Отиди на
Форум "Наука"

Пречистват ли въздуха домашните растения?


Recommended Posts

  • Администратор

Да запълниш всяко свободно място в дома с различни растения може за някои да е добро решение от естетична гледна точка, но със сигурност няма да подобри качеството на локалната атмосфера, ако на това се надявате.

Това е популярна заблуда, родена от експеримент на НАСА, в който през 1989 затварят растение в малко и ограничено пространство чрез, което демонстрират, че то може да пречисти въздуха. Резултатите наистина са смайващи, но не са приложими в реални условия. На практика обаче ще са ви нужни между 10 и 1000 (средно 100) растения на квадратен метър, за да пречистите въздуха, който дишате. Всъщност пасивното движение на въздушни маси премахва много повече замърсители от самите растенията, което показва, че за да подобрите естественото пречистване, трябва да имате десетки и стотици растения.

Митът се дължи и на много груби грешки в проучванията от миналото. Използваните методики за измерване на различни въздушни замърсители (като летливи органичи съединения) са били склонни да допускат големи грешки, не е правено контролно измерване на външната въздушна среда и дори не е отчетен ефектът на простото движение на въздушни маси от вътрешната среда към външната и обратно.

Растенията могат да допринесат положително само в сгради със застоял въздух и без никаква циркулация. В противен случай цветята са просто една красива (може би) декорация.

Cummings, B.E., Waring, M.S. Potted plants do not improve indoor air quality: a review and analysis of reported VOC removal efficiencies. J Expo Sci Environ Epidemiol (2019) doi:10.1038/s41370-019-0175-9

 

 

 
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не. Даже ако прекалиш и постоянно влага има, тогава като в парник може до такава степен да повишиш парата, че да се образуват вредни за здравето плесен спори....СМСМ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...