Отиди на
Форум "Наука"

Първа женска космическа разходка


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Първата женска космическа разходка ще е факт през тази седмица

female-spacewalk.jpg

Американките Кристина Кук (вляво) и Джесика Меър, които ще излязат тази седмица на първата женска космическа разходка. Photo credit : NASA

16 октомври 2019 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. След дълги полемики, които се разразиха в публичното пространство, човечеството е на прага пред осъществяването на първата космическа разходка само от жени. Подобно на много други теми, пряко или косвено свързани с половото равенство, така и тази рабуни духовете на вече поляризираното общество. Либералите смятат, че космическата разходка от жени е естествен резултат от постигнатите победи в сферата на равенството и нормален път от космическото развитие на човечеството. Много хора с консервативни възгледи съзират в предстоящото събитие просто евтина пиар акция, която ще служи за каузата да се наложат полови квоти и да се предприемат по-нататъшни стъпки към овластяването на други малцинства в аерокосмическия сектор. 

Независимо от вашето мнение по въпроса, САЩ имат последната дума. Това е разходка, която ще се проведе от американския сегмент на МКС, а той е построен от американски совалки със средствата на американски данъкоплатци. НАСА е решила, че женската космическа разходка ще се случи - на 17-ти или 18-ти октомври. Оттук насетне това ще е събитие, което ще влезе в учебниците по история. Там ще пише, че първата космическа разходка от жени е проведена от две американки на име Кристина Кук и Джесика Меър. 

Също така няма спор, че подобно на всяко историческо събитие, около него ще се шуми само през първите няколко дни, след което страстите закономерно ще утихнат.

Историята на жените в космоса е сложна и изпълнена с перипетии. За пръв път жена излита в космоса на 16-ти юни 1963-та година с кораба "Восток 3" - това е Валентина Терешкова. Така СССР извоюват важна преднина пред САЩ. Но независимо от символичността на събитието, следващите две десетилетия са доминирани от изцяло мъжко присъствие - и това е валидно както за американската, така и за руската космонавтика. Екипажите на първите космически станции са мъжки. Всички 12 астронавти, разходили се на Луната, са мъже - до ден днешен няма нито една жена, летяла отвъд пределите на околоземната орбита. Втората жена в космоса полита чак през 1982-ра година с кораба "Союз Т-7" - Светлана Савицкая. Тя се превръща и в първата жена, излязла на разходка в открития космос - това се случва по време на втората и́ мисия през 1984-та година.

Оттук насетне космосът става все по-достъпен за жените. През 1983-та година полита американката Сали Райд - третата жена в орбита (след смъртта и́ ще излезе наяве, че Райд е първият астронавт с хомосексуална ориентация). Но независимо от стъпките по посока на половото равенство, до ден днешен в открития космос са излизали само 15 жени - и винаги се е случвало по време на разходките им да бъдат придружавани от мъже. 

НАСА първоначално планираше първата изцяло женска космическа разходка да е факт през месец март, като тя трябваше да бъде проведена от астронавтките Кристина Кук и Ан МакКлейн. Макар че ние наричаме тези събития "разходки", реално при тяхното провеждане се върши работа. НАСА твърди, че изборът на МакКлейн и Кук е станал случайно - просто се е случило в орбита да има две висококвалифицирани жени, които са годни да изпълнят комплексна задача. Агенцията също така настоява, че при определянето на астронавтите за американските мисии е важен само професионализмът и никога не би допуснала да има полови квоти. 

Независимо от тези уверения, когато извънбордовата дейност пропадна, НАСА се забърка в сексистки скандал. Оказа се, че на борда на МКС няма два американски скафандъра, които да са с подходящ размер за жени. Веднага борците за социална справедливост посочиха с пръст ръководството на НАСА как може да е допуснало подобно нещо да се случи. Вече писах по темата на страниците на КОСМОС БГ - причината за недостига на скафандри е по-сложна, за да бъде набутана в рамките на типичния политически дебат. След толкова много изписано недоволство, американската астронавтка Марша Айвинс се обади и каза: "Ние изпращаме разнополови екипажи в космоса от 1983-та година насам. Аз бях там, за да подкрепя нашите първи жени, които излитаха в космоса. Но говорим за периода в края на 70-те и началото на 80-те години. До настъпването на времената, когато почнах да летя в космоса, т.е. през 90-те години, нещата се промениха. Това вече не е голям проблем. Защо тогава настояваме да го превърнем в голям проблем?".

През това лято астронавтката Ан МакКлейн се завърна на Земята, след което веднага се забърка в скандал. Тя бе обвинена от съпругата си Съмър Уордън, с която са в процес на развод, че се е ровила в банковата и́ сметка, докато е била на мисия в космоса. Ако МакКлейн бъде призната от съда за виновна, тя ще се превърне в първия човек, извършил космическо престъпление. Междувременно МакКлейн влезе в историята като втория астронавт с хомосексуална ориентация.

Тези дни, когато Кристина Кук излезе в космоса на своята историческа извънбордова дейност, нейната партньорка в открития космос няма да е МакКлейн, а Джесика Меър. За Кук се знае, че е омъжена, като името на нейния съпруг е Робърт Кук. В официалната биография на Меър липсва информация за нейното семейно положение. 

Първоначално женската космическа разходка бе планирана на 21-ви октомври. Сега обаче тя ще е факт по-рано, защото според официална информацията от НАСА е била констатирана повреда на едно от зареждащите устройства на Международната космическа станция, която пречи на правилната експлоатация на новоинсталираните литиево-йонни батерии. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3029-2019-first-female-spacewalk-this-week

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

когато политкоректността окончателно завладее науката, ще спре и прогресът.

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, Last roman said:

когато политкоректността окончателно завладее науката, ще спре и прогресът.

За огромно съжаление ,,, В името на Прогреса !<< как ви звучи, в името на краля, в името на светата църква и господ, в името на закона, в името на държавата, в името на народа, в името на демокрацията, в името на нашите ценности ................. В Името......................... ще продължават да гинат още и още хора! Няма да има милост за никого и нищо, включителни и за Името.................., но найм Цивилизация,но хюманс, Съдбата чука на Портите.............

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Историческо събитие: първата изцяло женска космическа разходка започна!

18 октомври 2019 г. 15:30 ч. Днес в 14:38 ч. българско време американските астронавтки Джесика Меър и Кристина Кук излязоха в открития космос, с което започна първата изцяло женска космическа разходка в историята на човечеството. Напомням на читателите, че от полета на Валентина Терешкова през 1963-та година досега, повече от половин век по-късно, в открития космос са излизали само 15 жени. И когато са го правили, те винаги са били придружавани от мъже. 

НАСА отново подчертава на уебсайта си, че днешната извънбордова дейност не е била планирана само за пиар. Тя се е случила по естествен път - от отбора кандидат-астронавти през 2013-та година, в рамките на който са избрани Меър и Кук, половината са жени.

Днешната задача на двете астронавтки е да заменят повредено зареждащо устройство. Повредата пречи да бъдат активирани новоинсталираните литиево-йонни батерии. Очаква се Кук и Меър да престоят в открития космос около пет-шест часа.

Наблюдавайте извънбордовата дейност на ЖИВО по канала НАСА ТВ!

2019-women-spacewalk.png

На кадъра: астронавтката Кристина Кук по време на първата изцяло женска космическа разходка. Photo credit : NASA TV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3033-2019-christina-koch-jessica-meir-female-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

няма ли да се сбият като видят, че са с еднакви костюми...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Last roman said:

няма ли да се сбият като видят, че са с еднакви костюми...

Не са еднакви....Едната е пълна с картинки а другата с рецепти.....отпред.:cool2:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бравос на момичетата!!!!! Колко часа бачкаха, без почивка, без пиене, кенеф, цигари.....Бравос на тях.....:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:.:cool2:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...