Отиди на
Форум "Наука"

Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?


Recommended Posts

 • Потребител

ВЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.


„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2021/01/25/vyvejdat-vaksinacionniia-sertifikat-shte-stane-li-uslovie-za-vlizane-v-es.477685
 

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

 

Братушките пак ни изпревариха !!!

Руският регион е първият, който въвежда „паспорти“ на Covid-19

 Електронният документ и свързаният с него QR код автоматично ще бъдат издадени на жителите с антитела Covid-19 чрез правителствения портал Gosuslugi.ru. https://www.themoscowtimes.com/2021/01/21/russian-region-becomes-first-to-introduce-covid-19-passports-a72678

Надявах се, че поне в Русия ще се намери едно скришно място за антиваксърите, където ще може да се спасят , но уви и там ги намери  Сорос и Ротшилд. :girl_cray2:

Международен монитор: ваксинални паспорти и приложения за статус на COVID

Русия

На 4 януари 2021 г. Ройтерс съобщи, че Владимир Путин е разпоредил на руското правителство да обмисли сертифицирането за ваксинация, за да позволи пътувания в чужбина и че правителството е натоварено да направи сертификатите международно разпознаваеми.

 Австралия

 изпълнителен директор на Qantas заяви на 23 ноември 2020 г., което авиокомпанията ще се изискват доказателства за ваксинация за международни пътувания до и от Австралия, след като ваксини са на разположение.

Белгия

Белгийски представители в Комитета по здравна сигурност на Европейската комисия подкрепиха сертификат за ваксина на европейско или глобално ниво, предоставен от Световната здравна организация.

Бруней

Приложението за проследяване на контакти на Бруней,  BruHealth , включва цветно кодирана система за здравен статус, базирана на отчитане на симптомите, история на пътуванията, контакти и резултати от PCR теста и споделена от QR код.

 

Чили

Чили имаше планирано удостоверение за имунитет, но промени курса. Вместо това, той е създал „сертификат за освобождаване “ за всяко лице, което е преминало карантина след положителен за коронавирус на стандартен тест за полимеразна верижна реакция (PCR), който продължава три месеца. 

Китай

В Китай приложението  Alipay Health Code  присвоява на потребителите QR код с цвят - зелен, жълт или червен - въз основа на здравословното им състояние и историята на пътуванията. Кодът може да бъде сканиран от властите.

Дания

На 8 януари 2021 г. Ройтерс съобщава, че Дания разработва цифров „паспорт за ваксини“ за хора, получили ваксина срещу COVID-19. 

Естония

В Естония MTÜ Back To Work вече  работи пилотно на система за паспорт на имунитет,  разработена от Transferwise и Guardtime. 

Ел Салвадор

На 10 август 2020 г. президентът на Салвадор Наиб Букеле обяви, че страната  планира да издаде паспорти за имунитет на хора, които са се възстановили от COVID-19 , позволявайки им да бъдат наети от правителството и давайки им социални привилегии, които не се ползват от останалата част от населението.

 

Германия

На 29 април 2020 г. в  прессъобщение на германското здравно министерство се  казва, че има за цел да позволи на хората, които са се възстановили от COVID-19, да получат сертификат за имунитет, подобен на картата за ваксинация; ако имунитет след инфекция в научно доказан. 

Гърция

На 12 януари 2021 г. Politico съобщава , че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предлага ЕС да въведе сертификат за ваксинация.

Унгария

На 12 януари 2021 г. Politico съобщава , че унгарското правителство заяви, че може да изиска от посетителите да покажат статуса си на ваксинация, за да получат достъп до страната чрез приложение, показващо имунитет срещу COVID-19.

Ирландия 

На 26 ноември 2020 г. ,  заместник-Мариан Харкин попита  министър на външните работи, Simon Coveney ,  дали Ирландия ще  имат имунитет печати в паспортите или цифрови идентичности създадени, за да се покаже, че едно лице е било ваксинирано срещу COVID-19 за целите на пътуването.  

Израел

Pangea, израелска фирма за цифрови идентификатори и софтуер за граничен контрол,  предложи биометрична смарт карта,  която ще съхранява резултатите от теста за антиген и антитела, за да позволи на пътниците да влизат и да се качват на полети на летищата. 

Италия

Италия е обсъждала това на регионално ниво, като  президентът на региона Венето предлага специален лиценз за тези с антитела

Филипините

На 10 декември 2020 г. департаментът по туризъм на Филипините изрази подкрепа за глобален паспорт за ваксина срещу коронавирус 

 

Саудитска Арабия

На 7 януари 2021 г. министърът на здравеопазването на Саудитска Арабия д-р Tawfiq al-Rabiah обяви стартирането на онлайн „услуга за паспорт на имунитет“, която ще бъде издадена чрез мобилното приложение на правителството „Tawakkalna“ за тези, които са изпълнили всички дози от COVID- 19 ваксина.

Има още държави надолу в линка. https://www.adalovelaceinstitute.org/project/international-monitor-vaccine-passports-covid-status-apps/

 

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

Аз знам какво ще става по стъпки и  в подробности. Единствения ви шанс за свобода и достоен исторически край е Борбата, Бунтове, метежи и Революции, спрете да си чоплите в носа !  Другата година е преломна, ако до пролетта догодина 2022 ( култовата дата 2.02.2022) не се състоят големи,' глобални масови бунтове, войни и революциии с вас е приключено ,ТО е тук, Ние сме отново с Вас.........., много вероятно да е за последна <среща> .

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

Тамън за изборите............ както казах още Април 2020.  Да ви е честито......ще последват още решителни мъдри действия  покрай Ужасната вирусна вълна  средата на март...........та чак до  Април 2021 😀 Мисли се за Вас, някой ,Той, трябва да ви пази от вас самите в тези смутни времена ....😷

 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/01/26/zapowed-rd-01-50-26-01-2021.pdf

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

😀😀

 

Ето как ще обясним странични поражения след масовите ваксинации 

 

Учени: Коронавирусът остава завинаги в мозъка!
Няма гаранция, че вирусът там няма да се задейства отново

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/02/10/ucheni-koronavirusyt-ostava-zavinagi-v-mozyka.479523
 

Проучване на американски учени, проведено върху мишки, показа, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, то той може да се задържи в мозъка за неопределено дълго време. Оттук - последиците за оздравелите под формата на световъртеж, главоболие, замаяност, безсъние, които толкова често се описват от пациенти след прекарване на Ковид-19, пише “Московский Комсомолец“.

Освен това концентрацията на вируса в мозъка на мишките е била 1000 пъти по-висока, отколкото в белите дробове. Учените предполагат, че това обяснява смъртта на пациенти, които изглежда са излекували белите си дробове седмици или дори месеци след изписването им от болниците.


Проучване, проведено от учени от Биологическия факултет на Университета на Джорджия (Атланта, САЩ) показа, че вирусът остава в мозъка на мишките за неопределено време, вероятно завинаги. Авторите на работата отбелязват, че са заразили гризачите интраназално (т.е. през носа), но вирусът е влязъл в мозъка, заразявайки нервните рецептори и след това заразявайки всички негови части, предаде "Фокус".

Три дни след като мишките са били заразени с коронавирус, те са имали високи нива на вируса в белите си дробове. На петия и шестия ден белите дробове са започнали да се изчистват, докато концентрацията на вируса в мозъка е надвишавала тази в белите дробове 1000 пъти. Това съвпадна с появата на тежки симптоми като задух, дезориентация и слабост.

Вирусът също така предизвика възпалителен отговор в мозъка, белязан от освобождаването на химични сигнали, наречени цитокини. При нормални условия цитокините казват на имунната система как да се бори с инфекцията, но твърде много цитокини могат да подтикнат тялото да атакува собствените си клетки, причинявайки опасни нива на възпаление. Мозъците на мишките в проучването показват около 10-50 пъти повече цитокини, отколкото белите дробове. При някои мишки това е причинило незабавна смърт. Но при по-леките инфекции при мишки вирусът сякаш се спотайва в мозъка.

Учените са стигнали до заключението, че мозъкът е основният орган, в който е концентриран Sars-CoV-2, особено ако инфекцията е влязла през носа. В същото време коронавирусът може безкрайно да се задържа в мозъка на мишките, което вещае неясно бъдеще на тези, които са преживели болестта.

Съществува хипотеза, че химичното вещество, което е отговорно за сигнализиране на имунната система, е много повече в мозъка и подобна привлекателност кара имунната система да атакува собственото си тяло. Авторите на изследването отбелязват, че тяхната работа помага да се обяснят хроничните неврологични проблеми при хората, като замаяност, главоболие или смущения в съзнанието. В някои случаи тези неврологични проблеми могат да доведат до хронични заболявания: автоимунни нарушения, болест на Паркинсон, множествена склероза. Освен това няма гаранция, че вирусът, обитаващ мозъка, няма да се задейства отново след години.

Business Insider публикува историята на Дариус Сетълс, който бе връщан два пъти от спешното отделение след заразяване с Ковид-19 през юни. Той се връща, когато състоянието му се влошава, но нормалното ниво на насищане с кислород кара лекарите да го изпишат. Дариус умира през юли и по това време е най-младият пациент, починал от коронавируса в Нешвил. Сега ситуациите, при които пациентите, изписани с подобрение, се връщат след известно време с влошаване, са станали ежедневие. И учените обясняват това именно с факта, че вирусът заема силни позиции в мозъка и не бърза да го напуска.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/02/10/ucheni-koronavirusyt-ostava-zavinagi-v-mozyka.479523
 

Link to post
Share on other sites
 • 3 седмици по-късно...
 • Потребител

НЯМА КОНСПИРАЦИИ ОКОЛО КОРОНАВИРУС

 

<<<< 

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет.

 

По нейните думи държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими.

"Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен", уточни обаче Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около 8 на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса на ковид вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза.

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви пък германският канцлер Ангела Меркел след виртуалната среща.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза тя на пресконференция.

 

По думите й Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви тя.

Според нея е необходимо в краткосрочен план да се увеличи капацитетът за производство на ваксини.

Меркел каза, че френският президент Еманюел Макрон е предложил Г-7 да дари още дози ваксини за медицинския персонал в Африка.

По думите й в определени случаи се налага да бъдат въведени ограничения по границите.

"Ще направим всичко възможно, за да намалим проблемите за пътниците и превоза на стоки", заяви тя.

Меркел каза, че за момента не очаква въвеждане на контрол на границата с Франция при департамента Мозел.

Европейският съюз обаче е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус, съобщи по-рано ДПА.

Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу КОВИД-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко държави, като зависимите от туризма Гърция и Кипър, които горят от нетърпение да започнат да приемат чуждестранни посетители, като предложат привилегирован достъп на имунизираните.

Кипър вече сключи съответно споразумение с Израел - световния лидер във ваксинационната кампания. То предвижда ваксинираните израелци да могат да дойдат на почивка на острова от 1 април.

Ако ЕС не може да договори на общностно равнище ползи за ваксинираните или придобилите имунитет европейци, то Австрия и други страни ще предприемат самосиндикални мерки в тази насока, предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

Науката обаче все още не се е произнесла категорично дали ваксинираните могат да заразяват други хора. Освен това, предвид недостига на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за имунизираните хора няма да са справедливи, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Не се очаква европейските лидери да вземат решение по въпроса. Разговорите сега са съсредоточени върху взаимното признаване на сертификатите за ваксинация и тестване, като мнозина искат обща рамка, казаха европейски дипломатически източници.

Преди няколко седмици 27-те се споразумяха с единодушие пътуванията в блока без основателна причина да бъдат ограничени. Очаква се те да продължат да се придържат към тази позиция.

По-рано тази седмица Европейската комисия разкритикува Германия, Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, че са затворили границите си с други държави от Шенгенското пространство за свободно движение.

 
<<<

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви късно снощи френският президент Еманюел Макрон след края на първия ден от видеоконферентната среща на Европейския съвет за мерките срещу коронавируса, в който участва и българският премиер Бойко Борисов.

 

"Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски", каза той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Подкрепа за ваксинационните паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки, изрази освен Гърция, за която туризмът е много важен, и Австрия. Противници на тази идея бяха Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите пролича тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

След като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да ускорят производството и доставката на ваксини, Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на "Астра Зенека", ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред.

"Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на "Астра Зенека" беше доказана", посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от "Астра Зенека" и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че Астра Зенека не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

 

Лидерите на ЕС се договориха да въведат електронни сертификати за ваксинация, обяви междувременно германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентната среща на европейските лидери.

Тя поясни, че може би потвърждението за ваксинация ще стане разрешително за влизане в ЕС от трети страни.

"Европейската комисия се нуждае от около три месеца, за да реши техническите въпроси", добави Меркел.

След виртуалната среща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък обяви, че до три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Тя изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от европейските граждани до края на лятото ще бъде изпълнена, предаде Франс прес.

Тя посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци.

Данните, разпространени от Еврокомисията показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

"Епидемиологичната ситуация остава сериозна и новите варианти (на коронавируса) създават допълнителни проблеми", затова е необходимо да се запазят наложените ограничения и да се положат повече усилия за ускоряване на доставката на ваксини, се казва в изявление, публикувано след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС, цитирано от ТАСС.

Италианският премиер Марио Драги на свой ред заяви, че блокът трябва да ускори кампанията си за ваксинация срещу Ковид-19 и да вземе по-строги мерки срещу компаниите, които не изпълнят поетите ангажименти за доставки, предаде Ройтерс.

"Трябва да действаме по-бързо, много по-бързо", подчерта Драги на първия ден на видеоконферентната среща на високо равнище на ЕС.

Страните от ЕС започнаха ваксинацията в края на декември, но засега са ваксинирали по-малко граждани от страни като Великобритания и Израел. Представители на Брюксел са заявявали, че бавният напредък се дължи отчасти на проблеми с доставките от ключови производители.

Представител на ЕС е съобщил на Ройтерс, че Драги е заявил на срещата, че 27-те страни от ЕС трябва да възприемат по-твърд подход спрямо компании, които не спазят поетите ангажименти. Според него може да бъде блокиран техният износ от ЕС, при това не само когато не спазят договореното, а и за известно време след това.

Бившият управител на Европейската централна банка е добавил, че Комисията трябва да се опита да закупи повече ваксини, произведени извън ЕС, след като те бъдат одобрени от европейската агенция по лекарствата.

В същото време Драги е призовал за предпазливост по отношение на плановете за изпращане на дози на трети страни. Европа изостава прекалено много с националните кампании, за да започва амбициозни програми извън границите си, според италианския премиер.

Освен това той предлага в бъдеще да се даде приоритет на поставянето на първа доза от ваксина. В момента много европейски страни, включително Италия, следват препоръките на производителите да поставят по две дози и в резултат задържат дози.  >>>

 

https://dnes.dir.bg/svyat/makron-pasportite-za-vaksinatsiya-nyama-da-sa-spravedlivi-spryamo-mladite-hora

 
  
 
  
 
Link to post
Share on other sites
 • Потребител

Ха, Международното положение Как натри носа на всички антиковид идиоти!, разби на пух и прах опорките , че нямало пандемия, тъмните задкулисни световни олигокорпоративни картели и ръководещите ги служби имали План да отнемат стъпка по стъпка свободите на хората и въведат технодиги фашизъм от най агресивен корпоративен тип сливане държава и олигокрация. Последните решения на ЕК и ЕС пречупиха гръбнака на тези фейктерористи.

Международното положение дава още права и свободи на хората, нови перспективи за свободно и споделено с Положението пътуване, любов и мир ! 😷

Link to post
Share on other sites
 • Потребител
Преди 22 часа, laplandetza said:

Ха, Международното положение Как натри носа на всички антиковид идиоти!, разби на пух и прах опорките , че нямало пандемия, тъмните задкулисни световни олигокорпоративни картели и ръководещите ги служби имали План да отнемат стъпка по стъпка свободите на хората и въведат технодиги фашизъм от най агресивен корпоративен тип сливане държава и олигокрация. Последните решения на ЕК и ЕС пречупиха гръбнака на тези фейктерористи.

Международното положение дава още права и свободи на хората, нови перспективи за свободно и споделено с Положението пътуване, любов и мир ! 😷

При 33 вълна на ковидар когато въведът месечното задължителното ваксиниране срещу нъай-новият мутант на ковида и избухнат заради това въстания ръководени от нелегалните антиваксинанци ще пламнат и......330px-Avvakum_by_Pyotr_Yevgenyevich_Myasoyedov.jpg

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
×
×
 • Create New...