Отиди на
Форум "Наука"

Report

 • Дарение

 • Подобни теми

  • От Всеселина
   Здравейте!
    
   Аз съм лингвист, който се опитва да формулира превод на материала "side-chain liquid crystal epoxy polymer". Намирам по малко информация тук-там, но не съм химик и ми е трудно да установя връзката между различните думи. Открих, че това е вид полимер със/от странични вериги, че е течнокристален полимер и че е от епоксидна смола. Чудя се обаче как да формулирам този франкенщайн, че хората, които имат понятие от химия, да не се скандализират! Не съм убедена, че ако ги навържа в една фраза (течнокристален полимер на епоксидна смола със странични вериги), ще се получи нещо смислено и издържано. Нуждая се от помощ от хора, имащи идея от полимери.

   Предварително благодаря!
  • От Р. Теодосиев
   “Холографският принцип” – идеята, че вселена с гравитация може да бъде описана от квантовата теория на полето в няколко измерения, се използва от години, като математически инструмент при странни извити пространства. Нови резултати предполагат, че холографският принцип може да се използва и при равни повърхности. Всъщност, нашата вселена може да е двуизмерна и само да изглежда като двуизмерна – точно като холограма.

   Холограма ли е планетата ни?
   Снимка: TU Wien
   На първо четене, няма ни най-малко съмнение: на нас вселената ни изглежда като триизмерна. Но една от най-плодовитите теории на теоритичната физика през последните две десетилетия поставя това твърдение под въпрос. Холографският принцип твърди, че математическото описание на вселената всъщност изисква по-малко измерения, отколкото ни се струва. Това, което възприемаме като триизмерно, може би е просто образ на двуизмерни процеси, разположени на голям космически хоризонт.
   Досега, този принцип е бил изучаван в екзотични пространства с негативно изкривяване. Това е интересно от теоетична гледна точка, но тези пространства са доста по-различни от познатите ни в нашата вселена. Резултатите, постигнати от учени от Виенския технически университет, предполагат, че холографският принцип важи дори при плоско пространство-време.
   Цялата статия: http://www.chitatel.net/the-universal-is-hologram/
  • От Малоум 2
   За образованието (предписвано на Айнщайн): Образованието е това, което ни остава, след като завършим училище.
   Идеята е  постепенно ... да напредваме в припомнянето: Клипчето припомня основното по физика за 10 клас:
   ...
  • От kiaratsenova1
   1. Ако е открито шише с течност и по външния вид се предполага-Fe сол. Нека желязото да бъде с 3+ заряд . Как ще докажете наличието на тази желязна сол, ако разполагате с реактиви от : сребърен нитрат, натриева основа, солна киселина и бариев хлорид. Изразете със съответните уравнения химичния процес, използвайте и таблицата за разтворимост.
   2. В-вото А се дислоцира на 2вида йони. Единият вид йони оцветява. Единият вид йони оцветява лакмуса в червено, а другият вид с разтвор на сребърен нитрат образува бяла утайка от в-вото Б. Кои са в-вата А и Б? Изразете реакциите с уравнения.
   3. С кои от електролитите ще взаимодейства алуминиев трихлорид? разтворите са: калиева основа, солна киселина, калциев нитрат, сребърен нитрат, сярна киселина. Изразете възможните ЙОР с трите вида уравнения.
   4. Възможно ли да съществуват едновременно в разтвор електролитите: Двойките електролити са : А)Калциев хлорид + натриев карбонат Б)Калиев хлорид + оловен ацетат В)Калциев хлорид + калиев йодид Г)Железен трихлорид + натриева основа. Напишете и изравнете р-циите и се обосновете. Много ще съм Ви благодарна ако ми помогнете!!!
  • От Silviq22
   Спешно ми трябва помощ, ще съм много благодарна, ако някой ми помогне. 

 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  • No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...