Отиди на
Форум "Наука"

Йордан Иванов Влахов


Guest Дара Първа

Recommended Posts

Guest Дара Първа

С молба за коментар от историческа гледна точка:

ПРОТОКОЛ № 40

Днес, 18 август 1946 г., Комитетът на Отечествения фронт в с. Малорад, Ореховска околия, се събра на заседание в канцеларията на общинското управление в 15 часа за разглеждане на следния дневен ред:

1/Разглеждане на въпроса с чистката на вражески наастроените чиновници

2/Набелязване на обекти, където жителите на селото да отработват трудовата си повинност

3/ Разни

Заседанието бе открито от Председателя на ОФ -комитет Влъчко Нанов Тънкия след като провери присъствуващите: Георги Кръстев Ганов, Влъчко Канов Тънкия - БЗНС, Цеко Ганов Пешунов - БЗНС, Васил Христов Рогозянски - БЗНС, Цеко Йолов Кръстителски - Звено, Йончо Симеонов - Звено и Димитър Каменов Крачуновски - представител на К.Д.М. и констатира, че отсъства само Йоло Иванов Винарковски от Звено, по причина на болест и се намира в болницата в Бяла Слатина.

По точка първа от дневния ред, а именно разглеждане въпроса с чистката на вражески настроените чиновници. Взе думата Председателят на ОФ омитета Влъко Канов, който изтъкна поведението на глания учител Йордан Иванов Влахов преди 9 септември, като предателско, като например личните му връзки с члена на Централното ръководство на СБНЛ/легиона Борислав Томов Дреновски, на когото от показанията личи, че сведенията за интерниванията на десетте Малорадчани е получил от Йордан Иванов Влахов, на когото по-късно в затвора е пращал колети и продължава да поддържа връзка и до настоящия момент. Девети септември 1944 г. не признава, а признава 2 септември, като във всекидневния си живот не ппропуска случая да настройва вражески членовете на БЗНС и неутралните срещу ОФ власт и по-специално срещу РПк. Работи против изборите на 18 ноември. Изключва и не приема членове на Кредитната кооперация "Орач" - докато беше Председател, от ОФ среди, като се старае да запази подавляещото болшинство, което си оформява различни сделки в тъмни сметки. Затова като Председател на управителния съвет е подведен да отговаря по чл. 36 от закона за снабдяване и нормализиране на чунимте по дело № 303 от1946 г. при Ореховския Областен съд. Същият Йордан Иванов Влахов - идеолог на опозицията в селото , ръковооди и Земса, на които при удобен случай набелезва какъв да бъде техния живот, а именно - да се борят с всички средства срещу РМС, мъчи се да провали всякаква инициатива на младежката комисия и РМС, като на два пъти изключва земсисти от редовете си, за това, че дружат с ремсисти, какъвто е случаят с Димитър каменов Крачувов и втори път за това, че са приели да участват в КДМ, изключват още трима земсисти. Пред ЗМС и БЗНС се разпространява опозиционна литература.

В училищната му работа също не пропуска до проявява реакционната си дейност, така например, когато правителството на ОФ власт постави задачата да се организира една детска организация Септемврийче, той противопостави на същото някакво си Стамболийче, с което което разучава разни опартизанени песни. на същия му допадна нареждането да се свалят портретите на политическите лица в училището, като незабавно свали и остави по стените и до днес да висат портретите на Царя, Царчето и Царицата и разни икони, с което ясно подчертава любовта си към въпросните лица.

По-късно, когато се отмени нареждането, не се направи нищо за изменение вида на училището, а що се отнася за саттиите му във фашисткия вестник "Оряховско слово", които понастоящем да намерим и за които много другари си спомнят, в които възпеваше фашистката клика и политиката на борисовци, филовци и сие, показва какво е неговото политическо верую.

Комитетът, след като изслуша така направеното изложение, някои членове от Комитета добавиха - например Йончо Симеонов каза: "Вие го познавате от сега, а аз го познавам отдавна що за гад е". След направеното изложение Комитетът единодушно

РЕШИ

Да искаме от отговорните фактори да бъде уволнен Йордан Иванов Влахов- учител, като враг на ОФ власт и ДФ - България.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...