Отиди на
Форум "Наука"

Торпедоносецът "Дръзки"


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

picture062th5.jpg

По време на Балканската война БВМФ е разполагал с един учубен крайцер "Надежда" и 6 торпедоносци.

Торпедоносците били построени във Франция през 1906-1908г. Те имат водоизместимост 97.5т., две 47ммм оръдия, картечница и нли 450 мм торпедни апарата. З времето си били сравнително модерни и бързоходни, с оперативен радиус на действие 500-600 мили, позволяващ им да водят бойни дайствия по протежение на цялото ни черноморско крайбрежие.

Турския флот е бил по-голям, но в технологично отношение - остарял. Все пак е имал 8 нови торпедоносци, а най-важната придобвика били новите крайцери "Хамидие ("Абдул Хамид") и "Меджидие" ("Абдул Меджид"). Техтическото преимущество несъмнено било на турска страна и затова българското командване не отдавало голямо значение на бойните действия по море. Това позволило на Турция да блокира българските пристанища и да осигури надеждно плаване на морските й траспортни кораби.

На 30 октомври 1912г. командващия флота подп. Лудогоров поискал разрешение от щаба да атакуват турски транспортни кораби по линията Кюстенджя-Истамбул и на следващия ден получил такова. На 1 ноември бил сменен началника на отряда торпедоносци и на мястото на кап.лейт. Ковачев бил поставен кап. ІІ ранг Димитър Добрев.

На 7 ноември постъпила информация, че от Кюстенджя отплавал турски конвой. Преди полунощ през северния проход на минното заграждение торпедоносците незабелязано напуснали Варненския залив.

В 0.35ч. на 08.11.1912г. челният торпедоносец открива тъмната маса на турсия крайцер "Хамидие". Един след друг атакуват "Ленящи", "Смели" и "Строги", но неуспешно. Под засиления артилерийски огън торпедоносецът "Дръзки" се доближил на 50-10 метра от крайцера и произвел изстрел. Изсрелът бил успешен.

На 09.11. полупотъналит крайцер влязал на боксир в Босфора под погледите на струпалите са по брега хора и гледката била изключително потискаща за жителите на тогавашната турска столица. Крайцерът "хамидие" бил изваден от строя до края на войната.

picture068jj2.jpg

Поражение от вражи изстрел по комина на торпедоносеца.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За морската битка:

Турският крайцер е забелязан към полунощ. Пръв го атакува торпедоносецът "Летящи", като изстрелва торпедо от разстояние 500 м, но не улучва целта. След него на 300 м до крайцера се приближава "Смели", който също изстрелва своето торпедо и не улучва. "Строги" атакува от 100-150 м, но също безуспешно. Оръдията на "Хамидие" започват да гърмят с пълна сила издигайки огромни водни стълбове.

На помощ на турския крайцер се отправят броненосецът "Хайредин Барбароса", крайцерът "Меджидие", 4 контраторпедоносци и 3 торпедоразрушителя.

Пред корпуса на "Хамидие" 4-те торпедоносеца изглеждат малки и безпомощни, но смело го атакуват, а бълващият огън и желязо гигант маневрира и се стреми да избегне изстреляните срещу него торпеда.

С пълна пара срещу крайцера се насочва "Дръзки", корпусът му силно се клати и облива във вода от близо попадналите вражески снаряди. Когато се приближава само на 50 м от крайцера командирът мичман Минков решава да изстреля торпедото. "Хамидие" е улучен. В корпусът на носовата част е направена пробойна с ширина 4-5 м, трюмът се наводнява. Това е последвано и от други тежки повреди по крайцера. 30 души са убити и ранени.

Конвоиращите турски кораби не стигат до българските торпедоносци, защото след атаката те се оттеглят към базата във Варна.

Носът на крайцера потъва под водата почти до палубата, но благодарение на тихото море успяват да го извлачат набоксир до Истанбул.

Тази победа е от значение за целия театър на бойните действия. В резултата на нея е прекъсната морската комуникация Кюстенджа-Истанбул, а турския флот престава да обстрелва с корабната си артилерия българските войски при Чаталджа.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Ето и малко картинки на Дръзки: 1-вата е модел на торпедоносеца, 2 - зареждане на торпедо, 3 - артилерийска стрелба на борда, 4 - удареният турски крайцер "Хамидие"

post-28-1230290497_thumb.jpg

post-28-1230290538_thumb.jpg

post-28-1230290567_thumb.jpg

post-28-1230290594_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...