Отиди на
Форум "Наука"
 • Подобни теми

  • От Gargovitza
   Здравейте!

   Нужна ми е информация за всякакъв тип предстоящи международни изложби, конкурси и изложения. Къде и как може да се участва, какви са таксите (наемите). Някой знае ли нещо за това Grand изложение: Marche d`Art Contemporain - 2013 ?
   Мисля, че темата може да представлява интерес за много млади автори.

  • От П. Теодосиев
   http://science-girl-thing.eu/bg

   Сайт на Европейската комисия за стимулиране на момичета да се занимават с наука.   Неотдавна Европейската комисия започна кампания за насърчаване на повече млади жени да изберат науката в бъдещата им кариера.
   По този случай се организира конкурс "Science: it's your thing!" (Науката - това е за теб).
   Тук може да видите трите най-добри участници:

   http://www.gender-su...p/video-contest


  • От Р. Теодосиев
   Писма разкриват отношението към християнските жени през V век
   Епистоларното творчество на св. Аврелий Августин се представя за първи път на български език – „Избрани писма до жени” (ИК „
   Изток-Запад”) допълва основните възгледи на ранното християнство и подчертава силно изразената грижа за духовната сила и отговорността на жената.

   В Античността има два фундаментални за дефинирането на човека и неговите социални и културни характеристики периода, твърди изтъкнатият изследовател на латинската литература Джанбиаджо Конте. Първият обхваща периода V-IV век пр. Хр. в Гърция и е свързан с езичеството, а вторият – IV-V век сл. Хр. – с християнската мисъл. Характерно за втория период е прецизното поддържане и старателно съхраняване на кореспонденцията на светите отци на Църквата. Силната потребност от споделяне и усещането за общност и съпричастност, които християнството създава в своето първоначално разпространение, намират материално превъплъщение в постоянната размяна на епистоларна комуникация между божите служители.

   Един от най-известните сред тях по това време е епископ Августин, днес познат като св. Аврелий Августин. Събраните негови епистоларни текстове в „Избрани писма до жени” осветляват и допълват основните християнски възгледи, изложени в неговите по-големи произведения. Те са ценни най-вече заради ярко изразената в тях грижа за жената, нейната духовна сила и отговорността ѝ както към нея самата, така и към семейството и цялата християнска общност.

   В своите писма Августин отговаря на въпроси, които неговите кореспондентки задават, разисквайки в дълбочина различни теми от християнската доктрина, вълнуващи обществото и днес, но по различен начин. Благодатта и свободният избор, молитвата, виждането на Бог, моралните дилеми, въздържанието от сексуални връзки, отношението към децата, парите и материалното са само част от засяганите в текстовете теми. В писмата си епископът разисква и влиянието на различни, разпространени по това време ереси, в съчетание с вдъхновено и старателно тълкуване на Светото писание.

   Изданието е автентичен исторически документ, който въвежда моментално в атмосферата на конкретната епоха. Книгата е превод от латински език (дело на Силвия Георгиева) и е част от поредицата „Vita Christiana”.
   *
   „Живеем полезно във времето само ако живеем заради спечелването на заслугата да живеем във вечността.”   Св. Аврелий Августин

 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...