Отиди на
Форум "Наука"

Макробиотичната кухня


apostol

Recommended Posts

  • Потребител

МАКРОБИОТИЧНАТА КУХНЯ

Мнозина са чували за нея, но малцина знаят, какво се крие под това понятие. Знайно е, че Йоко Оно и Джон Ленън пропагандираха и популяризираха този начин на хранене в Европа и САЩ.

Знае се също така, че Джон Макинроу започна да жъне големи победи, едва след като премина на макробиотично хранене. Тайгър Уудс, най- богатият спортист в света, се кълне, че и той дължи големите си спортни постижения на макробиотичната кухня.

Създателите на макробиотиката твърдят, че са сътворили една нова научна дисциплина, чиято цел е да удължи човешкия живот чрез рационално хранене. Създателите на тази система се опират всъщност на древното източно учение за двойствеността в природата. Чрез основополагащите категории “Ин” и “Янг” те се опитват да изразят и двойствената информация за храната”.

В моята нова книга “Технология на успеха”, издадена наскоро от ИК “Труд”, и аз съм включил и ред макробиотични рецепти, защото, признавам си, този хранителен режим силно ме впечатли.

Специалистите в тази област смятат, че всяко блюдо съдържа топли (ян) и студени (ин) елементи. Отделните ястия могат да загряват или охлаждат нашия организъм. Майсторите на макробиотичната кухня ни препоръчват да ядем охлаждаща храна при възникването на остри възпалителни заболявания. И обратно- общата слабост и депресивните състояния се премахват чрез приема на загряваща храна.

При непрекъснатия стрес, на който сме подложени ежедневно, най- добре би било, ако се успокояваме с охлаждаща и отпускаща храна. Освен това специалистите ни съветват да консумираме само онези продукти, които виреят в нашата географска зона. Останалите организмът ни преработва трудно.

Тук му е мястото да изясним, кои храни спадат към едната група и кои към другата.

Към студените (ин) продукти принадлежат просо, ръж, зеле, цвекло, магданоз, хрян, стафиди, плодове, олио и масло, мед, мляко, сметана, извара, риба, пилешко и телешко месо, както и всички напитки, вкл. и вода.

Към топлите (ян) продукти спадат пшеницата и овесът, червеният и черният пипер, копър, чесън, лук, горчица, мак, орехи, джинджифил, кориандър, овнешко, патешко и пуешко месо, дивечът, хайверът, яйцата и сиренето.

Има и една група от неутрални продукти. Това са бобовите растения и варивата изобщо, картофите, морковите, доматите, краставиците, тиквата, ряпата и динята.

Тази класификация е доста изчерпателна, но ние трябва да имаме предвид, че диетата ни трябва да се променя в зависимост от сезона, пола, възрастта и характера на нашата работа. През лятото е по- добре да ядем охлаждащи ястия. Северните народи пък трябва да наблягат повече на загряващите храни. С възрастта организмът все повече се охлажда. Затова с напредването на възрастта ние би трябвало да преминаваме към загряващ начин на хранене.

Според радетелите за макробиотично хранене храната ни трябва да се състои от 7 части “ин” и 1 част “ян” продукти. Това означава, че ежедневното ни меню трябва да включва 50- 60 % житни храни, 25- 30 % зеленчуци и плодове (при това половината от тях в суров вид) и около 10 % варива. Месото, рибата и птиците трябва да заемат едва една осма част от нашия дневен порцион.

Редно е да отбележа, че макробиотиците са ревностни застъпници на вегетарианството. Те смятат, че животинските белтъчини увеличават киселинността на кръвта, а при напълно здравия човек тя трябва да е леко алкална. Увеличената киселинност на кръвта води до хронична умора и причинява повечето от болестите на вътрешните органи.

За алкалната реакция на кръвта особено подходящи са листните зеленчуци, млечните продукти и цитрусовите плодове.

Храната, която се приготвя бавно и се съхранява след това продължително, не е за препоръчване. Не са за препоръчване и сладоледът, шоколадът, захарта, газираните напитки, саламите и консервите.

Натрупаният през годините опит доказва, че ако се следват стриктно предписанията на макробиотиката, физическото и умственото състояние на човека се подобрява. Работата на вътрешните органи се нормализира, спадат всякакъв вид отоци, отзвучават болести, пред които традиционните лекарства са безсилни. Описани са случаи на излекувани чрез макробиотична диета артрити, жлъчка и дори диабет. Повече от ясно е също така, че този начин на хранене ни предпазва от най- големия бич за населението на България- затлъстяването.

Накрая нещо весело и забавно. Макробиотиците ни предупреждават, че настроението на готвача се предава и на храната. Затова те ни съветват, когато готвим, да прибавяме към храната и една щипка любов плюс огромни количества добро, ведро настроение…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...