Отиди на
Форум "Наука"

Спътников интернет Старлинк на СпейсЕкс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск показа общо 60 спътника Старлинк, пакетирани заедно в един обтекател на ракета

2019-spacex-starlink-fairing.png

Общо 60 спътника "Старлинк" могат да се вмъкнат в носовия отсек на ракета "Фолкън 9". Photo credit : SpaceX

12 май 2019 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Днес Илон Мъск показа снимка, от която става ясно колко спътника от неговата интернет групировка "Старлинк" могат да се вмъкнат в рамките на един носов отсек на ракета "Фолкън 9". Точно 60 на брой. 

Ако всичко мине наред, дебютното изстрелване с тези първи 60 спътника може да е факт още в средата на идната седмица. И това ще е само началото. СпейсЕкс планира да изведе в околоземна орбита мегагрупировка от почти 12 000 спътника, които ще осигуряват интернет до всяка точка на Земята. 

Мъск вече е получил разрешение от държавните служби на САЩ за изстрелването на две порции от сателити, като първата ще се състои от 4 409 спътника, а втората от 7 518 спътника.

До този момент специалистите от СпейсЕкс са тествали концепцията на "Старлинк" на два пробни спътника "Тинтин А" и "Тинтин Б", които бяха изведени в космоса през февруари 2018-та година. Но тези сателити, които виждате на горната снимка, са от окончателния дизайн. 

Предприемачът напомня, че като за дебютна мисия много неща могат да се объркат. За да може "Старлинк" да доставя услугата си с ограничено покритие са нужни поне още шест изстрелвания с по 60 спътника, а за средно покритие са необходими 12 изстрелвания. 

"Старлинк" е програма, която според Мъск има потенциал да стане печеливша - достатъчно печеливша, че да може да налива пари в неговата мечта да достигне Марс. Дали това ще стане, предстои да разберем. СпейсЕкс не е единствената компания с цел да доставя глобален интернет. Британската фирма УанУеб вече изстреля първите си шест от общо 900 спътника през февруари тази година. Други компании, работещи в същата сфера, са Телесат, Леосат, Амазон, Боинг. 

Всичките тези мащабни планове за мегагрупировки водят до основателни притеснения доколко те ще допринесат за увеличаване на орбиталните боклуци, което става все по-сериозен проблем. Притесненията са не толкова около реалността в орбита да има толкова много спътници, колкото около потенциала да настъпи експлозия или сблъсък между спътниците на отделните групировки. Ако нещо подобно се случи, последствията могат да са дългосрочни.

Източник: Elon Musk's Twitter

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2765-2019-spacex-starlink-unveiled

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Мнения 108
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита първите 60 спътника от глобалната групировка Старлинк!

2019-24-may-starlink-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 май 2019 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 05:30 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, излетя частната американска ракета "Фолкън 9" с първите 60 спътника от глобалната групировка "Старлинк". Всички спътници бяха изведени успешно в целевата им орбита и така бе положено началото на амбициозния проект на Илон Мъск, чрез който предприемачът цели да осигури достъпен интернет в цял свят. А причината, поради която този приложен проект е толкова важен е, че трябва да е достатъчно печеливш, за да финансира колонизацията на Марс. 

СпейсЕкс вече има получено одобрение от Федералната комисия по комуникации в САЩ за извеждането на две групи спътници: една от 4 409 сателита и втора от 7 518 сателита. По думите на Мъск ще са нужни още шест подобни изстрелвания с по 60 спътника, за да може СпейсЕкс да осигурява интернет с ограничено покритие, и още 12 изстрелвания за средно покритие. 

След днешното успешно изстрелване първата степен на "Фолкън 9" извърши кацане върху плаваща платформа в океана и така СпейсЕкс отбеляза 40-тото си благополучно връщане на степен. 

Напомням на читателите, че макар и днес да бе положена основата на Старлинк, Илон Мъск има сериозна конкуренция в областта. Няколко други компании като Телесат, УанУеб и Амазон също искат да осигурят интернет на широката общественост. УанУеб вече успя да изстреля първите си шест спътника в орбита през февруари. 

Изстрелването на мегагрупировки от хиляди спътници води и до притеснения относно увеличаването на орбиталните боклуци. За да няма такава опасност, СпейсЕкс разчита на модерната система СтарТракер, която ще позволи на всеки спътник да проследява самостоятелно дали около него има отломки, както и да извършва самостоятелни маневри, за да избягва тези отломки. След края на орбиталния си живот днес изведените спътници "Старлинк" ще изгорят в земната атмосфера, като се предвижда до земната повърхност да достигне само 5% от съдържимото им. Следващото поколение спътници ще могат да изгарят до 100% в атмосферата и няма да оставят никакви следи. 

Пълен запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2780-2019-24-may-starlink-success

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

  Закон об отключении РФ от мирового интернета вступит в силу 1 ноября 2019 года

 Хората искат да се махнат от интернет, тоя катил им го натрапва!

 Илон Маск убивает Русский Мир! :ak:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля за четвърти път една и съща първа степен на ракета Фолкън 9!

2019-11-nov-falcon-9-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

11 ноември 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс направи още една голяма стъпка напред към възвръщаемостта на ракетните технологии, след като в 16:56 ч. българско време излетя ракетата "Фолкън 9". Една и съща първа степен на "Фолкън 9" извърши своя четвърти полет, а в космоса бяха въведени 60 спътника от интернет групировката "Старлинк". 

Освен това днес за пръв път бе използван повторно обтекател от ракета "Фолкън" - това бе същият обтекател, който летя по време на мисията на свръхтежката ракета "Фолкън Хеви" на 11-ти април 2019-та.

Днешната мисия бе втора за програмата "Старлинк". Напомням на читателите, че първата бе реализирана успешно на 24-ти май. Планът е глобалната групировка на СпейсЕкс да се състои от минимум 12 000 спътника, като по-нататък техният брой може да нарасне до 40 000.

С успешното изстрелване днес СпейсЕкс прекрати една твърде необичайна тримесечна пауза на космическите си полети. Преди днешното излитане, последен път ракета "Фолкън" летя на 6-ти август, когато в орбита бе изведен израелският спътник AMOS-17.

Следващият полет на компанията на Илон Мъск е насрочен за 4-ти декември, когато към Международната космическа станция ще се отправи поредният товарен кораб "Драгън". А по-следващият ще е или стартът на спътника JCSAT-18, или изстрелването на космическия кораб "Крю Драгън" с изпитанието на системите за аварийно спасяване. Но кой от тях ще е първи, зависи от това кога СпейсЕкс ще съумее да проведе статично огнево изпитание на "Крю Драгън". 

Запис с акценти от днешния полет (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3058-2019-11-nov-falcon-9-starlink-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Известният астрофизик Итън Сийгъл пожела на СпейсЕкс да се провали

9 януари 2020 г. 19:40 ч. Спорът между част от професионалните астрономи, които се оплакват от присъствието на множество сателити в небето, и СпейсЕкс придоби много неприятен развой. Итън Сийгъл, известен астрофизик и колумнист за Форбс и НАСА, написа грозен коментар в социалната мрежа Туитър.

"На 6-ти януари бе първият път в моя живот, когато стисках палци за провал при изстрелването", сподели Сийгъл.

Оплакванията срещу орбиталната групировка "Старлинк" започнаха почти веднага след като беше изстреляна първата партида от 60 спътника. Професионални астрономи, които работят с наземна наблюдателна техника, смятат, че работата им е силно затруднена, защото спътниците са твърди ярки на нощното небе. Проблемът може да се реши поне частично - стига спътниците да използват тъмно покритие. Илон Мъск вече изрази желание да помогне в тази насока. Един от най-новите сателити, изстреляни преди няколко дни, вече е оборудван с такова експериментално покритие. Специалистите на компанията ще анализират поведението на този спътник и ако то е удовлетворително, всички бъдещи сателити "Старлинк" ще бъдат тъмни.

Очевидно това не задоволява някои от най-враждебно настроените астрономи като Сийгъл.

"Ние се превръщаме в космическа цивилизация", пише журналистът Кийт Кауинг в своя сайт НасаУоч. "Това скоро ще се разпростре до всички точки от нашата планета. Можем да бъдем разумни и да управляваме последствията, но няма връщане назад. Космосът е полезен".

Кауинг цитира и известната планетарна изследователска д-р Памела Гей. "Слушам много уплашени коментари - хората се страхуват, че евтиният интернет няма да стане реалност, че няма да се вземат мерки за затъмняването на спътниците. Слушам, че хората се страхуват, че другите вече няма да се влюбват в нощното небе, ако виждат на него спътници. Но страховете не са факти".

"Емоционалните аргументи как това, че виждаме спътниците сред звездите, е лошо нещо, нямат тежест. Ще има промяна - и промяната ще е трудна", категорична е Гей и недоумява как може да има такова неразбирателство между хората, които единствено харесват звездите, между тези, които харесват единствено космическите апарати и тези, които виждат стойност в двете неща без да си противоречат. 

2019-spacex-starlink-fairing.png

Общо 60 спътника "Старлинк" могат да се вмъкнат в носовия отсек на ракета "Фолкън 9". Photo credit : SpaceX

https://cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3136-2020-ethan-siegel-rooting-failure

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе 60 спътника, СпейсЕкс върна първата степен и обтекател!

2020-fairing-caught.jpg

На кадъра: корабът "Мистър Трий" прихваща успешно част от обтекателя на ракетата-носител. Photo credit : SpaceX

29 януари 2020 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Без проблеми приключи третото изстрелване на СпейсЕкс за 2020-та година! Само една седмица след успешната демонстрационна мисия на кораба "Крю Драгън", днес ракета "Фолкън 9" отново излетя в 16:06 ч. българско време. В орбита бяха изведени благополучно 60 спътника "Старлинк". Първата степен на носителя се завърна на Земята след прекрасно кацане без никакви прекъсвания на видеозаписа, а освен това СпейсЕкс успя да прибере и част от обтекателя посредством мрежа, разположена на кораба "Мистър Трий". Take that, хейтъри на СпейсЕкс, които се смеете на мрежите! 

Днешният полет бе 80-ти за ракетата "Фолкън 9". СпейсЕкс буквално диша във врата на конкурента си в лицето на компанията Юнайтед Лонч Алайънс - обединение между Боинг и Локхийд Мартин. Ракетата на ЮЛА "Атлас 5" е летяла 81 общо пъти и през февруари, когато изстреля междупланетната мисия "Солар Орбитър", ще направи нова крачка напред с 82 полета. Но ако честите полети на СпейсЕкс продължат, Илон Мъск ще изпревари Боинг и Локхийд Мартин през февруари, най-късно в началото на март.

Захващането на половина от обтекател посредством мрежата на кораба "Мистър Трий" бе знаково събитие. СпейсЕкс се опитва да го направи от началото на 2018-та, но това се оказва доста трудно - до този момент са отбелязани само три успеха, като включим и днешният. 

Ракетата "Фолкън 9" е с преизползваема първа степен - тя би следвало да е в състояние да лети до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти след по-сериозно сервизно обслужване. До този момент СпейсЕкс не са изстреляли нито една първа степен повече от пет пъти, но редовно изстрелват стари степени, летяли до три пъти.

В рамките на днешната мисия бе изстреляна поредната порция спътници от групировката "Старлинк", чрез която Илон Мъск ще се опита да достави високоскоростен интернет до всяка точка от земното кълбо. Проектът обаче дразни много от професионалните астрономи, които се жалват, че спътниците "Старлинк" са твърде ярки на нощното небе и пречат на наблюденията. По време на предходната мисия в началото на януари, СпейсЕкс изстреля експериментален спътник с тъмно покритие, но докато технологията се докаже, Мъск продължава да праща в орбита стандартни спътници с ярко покритие. Безспорно конфликтът тепърва ще се задълбочава. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3166-2020-29-jan-spacex-successful-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

 

Професионални астрономи събират подкрепа за петиция в световен мащаб за справяне с отрицателното въздействие на спътниковия флот Starlink на SpaceX заради светлинното замърсяване от спътниците.

Това е инициатива на италианския астроном Стефано Галоци (Steffano Gallozzi), която стартира на 9 януари. Петицията оттогава е подписана от 1158 астрономи (около 12:00 на 29.01.2020).

Третaта серия от шестдесет спътника Starlink ще бъде пусната днес, 29 януари, от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида като изстрелването бе неколкократно отлагано поради лошото време.

Това, че тези спътници Starlink причиняват сериозно светлинно замърсяване и по този начин причиняват големи проблеми на астрономическите наблюдения от множество инструментие, е известно още от пускането на първата серия от спътниците на 24 май 2019 г. А бъдещите мрежи спътници са в процес на изграждане - проектът на Amazon Kuiper и Facebook Athena. Ето защо сега астрономите призовават за незабавно спиране на изстрелванията.

1580291999_2_559x*.jpg

Спътници Starlink, видими в мозайка астрономически изображения. Кредит: NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/NSF/AURA/CTIO/DELVE

Тук можете да прочетете целия текст на петицията:

Ние, астрономите, подкрепящи тази апелация, заявяваме, че НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ за обсъждане, ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА!

Поискайте от всички правителства, институции и агенции по света:

  1. да се ангажират с осигуряването на правна защита на наземните астрономически съоръжения във всички налични наблюдателни електромагнитни прозорци.
  2. да задържат по-нататъшните изстрелвания на Starlink (и други проекти) и да извършват прецизен мораториум върху всички технологии, които могат да повлияят негативно на астрономическите наблюдения от космоса и от земята, или да окажат въздействие върху научните, технологичните и икономическите инвестиции, с които всяка държава участва в астрофизичните проекти.
  3. да се направи ясна оценка на рисковете и прогнозните въздействия върху астрономическите обсерватории (т.е. загуба на научна и икономическа стойност, като се дадат строги указания на частни лица, компании и индустрии да планират инвестиции в сателити, без ясно разбиране на всички отрицателни ефекти върху важните и уникални астрономически съоръжения.
  4. Федералната комисия за съобщения на САЩ (FCC) и всяка друга национална агенция да бъдат предпазливи при издаването на разрешение за изпращане в орбита на негеостационарни нискоорбитални спътници или като алтернатива - ограничаване на разрешенията само за сателити над въздушното пространство на "тяхната родина".
  5. да поискат съгласуване в световен мащаб, при което национални и международни астрономически агенции могат да наложат правото на вето върху всички онези проекти, които влияят отрицателно на важните и уникални астрономически съоръжения.
  6. да ограничат и регулират броя на телекомуникационните спътникови флоти до „строго необходимия брой“ и да ги пускат в орбита, само когато остарелите технологични спътници са обезвредени, съгласно Договора за космическото пространство (1967 г.) - чл. IX, и Насоките на Организацията на обединените нации за дългосрочна устойчивост на космическите дейности (2018 г.) - насока 2.2, (c), които изискват използването на космическото пространство да се провежда „така, че да се избегне вредното му замърсяване, а също и неблагоприятни промени в околната среда на Земята“ и да се предотвратят рискове за хората, собствеността, общественото здраве и околната среда, свързани с изстрелването, работата в орбита и повторното навлизане в атмосферата на космическите обекти”.

Симулация на на грандиозния план на SpaceX за глобален широколентов интернет. Червено: първа фаза на 550 км. Бяло и синьо: 2-ра фаза: 1110 до 1325 км. Жълто: 7 577 жълти VLEO сателита 335-345км.

В заключение:

Всички тези искания идват от искрената загриженост на учените, произтичаща от заплахата да се ограничи възможността да изследват космоса и загубата на нематериален актив от неизмерима стойност за човечеството.

В този контекст всички съпричастни на настоящата петиция считат за АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО да се въведат всички възможни мерки за защита на нощното небе от правна и юридическа страна. Би било желателно да се приемат условни и ограничаващи резолюции, които да бъдат ратифицирани с общи международни правила, които трябва да бъдат приети от всички космически агенции, за да се осигури защита на астрономическите участъци, наблюдавани от земята. Всичко това е, за да продължим да се възхищаваме и изучаваме нашата Вселена, колкото е възможно по-дълго.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Profesionalni-astronomi-podavat-petitciia-sreshtu-flota-Starlink-na-Il_143703.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 29.01.2020 г. at 20:33, Last roman said:

Професионални астрономи събират подкрепа за петиция в световен мащаб за справяне с отрицателното въздействие на спътниковия флот Starlink на SpaceX заради светлинното замърсяване от спътниците...........

.......

В заключение:

Всички тези искания идват от искрената загриженост на учените, произтичаща от заплахата да се ограничи възможността да изследват космоса и загубата на нематериален актив от неизмерима стойност за човечеството.

В този контекст всички съпричастни на настоящата петиция считат за АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО да се въведат всички възможни мерки за защита на нощното небе от правна и юридическа страна. Би било желателно да се приемат условни и ограничаващи резолюции, които да бъдат ратифицирани с общи международни правила, които трябва да бъдат приети от всички космически агенции, за да се осигури защита на астрономическите участъци, наблюдавани от земята. Всичко това е, за да продължим да се възхищаваме и изучаваме нашата Вселена, колкото е възможно по-дълго.

Kaто за почнали, да събират подписи, хубаво ще е да включат и "Сфера (спутниковая система связи). https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Сфера_(спутниковая_система_связи)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пети полет на една и съща ракета Фолкън 9 и безпроблемно извеждане на спътници в орбита!

2020-18-march-falcon-9-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

18 март 2020 г. 15:05 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за частната космонавтика и по-конкретно за СпейсЕкс, след като компанията успя за пети път да изстреля спътници посредством една и съща ракетна степен! Никога досега в историята на човечеството не е имало първа степен на орбитална ракета, която да може да изведе в космоса полезен товар цели пет пъти! 

След приключването на полета СпейсЕкс не приземи степента върху плаваща платформа в океана, но имаме индикации, че това е било предварително очаквано от компанията - космически репортери съобщават, че на стрийм-платформата на СпейсЕкс кацането не е било отбелязано като предстоящо събитие. Илон Мъск също така потвърждава преждевременно изключване на един от двигателите "Мерлин", което не е довело до отклонение при вмъкването в орбита. Това ще наложи инспекция преди следващото изстрелване, но доказва надеждността на дизайна на "Фолкън 9", при която софтуерът може да компенсира отклонение от работата на двигател. Тук е добре да бъде подчертано, че двигателите "Мерлин" са изключително надеждни и СпейсЕкс постоянно провежда запалвания -по няколко пъти на ден. Разбира се, никога досега не са били изпитвани в такава ситуация - да бъдат използвани пет поредни пъти на една и съща ракета! 

Няколко факта за мисията: ракетата "Фолкън 9" излетя в 14:16 ч. българско време, а в орбита бяха изведени поредната порция от 60 спътника на интернет групировката на СпейсЕкс "Старлинк". Днес е много по-коректно да кажем, че ракетата "Фолкън 9" бе "ракета втора употреба", а не просто "ракета с вече използвана първа степен". Единственият нов компонент бе втората степен - останалото бе рециклирано от предходни мисии, включително и обтекателите. Що се касае до историческата първа степен на ракетата, тя определено изглеждаше обгоряла и извършила голям брой мисии. През юли 2018 г. степента изведе в космоса спътника "Иридиум 7", през октомври същата година - "САОКОМ 1А", през февруари 2019 г. - "Нусантара саку", а през декември 2019 г. - сателити "Старлинк".

Голямата цел на СпейсЕкс е първите степени на ракетите "Фолкън 9" да бъдат използвани до 10 пъти без да се налага сериозно сервизно обслужване и до 100 пъти с малко повече сервизно обслужване. Днешният полет е знаков - с пет мисии на една и съща степен зад гърба си, СпейсЕкс е на половината път към желаното рециклиране. 

Разбира се, понеже сме още съвсем в началото на технологиите за ракетна възвръщаемост, СпейсЕкс продължава да инспектира и да обслужва вече върнатите степени. Иначе по-сериозни ъпгрейди на "Фолкън 9" вероято не се очакват - "Блок 5" ще остане последната итерация. Илон Мъск не планира да постигне възвръщаемост и на втората степен, макар че се правят опити за връщане на обтекателите. Цялостна възвръщаемост ще има при ракетите от следващото поколение "Старшип". 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3242-2020-18-march-starlink-successful-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 60 спътника Старлинк, безпроблемно кацане на ракетна степен!

2020-22-april-falcon-9-launches.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX 

22 април 2020 г. 23:45 ч.

Светослав Александров. Днес е забележителен ден за американската космонавтика! Космическата ракета на СпейсЕкс "Фолкън 9" излетя успешно в 22:30 ч. българско време, доставяйки 60 интернет спътника "Старлинк" в целевите им орбити. От днес нататък изцяло американската ракета "Фолкън 9" е най-често използваният носител, измествайки ракетата на ULA (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) "Атлас 5" (използваща на първата степен руски ракетни двигатели). 

И така, към днешния ден статистиката е следната: ракетата на ULA "Атлас 5" (с построени в Русия двигатели на първата степен "РД-180") е в експлоатация от 21 август 2002 г., като до настоящия момент е осъществила 83 полета. За сравнение ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9" (работеща изцяло с американски ракетни двигатели "Мерлин") е в експлоатация от 4 юни 2010 г. и вече има 84 полета - повече от "Атлас 5"! 

Но да се върнем на днешното изстрелване. Чудесно е, че тази последна мисия приключи без никакви проблеми! Напомням на читателите, че през месец март "Фолкън 9" претърпя отклонение по време на полет, като един от двигателите се изключи преждевременно. За щастие софтуерът откри своевременно отклонението и коригира работата на останалите работещи двигатели, довеждайки мисията до пълен успех. 

След проведения днес полет, първата степен на "Фолкън 9" се завърна благополучно върху плаващата платформа "Разбира се, че все още те обичам". Това бе 51-вото успешно кацане, откакто за пръв път ракетна степен се завърна на Земята през декември 2015-та година. 

Освен това в рамките на днешната мисия ракетата-носител бе оборудвана с обтекатели, вече летяли на предходни мисии. За трети път в историята на СпейсЕкс бяха използвани обтекатели "втора употреба"! 

Относно изведените спътници "Старлинк" - напомням на читателите, че те са част от глобална групировка на СпейсЕкс, която трябва да доставя високоскоростен интернет до всяка точка от земното кълбо. Илон Мъск е изстрелял общо 422 спътника, с което се превръща в най-големия сателитен оператор! 

Предстои много интересен месец май - вероятно ни чака още едно изстрелване на "Фолкън 9" със спътници "Старлинк", след което идва ред на историческото излитане на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Очакваме тези мисии с нетърпение! 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3312-2020-22-april-successful-flight-spacex

Link to comment
Share on other sites

Световен дебелизъм и престъпление срещу Света

 

<<<<  .....

Сателитите за глобален интернет на Илон Мъск - "Старлинк", вече впечатлиха множество българи, преминавайки над страната ни няколко поредни вечери. И докато някои нашенци изказаха опасенията си от извънземна инвазия, други заговориха за конспиративни теории, то се оказа, че опасност от тях наистина има.

И докато, подобно на всички останали сателитни излъчвания, тези на Мъск са безвредни, то за обсерватории на Земята може да настъпят реални негативни последици.

Вижте как сателитите на Мъск пречат на астрономическите наблюдения >> >> >>

В момента изстреляните сателити по програмата наброяват близо 500, като до края на годината броят им трябва да надмине 1000. Извеждането в орбита на следващия пакет от 60 апарата е предвидено за 7 май 2020 г. Няколко компании (включително SpaceX) имат намерение чрез мини спътници да осигурят разпространението на високоскоростен, широколентов интернет достъпен по цялото земно кълбо.

До няколко години се предвижда използването на 12 000 сателита, с възможност техният брой да нарасне до 42 000, формирайки една обща глобална околоземна мрежа.

"Опасенията са, че добрите намерения могат да окажат сериозен негативен ефект върху астрономическите наблюдения от Земята. Макар отразената от спътниците светлина да е трудно забележима с просто око, за големите телескопи по цялата Земя тяхната видимост е гарантирана, а работата им - застрашена. Освен това радиосигналите, които би излъчвало едно "съзвездие" от няколко десетки хиляди уреда в орбита поставя под риск и радиоастрономическите наблюдения", споделят от НАО Рожен.

Преди няколко дни Илон Мъск отговори на опасенията на световната общност на астрономите, като каза, че ще помогне за изстрелването на орбитални телескопи, които са по-добри от тези разположени на Земята.

 

Не е ясно обаче кой ще строи тези орбитални телескопи и как ще бъде осигурен достъпът до тях на астрономите от различните държави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То принципно вече в космоса няма чак какво толкова да се види. Едни звезди, радиация, черно пространство и тук-там някой астероид или комета. Безкрайни пространства, които са ни ненужни и са напълно недостъпни, засега. 

Докато от друга страна тук ни трябва бърз и безкраен интернет. Колкото повече, толкова по-бързо ще се развие всичко. И съответно по-бързо ще и излезем в космоса. 

Можем да жертваме телескопите, които вече не са много много нужни. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Преди 6 минути, makebulgar said:

То принципно вече в космоса няма чак какво толкова да се види. Едни звезди, радиация, черно пространство и тук-там някой астероид или комета. Безкрайни пространства, които са ни ненужни и са напълно недостъпни, засега. 

Докато от друга страна тук ни трябва бърз и безкраен интернет. Колкото повече, толкова по-бързо ще се развие всичко. И съответно по-бързо ще и излезем в космоса. 

Можем да жертваме телескопите, които вече не са много много нужни. 

Майтапиш ли се или са сериозни приказки.Аз съм ужасен от теб!:D

Ако е било сериозно готов си за кожения чип където да пасне и Скайнет !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Утре ако имам време, ще подготвя един контракт с Мъск и Росатом, че изгорелите атомни касетки да ми ги изстрелва в космоса. Включително и другите буклуци които иначе би трябвалода съхраняваме тук на земята до веки веков....Това ще е Грета проектът....😷

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, laplandetza said:

Майтапиш ли се или са сериозни приказки.Аз съм ужасен от теб!:D

Ако е било сериозно готов си за кожения чип където да пасне и Скайнет !

Много филми гледаш май. Тая история със скайнета от филма дето превзема света и почва война с хората няма как да стане. Технологиите са твърде зависими от хората и хората ако решат могат всички технологии да ги унищожат за 24 часа. 

А в космоса наистина вече няма много какво да се види от земята. Ако се преброят научните открития, които са направени през последните години относно космоса ще видим че не са чак толкова големи и значителни. Има определен предел на познанията от дадена гледна точка, който предел когато се достигне новите познания рязко намаляват. 

Link to comment
Share on other sites

Преди 5 минути, makebulgar said:

Много филми гледаш май. Тая история със скайнета от филма дето превзема света и почва война с хората няма как да стане. Технологиите са твърде зависими от хората и хората ако решат могат всички технологии да ги унищожат за 24 часа. 

А в космоса наистина вече няма много какво да се види от земята. Ако се преброят научните открития, които са направени през последните години относно космоса ще видим че не са чак толкова големи и значителни. Има определен предел на познанията от дадена гледна точка, който предел когато се достигне новите познания рязко намаляват. 

Хах, интересно де ви е гражданското общество , европейско и световно.

За мен е  по добре , ши ви гледам сеира.....😷

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Ракета на СпейсЕкс Фолкън 9 ще изведе през идната нощ спътници Старлинк

3 юни 2020 г. 08:00 ч. Няма почивка за работещите в СпейсЕкс, нищо че са отминали само четири дни от историческото изстрелване на пилотирания кораб "Крю Драгън". Компанията е в готовност да изстреля на 4-ти юни поредната ракета "Фолкън 9", този път с най-новата порция интернет спътници "Старлинк".

Времето във Флорида изглежда вече се стабилизира - този път метеоролозите дават 70% шанс за благоприятни метеорологични условия (в сравнение с 40% и 50% преди излитането на "Крю Драгън").

Стартовият прозорец е гъвкав, т.е. не се цели ракетата да излети с точност до секунда. Отваря се в 03:55 ч. и продължава 61 минути.

Предстоящият полет ще е исторически не само за частната компания, но и за космонавтиката като цяло. Това ще е петият полет на една и съща първа степен на ракета-носител и ако мисията успее изцяло, ще наблюдаваме петото завръщане на степента. 

Напомням на читателите, че пети полет на една и съща степен наблюдавахме по-рано през пролетта, но въпреки че това беше рекорд в космонавтиката, поради технически причини степента не успя да се завърне. Така че стискаме палци този път да имаме благополучно кацане!

В рамките на мисията ще бъде изпробвано приложението и на специален навес за спътниците с форма на чадър, който ще ги засенчва и няма да дразни астрономите. 

2019-spacex-starlink-fairing.png

Общо 60 спътника "Старлинк" могат да се вмъкнат в носовия отсек на ракета "Фолкън 9". Photo credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3389-2020-starlink-next-flight

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 60 спътника Старлинк, един от тях е със специален сенник!

2020-4-june-starlink-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

4 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс продължават да пишат историята на съвременната космонавтика! За пръв път степен на орбитален клас ракета не просто летя пет пъти, но се завърна на Земята успешно за пети пореден път! Всичко това се случи днес, на 4-ти юни, след като в 04:25 ч. от космическия център Кейп Канаверал във Флорида бе изстреляна ракетата "Фолкън 9", която изведе поредната порция спътници "Старлинк". 

Освен това един от спътниците е екипиран със специален сенник, намаляващ неговата яркост. Ако технологията се докаже, по-нататък всички сателити "Старлинк" ще имат подобни сенници, за да не мърморят астрономите. 

Днешната мисия е факт само пет дни след като СпейсЕкс изстреля първия си пилотиран космически кораб "Крю Драгън" с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Но компанията не възнамерява да лежи на стари лаври. За нужните на днешния полет бе използвана първа степен на ракета "Фолкън 9", летяла на четири поредни мисии - "Телстар 18V" през септември 2018 г., "Иридиум - НЕКСТ 8" през януари 2019 г., "Старлинк" през май 2019 г. и отново "Старлинк" през януари 2020 г. 

След изстрелването първата степен на "Фолкън 9" се превърна едва във втората такава степен, летяла успешно пет поредни пъти. Но сега за пръв път степен, летяла пет пъти, сполучи да се завърне обратно на Земята. По време на предходния полет през месец март летялата пет пъти "Фолкън 9" не успя да извърши меко кацане.

sunshade.jpg

Сенникът за "Старлинк". Image credit : SpaceX

В орбита бяха изведени 60 сателита "Старлинк". Един от тях на име "ВайзърСат" е екипиран със специален сгъваем сенник. Сенникът ще покрива тези части на спътника, които в най-голяма степен отразяват слънчевата светлина. 

Това е нов начин, по който СпейсЕкс се опитва да успокои страховете на астрономите, че с мегагрупировката ще направи астрономическите наблюдения невъзможни. В началото на годината бе качен експериментален "Старлинк" с тъмно покритие - но то създава предизвикателство пред регулирането на температурата на спътника и освен това, макар и с тъмно покритие, спътникът продължи да "свети" в инфрачервената област от електромагнитния спектър.

Стига технологията да се докаже, след като бъдат изведени основните 500 спътника със стандартна яркост, по-нататък всички следващи спътници на "Старлинк" ще имат подобни сенници.

Очакванията са до края на годината СпейсЕкс да започне да осигурява сателитен интернет в Канада и в някои региони на САЩ. С увеличаване на групировката покритието ще нараства и ще покрие цялата Земя. 

Запис от днешния полет: Youtube

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3394-2020-4-june-starlink-launches

Link to comment
Share on other sites

Тези ще се слеят с Блакджак, и програмите ще се обединят под корпоративното крило на службите ( мъск е техен <аватар> ) , основна част от Глобалната система за сигурност. ( още 1 г. и 9 месеца до критичната точка на проекта, след която няма връщане назад)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс насрочи следващото изстрелване на Фолкън 9 със Старлинк за 13-ти юни

5 юни 2020 г. 22:10 ч. СпейсЕкс планира следващото изстрелване на ракета "Фолкън 9" със спътници "Старлинк" за през нощта на 13-ти юни. Това става ясно от последното Известие до пилотите (NOTAM).

По предварителна информация стартът ще е в 04:00 ч. българско време. 

2020-4-june-starlink-launches.jpg

Кадър от излитането вчера, на 4-ти юни. Photo credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3400-2020-starlink-scheduled-june-13

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля ракета Фолкън 9, върна първа степен, в космоса са 2 спътника БлекСкай и 57 Старлинк!

2020-7-august-falcon-9-launches.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX 

7 август 2020 г. 09:48 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми август, СпейсЕкс отново показа висок професионализъм и класа в спътниковите изстрелвания, след като в 08:12 ч. българско време изстреля ракетата "Фолкън 9" с 57 интернет спътника "Старлинк" и два за наблюдаване на Земята "БлекСкай". Едва за втори път в историята на космонавтиката една и съща първа степен на орбитална ракета излетя петкратно и се върна успешно петкратно! 

Кацането бе осъществено върху роботизираната океанска платформа "Разбира се, че все още те обичам" около осем минути след началото на полета. 

Единственото, което леко помрачава радостта от днешния старт, е фактът, че този път мрежите на специализираните кораби не успяха да уловят във въздуха половинките от обтекателите.

До ден днешен в космоса са изведени 595 спътника от интернет групировката "Старлинк". СпейсЕкс има нужда от 400 до 800 за минимално покритие. С увеличаването на сателитите ще нараства и покритието. По последна информация "Старлинк" е вече в етап на бета тест, което означава, че пускането на услугата в най-скоро време наближава! 

Днес също така за пръв път спътниците "Старлинк" бяха екипирани със специален сенник, който ще намали тяхната яркост и няма да пречи на астрономите да провеждат научни наблюдения от Земята. 

Двата спътника "БлекСкай" бяха изстреляни благодарение на инициатива на компанията Спейсфлайт, която се явява посредник между крайния клиент (т.е. създателя на микроспътници) и операторите на ракети-носители. СпейсЕкс притежава самостоятелна сходна програма, която ще позволи всеки, който има миниатюрен сателит, да го качи като вторичен полезен товар. 

През следващите месеци ни чакат още полети на "Старлинк". В края на август е планирана и мисия на спътника "SAOCOM-1" - това ще е първото изстрелване в полярна орбита от източния бряг на САЩ след половин век пауза. А в края на септември очакваме втория пилотиран старт на "Крю Драгън" с четирима астронавти на борда. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3509-2020-7-august-starlink-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ и РЕКОРД: Стотен полет за СпейсЕкс, шеста мисия на една и съща ракета, 58 спътника Старлинк и 3 Скайсат в орбита!

2020-18-august-falcon-9-launch.jpg

Кадър от днешното успешно изстрелване. Photo credit : SpaceX

18 август 2020 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Днес, 18-ти август 2020-та, е поредният исторически ден за СпейсЕкс. Компанията на Илон Мъск отбеляза стотния полет на ракета от серията "Фолкън". Освен това за пръв път една и съща първа ракетна степен летя шестратно и се върна шесткратно - нов рекорд по възвръщаемост! Един от специалните кораби за захващане на компонентите на обтекателите улови една от двете половини във въздуха посредством мрежа, докато другата половина извърши меко приводняване в океана. 

Както съобщава уебсайтът Спейсфлайт Инсайдър, днешният полет бе стотен за СпейсЕкс, откакто компанията отбеляза своето дебютно изстрелване на ракета "Фолкън 1" през 2006 година. Тогава мисията завърши с провал на 33-тата секунда поради повреда на двигателя на първата степен. Малцина вярваха, че Мъск ще се съвземе - и никой не можеше да предположи, че десетилетие и половина по-късно той ще се превърне в световен лидер в космонавтиката. И така до ден днешен, когато са изпълнени мисиите на общо 100 ракети "Фолкън 1", "Фолкън 9" и "Фолкън Хеви". 

В хода на днешната мисия бе постигнат нов световен рекорд по възвръщаемост - за пръв път степен на орбитална ракета летя шесткратно и се завърна на Земята шесткратно. Да, има много критици към усилията на Мъск да направи ракетите си за многократно ползване. Един от тях, естествено, е шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който смята, че успехите на СпейсЕкс се дължат на дъмпинг, а не на възвръщаемост. Но ако реакцията му е в стил "гроздето е кисело", подобни критики има и в САЩ. Конкуретната компания Юнайтед Лонч Алайънс заявява (източник), че за да има икономически смисъл от възвръщаемостта, всяка ракета трябва да лети по десет пъти. СпейсЕкс е на път да изпълни това - след завръщането на първата степен на "Фолкън 9" след днешната мисия, тя ще бъде приготвена за седмото си изстрелване.

fairing-landing.jpg

Кадър от днешното успешно връщане на половина от обтекател. Photo credit : SpaceX

И така, няколко кратки факта за днешния полет: излитането на "Фолкън 9" бе факт в 17:31 ч. българско време. Две минути и 33 секунди по-късно първата степен изключи двигателите си и бе отделена. Около осем минути след началото на полета тя извърши кацане върху роботизираната платформа "Разбира се, че все още те обичам". На деветата минута, след успешното достигане на орбита, се изключи двигателят на втората степен.

Трите спътника "Скайсат" на частната компания Планет Лабс бяха освободени на 12-тата и 13-тата минута от началото на мисията. Комплексът с 58 сателита "Старлинк" се отдели на 45-тата минута. С това полетът завърши с категоричен успех. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3529-2020-18-aug-falcon-9-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическа ракета Фолкън 9 изведе в космоса поредните 60 спътника Старлинк!

2020-3-sept-starlink-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX 

3 септември 2020 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Космическата ракета "Фолкън 9" на частната американска компания СпейсЕкс излетя от центъра Кенеди в 15:46 ч. българско време днес. Около 14 минути след началото на полета в орбита бяха освободени поредните 60 спътника от интернет групировката "Старлинк". 

Полетът бе втори за първата степен - тя дебютира на 30-ти юни т.г., когато СпейсЕкс изпрати в космоса GPS спътник. След като степента приключи своята работа днес, т.е. около 9 минути от началото на мисията, тя отново се върна безпроблемно върху плаващата платформа "Разбира се, че все още те обичам".

2020-3-sep-landing.jpg

Кадър от успешното завръщане на първата степен на "Фолкън 9" след днешния полет. Photo credit : SpaceX

Това бе 60-тото успешно връщане на първа степен от началото на опитите. 

Подобно на предишни мисии "Старлинк", днешните спътници също бяха екипирани със специални сенници, за да не пречат на наземните астрономически наблюдения. 

Съгласно информацията, публикувана на страниците на СпейсЕкс, първоначалните тестове на новата интернет система са обещаващи. Латентността е ниска, а скоростта на сваляне на данни е по-голяма от 100 mbps - достатъчно, за да можете да стриймвате множество HD видеа наведнъж.

Запис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3550-2020-3-sep-starlink-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...