидерландският език преди около няколко стотин години. Някога като дете се подигравахме на някой който каже че бил чул американски език ) Спуквахме го от бъзик, че не знае че в САЩ говорят на английски език в 21 век когато взема книга в ръка и често на 1 страница пише - " Превод от АМЕРИКАНСКИ " . Все пак въпроса е спорен има ли американски , австралийски , канадско английски , южен ( тихоокеански ) английски, шотландски английски или това са просто диалекти ? 

Холандският и английският са наследници на древните германски , те пък на още по - древните индо европейски и така до "Северно евразийският " едревен език. И така назад до праезика който са говорили прадедите ни в МАЙКА АФРИКА . 

Как е звучал езика ни в Майка Африка не знаем но можем да направим няколко извода.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Буквената азбука по сравнение с историята  на езика на човечеството е ново откритие , може да се каже от вчера. Идеята е проста - всеки звук си има буквичка и така сидейки си на брега на Дунава мога да пратя съобщение на човек който на брега на Искъра или Марица ще го прочете и ще ме разбере и ще отговори. Също чрез буквите мога да "чуя" какво е казал например Иван Вазов преди столетия или да пратя писмо завещание на бъдещите поколения. В повечето езици има по около 5 -6 гласни звука и 20 - 30 съгласни. Тури го 30 - 40 звука.

Има обаче езици с по 50 - 100 и повече звуци ! Там освен привичните за нас - а , е, б, п , у , х, к , о... има странни шипещи, бррррбррбрбрб , квакащи, цункащи, цвъкащи  грухтящи и прочее звуци. Ако ние се напънем можем да грухкаме, цвъкаме, хрюкаме , свистим и да издаваме доста повече звуци отколкото има азбуката ни. Но за нас те са НЕУДОБНИ и почти не ги изпрлзваме. 

Просто за човек е неудобно да произнесе - гр-цвАмх-пн-фс-чок-цук нещо такова. Такива зувци са измрели в повечето езици.

Но на някои места например при Бушмените и Хотентотие , преди на Канарските острови и нещо такова в Гренландия се е запазило. Има основания да се смята , че древния праезик на човечеството е имал доста повече звуци , но постепенно нас е започнало да ни мързи и ние сме ги изхвърлили от употреба. Света става все по - динамичен и бърз и думите стават все по къси и удобни. А изостаналите изолирани народи са запазили относително стария примитивен език, където няма къде да се бърза и времето тече по - бавно. През палеолита и мезолита до началото на неолитната революция времето е текло доста бавно и мудно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...