Отиди на
Форум "Наука"

Заградотрядите


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

 

ДП Добър ден, за какво ще говорим днес.

ИП Днес ще говорим за една толкова популярна тема сред изобличителите като заградителните отряди. Темата е много популярно още от времето на Хрушчов. Те са били предназначени да стрелят по своите в гръб. Наистина, популярна е била най вече с тези които са нямали нищо общо с армията, тоест сред нашата тогавашна свободномислеща интелигенция.

ДП Итака настъпва неприятеля, ето нашите стоят в отбрана, а зад тях е заград отряда, в който безусловно всички са гадове и страхливци. Те като всички страхливци не могат да воюват и страхливо стоят зад гърбовете на войниците. И изведнъж войниците се плашат и побягват. Или както във филма на Михалков те още нищо не са направили, а подлеците от заградотряда всички разстреляха. И ето фронта е оголен и немците са тук. На мен чисто логически ми бяга смисъла какъв е смисъла на подобна постъпка, за да може немците да дойдат до тях и да ги убият?

ИП Тук отново по мнението на нашите разобличители на Сталин, той е правел всичко, за да навреди на страната. А ние въпреки него понякога сме успявали да направим нещо хубаво.

ДП Значи той е провел индустриализация, а заедно с нея и колективизация за да произведе неимоверно количество танкове и картечници, да се въоражи да зъби и после да избие руския народ. Зрителите често ме молят да избягвам термини като идиот, дебил, дегенерат- старая се с всички сили, но хората които мислят така просто няма как да ги наречеш по друг начин.

ИП Ами да, трудно е. Като начало трябва да изясним нещо. Войната е работа която се изпълнява от голям колектив хора, тоест съвместно. И даже в цивилния живот има работи изпълнявани от колективи, например се разтоварва вагон и някой особено хитри се крият да пушат цигари, а други въобще са отишли да се разходят, то към тях ще има санкции. Или ще ги набият, или ще им отрежат заплащането.

ДП Има и друго, те бити и лишени от пари ще разказват как над тях са издевателствали, но никога няма да кажат, че докато другите са работели те са почивали, а ще разказват, как те са невинни и за нищо са пострадали.

ИП А на война това силно се усложнява, доколкото това е свързано с непосредствена опастност за живота. И ако някой граждани са проявили малодушие и са побягнали от позициите си, то това в най добрия случай означава, че врагът ще го спират техните другари, които вместо тях ще рискуват живота си и ще умират, а в най лошия врагът ще мине в тил и ще се случи най страшното-дълбок пробив или обкръжение. И затова във всички нормални армии са предвидени някакви структури или служби които да пресичат такова бягство. Това може да се нарича различно, военна полиция, жандармерия или по друг начин, но самата идея, че страхливците и паникьорите трябва да бъдат спирани, а най лошите случаи разстрелвани или бесени не е нова. Може да си спомним класика на английската поезия Ръдиард Киплинг които има такова четверостишие "Не посмях да погледна смъртта в белия ден при атаката и хората ми завързаха очите към нея ме отведоха нощем". Това не е варварска Русия с нейното пренебрежение към човешкия живот, Британската империя.

ДП Искам да питам нещо. От малък помня, че заградотряди е имало още при Термопилите в персийската армия, когато персите не са искали да ходят в бой и с копия отзад са ги принуждавали. Как така, преди 2000 години и без никакъв Сталин, а вече има заградотряди.

И второ, очевидно не всички подразделения са стради от липса на боен дух и са имали склонност да захвърлят оръжието си и да побягнат. Очевидно е имало някакви малодушни и зад тях са слагали или въобще зад всички?

ИП У нас има такова мнение, че заградотрядите са се появили заедно с штрафните (наказателни) батальони и роти по знаменитата заповед 227. Но там е много по интересно. Тоест, заградотрядите съществуват практически още от първите дни на войната. При това са части създавани по разно време с различни структури под различно подчинение, с различен състав и различни задачи. И докато се запознавах с документите намерих 5 различни вида заградотряди. Тези които са създадени по заповедта "Нито крачка назад" когато врагът пробива към Сталинград са всъщност последните.

Ситуацията по документите, а не по измислиците на нашите творци се получава следната. Както е известно през февруари 1941 НКВД бил разделен на два наркомата - НКГБ и собствено НКВД, а в НКВД освен кървавите палачи, там е била и милицията, даже пожарната охрана, ЗАГС и много друго. Тоест това е бил такъв гигантски наркомат и той е бил разделен. После обаче по време на войната е обединен отново, а после пак го разделили. При тези промени през февруари 1941 военното контразузнаване въобще било иззето от органите и предадено на армията. То станало трети отдел при наркомата на отбраната и съответно трето управление при флота.

Пет дни след началото на войната 27 юни 1941 трето отделение при наркомата по отбрана издава директива 35523 "Работа в органите във военно време". И там има това "Организацията на контролно заградителните отряди на пътищата, жп възлите, за прочистване на горите и т.н. се отделят от командването с включване в техния състав на работници от третия отдел с задачи - А Задържане на дезертьорите, Б Задържане на всички подозрителни елементи проникнали на линията на фронта, В Предварително разследване произвеждано от оперативните работници на трети отдел с последващо предаване на материалите с задържаните по съдимост. Още на другия ден 28 юни започнало създаването на тези отряди. Например на северозападния фронт бил създаден такъв, който на 2 юли бил преформатиран в първи заградителен отряд от войските на НКВД действащ в тила на действащата армия, като това се случвало и в другите фронтове.

ДП Тоест става въпрос за някакви действия в най близкия тил? Тоест залавяне на дезертьорите, които вече са избягали и се преместват в дълбокия тил. Тоест те са действали в някаква полоса например 30 км където по гори и гари са ловели бягащите. А сред тези дезертьори има не само избягали страхливци, а и орди от изпратени от немците шпиони. Също такива шпиони се представят за избягали от обкръжение съветски войници които бягат при своите. И всички тези хора трябва да се заловят, да се сортират, разпитат, и разпределят. Забележете, няма и дума за картечници опряни в гърбовете на войниците.

ИП Да, така е, защото този вид заградотряди не действат на фронта, а малко по назад. Има такъв документ в архива като оперативна сводка номер 6 от щаба на заградотряда на Западния фронт датирана от 6 юли 1941. Този документ ще зачета целия, защото става ясно с какво са се занимавали.

"1 В течение на деня и нощта на 5-7 юли 1941 авиацията на противника проявяваше голяма активност. Прелитаха бомбардировачи 26 и изтребители 16. При прелитането бяха хвърлени листовки в направление на Орша, съдържанието засега е неизвестно. Воден е обстрел по самолетите с картечници.

2 В течение на деня се работеше по подготовка на отбранителния район на участъка Дуби- Гончаровка за което бе мобилизирано местното население. Минират се участъците при Михайловшина, Заречие и жп трасето, главния път на разстояние 200 метра от двете страни. Отговорен за минирането е майор Умански, заместник Кошлянски. По време на минирането има 1 убит и двама ранени.

3 Спрени и отправени на фронта са 7АЗАД (отделен зенитен дивизион) в състав 3 оръдия, открит е 228 сапьорен батальон в района на гората на 3 км северно от местноста Хоханово, който получи заповед от началника на заградотряда по оборудване района на отбраната. През станция Орша са преминали 2 батальон на 6 полк на 1 ва стрелкова дивизия и 162 АЗАД. На първа линия е върнат 24 отделен минометен батальон. През трасето преминават отделни части от 175 стрелкови полк, 7 бригада ПВО, 165 авиационен полк и охрана на летищата.

4 Разузнаването на заградотряда узна от местни жители, че на 10 км от местноста Каханово са забелязали 2 автомобила с германски офицери движещи се към Толочино. Показанията на жителите се проверяват от разузнавателен патрул.

5 Изпратени са разузнавачи на коне в местноста Каханово. От местни жители е известно, че в района на летището два немски самолета са стоварили парашутисти в местноста Болшая Глинка. Данните се проверяват.

6 Води се работа по оставянето на необходимите хора в дълбокия тил.

7 В последно време движението на отделни войници по пътя изостанали от частите си значително намаля предвид на обстрелите с картечен огън от вражески самолети. Движението се осъществява по междуселски пътища в района Хоханово в радиус 10 км.

Впоследствие още. 14,40

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Така представени темите са идиотски

Кой няма да гледа едночасов  филм?.. Практичеки  никой не разполага с  толкова свободно време

От разговора нищо контретно не се разбира -две каки си говорят за какво ли не

 

 

Малко повече синтетична  мисъл, усилия, и хигиена няма да са в излишък при писане на темите..

 


 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 1 час, nik1 said:

Така представени темите са идиотски

Кой няма да гледа едночасов  филм?.. Практичеки  никой не разполага с  толкова свободно време

От разговора нищо контретно не се разбира -две каки си говорят за какво ли не

 

 

Малко повече синтетична  мисъл, усилия, и хигиена няма да са в излишък при писане на темите..

 


 

Точно затова го превеждам.

А съм дал целия филм, защото ако ти кажа "Заградотрядите не са имали за задача да разстрелват, а да връщат малодушните" ти ще скочиш веднага "Не е вярно, аз знам друго, бъди по сериозен". Ето, едночасова лекция на историк работещ с документи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, Frujin Assen said:

Точно затова го превеждам.

А съм дал целия филм, защото ако ти кажа "Заградотрядите не са имали за задача да разстрелват, а да връщат малодушните" ти ще скочиш веднага "Не е вярно, аз знам друго, бъди по сериозен". Ето, едночасова лекция на историк работещ с документи.

Ще превеждаш едночасова  лекция?

 

Преди 1 час, nik1 said:

Така представени темите са идиотски

Кой няма да гледа едночасов  филм?.. Практичеки  никой не разполага с  толкова свободно време

От разговора нищо контретно не се разбира -две каки си говорят за какво ли не

  

 

Малко повече синтетична  мисъл, усилия, и хигиена няма да са в излишък при писане на темите..

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 31 минути, Frujin Assen said:

Точно затова го превеждам.

"Заградотрядите не са имали за задача да разстрелват, а да връщат малодушните"

И какво от това?

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 25 минути, nik1 said:

И какво от това?

Надеждата ми е хората да се впечатлят от сериозния ми подход към темата и да се замислят, като престанат да вярват сляпо на антикомунистическата пропаганда. Защо е важно това? Ами защото сериозна историческа наука с пропагандни клишета не се прави, и при това независимо дали про или анти.

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Frujin Assen said:

...."Заградотрядите не са имали за задача да разстрелват, а да връщат малодушните" ти ще скочиш веднага "Не е вярно, аз знам друго, бъди по сериозен". Ето, едночасова лекция на историк работещ с документи.

Да , как са <съветвали> малодушните, с приказки, аха, .......чисто са си стреляли към тях, масирано да ги стреснат, като са избивали по <назадничавите> .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Надеждата ми е хората да се впечатлят от сериозния ми подход към темата и да се замислят, като престанат да вярват сляпо на антикомунистическата пропаганда. Защо е важно това? Ами защото сериозна историческа наука с пропагандни клишета не се прави, и при това независимо дали про или анти.

То аз пък откъде да знам че ти или авторите не пробутвате пропагандни про-комунистически (просталински) клишета? Сталин (или част от неговата дейност и история) е модерен сега в Путинландия, греша ли? Има някаква  реабилитация и обръщане..

Е ако е така - тогава какво е това филмче? Някакви официози си приказват колко розово и правилно е било всичко..

ПС

Дайте да видим колко са разстреляните от тези отряди и колко са върнатите, .....Почнете с някакви данни или документи

Приказките "не било  логично" или "Михалков бил такав или онакъв"  мен лично, не ме впечатляват. 

Михалков не е историк, филмите са художествени , И тук се казва абе не е така както във фимите - значи всичко е розово

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 56 минути, laplandetza said:

Да , как са <съветвали> малодушните, с приказки, аха, .......чисто са си стреляли към тях, масирано да ги стреснат, като са избивали по <назадничавите> .

Да разгледат клипчето което сложих. Доста убедително са ги "съветвали, стресвали".....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 минути, Skubi said:

Да разгледат клипчето което сложих. Доста убедително са ги "съветвали, стресвали".....

То и не е имало нужда от голямо стряскане ..Като знае човек какво чака жена му и децата му, или-  родителите (в случай на дезертьорство  и проява на страх), по добре да върви  с голи гърди срещу германците..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

 

От 5,33 "Съобщение на специалния отдел на НКВД за Сталинградския фронт от 14 август 1942 Относно хода на изпълнение на заповед 227.

Всичко за указания период са разстреляни 24 души, така например командирите на отделение 14 14 от стрелковия полк на 18 стрелкова дивизия Стрелков и Добринин по време на боя се уплашили и изоставили своите отделения и избягали. Двамата са задържани от заградотряда и разстреляни пред строя. Червеноармееца от същия полк и дивизия Огородников се е самонаранил в лявата ръка и е изобличен, след което е предаден на военен трибунал...

Следва доклад за дейността на трите заградотряда сформирани към 4 танкова армия от 7 август 1942.  Те са задържали 363 души от които 93 са излезли от обкръжение, 146 са изостанали от своите части, 52 са загубили своите части, 12 са се върнали от плен, 54 са избягали от бойното поле и 2 са със съмнения за самонараняване. В резултат на щателна проверка 187 души са изпратени в своите подразделения, 43 са изпратени в отдела за окомплектуване, 73 в специалните лагери на НКВД, 27 в штрафни роти, 2 на медицинска комисия, 6 все още са арестувани и както бе казано по горе 24 души са разстреляни пред строя".

Когато документите говорят пропагандаторите мълчат.

Да допълня, че специалните лагери на НКВД са филтровъчни. Там ги проверяват кои са, какви са и дали не са шпиони.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 23 минути, nik1 said:

Дайте да видим колко са разстреляните от тези отряди и колко са върнатите, .....Почнете с някакви данни или документи

 

 

 

 

 

По горе човека цитира документ. Реален, първичен, от войната. Вижда се какво са правили. Арестували са всякакви хора, които са намерени в близкия тил. След което огромната част са връщани по частите, други изпращани за по щателна проверка и само малка част разстрелвани пред строя. Пред строя, а не в гръб.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
On 31.05.2019 г. at 13:03, Frujin Assen said:

 

От 5,33 "Съобщение на специалния отдел на НКВД за Сталинградския фронт от 14 август 1942 Относно хода на изпълнение на заповед 227.

Всичко за указания период са разстреляни 24 души, така например командирите на отделение 14 14 от стрелковия полк на 18 стрелкова дивизия Стрелков и Добринин по време на боя се уплашили и изоставили своите отделения и избягали. Двамата са задържани от заградотряда и разстреляни пред строя. Червеноармееца от същия полк и дивизия Огородников се е самонаранил в лявата ръка и е изобличен, след което е предаден на военен трибунал...

Следва доклад за дейността на трите заградотряда сформирани към 4 танкова армия от 7 август 1942.  Те са задържали 363 души от които 93 са излезли от обкръжение, 146 са изостанали от своите части, 52 са загубили своите части, 12 са се върнали от плен, 54 са избягали от бойното поле и 2 са със съмнения за самонараняване. В резултат на щателна проверка 187 души са изпратени в своите подразделения, 43 са изпратени в отдела за окомплектуване, 73 в специалните лагери на НКВД, 27 в штрафни роти, 2 на медицинска комисия, 6 все още са арестувани и както бе казано по горе 24 души са разстреляни пред строя".

Когато документите говорят пропагандаторите мълчат.

Да допълня, че специалните лагери на НКВД са филтровъчни. Там ги проверяват кои са, какви са и дали не са шпиони.

Ето и по-обобщени данни:

"2,5 млн приговоров было вынесено военными трибуналами в Советском союзе советским гражданам. Было 219 тысяч расстрелянных своих. Эта цифра сопоставима с потерями англичан и американцев на европейском театре."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Четох разни материали по въпроса, за съжаление на служебния комп. ги нямам. Общо взето идеята на хората от тези клиповете е че такива отряди е имало организирани по различни направления (в смисъл от различни служби и със различни функции /изначално/, но понякога са се припокривали ), а не само енкаведешники със картечници и оръдия стрелящи по отстъпващите червеноармейци.

Както и да е, за мен по-фрапиращи са случаите, когато са разстрелвани не само затворници или евреи (или някакви други етноси да речем ), но и ранени бойци от своите, с цел да не попаднат като пленници при немците ?!?  Например особено впечатлява това при изтеглянето/отстъплението на 2-ра Ударна Армия, след окончателния крах на операцията. Но този изобщо не е изолиран случай.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Германците също са имали аналогична структура на Щрафбат, но провинилите се, които могат да ѝ станат "абонати" при тях изглежда са били несравнимо по-малко. Не са имали и ресурса на Гулаг, така че при тях това не е изиграло толкова важна роля колкото в РККА. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...