Отиди на
Форум "Наука"

Какво можем да видим на звездното небе


Recommended Posts

  • Потребител

В деня на космонавтиката, на фона на огромните и успехи през 20 и 21 век  си зададох въпроса - каво може да види човека от 20 и 21 век на звездното небе с невъоръжено око или с някакво бинокълче. По голямата част от хората живеят в градовете където денем и нощем е светло. Нощем в града  може да се види главно Луната и няколко звезди. Едвам ли някой ще тръгне да става нощем в 2 часа и с телескопи в планината да гледа звездите. Но все пак нещо може да се види, но повечето хора в най - добрия случай можем да намерим и познаем няколко съзвездия - М и Г мечка, Орион , може би някой ще намери Касиорпея и Цефей. 

Сега е пролет деня е = на ноща през пролетта на юг се виждат 3 главни звезди - Артур, Регулус и Спика, които образуват така наречения пролетен триъгълник.

Регул е интересна звезда най - слабата звезда 1 величина ! 21 звезда пояркост на небето . Ако звездите имаха както страните на Земята клуб G - 20  Регулус щеше да участва в този елитен клуб макар и на последно 21 място. Регулус е много удобно да се види при смрачаване примерно на 45 градуса на хоризонта. Рег е най - ярката звезда в съзвездието Лъв , може би почти единственото съзвездие което долу горе може да се познае в неговите очертания названието му . 

leo_black.png

Ругулус е разположен почти на Еклиптиката - той може да бъде закрит от Луната . Това са го забелязали даже древните народи и така са разбрали че Луната е по - близо до нас отколкото звездите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Преди 6 минути, Du6ko said:

Това са го забелязали даже древните народи и така са разбрали че Луната е по - близо до нас отколкото звездите.  

Знаете ли какво ли са видяли първобитните хора преди 15 000 години на нощното небе?

Две "Луни"..

Втората "Луна" е била суперновата, която е избухнала в създездието Корабни платна, и е създала мъглвината Гъм

Тя е светела на нощното небе, с  яркостта на Луната в продължение на няколко дни..

Какво ли са си казали и мислели древните хора?

 

Корабни платна е южно съзвездие, едно от трите съвременни съзвездия (Кил, Кърма, Корабни платна), образувани при разделянето на старото Арго Навис през 1752 година. Символизира платната на кораба „Арго“ на Язон и Аргонавтите от гръцката митология. В ясна нощ в съзвездието Корабни платна могат да се видят с просто око около 110 звезди.

 

 

Vela_constellation_map.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

regulus_sun_comparison-e1489500575309.jp

 

Регулус (Р) е гореща звезда със студен син цвят ) Колкото по - студен и син е цвета на звездата толкова тя е по - гореща ) Колкото по - червена е звездата толкова тя е по студена (за звезда) 

Температурата на Р е 12 хиляди градуса , на слънцето 6 000 на студените звезди 4 дори 3 000 . Р е на разстояние около 80 светл години от нас , предполагам тука повечето са под 80 години ) Това значи , че когато станем на 80 години можем да погледнем Р и тогава тая звезда ще я видим такава каквато е била когато сме се родили и сме лежали в люлката .

Масата и Диаметъра на Р е 3 - 4 пъти по голям от този на слънцето , 12 000 градуса и той свети 140 пъти по ярко от Слънцето ! Добре че сме далече от такова чудовище ! 

На разстояние около 100 пъти по голямо от разстоянието Сл - Плутон се намира втора звезда Регулус В . Тя е с приятен оранжев цвят , температура 4 000 градуса, по малка от Сл и там ако живеехме нямаше да има нужда да носим слънчеви очила. Двете звезди Рег А и В се движат около обще център на тежеста за 130 000 години ! 

Но Рег В е двойна звезда и там до нея има слаба червена звезда Регулс С .

Едвам сега в 21 век благодарение на сложни спектографически изследвания се оказа че около Регулус А  , на много близко разстояние - има 4 та звезда - Рег Д - много малка звезда Бяло Джужде с маса 0,3 маси на Сл. невероятна история ние мислехме че звезди под 0,5 Сл маси не може да има ? Явно това бяло джудже Рег Д е остатък от избухнала звезда. Избухвайки тази звезда гравитационно много близко до Рег А отдава голяма част от масата си на рег А . Така Рег А започва да се върти около оста си с невероятно висока скорост ! 96 % от максимално възможната . Ако Рег А се въреше с 5 % по - бързо щеше да се разхвърчи из Галактиката. А сега е доста сплескана звезда широка в екватора и сплескана към полюсите. 

Ето колко неща могат да се узнаят за една проста звезда видима с невъоръжено око. Синя - А, Оранжева - В, червена С и бяла Д звезди видими от земята както 1 цяло. В телеском и може би в бинокъл могат да се виядт 2 звезди - Рег А и В . 

flattened_stars_regulus_altair_achernar_300.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-ярката звезда на нощното небе е Сириус А от съзвездиeто Голямо куче. 

Сириус е петият по яркост обект след Слънцето, Луната, Венера и Марс (когато планетата е в противостояние, тя е по-ярка от Сириус). Сириус е също една от най-близките до нас звезди: намира се само на 9 светлинни години от Слънчевата система.

Вижда се почти от всякъде на Земята (но не по всяко време на годината)

Има около 2 слънчеви маси и повърхностна температура около 10 000 градуса.

 

Заедна със Сириус В образуват система двойна звезда.

Сирус В е бяло джудже с маса около 1,1 пъти слънчевата и с размерите на Уран. 

 

220px-Sirius_A_and_B_Hubble_photo.editte

 

 

220px-Sirius_A_and_B_artwork.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сириус най ярката звезда е ниско над хоризонта да това ако наоколо са високи сгради или дървета ще бъде трудно намерен. Но с помоща на Орион може да бъде намерен лесно за 1 секунда . Орион е може би съзвездието с най - много ярки звезди ! Може би най красивото и лесно за намиране съзвездие. Там където е колана на Орион от 3 звезди подредени в 1 ред продължавате линията надолу и стигате автоматично до Сириус ! Орион е главното зимно съзвездие и е много красив. 

kak-naiti-sirius.jpg

 

А какъв е цвета на Сириус ? Температурата е висока и би трябвало да е бял или син ! Но много хора го виждат като зелен. Аз лично с помоща на малък бинокъл 40 (мм) х 8 ми се струва зеленикав. Някои казват че Сириус е единственната зелена звезда ) Някои авторитетни антични автори описват Сириус като червена звезда ? 

Причината да се вижда Сириус зелен според някои е, че човешкото око възприема най добре зеления цвят , който е в центъра на видимия спектър. Двата края на спектъра са червения и виолетовия цвят. Зеления е в центъра и нашето око го възприема най - добре от всеки друг цвят.  Нощем много любители като гледат разните мъглявини и галактики с телескопите си ги възприемат или сребърно сиви или зеленикави. Според окото, психологията и инструмента чрез който гледаш. 

Сириус е кучешката звезда , кучето което е на ловеца Орион. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 12.04.2019 г. at 19:07, Du6ko said:

 

Сега е пролет деня е = на ноща през пролетта на юг се виждат 3 главни звезди - Артур, Регулус и Спика, които образуват така наречения пролетен триъгълник.е. 

Втората голяма звезда от пролетния триъгълник е Спика - главната звезда в съзвездието Дева. Спика много прилича на Регул - също е главна звезд в своето съзвездие, също е 1 звездна величина, също е синя и гореща и също е много близко до Еклиптиката ! 1-ва величина са около 20 - 25 звезди и те се намират сравнително лесно даже в условията на града !

Спика е на разстояние около 260 години - четвърт хилядолтие от нас. Двойна звезда и също както Регулус елипсовидна сплескана към полюсите. Температура около 20 000 градуса . Значи доста по- далече но доста по- гореща . Так се получава че свети долу горе еднакво ярко както и Регулус.  

 

vesenniy_treugolnik.jpg

Ако някой иска да я намери през пролетта най - лесно ще е да намери над главата си Гол Мечка. Ако мисленно продължи опашката на Г Мечка ще достигне до звездата Артур и после до Спика - това са 2-ра и 3-та звезди от пролетния триъгълник. Спика символизира житен клас - символ на плодородието в ръцете на Дева. 

Съзвездието Дева е доста голямо по "територия" но освен Спика всички останали звезди са слаби но за това пък там е пълно с галактики и там се намира центъра на нашият Местен Галактически Куп ! Около този център се върти и нашата галактика включая земята и слънцето. Доколкото разбрах , фотографията на Черната дупка която публикуваха наскоро е от съзвездието Дева. 

Освен галакитики и черни дупки в Дева е и най яркия Квазар 3С 273 - най далечний обект който може да види любител астроном в много силен любителски телескоп ! 12 зв величина разстояние до Квазара - 3 Милиарда св години. Динозаврите умират преди 65 мил години, Камбрия е преди 0,5 Милиарда години.

mqdefault.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...