Отиди на
Форум "Наука"
Р. Теодосиев

Румънските княжества, които не преживяха своя Ренесанс

Recommended Posts

Основната причина за изостаналостта на балканските страни спрямо тези от Централна и Западна Европа, е че те падат под османска власт, точно когато в Европа се заражда Ренесансът.

Цялата статия: https://www.chr.bg/istorii/dosieta/rumanskite-knyazhestva-koito-ne-prezhivyaha-svoya-renesans/

Това ги откъсва от европейската цивилизация и приобщава към една азиатска изостанала феодална система, управлявана от агресивна религия, недопускаща новите философски идеи на западното Просвещение, същевременно затворена и за технологическия прогрес. Така че докато в Западна Европа откриват нови светове, философии и технологии, тук на нас ни се налага да се занимаваме с ходжи, девширмета и башибозуци. По този начин Балканите остават в мрака на Средновековието практически чак до ХIX век.

За разлика от останалите балкански страни обаче, румънските княжества Влахия, Бесарабия и Трансилвания запазват своята свобода през османския период. Те имат уникалния исторически шанс да попаднат в един своеобразен геополитически вакуум, между три големи империи – на Османците, на Хабсбургите и на Романовците.

Понеже се намират встрани от основните лъчи на външнополитическите им интереси, и за трите империи е най-удобно румънските земи да останат като буфер между тях, върху който да се упражнява само индиректна власт и влияние. За съжаление обаче, османското влияние е най-осезаемо именно там. Обкръжени от три страни от османските завоевания, княжествата твърдо остават в орбитата на Истанбул. Парадоксално, е че тяхната държавност и независимост се зараждат тъкмо в зората на османското нашествие на Балканите, когато държавността на останалите балкански народи залязва. Възможността Влахия и Молдова да се обособят и затвърдят като независими княжества се дължи на изолираното им местоположение считано за второстепенно външнополитическо направление от съседите им, както и за проблемите и разпадът у самите им съседи – Унгарското кралство, Българското царство и Татарската орда.

1853 - влашки селяни и войници
Влашки селяни и войници (1853 г.)

Но тази им независимост, изпълнена с вътрешни размирици и борби за власт между боерите, сумарно не продължава повече от век. Защото след смъртта на Мирча Стари през 1418 г. съпротивителните сили на Влахия рязко спадат и тя изпада във васална зависимост и сюзеренитет от Османската империя, а 50 г. по-късно и Молдова я последва. Независимо от това, те остават единствените християнски държавни образувания на Балканите, разполагащи с пълна вътрешна автономия. И въпреки това не успяват да хванат нищо от Европейския Ренесанс и напълно го проспиват.

На какво се дължи това?

Цялата статия: https://www.chr.bg/istorii/dosieta/rumanskite-knyazhestva-koito-ne-prezhivyaha-svoya-renesans/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Прогресът в Западна Европа се дължи до голяма степен и на появата на османците. Ако не бяха прекъснали основните търговски маршрути от Европа за Азия сигурно и новите морски пътища нямаше да бъдат открити толкова скоро, а от там и колонизацията на Америка, Индия, Африка, Китай и Индокитай щеше да се отложи с няколко века. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 5 часа, makebulgar said:

Прогресът в Западна Европа се дължи до голяма степен и на появата на османците. Ако не бяха прекъснали основните търговски маршрути от Европа за Азия сигурно и новите морски пътища нямаше да бъдат открити толкова скоро, а от там и колонизацията на Америка, Индия, Африка, Китай и Индокитай щеше да се отложи с няколко века. 

Колонизацията можеше и да закъснее век-два , но онова , което е в заглавието на темата (Ренесанса) си върви с пълна сила отдавна.

Архитектура , скулптура , изобразително изкуство , музика , литература , градът като среда и начина на мислене не питат какво мисли Анадол ага по въпроса.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Интересен материал.
Обобщението че винаги освен през последните 20 години в Румъния е било по-лошо отколкото у нас ми се вижда доста смело.
Всеки, който е обикалял из румънските градове, със сигурност е забелязал очевидната разлика между румънските богаташки къщи и нашите (от първата половина на миналия век). Онези са си направо произведения на изкуството - пред всяка се спираш и им се радваш. У нас такива красиви къщи из цяла София ще се съберат сигурно десет броя, в Пловдив и другаде още по-малко.
За живота на селяните през този период - трудно е да се сравнява, понеже и при тях, и при нас, има голямо разнообразие между различните региони.
Във всеки случай, и румънците, и етническите унгарци, преглътнаха много и се създава впечатление, че всичко е забравено. Което е добро за страната. Докато у нас прекалено много хора все още подивяват, примерно, от това че на предизборен митинг можело да се чуе реч на турски език. Начи - на английски може, на руски може, ама на турски - не.
Има едно клише, че румънската дипломация винаги е била по-успешна от нашата - не знам дали това е така. Доколкото знам, фактът че през ПСВ те правят верния избор, до голяма степен се дължи на царското им семейство - въпреки немските му корени, взели страната на Антантата.
Спомням си и че в началото на прехода, и ние, и румънците, бяхме големи франкофони, заради което другите страни ни се подиграваха - откъде-накъде викат - румънци и българи станали франкофони - кат че ли са били френски колонии някога. Тва франкофонко движение заглъхна съвсем напоследък, хич не се чува.
За добро или за лошо, все сме били в една лодка, май така ще е и занапред; по мои впечатления Турция и Румъния са единствените ни съседи, в които има изцяло положително отношение към нас във всяко едно отношение.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не забравяй, че румънците са нация от 20 милиона, нормално е богаташите от началото на миналия век да са повече и съответно къщите им да са повече. Това че там архитектурата е далеч по-красива е факт, все пак има унгарско и централно-авропейски влияние в архитектурните линии на богатите къщи, църквите и замъците, каквото тук не се е развивало през османския период, но толкова. Ти гледаш красивите къщи в центъра на големите градове, но те са едно 5% от жилищата на хората в страната, не си ходил в някое село само на 10 км от града за да видиш къщи със сламени покриви.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Къде го унгарското влияние във Влахия? Те са имали претенции да са "парижани". Доколкото там е имало унгарско влияние, то е не толкова на унгарското малцинство, а на влиятелния съсед Австро-Унгария. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отличен анализ в статията, отличен !!!

Унгарско влияние има там, където има унгарци - в Трансилвания, в архитектурата, топонимията и през 19 век със сигурност и общо. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...