Отиди на
Форум "Наука"

Кракерите и хакерите погнаха Windows Vista


Recommended Posts

  • Потребител

След двете бета версии и двата кандидата за финална версия, Майкрософт разпрати финалното копие на Windows Vista (Build 6000) до пройзводителите. Този вид копия се нарича RTM - Release To Manufacturer и се дава на компаниите за записване на дискове и на големите пройзводители на компютри, за да са готови за пускането на операционната система на 1 януари.

winvistartmult12my6.jpg

Естествено още на първият ден от пускането на RTM версията, Windows Vista изтече в бит торент тракърите и пийр то пийр мрежите. Кракерите и хакерите веднага започнаха да разработват метод за преминаване на защитите. При инсталация на Windows Vista без да се въведе сериен номер, операционната система работи 30 дена и после блокира. През тези 30 дена собственика трябва да активира продукта през интернет или да се обади в офиса на Майкрософт в съответната държава, за да получи специален активационен номер. При инсталация Windows Vista може да приеме сериен номер от двете бета версии и кандидати за финална версия (Beta 1, Beta 2, RC1 и RC2). В такъв случай трябва да се смени серниия номер на продукта и да се активира в срок от три дена. В противен случай Windows Vista спира да работи. За сега има два основни метода за заобикаляне на защитата, но и двата дават променливи резултати:

1. Подменят се файлове на завършената Windows Vista с тези от една от гореизброените предварителни версии и се въвежда валиден ключ от предварителна версия, който е свободно достъпен. Проблема се състои в това, че Майкрософт ще деактивира ключовете от предварителните версии през август 2007 година.

2. Преди инсталация се сменя датата на компютъра с няколко години напред - примерно от 29 ноември 2006 на 29 ноември 2099. След инсталация датата се връща и така операционната система може да работи близо век. Проблема се състои в това, че когато компютъра е свързан към интернет, Windows Vista си комуникира тайно със сървърите на Майкрософт и разбира, че се опитват да я измамят.

Истината е, че от Майкрософт този път са се постарали доста добре да защитят операционната си система и най-вероятно никога няма да има генератор на серийни номера за нея, както и при Windows XP. Когато операционната система се свърже със сървърите на майкрософт и открие, че въведеният ключ макар и валиден не е въведен в базата данни, Windows Vista пак става неизползваема. Носят се слухове, че няколко големи кракерски групи се опитват да пренапишат DLL файл, отговорен за защитата и да накарат Windows Vista да си мисли, че е активирана, но според неофициална информация Майкрософт са вградили вирус в операционната система и когато този DLL файл бъде заменен, вируса се активира и дори може да нанесе хардуерни щети.

Цените на различните версии на Windows Vista се очертава да бъдат както следва:

Windows Vista Home Basic

- пълна версия: $199

- ъпгрейд: $99,95

Windows Vista Home Premium

- пълна версия: $239

- ъпгрейд: $159

Windows Vista Business

- пълна версия: $299

- ъпгрейд: $199

Windows Vista Ultimate

- пълна версия: $399

- ъпгрейд: $259

Операционната система ще бъде достъпна на пазара от 1 януари 2007 година. На един и същи диск ще има записна и 32-битова и 64-битова версия на закупената операционна система.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело

Всичко сътворено от човек може да бъде измамено от човек.

Предлагам ви да помислите над следното. Колцина от тези които ползват експи са си платили. Вероятно не много. Ако за да ползваш виста трябва да си плащаш, то сравнително малко хора ще си я купят. Останалите се обърнат към други ОС, които са безплатни или могат да бъдат хакнати. Виста може и да е отличен продукт, но ако го ползват малцина бързо ще залезе. Съответно увеличеното потребление на Линукс примерно ще ги стимулира в развитието им.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпрос на време беше :) Все се чудя защо М$ пръскат толкова много пари за защита, която бива пробита след по-малко от месец :hmmm::post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...