Отиди на
Форум "Наука"

Откриха течна вода на Марс


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/new...s-20061206.html

http://www.nasa.gov/163951main_jpl-mgs-20061206.MP3

:balloons::balloons::balloons: :banana: :banana: :banana: :banana: :band::band1::bash::bash::bash::bleh::bleh::bounce8::clap::clap3::coolp::coolthumb::dance::dance::dance::drink::drinks_cheers::drinks_drunk::good::groupwave2::guitar::guitar2::harhar::notworthy::party::partysmiley::partytime2::punk::punk::punk::rock::P:w00t::wavetowel2::whistling::yeah::))::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo::yahoo:

Наистина е - сигурни сме :!!!: Точно сега трябва да излизам. След около един час ще напиша всичко за течната вода на Марс :)):

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А стига бе!!! :))::))::))::good:

В крайна сметка, ще се колонизира ли един ден туй място?

Който е чел "Марсиански хроники", да вдигне ръка!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

НАСА разполага със снимки, на които се виждат нови утайки и седименти в две дерета на Марс, натрупани през последните 7 години. Тези наблюдения са най-силното доказателство, че на повърхността на Марс все още тече вода от време на време.

Течната вода, за разлика от водния лед и водната пара (които се наблюдават на Марс), е жизнено важна за развитието на живот. Камерата на Марс Глобъл Сървейър ни предостави ново доказателство за съществуването на утайките чрез снимки, направени през 2004 и 2005 година. Откриването на течна вода на „Червената планета” поставя въпроса за наличието на микробиален извънземен живот.

163987mainpia09028330dd4.jpg

Формата на тези утайки е точно такава, каквато се очаква да е, ако е текла вода наскоро. Те имат разклонения като пръсти и се вижда как заобикалят малки препятствия. Атмосферата на Марс е толкова тънка, а температурата е ниска, че течна вода не може да съществува дълго време на повърхността. Тя би се изпарила или замразила много бързо. Но учените смятат, че водата може да остане достатъчно дълго време течна, след като излезе на повърхността, за да образува наноси преди да замръзне напълно. Новите свежи наноси са с дължина няколкостотин метра.

Най-вероятно оттенъка на наносите се дължи на солите във водата и леда. Той е светъл, а оттенъка от прах върху следите на марсоходите е тъмен. Ако седиментите бяха прахови, то те щяха да са тъмни.

163995mainpia09027330aj9.jpg

Екипа на Марс Глобъл Сървейър е открил десетки хиляди дерета на Марс до сега. Повечето дерета са на 30˚ или повече градуса географска ширина и на двете полусфери. Тяхното наличие беше оповестено за първи път през 2000 година. За да проверят дали в тези дерета тече вода, учените редовно снимали едни и същи дерета в търсене на промени, направени от течащата вода. На една двойка снимки се вижда дере, което се появило след средата на 2002 година. Това беше пясъчна дюна и се предполага, че течение на сух пясък е издълбало коритото.

Днешното откритие за първи път показва дере, издълбано от течна вода. И двете дерета са в кратери – Тера Сиренум и Кентавър Монтес.

Тези пресни отлагания предполагат, че на някои места на Марс все още извира течна вода. Това поставя въпроса как може течна вода да съществува под повърхността и дали в подпочвените езера съществува живот. Бъдещите мисии може да ни дадат отговора.

Марс Глобъл Сървейър е в орбита около Марс от 1997 година и надживя планираната си мисия, но апарата не отговаря от началото на ноември тази година. Марсоходите Спирит и Опортюнити се опитаха да установят контакт с апарата, но не успяха. Същевременно Марс Риконисънс Орбитър - най-новият апарат на Марс - се опита да направи снимка на Глобъл Сървейър, но не успя да го засече. Инженерите още не са се отказали да търсят апарата.

Марс преди да изсъхне:

marsnoachiandef28defverxz2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, наличието на вода е задължително, но не и достатъчно условие за възникване на живот ;)

То по принцип и преди смело се изказваха теории, че и в момента е възможно в кратки промеждутъци на повърхността да излиза вода запазвайки се за кратко в течно агрегатно състояние, преди да замръзне. Следите по повърхността ясно го показват, че със сигурност е ставало така много пъти, но въпроса беше дали в момента става.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди 100 години се мислеше, че на Марс има разумен живот, обаче след първите сонди до "Червената планета" всички надежди бяха разбити - сухо и стерилно място. Това беше потвърдено от Вайкингите. Марс беше изоставен за няколко десетилетия и когато се върнахме там преди десетина години с нова, по-добра техника - хоп изненада. Открихме доказателства, че преди милиарди години на повърхността на Марс е имало течна вода и плътна атмосфера. След по-задълбочени изследвания с марсоходите установихме, че вода е имало до преди няколко милиона години. А сега откриваме, че и в настоящето има течна вода :)): Логично е да започнем да мислим за водата в близкото, а после и в по-далечното бъдеще. МРО ще изследва новите дерета със своите инструменти и ако резултатите продължат да намекват или пряко докажат, че седиментите са от вода, то бас давам, че космическите агенции ще се избият първи да пратят там спускаем апарат :) Следващият апарат, който ще посети Марс е спускаемият апарат Феникс [анимация]:

landing_preview.jpg

Обаче Феникс не е пригоден да каца в дерета и няма да може да достигне двете открития. Пък и Феникс е предназначен да изследва полярните региони на Марс. Феникс ще бъде изстрелян през август 2007 година на борда на ракета Делта ІІ и ще достигне до Марс след около 6-7 месеца. Следващият апарат, който ще посети Марс е Марс Сайънс Лаборътори (Марсиянска научна лаборатория):

MSL_ultra-hi-res-300dpi_br.jpg

Лабораторията представлява марсоход и ще бъде изстреляна през 2009 година на борда на ракетата Атлас V. Този марсоход също няма да може да изследва наносите, понеже се захранва с електричество от RTG (радиоизотопен термо генератор). RTG представлява един цилиндър с височина около един метър и радиус десетина сантиметра. В него има ~1 кг обогатен плутоний. С времето плутониевите ядра (атоми) се разпадат от самосебеси (бета радиация), а продукта е нов химичен елемент и топлина. В последствие топлината се трансформира в електричество. Проблема в това е, че RTG излъчва топлина в продължение на десетки и дори хиляди години. Това би довело до разтапяне на леда около лабораторията и развиване на бактериите и микробите, които са били занесени на Марс със самата лаборатория. Ние не искаме това да се случи, понеже така ще замарсим планетата и може никога да не узнаем, дали там е съществувал/съществува живот. Дори този марсоход ще избягва места, за които се знае, че може да има вода.

Следващата възможност е европейския марсоход Екзомарс:

Exomarsdrillunderground_L.jpg

Екзомарс ще бъде изстрелян през 2011 или 2013 година. Апарата ще разполага със сонда и ще бъде възможно да изследва местата. Но 2013 година е прекалено далеч в бъдещето, а и ЕСА може да не иска да прати марсохода там. В такъв случай остават две алтернативи:

1. Разработката на напълно нова мисия и апарат от НАСА специално за изследване на наносите и изворите.

2. Сглобяване на трети марсоход тип "Спирит и Опортюнити" [видео] от резревните части за двата марсохода, които работят на Марс днес.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност най-железния довод до момента за наличието на течна вода на Марс, е че на снимките от 1999 и 2001 на същият този район наносите липсват, следователно са се появили след това :)):

Преди 100 години се мислеше, че на Марс има разумен живот, обаче след първите сонди до "Червената планета" всички надежди бяха разбити - сухо и стерилно място.

Хехе, то преди изстрелването на първите сонди в съветската фантастика масово се появяват романи, в които космонавтите стигат до Венера и откриват планета покрита с гъсти и дъждовни тропически гори и горещ климат. :w00t:

В действителност заварват една прекалено гореща планета с атмосфера от въглероден диоксид и планини в които падат валежи от разтопени метали като телур.

И един въпрос - май имаше договор между СССР и САЩ за разпределение и на космическото пространство - Марс за американците, Венера - за руснаците. Можеш ли да кажеш повече за това? Отдели го в друга тема ако искаш, за да не разводняваме тука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СССР, САЩ и ОНН имат договор, според който държави не могат да имат територии извън Земята - само частни лица. Все още не е регламентирано как ще се ползват извънземни ресурси.

С напредъка на телескопите, хората са видяли канали на Марс и са си мислели, че марсианците ги използват за напояване :w00t: Но след Маринър 4 :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Потребител

Теорията малко понамирисва. Леко бие на ресторант. Наистина може да има бактерии живеещи на пероксид, но... доказателствата са слаби. Еми ще видим какво ще покаже Феникса. Докато този пич Schulze-Makuch, не предскаже резултат на бъдещ експеримент, не може да се взема на сериозно теорията му.

Спете спокойно деца, не са открили още марсианци. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Мързи ме да превеждам.

ЦЪК

И аз това разправях на един "специалист" тука преди известно време. Не е възможно Марс да е изгубила океаните и атмосферата си в следствие на слънчевия вятър. Вярно, че така губи и от двете, но загубеното количество е нищожно. За да изгуби атмосферата и океаните си заради слънчевия вятър, Марс трябва да е по-навътре от Венера в Слънчевата система. Венера е около два пъти по-близо до Слънцето (следователно слънчевия вятър е по-силен), но атмосферното й налягане е 10 000 пъти по-голямо от това на Марс. Вярно, Марс е по-малка от Венера, но пък Титан е още по-малък от Марс и все пак има 150 пъти по-плътна атмосфера. Освен това до преди няколкостотин милиона година Марс си е била ОК. Явно загубата на океаните и атмосферата е станала доста бързо. Все още не е ясно защо.

BTW Един невероятен залез на Марс, сниман от марсохода Spirit на 19 май 2005 година от кратера Гусев:

mars-mera-sunset-sol489-desk-1024.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А къде отива водата от океаните тогава? Едва ли изцяло в шапките...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А къде отива водата от океаните тогава? Едва ли изцяло в шапките...

Този въпрос мъчи всички планетарни специалисти. Той дори е по-важен от въпроса, дали на Марс има живот. Функционалните апарати, които в момента са на Марс (Спирит, Опортюнити, МРО, Марс Одисей и Марс Експерес) са пратени на Червената планета с мисия да ни дадат отговор. Някой от вас може да не се съгласи и да каже, че това не е вярно и че апаратите са на Марс, за да търсят живот. На тези апарати няма нито един инструмент, предназначен за търсене на живот :!!!: Такива ще има чак Mars Astrobiology Field Lab Rover (AFL), който ще бъде изстрелян чак през 2016 година, ако въобще отпуснат средства за мисията.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Много интересно откритие е това, за което не знаех и се радвам, че намерих този форум, благодаря и на автора на поста. :)

Иначе за водата, доколкото ми се струва, тя не е някакво чудо на чудесата в космоса, дори се оказва едно от най-често срещаните съединения. Водородът е най-често срещаният елемент във вселената, а кислородът, макар и хиляда пъти по-рядък, е елементът, който най-много обича да се съчетава с останалите. Ако се загледаме в кометите, ще се изненадаме колко много вода съдържат, луните на петте външни планети са съставени от лед и вода почти до самите си ядра, повечето от звездите - онези малки и червени не са ли обгърнати от газообразни водни иблаци или пари?

А иначе за сондаж на Марс, знам само за един случай, където успяли да направят 60см драскотина, знаете ли нещо по-сериозно от това да е правено?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това за 60-те сантиметра не бях го чувал, но аз не съм прекалено запознат. Марс не ми е любима планета.

Пращани са сонди с цел сондаж:

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Space_2

И двата апарата са били провал.

Не мисля, или поне не знам, апарат да е прониквал повече от няколко сантиметра в дълбочина. До колкото знам роувърите имат само по една лопатка с която да копат пясък и една малка бормашинка с която да драскат камъни, а бъдещите ровъри са предвидени да имат лазари и ще анализират камъните безконтактно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

stavropoll, имах предвид двата спускаеми парата на Викинг през 1976г, тогава човечеството е "сондирало" възможно най-дълбоко чужда планета - 60см сондаж. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
stavropoll, имах предвид двата спускаеми парата на Викинг през 1976г, тогава човечеството е "сондирало" възможно най-дълбоко чужда планета - 60см сондаж. :bigwink:

Споко, иде ерата на европейската технология - ще извършат къде къде по-добри сондажи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Споко, иде ерата на европейската технология - ще извършат къде къде по-добри сондажи.

Ако въобще успеят да кацнат. Предния път неможаха :(

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

МИ преди време поне 5 години един учен беше доказал че има течна вода на Марс,но тогава се изказа един американски професор,че има разлика между това да има вода и тя да е питейна.Съставните части във водата не са чисто H20 а има и тежки елементи,които я правят отровна.И досега това е най-силния довод и повод за нови изследвания.Айде чакаме развръзка.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
В крайна сметка, ще се колонизира ли един ден туй място?

Кой знае ние може да сме от Марс :biggrin: о преди милиони-милярди години да сме колонизирали Земята и сега искаме пак да си идем в къщи :biggrin::biggrin::biggrin: .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...