Отиди на
Форум "Наука"
makebulgar

Защо каубоите въртят револвера и духат в цевта?

Recommended Posts

В каубойските филми често можете да видите как героите знаменито въртят револвера в ръката си, а след изстрел също така показно духат в цевта и едва след това поставят оръжието си в кобура или в колана си. Някога чудили ли сте се защо правят това?

На първо място, нека си припомним разликата между револвер и пистолет. Револверът е оборудван с въртящ се барабан, а пистолетът - с пълнител; цевта на модерния револвер е с затвор покрит с подвижен метален корпус. При по-късни модели револвери цевта може да бъде скрита и в корпуса.

Въпреки това, револверите от класически тип, да речем, много известният „каубойски“ револвер „Колт Миротворец“ от 1873 г., са оборудвани с голи дула, точно като пушките или карабините.

По време на изстрела оръжието се нагрява много, като след няколко изстрела с мощен револвер върху цевта му може буквално да си изпържиш яйца. Ако цевта е покрита с корпус, тогава това не е страшно, но ако не е защитена...

Опитай се веднага да прибереш револвер с непокрита цев в кобура или колана си и можеш да се изгориш силно. Ето защо, след като стрелят, каубоите духат в цевта - точно както духаме в чаша с много горещ чай!

По-късно стрелците открили идеята да охлаждат цевта с бързо въртене - американците наричат тази техника „гънспининг“ (gunspinning). При тази техника въздухът обтича цевта и понижава температурата ѝ. Обърнете внимание: абсолютно няма нужда да въртите по този начин модерен пистолет, тъй като ако той не е поставен на предпазител, а в патронника има патрон, може случайно да възникне изстрел в неизвестна посока. Старинния револвер с еднодействащ спусков механизъм (тоест, при който петлето се задейства с ръка), може да въртите колкото искате - няма да стреля.

В допълнение към охлаждането на цевта, въртенето на револвера играе и друга роля - за да се научите как да въртите показно оръжието, трябва много време. Завъртайки любимия си Колт, мъжът сякаш показва - "Това не е първият път, когато държа в ръцете си револвер. Умея да се справям с него. Аз съм опитен стрелец!" Накратко, това е още един предупредителен сигнал „пази се!“, който подсказва на противника да не се включва в битка, а да реши въпроса мирно.

 

 

 

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши докторат. Гарантирана нобелова награда, ако успееш да докажеш, че от стартрек или какви други глупости защо го правят същото с лазеровите пищофи......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...