Отиди на
Форум "Наука"

Eвропейска мисия Хеопс - старт към Слънцето през февруари 2020-та


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Европейската мисия Солар Орбитър се отправя към САЩ, за да бъде изстреляна към Слънцето!

26 октомври 2019 г. 13:00 ч. В края на настоящия месец европейската космическа мисия "Солар Орбитър" ще напусне изпитателния си център в Германия и ще се отправи към космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, откъдето ще бъде изстреляна. 

Очаква се изстрелването да е факт през февруари 2020-та година посредством ракетата-носител "Атлас 5" на американската компания Юнайтед Лонч Алайънс.

"Солар Орбитър" ще пътува две години и половина, преди да пристигне в окончателната си околослънчева орбита. По време на пътуването са планирани няколко комплексни облитания на планетите Земя и Венера. Когато "Солар Орбитър" се озове в своята научна орбита, разстоянието между автоматичната междупланетна станция и звездата ни ще е само 42 милиона километра. При такова близко разстояние "Солар Орбитър" ще бъде изложен на температури от над 520 °C.

За повече информация: ЕКА

2019-esa-solar-orbiter.jpg

Снимка на автоматичната междупланетна станция "Солар Орбитър". Credits : ESA – S. Corvaja

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3042-2019-solar-orbiter-heads-usa

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Европеизирана руска ракета Союз-СТ-А ще изведе в космоса европейската обсерватория Хеопс на 17-ти декември

2019-cheops-flight-adapter.jpg

На тази снимка от 28-ми ноември се вижда как техниците прекачват европейската обсерватория "Хеопс" към адаптера на ракетата "Союз-СТ-А". Credits : ESA/CNES/Arianespace/Optique vidéo du CSG/J Odang

9 декември 2019 г. 18:55 ч.

Светослав Александров. Предстои изключително важна мисия за Европейската космическа агенция (ЕКА). На 17-ти декември европеизираната руска ракета "Союз-СТ-А" с ускорителен блок "Фрегат" ще излети от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана, за да изведе в космоса космическата обсерватория за изучаване на извънслънчеви планети "Хеопс". 

Обсерваторията няма да полети сама. На борда на ракетата ще се намира още и спътникът COSMO-SkyMed за нуждите на Италия. Сателитът ще наблюдава Земята и ще се използва както за граждански, така и за военни цели. Като вторичен полезен товар ще пътуват и три микросателита, изготвени по стандарта CubeSat : OPS-SAT, EyeSat и ANGELS.

Разбира се, "Хеопс" е най-интересната мисия, като космическият апарат тежи 273 килограма. Плановият живот на обсерваторията е три години и половина, но очакванията са да работи много повече.

Основният фокус на "Хеопс" е да изучава планети, намиращи се около други звезди - т.нар. извънслънчеви планети или още известни като екзопланети. Мисията му се отличава съществено от мисиите на предходни телескопи като френския "Корот" или американските "Кеплер" и новоизстреляния "Тес". Предходните мисии са се ограничавали само до това да определят дали около дадена звезда има планета или не, както и да преценят относително какъв е нейният размер. За разлика от тях "Хеопс" е първата мисия, която ще се концентрира върху вече известни планети, за да направи първите открития на техните характеристики.

Ще бъдат изучавани тези планети, за които се знае, че са с размер между този на Земята и на Нептун. Основният научен метод, по който ще се работи, носи названието "транзитна фотометрия със свръхвисока прецизност". Чрез наблюдаването на пасажите на екзопланетите пред диска на техните звезди, учените ще могат да разберат техния размер, маса и плътност. Така "Хеопс" ще може да ни даде първата ясна информация какви точно са планетите: скалисти, покрити от лава, океански светове или съставени от газове.

Очакваме да научим и първата информация за атмосферните свойства на планетите. За съжаление "Хеопс" не е екипиран със спектрограф, който да позволи определянето на химичния състав на атмосферите. Въпреки това наблюденията на обсерваторията ще дадат възможност да се изучи фазовата крива на звездата, около която планетата обикаля - т.е. как светлината се променя в рамките на една пълна орбита на планетата. В зависимост от позицията на планетата спрямо звездата, общата светлина, изучавана от "Хеопс", ще включва и отразена от планетата светлина. Така учените ще могат да разберат някои интересни атмосферни свойства - например, дали в атмосферата има облаци или не. Близо една четвърт от програмното време ще е заделено за такива наблюдения, като обсерваторията ще се фокусира върху най-ярките звезди от подбрания списък за изучаване.

"Хеопс" също така ще се опита да разбере дали новооткритите планети притежават луни, пръстени или приливно-отливни явления. 10% от програмното време ще бъде заделено за тази цел.

Не на последно място - макар и да се води последваща изследователска мисия за вече известни екзопланети, "Хеопс" ще е в състояние да открива и нови такива. Около 15% от времето ще бъде посветено и на тази цел.

За реализацията на "Хеопс" ЕКА си партнира основно със Швейцария, като принос за разработката имат още Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Пълна информация на полета можете да откриете на сайта arianespace.com (ще се отвори PDF файл)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3095-2019-9-december-cheops-preview

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...