Отиди на
Форум "Наука"

Инсталация на Invision Power Board


Recommended Posts

  • Администратор

Invision Power Board е един от най-добрите и разпространени форумни софтуери. По-функционален от phpBB, макар че повечето форуми в българия са на phpBB. ;) И е значително по-лесен за администрация.

За да си го инсталирате, ви е необходин PHPMySQL хостинг, а можете и на вашия компютър. За това ви е необходим някакъв web server. Препоръчвам XAMP. Можете да си го изтеглите от тук: http://www.apachefriends.org/. Той ви предоставя Apache PHP MySQL. Когато си го инсталирате влизате, вече имате готов сървър на вашия компютър, в който можете да влезете по два начина: по вашето IP и ако напишете http://localhost. И в двата начина влизате на едно и също място. В директорията на програмата (там кадето сте инсталирали XAMP-а) има папка htdocs. В нея е информацята, която се вижда от вашия браузър. В тази папка има вече готов сайт и препоръчвам или да го преместите, или направо да го изтриете, той не ви е необходим. След това влизате в phpmyadmin, за да направите база от дани, която ще е необходима за инсталацията на вашия форум. Може да влезете като напишете http://вашето IP/phpmyadnim и следвате следните инструкции:

1. Оттам се прави базата от дани. Можете да си я крастите както си искате. Аз в този пример съм я кръстил ipb1, защото вече имам създадена с името ipb. Когато сте готови с името, натиснете бутона Create.

1.jpg

2. Оттук можете да проверите дали сте създали базата от данни

2.jpg

И когато всичко е вече наред, можете да продължите напред - трябва да си изтеглите форум. Можете да го направите от тук: http://www.invisionboard.com/. По принцип не е безплатен, но има Trial версия, която можете да си изтеглите. В datata има няколко версии, можете тях да пробвате. След това я слагате папката както по-нагоре писах htdocs. Там си направете папка forum или както вие си искате (аз в този пример съм направил forum1, защото вече имам създадена forum). Като я сложите в директорията, влезте с браузара, като напишете http://вашето IP или http://localhost. След това трябва да видете създадената от вас папка forum или някое друго име, което вие сте измислили. Влизате в тази директория и ако не ви излезе нищо, просто напишете http://вашето IP/forum/install.php и трябва да видете това:

31.jpg

Ако ви е всичко както е показано на снимката, можем да продължим. Щракнете бутона 2.

След което ще ви излезе този прозорец:

4411.jpg

4. Указвате адреса, където е инсталиран скрипта и по-подразбиране е именно този адрес... Единствената причина да го сменяте е ако там е написано http://localhost, а вие искате форума да е достъпен и за другите - т.е. вашият компютър ще хоства форум, като достъпа се осъществява по IP. Тогава трябва да замените localhost с IР-то си. В този пример аз съм задал моето IP и директорията forum1.

5. Е хостът на базата от данни и обикновено е localhost (т.е. съвпада с хоста на самия форум). Ако сте закупили PHP/MySQL хостинг, трябва да ви е дадена информацията за базата от данни, включително и SQL_host.

6. Е името на базата от данни, която ще се ползва от скрипта. Същото, което създадохте преди малко.

7. и 8. По същия начин въведете името и паролата, които сте определили при инсталацията на XAMP (ако не сте задали име и парола, това означава, че за име слагате root, както аз самият съм направил, а за парола не пишете нищо) или създаването на базата данни или тези, които са ви предоставени от хостинга.

9. Ако в базата от данни вече има създадени таблици и имената на тези от IPB и вече създадените съвпаднат, то старите таблици ще се изтрият. За да се избегне загубата на информация, можете да въведете Table Perfix - т.е. низ, който да стои пред името на всяка от таблиците и по този начин да се избегне повторението на имена. Ако базата от данни се използва само за този форум, можете да не въвеждате нищо в това поле.

10. Са данните на администратора на форума. Тук създавате вашия администраторски акаунт.

11. Когато всичко е готово продължаваме напред.

Натиснете Proceed, след това Click here to continue и накрая Click here to finish.

fin1.jpg

Честито вече имате инсталиран Invision Power Board.

dune1.jpg

В тази тема ще се коментира всичко свързано Invision Power Board (IPB) Mods, skins, graphics & tools.

Ето няколко полезни сайтове:

http://www.ibresource.ru/

http://invisionize.com/index.php

http://www.dscripting.com/

Официалният сайт на форума: http://www.invisionboard.com/

Българският IPB портал: http://forum.invisionbg.info/

Автор: Росен Христов Теодосиев (Bathory)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...