Отиди на
Форум "Наука"
Р. Теодосиев

Как България да привлече повече средствата за наука от ЕС?

Recommended Posts

New-Fb-Ad-1-960x628.jpg

До момента по програма "Хоризонт 2020" (програмата за наука на ЕС) България е усвоила около 0,25% или малко над 80 милиона евро. За сравнение, Гърция има над 1 милиард, или с други думи, гърците са успели да привлекат за наука 10 пъти повече пари от нас. Българските институции имат капацитета, но правят ли достатъчно? Отговорът е: не, като цифрите говорят достатъчно. Дори Сърбия има 86 милиона евро, Румъния – 180 милиона евро, а Турция – 156 милиона евро. 

Въпросът е защо ние сме толкова назад, какво ни пречи? Всеки в научната общност има отговор на този въпрос, но ще се изненадате колко се разминават отговорите един с друг. 

Преди да кажа какъв е отговорът за мен, ще трябва да разясня няколко неща.

В момента най-дейните научни институти и научни екипи имат доста работа покрай Националните програми, научните центрове, както - и по европейската пътна карта за научна инфраструктура. Това са големи национални програми, които ангажират много учени, но в тях заложените средства не са за персонал, а - за консумативи и техника, които да се използват за работа. Така заплатата на младите учени продължава да бъде прекалено ниска, което не помага да се привличат качествени кадри. Има нови апарати за милиони евро, но хората, които работят с тях, са заплатени с около 500-600 лв. 

Липсата на свежи и млади мотивирани кадри е ключова, за да може да се привлекат средства по европейски проекти. 

Моят отговор на въпроса, защо имаме само 80 милиона евро, е… ЖЕЛАНИЕ.

Цялата статия може да видите тук: https://nauka.bg/

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако заплатата на младите учени е много висока, дали ще се стараят достатъчно да се развиват, или ще се загнездят и ще пускат по една статия годишно.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14.08.2019 г. at 13:38, makebulgar said:

Ако заплатата на младите учени е много висока, дали ще се стараят достатъчно да се развиват, или ще се загнездят и ще пускат по една статия годишно.

 

Ако погледнем към футбола, ще видим, че за българския манталитет това е твърде възможен сценарии. Вижте какво се случи с нашите безспорно талантливи и можещи професионални футболисти като Крум Бибишков, Георги Иванов- Гонзо, Валери Божинов... Напомням, че това са професионалисти, които си вадят хляба с футбол. Остава да се надяваме на по високото айкю на младите учени.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Постановката, че трябва да се съсредоточаваме как "да привлечем повече средства от ЕС" е из основи сбъркана и вредна (без значение дали става въпрос за наука, селско стопанство, железници, или каквото и да е друго там).

Ние трябва просто да развиваме реална и обществено полезна научна дейност - и парите ще дойдат от само себе си.

Уви, ситуацията в днешната българска наука е отчайваща, особено - след като най-сетне кръжеца на високоимпактните физици и химици наложи своите кукувщини в нормативната уредба.

Понеже споменахте клишето "млади учени", ще си позволя да добавя - в момента тече конкурс за асистент при мен - и аз съвсем честно  си казвам, че е невъзможно той да защити за четири години и евентуално назначеният, след четири години просто ще трябва да напусне университета (или да го преназначим на някоя неакадемична длъжност при нас). Това е пряк резултат от последните промени в нормативната уредба.

Та не ми е ясно за какво му са на младия учен тия пари на ЕС, като така или иначе той след четири години ще си загуби статута на учен.

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 12 часа, Андрей Куртенков said:

Та не ми е ясно за какво му са на младия учен тия пари на ЕС, ...

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4692&Level=2

Цитирай

 

Любезний вуйчо Ганю,

Аз искам да заведа тая година наша Рада на учение в странство, па да не станат разноски, моля ти се да подействуваш там пред големците да ме командироват за нещо, да изуча някои въпроси или за някаква агитация: може например да изуча въпроса да се прокара нашият шаяк за белгийската войска или да изуча в Швейцария етнографията на куцовласите, или нещо подобно. Те, като искат, могат да измислят деветдесет и девет командировки. Аз съм съгласен и с три наполеона дневни. Отговори ми колкото е възможно по-скоро.

 

Твой верен съмишленик и роднина

 

 

Васил

 

...

 

Цитирай

 

Много си закъснял, Василе, други, по-учен от тебе е вече командирован по тия работи.

 

Балкански

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всъщност, това за командировката в Швейцария е много на място - колкото и шокиращо да звучи за вярващите във великия морал на хората на наука, но основна причина за една от законовите промени (а именно - че вече точките за публикация не се дават на всеки автор, а се дели на боря на авторите), беше лудата завист на едни физици към тия, дето се уредиха в проекта ЦЕРН (щото церновските публикации са с по страница и половина автори, пък - логично - носят страшно много точки).

Ако простите българки труженици си имаха представа какво представлява българската наука - щяха незабавно да потеглят със сопи и търнокопи към София и да не оставят здрав институт или университет.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...