Отиди на
Форум "Наука"

Животните също сънуват


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Когато мишките спят, те виждат на сън "филм" за това, което са правили през деня, твърдят американски учени от Масачузетския технологичен институт. Изследването им дава основание да се предположи, че съновиденията на животните може би са подобни на тези при хората, съобщи "Лайв сайънс".

Изследването потвърждава хипотезата, че спомените на животните се запазват в паметта и след това "се прожектират като заснет филм" в процеса на съня. То ни доближава до разбирането на характера на съня и ни дава важни сведения за ролята му в обработката на спомените за събитията, разказва Матю Уилсън, един от участниците в експеримента на Масачузетския технологичен институт.

В предишни проучвания Уилсън е определял активността на хипокампа (част от мозъка, участваща в механизма на формиране на емоциите и прехода от краткосрочна памет в дългосрочна) у мишки по време на сън и на бодърстване. Оказало се, че гризачите наистина съхраняват спомени за събитията. Емоциите, които те изпитват, когато заспиват, могат да бъдат "възпроизведени" отново при събуждането. Тогава обаче е било неясно доколко са свързани тези емоции с актуални изображения от живота на гризачите. В сънищата, които вижда човек, ярките изображения обикновено се преплитат в едно, образувайки нещо подобно на "кинолента на паметта".

Учените са извършили експеримент, за да определят съществува ли нещо подобно в мозъчната активност на мишките. Изследователите са измерили активността на хипокампа (зоната на мозъка, отговаряща за паметта) на гризач и на зрителния център на мозъка по времето, когато мишката е бягала в различни видове лабиринти. Участъците на мозъка са показали определена активност, отразяваща усещанията на мишката в лабиринта.

След това, когато животното е заспало, измерванията са били направени отново. Оказало се, че мозъкът на мишките е показвал картини "от живота" - за това как мишката е тичала през лабиринтите. Данните за активността на мозъка при събуждане също говорят за това, че животното е запазило тези картини в паметта си.

Освен това учените са регистрирали активност на отделни участъци на нервните клетки в мозъка на мишки, които са оставали активни в момента на оживена дейност в лабиринта, а също по време на сън. Това са били едни и същи нервни клетки.

Според изследователите по този начин нервните клетки в зрителния център на мозъка "съобщават" информацията на хипокампа. Това е нещо като своеобразен "разговор", твърдят учените. Предполага се, че по време на сън информацията, получена по време на бодърстване, се обобщава и затвърждава. Засега обаче това са само хипотези.

Изследването безспорно показва, че на сън мозъкът възпроизвежда събития от живота, при това го прави едновременно в две области - в зрителния център и в центъра на паметта.

http://actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...