Отиди на
Форум "Наука"

На коледно пътешествие по света и у нас


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

На коледно пътешествие

По Коледа из света

Независимо дали вярват или - не в тайнството на Христовото Рождество, милиони хора по света отбелязват Коледа като празник на радостта и надеждата, на красивите спомени от детството и родния дом. Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователир корените на този обичай се губят в най-дълбока древност.

Първите, при това - сравнително скромни - доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.

Кой как посреща и какво приготвя за коледната трапеза?

Нашата малка разходка из няколко европейски държави.

Англия

Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи тя е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък - маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И, разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.

В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай, костюмите им са направени от дълги, широки ленти.

Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

Холандия

От векове насам Sinter Klaas (Дядо Коледа) идва от Испания по средата на ноември. Всички, дори - и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой - не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма... И всичко това - при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет - той носи подаръци за лошите деца.

Дания

Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така - всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно - с канела). След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски флагчета и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено.

В Дания няма Дядо Коледа, а подаръците донся червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.

Вечерята на 24 декември е традиционна - херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - ориз с бадеми и канела. След това, всички пеят и танцуват, в очакване на Червения дух.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козуначена кекс, който служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и риба (най-често - змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25-и.

Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

Швеция

Там Коледа е нещо свещено. Свещено до такава степен, че шведите са построили цял коледен лунапарк. Въпреки потока от туристи, традициите се спазват стриктно. Например, тази със свещичките, като в Дания. Коледните празници започват на 1-ви декември. На 13-ти декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Подобно на Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците.

Испания

Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22:00 часа на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ. Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Общото и на двете места е обилното, хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, бисквитки "пфеферкухен" и "лубкухен" и не на последно място - чудесният сладкиш "щолен", който се прави поне месец преди това.

Франция

Всяка област тук е добавила по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада - малко лакомство. На 24-ти декември се отваря последното и най голямо прозорче. В празничната вечер около искрящите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга и, разбира се - прочутият гъши пастет. В Елзас - област, която в последните столетия е била ту част от Франция , ту част от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Гърция

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде също както у нас постно - ошав, баница, щрудел, боб. Почти същия е и обичаят - коледуване.

И в Гърция Коледа е семеен празник - всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори, която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа.

В България

Празникът започва на 24 декември - Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови пръчки – коледарки (сурвакници) - и с торбички, те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: "Бог се роди, Коледо!". Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица. Възрастните коледари тръгват след вечерята. Събират се на дружини от по десетина души. Един е предводителят им - четник или кудабашия, друг е определен за носене на даровете - той е с дисаги на гърба. Водачът се избира доста преди Коледа. Не може да е кой да е. Трябва да е опитен, да знае коледарската благословия и всички коледни песни, които на места са до 80 на брой!

На Бъдни вечер се меси специален хляб със оплетки по края и от същото тесто се правят и фигурки на прасета, крави, овце, каруца и др. които се опичат заедно с хляба. Хлябът, преди да се опече, се отнася в църквата на попа - да му удари специален печат!

Приготвят се постни гозби - боб, леща, зеле, пълнени сушени чушки с лук и ориз, зелева чорба с нарязан в нея праз и парчета сухи люти чушки!

Вечерта се простира коларката (платнище, което се простира в каруцата, когато се пренася жито) и децата сядат на него. От същата тъкан се шие и наметало с качулка за овчарите и говедарите, да ги пази от дъжд, вятър и студ - ямурлук…

По средата на платнището се слага хляба със забодена свещ по средата, най-възрастният прочита молитвата, след което разчупва хляба и раздава на всички. Най-голямото парче от хляба се увиваше кърпа и дядото го вдига на високо над огнището с думите:"Да порасне житото високо, високо, по-високо от човешки бой!" После, децата започват да си играят с опечените от хляб фигурки - "да ги колят" (прасето), "да ги доят" (овцете и кравите), да "караме" каруцата…, след което ги изяждат!

Бъдни вечер е последният ден от 40-дневните Коледни пости. Затова вечерята трябва да е богата (5, 7, 9, 11 и т. н. ястия и храни), но - изключително постна (зрял боб, зеле, сарми, зелева чорба, варена или печена тиква, тиквеник, ошав, подсладен със захар или с мед). Коледната трапеза също е богата, но за разлика от бъднивечерската - блажна, с преобладаване на свинското месо (кебапи, пържоли, кюфтета, сарми, кавърми), както и нашенските специалитети от свинско месо (пачи, наденици, кървавици, бахури, луканки, бабеци и др.) или пълнено прасенце, печено във фурна или - на скара...

Девет постни ястия трябва да има на трапезата на Бъдни вечер, когато според библейското предание са започнали мъките на Дева Мария. Главата на семейството разчупва хляба и го раздава на всички. Първото парче е за къщата, второто - за домашните животни, останалите се раздават по старшинство. Комуто се падне парата, ще изхранва домочадието през цялата година. Някога на Бъдни вечер в огнището се е слагало дебело дърво,бъдник, който трябвало да гори през цялата нощ. Коледните празници продължават до Стефанов ден - 27 декември. През тези дни се смята за грях да се работи.

Аржентина

Вечеря в лятната градина

Въпреки че е зима, в Аржентина пият ледени напитки и се разхлаждат с климатик. Децата украсяват вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук.

Време е за коледна вечеря - цялото семейство се събира в лятната градина под все още парещите лъчи на слънцето. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.

Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност, пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Белгия

Фигурно пързаляне в коледния ден

Прекрасно украсени улици, паркове и домове. Само в Белгия може да видите как някой татко мъкне елхата още в началото на декември. Това е така, защото там децата почитат повече Св. Николас (чийто празник е в началото на декември), а не - Дядо Коледа. Малчуганите получават подаръците си едва в новогодишната нощ, и то - чак след като удари 12-ият час. Традицията повелява навръх Коледа цялото семейство да отиде на ледената пързалка, за да кара кънки. В някои малки белгийски селца има обичай трима мъже да се маскират като царе и да обикалят от къща на къща, пеейки коледни песни.

Бразилия

Подарък за тайния приятел

Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично.

В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Египет

Риба и понички за бедните

В Египет празнуват Коледа на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните.

На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречен анкх.

Освен множеството играчки и какви ли - не други подаръци, децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Индия

Коледно дръвче с банани

Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите. На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.

Китай

Къде са ми подаръците

Да отскочим до Китай! Хората там обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.

За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Лен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Португалия

Спомени за миналото

Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати коледната вечеря на следващата година.

Швеция

Кралицата на светлината

В Швеция коледните празници започват на 13 декември с Деня на Лусия (Кралицата на светлината). Възрастните хора вярват, че това е най-дългата нощ от годината, когато и човекът, и животното са най-гладни и жадни. Обикновено, най-голямата дъщеря в семейството се облича в бяло и си слага корона от свещи. Тя събужда родителите си, пеейки Коледни песни, и им поднася кафе и курабийки. Дядо Коледа няма работа в Швеция. Там децата вярват, че подаръците ги носи добрият гном Жилтомтен.

Украйна

Да хапнем на земята

На 24 декември украинците правят Свята вечеря, на която в кръг се поставят 12 различни постни ястия. Преди вечерята жените връзват с красива панделка сноп от пшеница. Бащата или главата на семейството го внася в къщата и обикаля целия дом три пъти. След това оставя снопчето в един ъгъл на кухнята близо до някоя икона. Семейството сяда да се храни на пода върху специална покривка, а в центъра се поставя обреден хляб със свещичка.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...