Отиди на
Форум "Наука"

Kurs Orbital планира да започне обслужване на геостационарни спътници


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Kurs Orbital планира да започне обслужване на геостационарни спътници

Kurs-orbital.jpg

Обслужващият модул на Kurs Orbital. Image credit : Kurs Orbital

14 март 2021 г. 10:30 ч.

Георги ТаневУкраинският стартъп създава апарат за обслучване на спътници в орбита, използвайки технология за стиковка в космоса, разработена преди няколко десетилетия в бившия СССР.

Kurs Orbital е основана от бившият глава на космическата агенция на Украйна - Владимир Усов. Компанията планира да изстреля демо версия на апарата през 2023та.

По думите на Усов основните инвестиции в космическия отрасъл в момента се изяждат от ракетите и спътниците. Сервизното обслужване на спътници в орбита би могло да се превърне в следващия доходоносен сегмент за космическия бизнес - смята Усов.

Компанията за изследване на пазара NSR прогнозира, че през следващото десетилетие сервизирането в орбита може да се превърне в бизнес сектор с до 3 милиарда долара монетизация. Услугите, които могат да бъдат предлагани включват преместване в друга орбита, сваляне от орбита, дозареждане, замяна на компоненти и ремонт.
След като напусна космическата агенция на Украйна през миналата година, Усов и група предприемачи основават Kurs Orbital и получават правата върху системата за орбитално рандеву "Курс". В СССР тази система е разработена през 80те за стиковка с космическата станция "Мир", след което тя е модернизирана за КК "Союз", за стиковка с МКС.
По думите на Усов, Kurs Orbital държи правата върху оригиналната система "Курс", но разработва към нея и нов модул, който ще използва машинно зрение, радар, и механични манипулатори, които ще гарантират стиковка дори и с несъвместими обекти. Според него, това че не трябва да губят години и милиарди долари в развойна дейност за нова система за стиковка е огромно преимущество.
Други играчи на този пазар, които са с няколко години преднина пред Kurs Orbital, са Northrop Grumman с техният Mission Extension Vehicle, както и новият играч Astroscale, които миналата година придобиха интелектуалната собственост върху Effective Space Solutions, израелска компания, занимаваща се с разработки за удължаване на срока на експлоатация на спътници в ГЕО.
Kurs Orbital в е процес на набиране на $6.5 милиона в първи инвестиционен рунд това лято, за изстрелване на демо мисия в орбита през 2023та. По време на тази мисия, демонстрационен сервизен кораб ще се срещне с "несъдействащ" обект в LEO.
Компанията планира да събере пари през следващите няколко години за играждане на флотилия от 4 сервизни кораба, чрез които да започне да предлага услуги по сваляне от орбита до 2025та. Според Усов де-орбитингът е лесна задача, която може да осигури безпроблемно навлизане на компанията му в сервизния пазар.
В момента операторите извеждат геостационарните си спътници от оперативна орбита на гробищната такава, няколко месеца преди да им свърши горивото. Деорбитинг услугите биха позволили тези спътници да се ползват още няколко месеца, през които да се генерира доход, който с лихви да покрие цената от $10-15милиона на услугата.
Усов очаква услугите по сваляне от орбита да съставят 60-70% от бизнеса на компанията му. Той също така в е разговори с разработчиците на спътници за интеграция на системите им, така че да се позволи дозареждане в орбита и удължаване на срока на служба на апаратите до минимум 20 години.
Като възможни проблеми пред тази индустрия анализаторът от NSR - Hussain Bokhari посочва липсата на техническа и регулаторна рамка, както и на ясни стандарти за безопасност.
Усов е съгласен, че е необходимо да се разработят такива.
Източници: 1, 2

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3867-2021-kurs-orbital

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...