Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Космически кораб Драгън - старт на 26-ти юли 2019 г.

Recommended Posts

УСПЕХ: Американският космически кораб Драгън излетя към МКС!

2019-26-july-spacex-dragon-launches.png

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

26 юли 2019 г. 01:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 26-ти юли, в 01:01 ч. българско време от космическия център Кенеди във Флорида, САЩ, излетя американската космическа ракета "Фолкън 9" с товарния космически кораб на СпейсЕкс "Драгън". Беше истинско чудо, че корабът бе изстрелян навреме - стартът му вече претърпя едно 24-часово отлагане поради силни гръмотевични бури, а имаше изгледи лошите метеорологични условия да продължат и днес. За щастие облаците се разкъсаха и липсата на каквито и да е технически пречки позволиха на ракетата-носител да отлети в точно определения момент. 

Девет минути след началото на мисията, "Драгън" се отдели от втората степен на "Фолкън 9" и започна самостоятелен полет към Международната космическа станция. 

Спускането на първата степен след приключването на нейната работа бе безпроблемно и тя кацна точно в центъра на специалната платформа LZ-1, намираща се на космическия център Кенеди. 

2019-july-spacex-apollo50-logo.jpg

Тъй като "Драгън" излетя на 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната, на кораба има нарисувано специално лого "Аполо 50" (вдясно). Photo credit : SpaceX

Днешното изстрелване има много важно значение за възобновяване на пилотираните орбитални полети от територията на САЩ. Корабът превозва втория адаптер за скачване, който ще направи възможно пристигането на новите пилотирани кораби от серията "Старлайнър" (на Боинг) и "Крю Драгън" (на СпейсЕкс). 

На борда пътуват около 2 267 килограма полезен товар, в това число и важни научни експерименти. Учените от десетилетия си мечтаят да създадат биологични принтери, които да могат да "изпечатват" човешки органи, за да бъдат спасявани тежко болни пациенти. За съжаление опитите в наземни условия не се увенчават с успех. Поради това чрез установката BFF изследователите ще се опитат принтират функционални биологични тъкани на Международната космическа станция, в условия на микрогравитация. Друг експеримент на име Space Moss ще проучи как безтегловността влияе върху развитието на мъховете. 

И като за финал - още един любопитен факт за "Драгън". Този космически кораб вече е летял до МКС, при това два пъти - през април 2015-та и през декември 2017-та година. С днешното изстрелване СпейсЕкс успя да постигне това, което никоя друга частна компания не е сполучвала - да изпрати един и същ космически кораб в космоса за трети път! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2906-2019-26-july-dragon-launches-successfully

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...