Отиди на
Форум "Наука"

Хасанкейф


Recommended Posts

  • Администратор

 

 

Местността е доста интересна. Живеят главно кюрди и цялата област е едно източно място, което всякаш не се е променило по култура от столетия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

развалините от моста от кое време са?

Струва ми се, че чак от Аюбидите, при строежа на Кифас няма начин и римляните да не са направили мост, но развалините едва ли са от него.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Администратор

През 2012 година посетих това невероятно място и си спомням, че още тогава местните се оплакваха, че има проект за построяване на язовир, който да наводни техните жилища. Много бях впечатлен от това, в колко различен свят живеят тези хора и как ежедневно се борят с живота по начин по който ние не можем да си представим. Те продължаваха да живеят в турското робство, за което ние вече нямаме и спомен и спорим дали го е имало или не...

 
Цитирай

Турция ще потопи исторически град на 12 000 години

На мястото на Хасанкейф ще се направи язовир

item_4.jpg

Древният турски град Хасанкейф с хиляди жители е само на седмици от унищожение, след като властта спечели десетилетен спор и прокара плановете си да наводнят региона. Градът ще бъде ограден с кордон на 8 октомври, потвърди областният управител на среща в събота, оставяйки на местните жители малко повече от месец да напуснат домовете си.

Хасанкейф се намира на брега на река Тигър в югоизточна Турция и ще бъде залят като част от плановете на правителството да изгради нов язовир, който ще произвежда енергия за региона. Това е проект, който години наред е затънал в полемика и губи подкрепата на чуждестранните правителства и поддръжници поради въздействието си върху древния град. Проучванията показват, че Хасанкейф е на около 12 000 години, което потенциално го прави едно от най-старите селища в Месопотамия.

Сред исторически значимите му характеристики са останките от мост от 12-и век, цилиндрична гробница от 15-и век, руините на две джамии и стотици природни пещери, разказва CNN.

Но улиците, домовете и историческите места в града ще бъдат потопени след приключване на процеса на преместване, като само цитаделата му остава над водата. Турското външно министерство сята, че язовирът ще има много икономически и екологични ползи.

Хулюси Сахин, губернатор на провинцията Батман, в която се намира Хасанкейф, обяви, че древният град ще бъде затворен. "След тази дата до старото селище вече няма да има трафик. С отварянето на новия път старото населено място ще остане изцяло в кръга за сигурност и влизането и излизането от района няма да бъде позволено от властите", каза той.

Този ход бе посрещнат с възмущение от многобройните групи, които се стремяха да спасят града, а Hasankeyf Coordination го нарече "кордон на унищожението".

Но решението изглежда придвижва продължителната сага към предсказуемо горчив край.

Някои държави, включително Великобритания, оттеглиха подкрепата си за язовир Илису още през 2001 г. и проектът привлича международно внимание многократно през последните десетилетия. През 2008 г. язовирът загуби финансиране от няколко европейски фирми. 

Източник: https://www.economic.bg/bg/news/11/turtsiya-shte-potopi-istoricheski-grad-na-12-000-godini.html

Ето малко снимки и инфорамция от пътуването ни до Диарбекир и Хазанкейф:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Администратор

Хасанкейф: древният град, който Турция ще погребе

Турция скоро ще завърши новия язовир Илису. А с това ще настъпи смъртта на древния град Хасанкейф. Скални пещери, старинни минарета и една антична крепост ще потънат под водата. Жителите са принудени да се изселят.

    

 

Südosttürkei zerstörte Felsenklippen und Erdarbeiten in Hasankeyf

 

Мерут Текин произхожда от стар търговски род. От незапомнени времена семейството му притежава магазин в Хасанкейф - древен град в Югоизточна Турция край прочутия "Път на коприната". На това място са разкрити скални пещери, населявани през епохата на неолита. А над старинните османски минарета насред града се издига една антична крепост. Всичко наоколо говори за древни културни традиции. Мерут обаче навярно ще е последният от семейството, който ще може още известно време да се радва на прекрасната гледка наоколо.

Защото съвсем скоро само няколко километра по-надолу ще бъде завършено изграждането на язовира Илису, чиито води ще погълнат богатия на история град.

Древното селище Хасанкейф

Древното селище Хасанкейф

В нервно очакване

Срещу изграждането на огромния язовир се проведоха редица местни и международни протести. В резултат на това някои европейски банки оттеглиха кредитните си ангажименти към проекта. Но и това не успя да предотврати строежа на гигантското съоръжение. То ще се простира на 300 кв.км. -колкото е площта на цял Мюнхен. Официална дата за завършването на мащабния проект все още не е оповестена. Но по всичко личи, че още това лято водите ще залеят историческото селище Хасанкейф.

"Откакто се помня над главата ми като Дамоклев меч виси очакването за близкия край. Това е все едно да си осъден на смърт и всеки момент да очакваш да ти окачат въжето на шията. А това е страшно", казва 38-годишният бизнесмен Текин.

Сега на чакането ще бъде сложен край. Още тази пролет в експлоатация ще бъде въведена и последната турбина на язовира, чиято инсталирана мощност за производство на електроенергия ще достига 1200 мегавата. Още през февруари турските власти започнаха да връчват на търговците в Хасанкейф заповеди за опразване на имотите им. Повечето от тях ще трябва да се преместят в новия Хасанкейф, който се изгражда на по-високия отсрещен бряг на реката, но все още не е завършен. Търговците протестираха срещу принудителното изселване. Те се опасяват, че на новото място бизнесът им ще замре, защото ще се намират твърде далеч от историческите забележителности, които привличат туристите. А хора като Текин дори нямат право да се преместят в новия град.

Там няма място за ергени

В новия Хасанкейф държавата е построила общо 710 къщи - но само за семейни. Текин обаче е ерген и поради това законът не му дава право да си закупи къща, нито пък магазин в новия град. Хора като него, макар и кореняци, нямат право и на държавни помощи. Самият той шеговито казва, че е останал неженен заради язовира. През последните десетилетия плановете за строеж на новото съоръжение доведоха до масивен отлив на население от Хасанкейф. Навремето там живееха 10 000 души. Днес - само 2 000.

Първите планове за строежа на язовира Илису бяха разработени още през 1950-те години. "Откакто стана известно, че Хасанкейф ще остане под водите на язовира, инвеститорите постепенно започнаха да напускат региона", казва американецът Джон Крофут, който през последните шест години живее в Хасанкейф, където основава инициатива в защита на историческото селище. В продължение на години той документира развитието в града.

Плановете за разрушаването на древния град така и не бяха публично оповестени до днес, оплакват се местните жители. Те казват, че в Хасанкейф не са били извършени и независими експертни оценки за екологичната съвместимост на проекта.

Хасанкейф

Съвсем скоро Хасанкейф ще се окаже под водата

"Това е налудничаво"

Александър Шваб, вицепрезидент на австрийската фирма "Andritz-Hydro", която контролира строителството на язовира, оспорва това мнение. Той казва, че строителните планове са били показани и разяснени на жителите на всяка отделна къща. Водени били и множество дискусии с местните хора.

Улрих Айхелман от екологичната организация "Riverwatch" със седалище във Виена обаче не се съгласява с него: "Който разрушава всичко това, не е по-добър от онези талибани, които преди няколко години разрушиха уникалните статуи на Буда в Бамиян. Това тук е същата глупост. Просто е налудничаво", казва Айхелман.

https://www.dw.com/bg/хасанкейф-древният-град-който-турция-ще-погребе/a-43368448

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...