Отиди на
Форум "Наука"

Нов руски космически кораб Федерация


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Русия започна да изготвя корпуса на новия космически кораб Федерация

13 май 2019 г. 19:55 ч. Руските предприятия са започнали да пристъпват към изготвянето на корпуса на новия пилотиран космически кораб "Федерация", съобщава РИА Новости.

По информация, предоставена на новинарската агенция от източник в ракетно-космическия отрасъл, корпусът ще бъде изработен от алуминий. Това е в разрез с по-рано показаните планове, според които "Федерация" на 80% трябваше да се състои от композитни материали. Оказва се, че капсулата-макет, показана по-долу на снимката, е била произведена в Германия в съоръженията на Aerospace Composites Gmbh по заявка на РКК Енергия. Поради санкциите, наложени на Русия, доставката в страната на продукти от композитни материали е вече невъзможна. 

Планира се първият изпитателен полет на "Федерация" в безпилотен режим да бъде през 2022 година. През 2023 г. ще има нов безпилотен полет, този път със скачване до Международната космическа станция, а през 2024 г. очакваме първите полети с хора на борда.

federatsiya.jpg

Макет на "Федерация". Photo credit : Roscosmos

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2767-2019-russia-starts-production-federatsiya

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кооперацията е нещо хубаво и ценно но не всегда. Добре е, че някой ще отговаря за всичко а не един за корпуса, друг за електрониката, трети за горивото, пети за антените. Много баби хилаво внуче. По добре 2 години по късно отколкото бързата работа. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият руски космически кораб Федерация може да е опасен за космонавтите

15 юли 2019 г. 08:05 ч. Новият космически кораб "Федерация", който Роскосмос създава за следващите мисии до Международната космическа станция и Луната, притежава сериозна уязвимост, съобщава руската медия Газета.Ру. Уязвимостта е свързана със сценарий, при който може да се наложи да се прекрати спешно полетът в случай на авария и да се извърши приводняване в Тихия океан.

"При въвеждането в орбита на пилотирания космически кораб "Федерация" от космодрума Восточний има колосален проблем в случай на възникването на аварийна ситуация", твърди Игор Верховски, началник на отдела по развитие на бизнеса в областта на пилотираните програми и спътникови системи към РКК "Енергия". "Ние попадаме в акваторията на Тихия океан, където не разполагаме с никакви високоскоростни плавателни съдове, собственост на военноморската флота или гражданската флота". Верховски е убеден, че поради липсата на такива кораби ще минат няколко дни, докато спасителните екипи се доберат до бедстващите екипажи. Това може да се окаже фатално.

Верховски също така подчерта, че се налага да се измени технологията за кацане на "Федерация". Желанието на Роскосмос е корабът да се завръща на Земята посредством ретроракети. "В Русия обаче няма много такива полигони, където можем да обезпечим точно кацане на космическия апарат", казва специалистът. Вероятно ще се наложи "Федерация" да каца с парашути, също както "Союз".

Перспективите Русия да разработи успешно нов пилотиран космически кораб за полети до Луната обаче не са големи. "Русия няма собствени средства за доставки в окололунното пространство. Междупланетният кораб "Федерация" изобщо не може да напусне етапа на чертежите и изложбените макети, а свръхтежката ракета, способна да изстреля кораба до Луната, няма да се появи по-рано от 2028 година в най-добрия случай", категоричен е космическият експерт и блогър Виталий Егоров. 

federatsiya.jpg

Макет на "Федерация". Photo credit : Roscosmos

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2876-2019-federation-abort-modes

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Арестуван е Szergej Mescserjakov, до длугите двама сътрудници на централният технически институт/CNIImas/ Viktor Kudrjavcev,  Roman Kovaljov за предателство, защото говорят за опасностите на спътниците от съветската ера бачкащи с атомни реактори.....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малии......, тоя е извършил Държавна измяна.

УК РФ Статья 275. Государственная измена  -     наказывается лишением свободы на срок от двенадцати до двадцати лет со штрафом в размере до пятисот тысяч рублей. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Още лоши новини за руския кораб Орел - не само тежък, но и недостатъчно преизползваем

21 декември 2019 г. 23:45 ч. Поредните лоши новини за новия пилотиран руски кораб "Орел" бяха съобщени днес от информационната агенция Лента.Ру, която се позовава на РИА Новости. Корабът се оказва не просто твърде тежък - но и недостатъчно преизползваем. Доскоро се предвиждаше всеки произведен кораб "Орел" да е в състояние да лети до десет пъти до Луната. Но сега максималният брой мисии, която една капсула може да изпълни, са три.

Информацията идва от презентация на директора на ракетно-космическата корпорация РКК "Енергия" Никола Севастянов, която бе представена този месец пред шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин. В нея се споменава, че "Орел" може да бъде използван до десет пъти само ако лети в околоземна орбита. Но съгласно зададената поръчка корабът трябва да осъществява до десет полета към Луната.

Лента.Ру напомня, че РКК "Енергия" работи по кораба "Орел" в продължение на над десет години, като първоначалният му замисъл бе да замени остарелите "Союз"-и за полети до околоземна орбита, а след това да се използва за мисии към Луната. Заради безбройните отлагания впоследствие бе решено, че за околоземните екскурзии ще си се използват "Союз"-ите както и досега, а "Орел" ще се конструира само за лунни експедиции. 

До този момент новият руски кораб не е летял нито веднъж - дори в безпилотен режим. 

federatsiya.jpg

Макет на "Орел". Photo credit : Roscosmos

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3109-2019-orel-not-enough-reusable

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Роскосмос се похвали с изпитание на новия космически кораб Орел... извършено още преди 7 години

orel-star-test.jpg

Новото старо изпитание. Фото: Роскосмос 

5 юни 2020 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че инженерите РКК "Енергия" са извършили изпитание на "ново" въжено устройство, което ще може да спасява астронавтите на новия пилотиран космически кораб "Орел" в случай на аварийно кацане.

Експерти, които следят отблизо руския космически отрасъл, веднага напомниха, че същото изпитание е било проведено преди цели седем години. Но пък уменията трябва да се припомнят от време на време... както и сега, на фона на успешния полет на американския космически кораб "Крю Драгън", трябва да се отчете, че работата по руския кораб също напредва. 

Гафът бе уловен най-напред от руския журналист Анатолий Зак. На неговата страница RussianSpaceWeb е публикувана снимка от изпитание, осъществено посредством същото въжено устройство на 11 октомври 2011 г.:

energia-test-2011.jpg

Фото: РКК Енергия

Изглежда, че единствената новост на сегашните снимки е, че наземните екипи използват предпазни маски - което показва, че все пак живеем в 2020-та година. 

Няма новост и в "капсулата" на космическия кораб "Орел" - това е същият макет, който е наличен още от около 2012-та. 

Напомням на читателите, че преди броени дни експертът Виталий Егоров написа коментар, че проектът "Орел" изостава от аналогичния американски проект "Орион" с близо 10 години. Реално погледнато новият руски кораб е на ниво макет - все още не са изготвени дори  прототипите за дебютните мисии в безпилотен режим. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3398-2020-5-june-orel-test

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

В опит да докаже, че работата по кораба Орел напредва, Рогозин пусна снимка на празен корпус

16 декември 2020 г. 14:30 ч. Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин написа в Туитър съобщение, че понастоящем в РКК "Енергия" се сглабя макет на новия пилотиран космически модул "Орел". За да докаже, че работата напредва, Рогозин публикува три снимки.

Но на две от снимките се вижда бъдещият модул за МКС "НЕМ". Единствената фотография, която има връзка с "Орел", показва ... празен корпус на кораба. 

По думите на Рогозин дебютният полет на "Орел" в безпилотен режим трябва да е факт през 2023 година.

orel-korpus.jpg

Празният корпус на "Орел". Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3712-2020-rogozin-prazen-korpus

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Русия тихомълком отложи първия пилотиран полет на новия кораб Орел от 2025 за 2027 г.

6 декември 2021 г. 17:15 ч. Роскосмос, без да представи публично прессъобщение, отложи дебютния пилотиран старт на новия кораб "Орел" от 2025 за 2027 година. Новината бе съобщена от авторитетния космически журналист Анатолий Зак

Междувременно първият безпилотен полет на "Орел" остава насрочен за 2023-та. 

Решението за отлагането е било взето по време на събрание зад затворени врати в РКК "Енергия" на 26-ти ноември. 

Важно е да се уточни, че това не е неочаквано забавяне - още през октомври шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин намекна в свое интервю, че графикът на изпитателните полети на "Орел" може да бъде разтегнат във времето заради липсата на подходяща свръхтежка ракета за този кораб. 

orel-korpus.jpg

Корпусът на космическия кораб "Орел". Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4260-2021-orel-first-crewed-flight-delayed

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Пълноразмерен макет на ракетата Ангара ще пристигне на космодрума Восточний през това лято

angara-rocket.jpg

Ракетата "Ангара", която летя през 2022 година. Фото: Роскосмос

27 януари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. "Ангара-НЖ", която се явява пълноразмерен макет на тежкотоварната руска ракета "Ангара-А5", ще бъде доставена на космодрума Восточний през това лято. Това сподели шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин във вторник. 

Макетът се очаква да пристигне през август, след което ще се използва за комплексни наземни изпитания на стартовата площадка. 

Стига всичко да премине по план, по-късно към "Ангара-НЖ" ще бъде прикачен макет на новия руски пилотиран космически кораб "Орел". Той ще бъде оборудван със система за аварийно спасяване, която ще се използва за отработване и изпитания на сценарии, включващи повреда на ракетата при старт. 

Според последните планове на Роскосмос дебютният полет на прототип на "Орел" в безпилотен режим остава планиран за декември 2023-та. Първият полет на новия руски кораб с космонавти на борда наскоро беше отложен от 2025-та за 2027-ва година. 

Източник: ТАСС

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4337-2022-angara-rocket-mockup-to-arrive-vostochny

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...