Отиди на
Форум "Наука"

60 години от полета на Луна 3 - първото заснемане на обратната страна на Луната!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отбелязваме цели 60 години от съветската мисия Луна 3, заснела обратната страна на Луната!

2019-luna-3-first-photos-far-side-moon.j

Снимка на обратната страна на Луната, заснета от "Луна 3" през октомври 1959 г. Photo credit : Roscosmos

9 октомври 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. През месец октомври традиционните космически празненства за фокусирани върху годишнината от полета на първия изкуствен спътник - "Спутник 1". За мен обаче този спътник не е особено забележителен в научно отношение - просто метална сфера с радиопредавател. Най-великата мисия на 50-те години по мое мнение си остава съветската "Луна 3" - защото тя първа успява не просто да достигне Луната, но дори да заснеме нейната обратна страна! 

Изстрелването на "Луна 3" е проведено на 4-ти октомври 1959-та година с помощта на ракета, производна на легендарната "Р7" (Семьорка). Скоро след излитането става ясно, че радиосигналът е по-слаб от очакваното, а температурите във вътрешността на автоматичната лунна станция се покачват. Наземното ръководство успява да промени околоосното въртене на "Луна 3" и да изключи част от апаратурата, с което температурите са стабилизирани.

На 6-ти октомври "Луна 3" прелита на 6 200 километра от повърхността на естествения ни спътник - това е моментът на най-голямото сближение. На 7-ми октомври обратната страна става видима за автоматичната станция и тя започва да я фотографира. Заснети са общо 29-ти снимки. Ръководството на експедицията се опитва да свали снимките на Земята още на 8-ми октомври, но поради факта, че сигналът е слаб, тези ранни опити са неуспешни. Чак на 18-ти октомври, когато "Луна 3" се доближава до Земята, 17 от заснетите 29 снимки са свалени успешно. Фотографиите не са с високо качество, но благодарение на тях човечеството за пръв път вижда как изглежда тази страна на Луната, която е завинаги скрита от Земята!

Отминават цели шест десетилетия, преди построен от човека апарат да кацне меко на обратната страна на Луната. Това се случва през януари 2019-та година, когато китайската лунна мисия "Чанг'e 4" се спуска на дъното на кратера Фон Карман. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3020-2019-60-years-luna-3

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...