Отиди на
Форум "Наука"

Румънските княжества, които не преживяха своя Ренесанс


Recommended Posts

  • Администратор

Основната причина за изостаналостта на балканските страни спрямо тези от Централна и Западна Европа, е че те падат под османска власт, точно когато в Европа се заражда Ренесансът.

Цялата статия: https://www.chr.bg/istorii/dosieta/rumanskite-knyazhestva-koito-ne-prezhivyaha-svoya-renesans/

Това ги откъсва от европейската цивилизация и приобщава към една азиатска изостанала феодална система, управлявана от агресивна религия, недопускаща новите философски идеи на западното Просвещение, същевременно затворена и за технологическия прогрес. Така че докато в Западна Европа откриват нови светове, философии и технологии, тук на нас ни се налага да се занимаваме с ходжи, девширмета и башибозуци. По този начин Балканите остават в мрака на Средновековието практически чак до ХIX век.

За разлика от останалите балкански страни обаче, румънските княжества Влахия, Бесарабия и Трансилвания запазват своята свобода през османския период. Те имат уникалния исторически шанс да попаднат в един своеобразен геополитически вакуум, между три големи империи – на Османците, на Хабсбургите и на Романовците.

Понеже се намират встрани от основните лъчи на външнополитическите им интереси, и за трите империи е най-удобно румънските земи да останат като буфер между тях, върху който да се упражнява само индиректна власт и влияние. За съжаление обаче, османското влияние е най-осезаемо именно там. Обкръжени от три страни от османските завоевания, княжествата твърдо остават в орбитата на Истанбул. Парадоксално, е че тяхната държавност и независимост се зараждат тъкмо в зората на османското нашествие на Балканите, когато държавността на останалите балкански народи залязва. Възможността Влахия и Молдова да се обособят и затвърдят като независими княжества се дължи на изолираното им местоположение считано за второстепенно външнополитическо направление от съседите им, както и за проблемите и разпадът у самите им съседи – Унгарското кралство, Българското царство и Татарската орда.

1853 - влашки селяни и войници
Влашки селяни и войници (1853 г.)

Но тази им независимост, изпълнена с вътрешни размирици и борби за власт между боерите, сумарно не продължава повече от век. Защото след смъртта на Мирча Стари през 1418 г. съпротивителните сили на Влахия рязко спадат и тя изпада във васална зависимост и сюзеренитет от Османската империя, а 50 г. по-късно и Молдова я последва. Независимо от това, те остават единствените християнски държавни образувания на Балканите, разполагащи с пълна вътрешна автономия. И въпреки това не успяват да хванат нищо от Европейския Ренесанс и напълно го проспиват.

На какво се дължи това?

Цялата статия: https://www.chr.bg/istorii/dosieta/rumanskite-knyazhestva-koito-ne-prezhivyaha-svoya-renesans/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прогресът в Западна Европа се дължи до голяма степен и на появата на османците. Ако не бяха прекъснали основните търговски маршрути от Европа за Азия сигурно и новите морски пътища нямаше да бъдат открити толкова скоро, а от там и колонизацията на Америка, Индия, Африка, Китай и Индокитай щеше да се отложи с няколко века. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, makebulgar said:

Прогресът в Западна Европа се дължи до голяма степен и на появата на османците. Ако не бяха прекъснали основните търговски маршрути от Европа за Азия сигурно и новите морски пътища нямаше да бъдат открити толкова скоро, а от там и колонизацията на Америка, Индия, Африка, Китай и Индокитай щеше да се отложи с няколко века. 

Колонизацията можеше и да закъснее век-два , но онова , което е в заглавието на темата (Ренесанса) си върви с пълна сила отдавна.

Архитектура , скулптура , изобразително изкуство , музика , литература , градът като среда и начина на мислене не питат какво мисли Анадол ага по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интересен материал.
Обобщението че винаги освен през последните 20 години в Румъния е било по-лошо отколкото у нас ми се вижда доста смело.
Всеки, който е обикалял из румънските градове, със сигурност е забелязал очевидната разлика между румънските богаташки къщи и нашите (от първата половина на миналия век). Онези са си направо произведения на изкуството - пред всяка се спираш и им се радваш. У нас такива красиви къщи из цяла София ще се съберат сигурно десет броя, в Пловдив и другаде още по-малко.
За живота на селяните през този период - трудно е да се сравнява, понеже и при тях, и при нас, има голямо разнообразие между различните региони.
Във всеки случай, и румънците, и етническите унгарци, преглътнаха много и се създава впечатление, че всичко е забравено. Което е добро за страната. Докато у нас прекалено много хора все още подивяват, примерно, от това че на предизборен митинг можело да се чуе реч на турски език. Начи - на английски може, на руски може, ама на турски - не.
Има едно клише, че румънската дипломация винаги е била по-успешна от нашата - не знам дали това е така. Доколкото знам, фактът че през ПСВ те правят верния избор, до голяма степен се дължи на царското им семейство - въпреки немските му корени, взели страната на Антантата.
Спомням си и че в началото на прехода, и ние, и румънците, бяхме големи франкофони, заради което другите страни ни се подиграваха - откъде-накъде викат - румънци и българи станали франкофони - кат че ли са били френски колонии някога. Тва франкофонко движение заглъхна съвсем напоследък, хич не се чува.
За добро или за лошо, все сме били в една лодка, май така ще е и занапред; по мои впечатления Турция и Румъния са единствените ни съседи, в които има изцяло положително отношение към нас във всяко едно отношение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не забравяй, че румънците са нация от 20 милиона, нормално е богаташите от началото на миналия век да са повече и съответно къщите им да са повече. Това че там архитектурата е далеч по-красива е факт, все пак има унгарско и централно-авропейски влияние в архитектурните линии на богатите къщи, църквите и замъците, каквото тук не се е развивало през османския период, но толкова. Ти гледаш красивите къщи в центъра на големите градове, но те са едно 5% от жилищата на хората в страната, не си ходил в някое село само на 10 км от града за да видиш къщи със сламени покриви.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Къде го унгарското влияние във Влахия? Те са имали претенции да са "парижани". Доколкото там е имало унгарско влияние, то е не толкова на унгарското малцинство, а на влиятелния съсед Австро-Унгария. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Отличен анализ в статията, отличен !!!

Унгарско влияние има там, където има унгарци - в Трансилвания, в архитектурата, топонимията и през 19 век със сигурност и общо. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...