Отиди на
Форум "Наука"

Историята на J.P. Morgan


Recommended Posts

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Когато Дж.П. Морган починал през март 1913 в Рим, нефтеният крал на Америка Джон Рокфелер удивен възкликнал, след като узнал за размера на личното богатство на Морган от 80 млн. долара, еквивалентно на днешните 40 млрд.:

- Аз си мислех, че той е бил много богат човек, а той дори не е бил богат...

По същото време Рокфелер е притежавал лично богатство от 900 млн. щатски долара, еквивалентни на 450 млрд. днешни долара, което го прави най-голямото лично богатство за всички времена.

Това не е анекдот, а действителни факти. Морган обаче оставя много по-трайна следа в американската финансова и икономическа система от Рокфелер, той е автор на това, което някои икономисти днес определят като "морганизация" - сливане на банковия и промишления капитал. Морган може и да е имал десет пъти по-малко лично богатство от Рокфелер, но той успява да установи ефективен контрол върху:

- железниците в САЩ

- стоманената промишленост в САЩ

- корабоплаването в САЩ

- машините за фермерство в САЩ

и най-важното - върху цялата финансова система в САЩ. Де факто той е основният идеолог и стратег на Федералния резерв /ФЕД/ на САЩ, консолидиран банков синдикат, финансиращ правителството. През 1911 Джон Пиерпонт Морган вече е тежко болен и депресиран от непрекъснатите медийни и политически атаки срещу него, но неговият старши съдружник в банката, Хенри Дейвисън, заедно с Пол Уолбърг от Kuhn, Loeb Investment House и Франк Вандерлип от Ситибанк по инициатива на сенатора Нелсън Олдрич, се събират тайно на остров Джекил и договарят основните принципи на бъдещия Федерален резерв на САЩ, синдикат от частни банки, изпълняващи ролята на Централна банка за Федералното правителство. Две години по-късно е създаден Федералния резерв, в годината на смъртта на Дж.П. Морган:

Aldrich-plan-1912.thumb.jpg.f55346ac74948f2faa3949c07d917083.jpg

00195036.jpg.b7e9515f1e202bbd2e0ee1207ff6077a.jpg

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, всичко това е споменато в горния филм. Дж.П. Морган е бил много интересен образ, с огромно влияние, очевидно не е целял да има огромно лично богатство, а огромно лично влияние.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...