Отиди на
Форум "Наука"

България е страната с най-високата смъртност в света


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 7 часа, новорегистриран2 said:

Кога, за последно, е имало една нормална статия за България в швабските медии?!

Да-а-а ... А какво е нормална статия?

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Демографическа статистика на населението в България с началото на пандемии удручающая, тази информация https://population-hub.com/ru/bg/population-of-bulgaria.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

До преди 2-3 дни са преброени 5,2 милиона, да кажем бройката да е нараснала до 5,5 милиона към момента. В най-добрия случай ще сме 5,7-5,9 милиона. 

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nsi-ne-dostigat-prebroiteli-visok-e-procentyt-na-otkazalite-se-2285847

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.03.2020 г. at 11:56, makebulgar said:

Възрастовата структура в нашия случай зависи основно пряко от емиграцията, тъй като обикновено емигрират младите. 

И как това, че показателите са взаимно свързани, отменя високата смъртност в България? България де факто е страната с най-бързо намаляващо население като цяло.

Редактирано от Alexander000
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Alexander000 said:

И как това, че показателите са взаимно свързани, отменя високата смъртност в България? България де факто е страната с най-бързо намаляващо население като цяло.

Високата смъртност не се отменя, но ако раждаемоста е висока, тоест ако младите остават тук, то смъртността няма да изглежда толкова висока. При стабилен прираст никой няма да го интересува високата смъртност. 

Иначе относно смъртността има една важна промяна през последните години, която води към повишаване на смъртността. Тази промяна е това, че българите са затлъстели за последните 40 години, и ако през 1975 затлъстелите българи са били около 42%, днес вече са над 63%! Това е ръст от почти 50%! Това затлъстяване води до това българите да умират млади основно от сърдечно-съдови заболявания. При това в България има много затлъстели деца, и за сравнение ако тук са вече над 33%, то Великобритания са 26%, в САЩ са 24%, а в Япония са само 14%. 

И цялото това затлъстяване е следствие на влошаването на храненето, тоест българите са преминали от традиционната си храна към американския начин на хранене, който вече е и световен начин на хранене, включващ бързата преработена храна (която се съхранява дълго в магазините) като крекери, чипс, бисквити, вафли, хамбургери, сосове, включващ също така всякакви подсладени със захар напитки и храни (над 80% от храните в супермаркетите са с добавена захар), включващ много сол (препоръчителното количество сол от 3 гр може да се изяде само чрез 1 пакет крекери), и към всичко това има и добавяне на голяма консумация на алкохол

Най-големия проблем обаче е огромния прием на захар, във всякакви форми, който води до всички проблеми със затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. И тази взаимовръзка е научно доказана. Пиеш количка, ядеш фафли през деня, хапваш сладолед вечер, между другото пиеш и натурален сок, и евентуално някое здравословно барче или здравословно сладко млекце със плодове, и в края на деня вече си изял 100 грама захар, а това за от 5 до 10 години те праща в групата на хората със хронични сърдечно-съдови заболявания. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 7.10.2021 г. at 14:40, makebulgar said:

Високата смъртност не се отменя, но ако раждаемоста е висока, тоест ако младите остават тук, то смъртността няма да изглежда толкова висока. При стабилен прираст никой няма да го интересува високата смъртност. 

Иначе относно смъртността има една важна промяна през последните години, която води към повишаване на смъртността. Тази промяна е това, че българите са затлъстели за последните 40 години, и ако през 1975 затлъстелите българи са били около 42%, днес вече са над 63%! Това е ръст от почти 50%! Това затлъстяване води до това българите да умират млади основно от сърдечно-съдови заболявания. При това в България има много затлъстели деца, и за сравнение ако тук са вече над 33%, то Великобритания са 26%, в САЩ са 24%, а в Япония са само 14%. 

И цялото това затлъстяване е следствие на влошаването на храненето, тоест българите са преминали от традиционната си храна към американския начин на хранене, който вече е и световен начин на хранене, включващ бързата преработена храна (която се съхранява дълго в магазините) като крекери, чипс, бисквити, вафли, хамбургери, сосове, включващ също така всякакви подсладени със захар напитки и храни (над 80% от храните в супермаркетите са с добавена захар), включващ много сол (препоръчителното количество сол от 3 гр може да се изяде само чрез 1 пакет крекери), и към всичко това има и добавяне на голяма консумация на алкохол

Най-големия проблем обаче е огромния прием на захар, във всякакви форми, който води до всички проблеми със затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. И тази взаимовръзка е научно доказана. Пиеш количка, ядеш фафли през деня, хапваш сладолед вечер, между другото пиеш и натурален сок, и евентуално някое здравословно барче или здравословно сладко млекце със плодове, и в края на деня вече си изял 100 грама захар, а това за от 5 до 10 години те праща в групата на хората със хронични сърдечно-съдови заболявания. 

 

Глупости. СМСМ. Незнам от къде цитираш данните но интересно, че американосите не са тлъсти от американският стил ядене а ние пък затлъстяваме....Ще ни убие захарта? Кажи ми коя европейска страна има в ТРАДИЦИОНАЛНАТА си кухня, бъклава, халва, сладко на Баба/О Божичко от смокини-умирам за него/, тоест такива сладкиши които са с 1000% захар/тапети можеш да лепиш-както казват унгарците/ и не сме убили пукала още преди 2000 години? Такива подобни информации са за булвар медията....Всичко е относително и така трябва да се разглежда.СМСМ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По интересно е да разгледаме малко Възрастова структура на населението, там ще видиш че формата на т.н. пирамида е стомна образна която предсказва за намаляване на населението...И ако до това намаляващо сложиш друга картинка /8стр/

Фигура 2. Етнически състав на общото население в България през 2011 г., по възрастова група Източник: Национален статистически институт, Преброяване 2011

Която показвар че между 80 годишните бъргари 4,2% и 0,4 са били от етническата група дотогава в групата на 0-9 години същите са 10,6% и 12%. Тоест тези които в 2011 година са били средно 5 годишни сега са на 15. Наскоро ще почнат да /48,5 средно са момичета/раждат....И ако гледате тенденцията....

Така се получава, че в /Унгария за 2039 година ще се раждат повече рома деца от унгарци/, и общо населението ще се намали и пропорционалноста на малцинствата значително ще нарастне. И ако към това прибавиш работоспособноста/желанието за квалификационен труд, тогава.....

Това е защото Фертилитата –пропорция на 100 жени/деца– на българите и не само на тях е нисък.

Но да се върна към активните. Незнам в България какви са обстоятелствата на труд но имам съмнението, че не е оптимално....

 Но има свещени мигове в живота когато и политиците изплюват камъчето, тоест казват голата истина, дига се расото на либералната бизнис ориентирана демокрация и се показва копитото на най-мръсният профит и само на него ориентиран капитализъм....

За каво ли говори Борис в Англия? Упреква източно европейските работници, че са съгласни за жълти стотинки да вършат такъв адски, робски труд на какъвто англичаните НЕ!

Какво ли означава това? Например. Питайте българските компании(TIR) колко глоба плащат извън страната за превишена скорост, превишен бруто кг, ИЗКЛЮЧЕН тахограф, колко камиона претърпяват частична или пълна катастрофа? И веднага ще се получи до каква степен шофйорите се самоексплоатират буквално до скъсване...Което сега пандемията го засили още повече....

Но на какъвто и език, да четете никъде не слагат в статистиките това как хората се амортизират до 0 и се прибират в България буквално само да умрат.

Ами идват с булварните глупости, че не плюскай туй-онуй, живей по-съзнателно и т.н.т....

 

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Българският много добре ви се отдава на вас, унгарците.

За разлика от разните славяни.

 

Редактирано от новорегистриран2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Skubi said:

Глупости. СМСМ. Незнам от къде цитираш данните но интересно, че американосите не са тлъсти от американският стил ядене а ние пък затлъстяваме....Ще ни убие захарта? Кажи ми коя европейска страна има в ТРАДИЦИОНАЛНАТА си кухня, бъклава, халва, сладко на Баба/О Божичко от смокини-умирам за него/, тоест такива сладкиши които са с 1000% захар/тапети можеш да лепиш-както казват унгарците/ и не сме убили пукала още преди 2000 години? Такива подобни информации са за булвар медията....Всичко е относително и така трябва да се разглежда.СМСМ

Данните са от сайта Our Word in Data - https://ourworldindata.org/, от раздела Здраве и статиите за затлъстяването, смъртността и причините, поради които умират хората по света. В интерактивните графики във всяка статия може да се избират различни страни по света за сравнителен анализ. От тези статистики се вижда това, което описах, че за 40 години българите са надебелели и днес над 60% са затлъстели, това води до сърдечни заболявания и до смърт от тях.

А захарта убива не защото е в традиционната храна, а убива защото е в съвременната индустриална храна и особено защото е в безалкохолните напитки. Днес почти никой не се храни с традиционни храни, а магазините са пълни с преработени храни. И най-важното народа пие здраво безалкохолни просто защото е жаден и защото захарта дава бърза енергия на нервната система. И това не се отнася само за нас, а за целия свят. Американския начин на бързо хранене и американската индустриалната преработена храна вече е световен начин за осигуряване на храната. И това го признават дори в Япония, където преминаването към американската храна е довело до същите проблеми. 

Баклавата, халвата и сладкото са неща, които се ядат доста ограничено дори в традиционната ни кухня, при това почти изключително само по празници. Всекидневната българска традиционна кухня от преди 100 години не изисква десерт. В традиционната ни кухня преди 18 век не е имало сладкиши изработени със захар. 

Иначе захарта консумирана в съвременните пропорции, масово, по стотина грама на ден, в много случаи всеки ден, е доказано научно чрез експерименти, че води до затлъстяването и до сърдечните болести. Правени са експерименти с всякакви животни и с хора и резултатите са такива. Ядеш много захар и идват болестите на метаболитния синдром. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Skubi said:

 

Kраят го изкарват малко на казачок.....Но и така е интересно...

 

Хубаво пеят хората, ама им се долавя акцента. При унгарското изпълнение липсва, човек ще си помисли, че българи го пеят.

Редактирано от новорегистриран2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, новорегистриран2 said:

Хубаво пеят хората, ама им се долавя акцента. При унгарското изпълнение липсва, човек ще си помисли, че българи го пеят.

Талант. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.10.2021 г. at 9:18, Skubi said:

Глупости. СМСМ. Незнам от къде цитираш данните но интересно, че американосите не са тлъсти от американският стил ядене а ние пък затлъстяваме....Ще ни убие захарта? Кажи ми коя европейска страна има в ТРАДИЦИОНАЛНАТА си кухня, бъклава, халва, сладко на Баба/О Божичко от смокини-умирам за него/, тоест такива сладкиши които са с 1000% захар/тапети можеш да лепиш-както казват унгарците/ и не сме убили пукала още преди 2000 години? Такива подобни информации са за булвар медията....Всичко е относително и така трябва да се разглежда.СМСМ

Разбира се, не става дума само за сладко и захар в чистия си вид. България също така е на първо място по употребата на алкохол в света. Аз твърдя, че това е основният фактор за високата смъртност у нас. 

Редактирано от Alexander000
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, Alexander000 said:

Разбира се, не става дума само за сладко и захар в чистия си вид. България също така е на първо място по употребата на алкохол в света. Аз твърдя, че това е основният фактор за високата смъртност у нас. 

На мен старите са разказвали, че навремето ракията не са я печели толкова силна....40–45 максимум....Руснаците въведоха тази мода, на силните спиртове....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вредните хрнителни навици правят организма податлив към различни заболявания, но за да доведат до някакво заболяване се изисква доста дълго и упорито да ги практикуваме (разбира се освен, ако не сме генно предразположени).

Според мен стресът е този, който отключва заболяването. А нивата на стрес се измерват трудно най-вече поради липсата на здравна култура.

Има държави в които стреса се приема много на сериозно и постоянно се следи състоянието на работниците. Работодателя ще - не ще се съобразява с предписанията и препоръките. В България за жалост това е практика в повечето чуждестранни фирми и то преди да се 'побългарят'. 

Но това е едната страна на медала. Работниците също получават предписания и препоръки. Те касаят не само промяна на работните навици, но и тези в извън работно време. По мои наблюдения почти всички ги следват не за ден два, а за колкото е предписания период. После пак изследвания, нови насоки и така нататтък. 

Как е ситуацията в България?

Обикновено ние чакаме да се обърне колата и чак тогава отиваме на доктор, но преди това задължително сме се консултирали с компетентни интернет източници като понякога дори и сме пробвали някой и друг метод с надеждата да ни се размине срещата с лекаря. 

Като отидем на преглед очакваме диагноза в тон с нашите очаквания и разбира се лечение което моментално ще ни изцели. И тъй като няма магическо хапче за неща натрупвани с години скачаме на докторите и науката като цяло. 

Работодателя както вече споменах се грижи дотолкова, че да не бъде подведен под отговорност при настъпване на заболяване, а работника в повечето случаи не само, че не си знае правата, но и нехае. 

Това в комбинация с други ежедневни фактори от социалния живот водят до такива нива на стрес, които са достатъчни за влошаване на здравето. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еми стреса не е чак толкова голям фактор. Повечето животни в природата живеят под постоянен стрес да не бъдат изядени, и някои дори не спят, но не страдат от инфаркт, затлъстяване, високо кръвно, диабет, рак или други подобни. Стреса е фактор доколкото често някои хора го лекуват с ядене, и от там индиректно влияе на надебеляването и свързаните с него болести. 

Ако хората си лекуват стреса със здравословни храни проблеми няма да има. Но те го правят с храни които водят до болестите. А това са основно мазните, осолените, подсладените, преработените и подправените храни. Всички те водят до прекомерна консумация на мазнини и захари, и от там до объркване на метаболизма и претоварване на черния дроб, и последвалите болести на метаболитния синдром - атеросклероза, омазнен черен дроб, омазнен панкреас, високо кръвно налягане, диабет, сърдечни болести и други. 

Метаболитния синдром е следствие на хормонален дисбаланс причинен от претоварването с храни, основно захар и мазнини, като най-вредни се оказват рафинираната захар и високофруктозния сироп, които доставят големи количества фруктоза. Фруктозата се оказало, че се метаболизира само в черния дроб, като излишните количества се превръщат във вредния холестерол с ниска плътност. Той се натрупва в черния дроб и става на плаки в кръвоносните съдове, а от там следват и останалите сърдечно-съдови болести и диабета.

При преяждането със мазни и подсладени храни, което при яденето на преработени храни става изключително лесно, излишните хранителни вещества се трупат като мазнини и водят до наднорменото тегло, като повечето мастни клетки от своя страна водят до още по-голям хормонален дисбаланс, тъй като е установено, че те действат като ендокринна жлеза, доколкото отделят няколко хормона като лептин, естроген, резистин и др. Те имат различни функции, като някои от тях водят до по-голямо чувство за глад и от нуждата от още храна. 

Тоест в основата на всичко е объркването на хормоналната регулация, което следва от претоварването с храна. Дори и регулацията на кортизола - хормона на стреса, зависи от това объркване. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би се изразих неправилно. Наистина трябва да се внимава и да се прави разлика между стрес и дистрес.

Аз имах предвид дистрес. Дистреса може да влоши здравето (за съжаление понякога необратимо) за много кратко време. 

Препоръчвам на всеки, който не знае разликата между стрес и дистрес да отдели няколко минути за да се запознае, поне дотолкова, че да знае какво е и как да се предпази.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди малко прочетох нещо по въпроса и реших, че си заслужава да се сподели (освен това е по темата):

 

Всичко започва на нервна почва и свършва в обикновена.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...