Отиди на
Форум "Наука"

Аз, виртуалният астронавт, на път към космоса


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Виртуалният астронавт бе изпратен високо в стратосферата - на височина 34.7 километра!

virtual-astronaut-ws-final.jpg

"Аз, виртуалният астронавт", след твърдото кацане. Photo credit : NC Near Space

20 май 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първият от трите планирани полета с цел популяризация на космонавтиката в България е вече зад гърба ни! Електронната книга "Аз, виртуалният астронавт" е успяла да достигне стратосферата на два пъти, благодарение на американската организация NC Near Space. Книгата е била изпратена високо над Земята по време на две мисии - на 16-ти и 19-ти май. 

По време на полета на 16-ти май е било пратено само съдържанието на електронната книга. Метеорологичният балон е достигнал до височина 30.9 километра. При втория полет, на 19-ти май, е било пратено както съдържанието на книгата, така и корицата на хартиен носител плюс авторова снимка. 

Изстрелването на 19-ти май е било проведено от Северна Каролина, САЩ, в 11:15 ч. българско време. Балонът е достигнал до височина 34.7 километра - близо половината път до космоса по американските стандарти. Около 99% от масата на земната атмосфера се намира на височина до 30 километра. Пространството над тази височина се нарича условно "близко космическо пространство" - доста по-високо от това, което достигат пътническите самолети, но все още недостатъчно, за да се постигне орбитална скорост.

За съжаление по време на кацането остатъците от метеорологичния балон се оплели в парашута, което довело до свободно падане през последните 10 километра, твърдо кацане и увреждане на по-голямата част от записания видеоматериал. Въпреки това, както се вижда на горните снимки, "Аз, виртуалният астронавт" е останал забележително непокътнат!  

vc-sunrise.jpg

Снимка на слънчевия изгрев от близкокосмическото пространство. Photo credit : NC Near Space 

NC Near Space е любителска организация, която редовно изпраща метеорологични балони в стратосферата на височина до 35 километра. Американската национална метеорологична служба извършва по четири такива полета ежедневно в Северна Каролина, така че NC Near Space използва данните на службата, за да може да планира собствените си мисии. Организацията работи съвместно и с Федералната авиационна администрация на САЩ, за да гарантира безопасна работа. 

За повече информация : NC Near Space

Научнопопулярната книга "Аз, виртуалният астронавт" можете да закупите в хартиен вариант от книжарница "Български книжици на адрес гр. София, ул. Аксаков 10 (Кристал) или в електронен вариант от страниците на книжарница Книгите (линк тук) или Хеликон (линк тук). От книжарница Книгите можете да направите заявка и за хартиена бройка, която ще пристигне директно на Вашия адрес. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2776-2019-virtual-astronaut-stratosphere

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Доколкото се ориентирах из линковете (рядко и малко отварям) - това е твоя книга и твой проект. Поздравления!

"Изстрляна" е от северна Каролина?! Що не разкажеш малко повече за проекта, организацията и т.н.?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Благодаря :)

Ето тук има повече информация -  http://www.ncnearspace.org/missions/nsl-72

А вчера беше излъчен репортаж по bTV новините:  https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarska-kniga-shte-poleti-v-kosmosa.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре изглеждат първите 17 страници. :)

И аз имам една такава книга която може да бъде наречена "Аз виртуалният астроном" :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 10 часа, Skubi said:

Аз пък мислех, че това е нещо сериозна, научна работа.....:dance3:

Е.. И да е само реклама за книгата му той се е сетил. Предприемчив. И дори да е изпратил книгата на електронен носител по нета (може да заема колкото снимка) пръв го е направил, доколкото знам. Лоша реклама няма, а тази я намирам за оригинална.

Популяризаторите също имат място под слънцето.

Сухата наука нерядко  скучна, дори и за мене.

Микросателитете с обем до 1- 1.5 л стандартно не могат да изпълняват много задачи (на пръстите на едната ръка се броят) затова се ползват за демнстрация. Въпреки това допринесоха за "приближаването " на космоса до хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Съгласен съм, но ниската орбита от 300 или 500 км се самопочиства. Микросателитие изведени на такава височина се забавят от триенето с въздуха и падат (обикновено нямат двигатели). Това става от няколко месеца до някоя година.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Joro-01 said:

Съгласен съм, но ниската орбита от 300 или 500 км се самопочиства. Микросателитие изведени на такава височина се забавят от триенето с въздуха и падат (обикновено нямат двигатели). Това става от няколко месеца до някоя година.

Аха. Това казваха когато продаваха балираният ел и пласмаса боклук на африканците и китайците. И как се случи, че голяма част попадна в океаните.....Да има да чистят внуците ни оср...ият от нас свят..... 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Очевидно новата кауза на съвременните SJW-та е да се борят с орбиталните боклуци :)

Майтапът настрана, нееднократно е обяснявано, че любителските спътници са само една нищожна част от проблема - практически несъществуваща, тъй като те се извеждат в самопочистващи се орбити. 

Орбитални боклуци се причиняват най-вече от експлодиращи горни степени на ракети в орбита (предимно руски), както и от антиспътникови оръжия (които периодично се тестват от Китай и Индия). 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Аз, виртуалният астронавт: книгата ще полети в космоса на 25-ти ноември!

az-virtual-astronaut-preview.jpg

6 ноември 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Моята книга "Аз, виртуалният астронавт" ще бъде изстреляна в космоса на 25-ти ноември. Изстрелването ще бъде осъществено от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия посредством американска ракета "Електрон". 

Поради непредвидени обстоятелства обаче полетът на "Аз, виртуалният астронавт" ще е в по-различен формат от първоначално предвиденото. 

Когато "Електрон" се отправи в космоса на 25-ти ноември, на борда на ракетата ще има шест спътника за различни частни фирми, разработени от оператора Alba Orbital. Повече информация за спътниците има на сайта на RocketLab USA. Първоначално обаче се планираше спътниците да са седем. За голямо съжаление един от тях, "Дискавъри" на американската компания Mini-Cubes, не успя да бъде качен на борда поради проблеми с документацията. Стартът му е пренасрочен за април 2020-та година. "Аз, виртуалният астронавт" трябваше да полети на борда на "Дискавъри" с него. 

Поради факта, че няма готовност за "Дискавъри", за да няма забавяния за клиентите на Mini-Cubes, микрочипът, на който "Аз, виртуалният астронавт" е записана заедно с показаната по-горе снимка, ще бъде прикачен не на спътник, а на AlbaPod - разпределителя, който ще освободи останалите шест спътника в космоса след въвеждането в орбита на 25-ти ноември. От Alba Orbital са се съгласили да прикачат чипа на AlbaPod, а чипът с книгата е заминал за Нова Зеландия вчера, на 5-ти ноември. 

Неочакваното развитие открива нова възможност - "Дискавъри" ще лети през април 2020-та година. Тогава книгата "Аз, виртуалният астронавт" ще полети повторно - този път на борда на самия спътник! 

Напомням на читателите, че книгата "Аз, виртуалният астронавт" може да бъде поръчана в електронен вариант за цена от 5 лева или в хартиен вариант за цена от 8 лева от сайта на книжарница "Книгите" (линк тук), в електронен вариант за цена от 5 лева от сайта на книжарница "Хеликон" (линк тук), или на място в книжарница "Български книжици" на адрес гр. София, ул. Аксаков 10.

Всеки от вас може да изпрати своя снимка в космоса при следващи мисии от сайта на компания Mini-Cubes на този линк. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3055-2019-i-virtual-astronaut-to-fly-nov-25

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракетата Електрон изведе в космоса 7 спътника и книгата Аз, виртуалният астронавт на Светослав Александров!

2019-6-dec-electron-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

6 декември 2019 г. 15:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:18 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя американската космическа ракета "Електрон". На борда на ракетата се намираха общо седем спътника.

Шест от тези спътници са създадени от частната компания Alba Orbital по стандарта PocketQube и са с размера на куб с ръб 5 сантиметра. Платформата-носител на спътниците AlbaPod пренасяше карта памет по заявка на американската компания Mini-Cubes, на която бяха записани множество снимки на клиенти, илюстрации, както и научно-популярната книга на Светослав Александров "Аз, виртуалният астронавт". 

Ето кои спътници по стандарта PocketQube бяха изведени днес в космоса: 

ATL-1: Унгарски микроспътник за тестване на нови изолационни материали в космоса.

Fossasat-1 и Fossasat-2: Испански интернет сателити

NOOR1A и NOOR1B: Спътници на частната американска компания Stara Space, които ще тестват телекомуникационни технологии в околоземна орбита

SMOG-P: Още един унгарски спътник за измерването на антропогенното електромагнитно замърсяване от космоса.

Освен горепосочените сателити, на "Електрон" летя и още един спътник на японската компания ALE, който ще се опита да създаде изкуствени метеори. 

az-virtual-astronaut-preview.jpg

Тази авторова снимка също бе качена на картата памет към AlbaPod и успя да излети в космоса

Днешното изстрелване бе осъществено след повече от седмица закъснение. Първоначално полетът беше планиран за 25-ти ноември, но поради забавяния в наземната подготовка бе изместен за 28-ми. На този ден обаче, броени минути преди запалването на двигателите, бе установен проблем с един от тръбопроводите, зареждащи втората степен с гориво. Проблемът беше достатъчно дребен, за да се коригира в рамките на един-два дни, но пък времето на п-ов Махия се развали и това доведе до допълнително отлагане. Най накрая днес, на 6-ти декември, силните ветрове в региона утихнаха и ракетата излетя. 

Изстрелването бе напълно благополучно и всички седем спътника бяха въведени в техните целеви орбити. Но може би най-важното от днешната мисия е, че Рокет Лаб започна първоначалните проучвания относно предстоящата възвращаемост на първата степен на ракетата "Електрон". Бяха изпитани новите системи за насочване и навигация, иновативните компютърни системи и датчици, системата за ориентация на първата степен при повторното навлизане в атмосферата. Според информация от шефа на Рокет Лаб Питър Бек, днес бяха събрани ценни данни до самия момент на падането на степента в океана. "Това е голяма крачка напред към възвръщаемостта!", написа той в социалната мрежа Туитър.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3090-2019-6-dec-2019-electron-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Виртуалният астронавт в космоса. Как да го намерим?

az-virtual-astronaut-preview.jpg

Тази авторова снимка също бе качена на картата памет към AlbaPod и успя да излети в космоса

11 декември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. И така, след няколкомесечно чакане, моята книга "Аз, виртуалният астронавт" (линк към книжарница knigite.bg) е вече в космоса след успешно изстрелване на ракета "Електрон" на 6-ти декември с няколко микроспътника на борда. Книгата е записана на карта памет, прикачена към платформата за освобождаване на сателити AlbaPod. А самата платформа е монтирана към горната степен на ракетата-носител. 

Вчера президентът на компанията Mini-Cubes Джоузеф Латрел съобщи за КОСМОС БГ, че книгата все още се намира в космоса, тъй като степента продължава да обикаля около Земята. Латрел също така даде информация как степента може да бъде открита на небето. 

Това става, като отидете на уебсайт за проследяване на сателити, например n2yo.com (цъкнете тук). Уебсайтът ще ви предостави карта, показваща над коя точка от земното кълбо прелита "Аз, виртуалният астронавт". Ракетната степен представлява самостоятелен изкуствен спътник около Земята, а зададеният от NORAD номер е 44825. Към настоящия момент перигеят на орбитата е 349 километра, а апогеят - 417 километра. Орбиталният наклон е 97 градуса. "Аз, виртуалният астронавт" прави една пълна обиколка около планетата ни за 92.1 минути.

Пак по информация от сайта n2yo, степента с книгата, ако междувременно не бъде изведена от орбита, ще мине в небето над България (според зададени координати за гр. София) на 13-ти декември в 07:25 ч. българско време, на 16-ти декември в 07:35 ч. българско време и на 19-ти декември в 07:44 ч. българско време. Шансът обаче да бъде забелязана от наблюдателите е сравнително малък. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3096-2019-virtual-astronaut-space

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Преди една година Виртуалният астронавт започна своето пътешествие към космоса!

virtual-astronaut-ws-final.jpg

"Аз, виртуалният астронавт" след полет до ръба на космоса на 19-ти май 2019 г. Photo credit : NC Near Space

 

17 май 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Преди една година започна интересен и уникален за България проект - книга в космоса. За пръв път моята книга "Аз, виртуалният астронавт" излетя в стратосферата, на височина над 30 километра, на 16-ти май 2019-та. На 19-ти май полетът бе повторен. Тези две мисии бяха осъществени посредством частната организация NC Near Space. А на 6-ти декември настъпи кулминацията на проекта - благодарение на услуга на компанията Mini-Cubes, книгата излетя в самия космос, в околоземна орбита, с ракетата "Електрон" на Рокет Лаб.

Чрез тази инициатива аз се надявах, че ще покажа на българите как космосът е все по-близо до нас и как всеки може да се включи в развитието на космическото дело. 

Днес, година по-късно, светът е различен. Предизвикателство е да летиш до друга държава със самолет, нещо, което бяхме възприели за даденост. Даже се оказа трудно да излезем на разходка в парка или в планината. С разгара на пандемията от COVID-19 новинарските емисии бяха доминирани от репортажи за нови случаи, болни, починали. Преди една година никой дори не предполагаше, че може да доживеем до такива времена, за каквито повечето сме чели единствено в литературните произведения. Смятахме, че карантините и изолацията са нещо характерно за средновековието, а не за съвременния технологичен свят. 

И все пак на фона на този мрачен свят, космонавтиката продължи да се развива. Тя бе този светъл лъч, който не спираше да ни показва, че може да има и добри новини. А истината е, че ние имаме нужда от добри новини. Светът изглежда да е на прага да преодолее кризата (поне засега), животът бавно и полека се връща към нормалното, но е факт, че целият този негативизъм ни травмира. Някак си остана на заден план, че през изминалите седмици се случиха и велики неща. Продължи строежът на "Международната космическа станция" и бе добавена нова платформа "Бартоломео". Ракетите "Фолкън 9" на СпейсЕкс не спряха да летят, а сега сме на прага и на пилотирана мисия. Новият космически кораб "Старшип" започна своите статични огневи изпитания, а до няколко дни също ще излети. Европейската космическа мисия "БепиКоломбо", която ще изучава Венера и Меркурий, се сближи със Земята и Луната и направи уникални изследвания на лунната повърхност. Китай изстреля прототип на нов пилотиран кораб отвъд ниска околоземна орбита (изключително рядко за космонавтиката събитие), а мисията "Чанг'е 4" отбеляза 500 дни на повърхността на Луната. На Марс продължават да пъпли марсоходът "Кюриосити", а "ИнСайт", след година проблеми, започна да дълбае под марсианската почва. 

Но това, което е най-важното: спътници, намиращи се в орбита Земята (напр. европейските "Сентинел"), спомогнаха за разрешаването на кризата, осигурявайки ценни данни за промените на природно, обществено и икономическо равнище. 

Написах тази публикация с намерението да ви напомня, че не всичко в този свят е черно и че вие все още можете да направите света по-добро място за живеене. 

Междувременно моята, българската книга "Аз, виртуалният астронавт", продължава да обикаля над нас, в космическото пространство. По последна информация ракетната степен, към която картата памет с книгата ми е прикачена, ще кръжи около Земята до февруари 2021-ва. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3347-2020-virtual-astronaut-year

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Виртуалният астронавт се завръща на 12-ти април с ново издание

az-virtualniqt-astronaut-2nd-ed.jpg

6 април 2021 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. На 12 април 1961 г. излита първият космонавт Юрий Гагарин. Днес, шест десетилетия по-късно, възможностите на човек да полети в космоса остават ограничени. В експлоатация са само три семейства пилотирани космически кораби - руските "Союз", китайските "Шенчжоу" и американските "Крю Драгън". И все още никой не е стъпил на Марс. 

Бъдещето не е това, което писателите на научна фантастика предвиждаха, че ще е. Но космонавтиката все пак се разви, макар и в различна от очакваното посока. Благодарение на разцвета на микроспътниковата индустрия, както и на роботизираната междупланетна космонавтика, вратите към звездите се отварят за всеки човек. Навръх 60-годишнината от Гагарин ще излезе второто допълнено издание на "Аз, виртуалният астронавт" - българската книга, която летя в космоса. 

Започнах да пиша тази книга през 2016 година. След две години родилни мъки и благодарение на помощта от създадената от известния български издател Иван Богданов фондация "Буквите", "Аз, виртуалният астронавт" се появи на бял свят на 20-ти декември 2018-та. 

Това първо издание бе написано от мен в качеството ми на опитен популяризатор на космонавтиката, с дългогодишен поглед върху актуалното състояние на космическите полети. В него разказвах като страничен наблюдател за различните пътища, по които всеки може да се включи в космическото развитие на човечеството. 

Вече през 2019 г. аз успях да се включа в граждански космически проект за търсене на близкоземни астероиди, да картографирам астероида Бену и да допринеса лично за кацането на мисията "Озирис-Рекс" в хода на инициатива между НАСА и американската организация КосмоКуест, след което станах част от екипа ентусиасти, обработващи заснетите от мисията "Джуно" снимки на Юпитер. В края на същата година копие от книгата "Аз, виртуалният астронавт" полетя в космоса, а понастоящем разполагам със свой собствен микроспътник и имам резервиран слот за изстрелването му на ракета посредством инициативата Амбасат. 

Второто издание на "Аз, виртуалният астронавт" е написано не просто от гледната точка на наблюдател, а на пряк участник в различни граждански инициативи. Надявам се, че когато хората четат книгата, те ще се вдъхновят и скоро ще станем свидетели как други българи, макар и виртуално, поемат по своя собствен път към космоса. А пък кой знае? Може някой ден да имаме и трети космонавт? 

Очаквайте публикуването на второто издание на "Аз, виртуалният астронавт" на 12-ти април на уебсайта https://knigite.bg 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3908-2021-virtual-astronaut-returns

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Виртуалният астронавт излита отново в космоса през 2021 година

11 април 2021 г. 10:00 ч. Второто издание на книгата на Светослав Александров "Аз, виртуалният астронавт", което ще бъде публикувано на 12-ти април, ще излети отново в космоса благодарение на партньорството между блога КОСМОС БГ и частната американска компания Мини Кюбс

Напомням на читателите, че първото издание беше изстреляно през декември 2019 година посредством ракета "Електрон".

Този път книгата е записана на борда на спътника "Чалънджър", който ще бъде изпратен през тази година в орбита с ракета "Фалкън 9". "Чалънджър" е микроспътник по стандарта Pocketqube, съставен от общо три универсални стандартизирани единици. Спътникът ще провежда наблюдения на Земята и ще служи за телекомуникационни цели. 

Книгата "Аз, виртуалният астронавт" е издадена от Фондация "Буквите". Тя ще е достъпна от утре на сайта knigite.bg, както и на други платформи като Хеликон, Озон, Български книжици. 

az-virtualniqt-astronaut-2nd-edition-fin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3916-2021-virtual-astronaut-second-flight

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Книгата Аз, виртуалният астронавт на Светослав Александров излита в космоса на 13-ти януари с ракетата Фалкън 9 и спътника Чалънджър!

2021-quub-satellite.jpg

Спътникът "Чалънджър" на Quub, който ще превози книгата "Аз, виртуалният астронавт" до орбита. Image credit : Quub

10 януари 2022 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Стига всичко да е наред, на 13-ти януари в 17:25 ч. българско време, по време на второто изстрелване на ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" за 2022 г., в орбита ще бъде изведен спътникът "Чалънджър" на частната компания Quub. На борда му ще има карта памет, на която ще е записано копие от второто издание на книгата ми "Аз, виртуалният астронавт". 

Това ще е вторият полет на научно-популярното четиво в космоса. 

Напомням на читателите, че "Аз, виртуалният астронавт" (първо издание) летя за пръв път в орбита на 6-ти декември 2019 г. с ракета "Електрон" на фирмата Рокет Лаб. Тогава обаче, поради липса на готовност на спътника на Quub, книгата бе изстреляна, прикачена с картата памет към платформата-носител на спътници АлбаПод. Сега е различно - книгата ще достигне космическото пространство със самия сателит.

az-virtual-astronaut-preview.jpg

Авторова снимка с "Аз, виртуалният астронавт". Фото: Фондация "Буквите"

Научно-популярната книга "Аз, виртуалният астронавт" е издадена от Фондация "Буквите", създадена от популярния български издател Иван Богданов. Второто допълнено издание е достъпно на страниците на книжарница "Книгите", книжарница "Хеликон" и Ozone.bg. В хартиен вариант тя е налична на склад на Ozone.bg и може да бъде поръчана оттам

Спътникът "Чалънджър" на компанията Quub е микроспътник по стандарта 3P Pocketqube и тежи само 750 грама. Кръстен в чест на загиналите астронавти от едноименната совалка, сателитът ще работи 5 години в околоземна орбита, след което ще изгори безопасно в атмосферата. По този начин Quub подсигурява, че полетът на "Чалънджър" няма да остави след себе си космически боклуци.

Quub е млада (NewSpace) компания, основана през 2018 г. от предприемача Джо Латрел (при създаването си тя бе известна под названието Mini-Cubes). Официалното прессъобщение на Quub, с което бе съобщено, че "Аз, виртуалният астронавт" ще лети на спътник на фирмата, е достъпно на този линк (на англ. език)

"Чалънджър" ще бъде изстрелян в хода на мисията "Транспортър 3". Това ще е третото изстрелване на фирмата на Илон Мъск, посветено по превозването на множество частни сателити до орбита. Програмата на Мъск за споделено пътуване, известна под названието Smallsat Rideshare, e вероятно най-евтината и достъпна услуга, с помощта на която всеки може да прати нещо свое около Земята.

Основната задача на микроспътника е да тества технологии, които ще помогнат в спряването с хакерски атаки. Според прес-съобщение на Quubs, докато на Земята хакерите се позиционират между мрежовите възли, трансферът на данни от космоса не може да бъде лесно променен.

"Чалънджър", естествено, няма да е единственият сателит, който ще лети по време на "Транспортър 3". Очаква се в орбита да бъдат позиционирани между 80 и 90 спътника на различни клиенти, сред които и 44 "СуперДав" на фирмата Планет.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4309-2022-virtual-astronaut-launch-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Българска книга и 105 спътника излетяха в космоса по време на втората мисия на СпейсЕкс за 2022-ра година!

2022-13-jan-falcon-9-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

13 януари 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Българската книга "Аз, виртуалният астронавт" на Светослав Александров и общо 105 спътника достигнаха днес до орбита след като в 17:25 ч. българско време ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" излетя благополучно от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ. Това бе втората орбитална мисия на СпейсЕкс за календарната година и вторият космически полет за 2022-ра изобщо. 

За целите на мисията бе използвана първа степен "B1058" с девет предходни полета зад себе си. След като и днешният десети беше изпълнен успешно, а степента се върна безпроблемно върху наземната площадка "LZ-1", равносметката е следната: фирмата на Илон Мъск вече разполага с три ракетни степени, осъществили 10 мисии.

Българската книга "Аз, виртуалният астронавт" получи възможност да лети за втори път в космоса (нейната предходна мисия бе през декември 2019 г. с ракета на Рокет Лаб "Електрон"). Сега научно-популярното четиво беше записано на карта памет, прикачена към спътника "Чалънджър" на фирмата Quub, основана от предприемача Джо Латрел. 

Напомням, че книгата "Аз, виртуалният астронавт" е издадена от Фондация "Буквите", създадена от популярния български издател Иван Богданов. Второто допълнено издание е достъпно на страниците на книжарница "Книгите"книжарница "Хеликон" и Ozone.bg. В хартиен вариант тя е налична на склад на Ozone.bg и може да бъде поръчана оттам

az-virtual-astronaut-preview.jpg

Авторова снимка на Светослав Александров с "Аз, виртуалният астронавт". Фото: Фондация "Буквите"

Спътникът "Чалънджър" на компанията Quub представлява микросателит по стандарта 3P Pocketqube и тежи само 750 грама. Кръстен в чест на загиналите астронавти от едноименната совалка, спътникът ще работи 5 години в околоземна орбита, след което ще изгори безопасно в атмосферата. По този начин Quub подсигурява, че полетът на "Чалънджър" няма да остави след себе си космически боклуци.

Основната задача на микроспътника е да тества технологии, които ще помогнат в спряването с хакерски атаки. Според прес-съобщение на Quub, докато на Земята хакерите се позиционират между мрежовите възли, трансферът на данни от космоса не може да бъде лесно променен.

Друг забележителен полезен товар, който достигна до орбита, бе украинският спътник "Сич-2-30". За пръв път Украйна разполага със свой собствен сателит в космоса след 10-годишно прекъсване! Стартът е знаменателен за държавата - предходният спътник "Сич-2" летя в космоса преди десетилетие с конвертирана съветска балистична ракета от руска територия, но днес неговият наследник бе изстрелян с американска ракета от американска територия. Така "Сич-2-30" е истински символ на промените, сполетели Украйна през последните години. 

Разработеният от непалската организация ОрионСпейс "СаноСат-1" бе друг от 105-те пътували днес спътника. Това е първият сателит, изцяло създаден от специалисти на Непал. 

Не всички от фирмите, наели ракетата на СпейсЕкс, се ангажираха с изпращането само на един спътник в орбита. Американската компания Планет качи на "Фалкън 9" 44 сателита "СуперДав", част от групировката "СкайСат". Кеплер Комюникейшънс изпрати шест комуникационни спътника, с които цели да осигури мрежово покритие по цялата Земя. 

Мисията на 105-те спътника носеше названието "Транспортър-3" - т.е. третата от програмата на СпейсЕкс за споделено пътуване на сателити и полезен товар. Това е най-евтината услуга за достъп до космическото пространство. 

Видеозапис от полета и кацането на първата степен - Youtube връзка

Страница на "Аз, виртуалният астронавт" в Goodreads - линк

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4316-2022-i-virtual-astronaut-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи парадоксално е, че инзвънземните могат да си копнат от картата книгата и да си я четат в космоса, а хората тук са дискриминирани и трябва да си плащат, за да си я купят от книжарницата. Ще трябва да чакаме някои извънземен хакер да я спусне пиратски от космоса. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами явно сте го разочаровали човека - коментирате само прабългари, веган диети и политика, а в този раздел той си говори сам. Нормално е да се насочи към друга публика ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...