Отиди на
Форум "Наука"

Мисия на НАСА до астероида Психея - старт октомври 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА сглоби автоматичната междупланетна станция за мисията до астероида Психея

2022-psyche-mission-assembled.jpg

Автоматичната междупланетна станция "Психея" е напълно сглобена. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

8 март 2022 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА "Психея" е почти в готовност за своето пътешествие към мистериозния, богат на метали астероид със същото име. Агенцията отчете, че двата гигантски слънчеви панела бяха прикачени към корпуса на автоматичната междупланетна станция, след това бяха разгърнати и впоследствие отново прибрани. Успешното изпълнение на изпитанието показва, че предстартовата подготовка за изстрелването през август може да започне.

За полета ще бъде използвана американска космическа ракета "Фалкън Хеви", построена от СпейсЕкс. Задвижвана от 27 американски двигателя "Мерлин" и независеща от руски космически технологии, изстрелването на ракетата не е застрашено от войната в Украйна. 

"Да видим космическия кораб сглобен за пръв път представлява сериозно постижение и ние много се гордеем", съобщава Брайън Боун от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Това е истински забавната част. Усещаш как всичко си идва на мястото".

Лабораторията за реактивно движение е построила множество космически апарати през своята десетилетна история, но "Психея" е истински рекордьор по отношение на размера на слънчевите си батерии. Със своята площ от 75 квадратни метра, в разгърнато състояние автоматичната междупланетна станция достига дължината на тенис корт. Няма как да е иначе - астероидът Психея се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а там постъпва съвсем малка част от слънчевата светлина. 

В близост до Земята слънчевите батерии биха генерирали 21 киловата електроенергия - достатъчно, за да захранят четири къщи. Но когато автоматичната станция пристигне в района на Психея, тя ще генерира едва 2 киловата електроенергия - това би стигнало за захранването само на един сешоар. Технологията, внедрена от НАСА, не се различава много от тази на слънчевите панели, които всеки от нас може да използва за битови цели, но панелите на "Психея" са леки и оптимизирани за работа далеч от Слънцето.

Очакваме с интерес началото на тази вълнуваща мисия! 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4415-2022-nasa-assembles-psyche

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА отложи изстрелването на мисията до астероида Психея

2022-psyche-mission-assembled.jpg

Автоматичната междупланетна станция "Психея" е напълно сглобена. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

25 юни 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Неприятно отлагане сполетя междупланетната програма на НАСА, след като стана ясно, че роботизираната експедиция до астероида Психея няма да е в състояние да полети през тази година. Причината за забавянето е свързана с липсата на готовност на бордовия софтуер. 

Принципно забавянето не е фатално - ако космическият апарат не полети през 2022-ра, има резервни възможности за 2023-та и дори за 2024-та. Но проблемът е, че стартовият прозорец тази година е оптимален и позволява на автоматичната междупланетна станция да пристигне в околностите на Психея през 2026-та. Ако изстрелването бъде осъществено догодина или по-догодина, поради различните орбитални позиции пристигането ще е факт чак през 2029-та или 2030-та.

По-лошо, заедно с "Психея" трябваше като вторичен полезен товар да полети и мисията "Янус", състояща се от два космически апарата, като всеки от тях трябваше да посети астероиди. Все още не е ясно, когато бъде избрана новата дата на полет, дали траекторията ще е подходяща за "Янус" и дали мисията ще може да изпълни научната си програма.

Напомням на читателите, че изстрелването на "Психея" трябваше да бъде осъществено с ракета на СпейсЕкс "Фалкън Хеви". Илон Мъск няма вина за забавянето - то е изцяло по вина на НАСА.

"Психея" е част от програмата на НАСА "Дискавъри", като мисиите от тази програма се разработват за фиксирана сума. В случая сумата е $985 милиона. От тях $717 милиона са вече похарчени. Съществува риск отлагането да "изяде" бюджета.

Поради това специална комисия на агенцията ще разгледа как се развива подготовката за полета и ще прецени как ще се процедира оттук насетне. Томас Зърбъкън, ръководителят на научния директорат на НАСА, не отхвърля възможността мисия "Психея" да бъде прекратена изцяло заради надхвърлянето на заделения бюджет. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4598-2022-nasa-psyche-mission-delayed

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

НАСА и СпейсЕкс изстрелват този месец мисия до астероида Психея!

psyche-mission-1024x576.jpg

На илюстрацията: космическият апарат “Психея” се рее над повърхността на астероида със същото име. Image credit: NASA

10 октомври 2023 г. 08:08 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине наред, на 12-ти октомври в 17:16 ч. българско време ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви” ще изстреля към астероида Психея мисия на НАСА със същото име. Това е монументален момент както за американската космическа агенция, така и за фирмата на Илон Мъск – започва използването на свръхтежката ракета за амбициозни мисии до Луната и други небесни тела!

Отдавна са минали времената, когато Илон Мъск шокира обществеността, като се осмели да изпрати автомобила “Тесла” към Марс с “Фалкън Хеви”. Това беше пиар акция, но тази акция доказа годността и надеждността на свръхтежката ракета. Досега тя е летяла успешно седем пъти, извеждайки основно военни и тежки комерсиални мисии. Предстои въвеждането на “Фалкън Хеви” в междупланетната космонавтика – и “Психея” е само началото. Именно тази ракета ще бъде използвана от НАСА за строежа на обитаемата станция “Гейтуей” в орбита около Луната! За тази цел СпейсЕкс строи по-голям обтекател, под който ще могат да се поберат модулите на лунната станция.

Вярно е също така, че СпейсЕкс разработва и много по-голяма свръхтежка ракета – “Старшип”. Тази ракета обаче е летяла само веднъж, през април, и все още не е постигала цялостен успех. Ще мине време, докато “Старшип” се наложи, първо като комерсиална ракета и чак след това като предпочитан носител за лунни и междупланетни мисии. Едва сега започва междупланетната епоха на “Фалкън Хеви”.

Но нека да се върнем на мисията до Психея – това е шестнадесетият астероид, открит от човечеството през 1852 година. Психея има диаметър над 200 километра и тежи 220 милиарда милиарда килограма (0.03% от масата на Луната), които означава, че си имаме работа с голямо и интригуващо небесно тяло.

Причината, поради която учените се интересуват от Психея се корени в това, че ако останалите тела от нашата Слънчева система са съставени от газове, лед или скали, този астероид е изграден основно от метали. Около 95% от състава му е никел и желязо и по това наподобява земното ядро. Ето защо изследователите предполагат, че Психея е останка от планета, която вследствие на неизвестни процеси се е разрушила и е останала само ядрото ѝ. Мисията “Психея” ще разследва тайните на еволюцията на астероида и това може да даде и отговор и на загадките на еволюцията на Слънчевата система.

На борда на космическия апарат са монтирани четири основни прибора:

-Мултиспектрална камера, която ще е в състояние да заснема снимки на повърхността на Психея с висока резолюция.

-Гама-лъчев и неутронен спектрометър за определянето на химичния състав на астероидната повърхност

-Магнитометър, който ще се използва за картографирането на остатъчното магнитно поле на Психея.

-Гравитационен експеримент, който ще разчита на радиосистемите на космическия апарат за измерването на гравитационното поле на Психея и изучаването на вътрешността на астероида.

Космическият апарат е дълъг 25 метра и широк 7 метра (заедно със слънчевите панели), т.е. той е грубо с размера на тенис игрище. За достигането на астероида ще се разчита на електрически двигатели, наречени Hall-effect thrusters (HET) – при тях горивото (ксенон) бива ускорявано от електрическо поле. Тези двигатели са за пръв път създадени в СССР през 70-те години на миналия век, а Максар, фирмата-производител на “Психея”, е решила да използва за пътешествието до астероида създадени в Русия двигатели (източник).

Ако изстрелването бъде отложено от 12-ти октомври за друг ден поради метеорологични или технически проблеми, НАСА и СпейсЕкс имат възможност да изпратят мисията в космоса най-късно до 25-то число на месеца, когато стартовият прозорец се затваря.

Стискаме палци!

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/10/psyche-preview/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън Хеви изстреля мисията на НАСА към астероида Психея!

2023-13-oct-falcon-h-psyche-launch-1024x

Снимка от днешното изстрелване на “Фалкън Хеви” с мисия “Психея”. Photo credit : SpaceX

13 октомври 2023 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. Днешният петък 13-ти бе изключително важен както за НАСА, така и за СпейсЕкс. За американската космическа агенция мисията “Психея” най-после излетя към астероида, носещ същото име. За фирмата на Илон Мъск това бе първият научно-изследователски междупланетен полет, осъществен посредством свръхтежката ракета “Фалкън Хеви”!

“Фалкън Хеви” в служба на НАСА – за мнозина от нас, обикновените космически ентусиасти, това ни се струваше невъзможна задача. В продължение на дълги години водещата от САЩ космическа политика беше поставила за приоритет завръщането на Луната и полетите до други планети да се осъществяват посредством базираната на совалкови технологии ракета “Спейс Лонч Систъм”. Проблемът е, че “Спейс Лонч Систъм” е скъпа ракета поради политиките на Конгреса да осигуряват работни места за конкретни предприятия, вместо да се залага на най-бюджетното технологично решение, така че, когато чертата бе теглена, стана ясно, че едно изстрелване възлиза на $2 милиарда. За сравнение един комерсиален старт на “Фалкън Хеви” възлиза на $97 милиона. Е, разбира се, правителството на САЩ плаща повече от частните клиенти, което оскъпява услугата до $200 милиона – но пак е в пъти по-малко в сравнение със “Спейс Лонч Систъм”. Повечето от допълнителните разходи отиват за процедури като осигуряване на по-добра стерилност на космическия апарат, както и за това мисиите на НАСА да пререждат тези на останалите клиенти (полетите по програма “Старлинк” бяха временно замразени до изстрелването на “Психея”).

Днес основният фокус на СпейсЕкс е върху новата и по-мощна свръхтежка ракета “Старшип”, но мнозина са забравили, че основният конкурент на “Спейс Лонч Систъм” през 2017-2018 г. бе не “Старшип”, а “Фалкън Хеви”. Малцина обаче вярваха, че “Фалкън Хеви” може да успее. Затова дебютният старт с колата на Илон Мъск “Тесла” в началото на 2018 г. впечатли всички. А много експерти заключиха правдиво – кому е нужно да се разчита на “Спейс Лонч Систъм”, която към тази дата бе на години от дебютния си полет (ракетата най-накрая излетя в края на 2022 г.), след като има “Фалкън Хеви”?

Но политиците дълго време упорстваха. Конгресмените бяха задължили НАСА да изстреля мисията “Клипер” до юпитерианската луна Европа посредством “Спейс Лонч Систъм” и това бе повод за огромно недоволство сред учените, които знаеха, че тази ракета няма да е готова в срок за научно-изследователски полети през 2024 г. – първо, защото производството е заделено за лунните мисии “Артемис” и няма как да се осигури резервна ракета за юпитерианска мисия и второ, защото разходите са колосални. Най-накрая, след дълги борби между НАСА и Конгреса, политиците отстъпиха и на агенцията бе позволено да прехвърли “Клипер” към “Фалкън Хеви”.

Но полетът на “Клипър” ще е факт през 2024 година. “Кръщението” на “Фалкън Хеви” за междупланетни мисии бе днес – и посредством тази ракета сложната роботизирана мисия на НАСА се отправи към астероида “Психея”! След като догодина “Клипер” полети към Европа, “Фалкън Хеви” ще почне да извежда в космоса и модулите на станцията “Гейтуей”, която ще бъде построена в орбита около Луната!

Така “Фалкън Хеви” ще изпълни заслужената си съдба – да се използва за лунни и междупланетни полети.

Акцентите от днешния полет: Стартът бе осъществен в 17:19 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми, като през първите секунди 27-те двигателя “Мерлин” на първата степен (състояща се едно централно ядро и два странични ускорителя) насочваха безпроблемно “Психея” на правилната траектория. Около 2.5 минути след началото на полета страничните ускорители се отделиха от централното ядро и започнаха обратно пътешествие към Земята. На осмата минута след старта те извършиха тандемно кацане върху площадка.

Малко преди деветата минута от началото на полета двигателят на втората степен се изключи и тя летя пасивно до 54-тата минута, когато бе проведено повторно включване. Така “Психея” напусна първичната опорна околоземна орбита и се отправи към междупланетното пространство. Разделянето на космическия апарат от ракетата-носител бе осъществено на 62-рата минута след старта.

През първите два часа свободен полет НАСА потвърди, че “Психея” комуникира безпроблемно с наземните екипи, а слънчевите панели са се разгърнали успешно и генерират електроенергия. Мисията е в ход!

Пътешествието до Психея ще продължи няколко години, като навлизането в орбита около астероида е насрочено за юли 2029 година. Междувременно космическият апарат ще направи сближение с Марс през 2026 година.

Напомням на читателите, че на борда на “Психея” са монтирани четири основни прибора:

-Мултиспектрална камера, която ще е в състояние да заснема снимки на повърхността на Психея с висока резолюция.

-Гама-лъчев и неутронен спектрометър за определянето на химичния състав на астероидната повърхност

-Магнитометър, който ще се използва за картографирането на остатъчното магнитно поле на Психея.

-Гравитационен експеримент, който ще разчита на радиосистемите на космическия апарат за измерването на гравитационното поле на Психея и изучаването на вътрешността на астероида.

Причината, поради която учените се интересуват от Психея се корени в това, че ако останалите тела от нашата Слънчева система са съставени от газове, лед или скали, този астероид е изграден основно от метали. Около 95% от състава му е никел и желязо и по това наподобява земното ядро. Ето защо изследователите предполагат, че Психея е останка от планета, която вследствие на неизвестни процеси се е разрушила и е останала само ядрото ѝ. Мисията “Психея” ще разследва тайните на еволюцията на астероида и това може да даде и отговор и на загадките на еволюцията на Слънчевата система.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/13/falcon9-launches-psyche/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА за пръв път осъществи оптична връзка с мисия отвъд орбитата на Луната!

psyche-optical-communications-1024x576.p

Вече има оптична връзка между наземните телескопични станции и мисията на НАСА “Психея”! Image credit : NASA

17 ноември 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Спомняте ли си, че на 13-ти октомври СпейсЕкс изпрати в космоса мисията на НАСА към астероида Психея? Сега, месец по-късно, на 14-ти ноември, между мисия “Психея” и Земята бе осъществена успешно оптична комуникация. Това бе първата оптична връзка с космически апарат, работещ отвъд орбитата на Луната!

Всичко това се случва благодарение на прибора на НАСА DSOC (съкр. от Deep Space Optical Communications), който трябва да демонстрира и утвърди приложимостта на технологията. До този момент оптични комуникации са демонстрирани с мисии, работещи в ниска околоземна орбита, както и в геосинхронна орбита, но никога на разстояния по-далечни от Луната. Предизвикателството е изключително голямо. Със сигурност много от вас сте виждали и сте работили с лазерна показалка и знаете колко трудно става да се проследява обект с отдалечаването му от вас. А мисия “Психея” вече се намира на 16 милиона километра от Земята.

И за да станат нещата по-трудни, тук трябва да се отчете не само движението на космическия апарат, но и скоростта на светлината. С вашата лазерна показалка е лесно – натискате бутона и светлината незабавно достига до желаната ви цел. Но по време на изпитанието на 14-ти ноември отне 50 секунди, докато светлинният лъч пропътува между “Психея” и Земята. В бъдеще, с отдалечаването на космическия апарат от нас, оптичната комуникация ще отнема около 20 минути. За да има стабилна връзка, трябва да се отчита както скоростта на светлината, така и позицията на “Психея” и нашата планета.

Екипът на мисията потвърждава, че са изпратени, а също така са и получени данни от “Психея” чрез оптичната връзка.

НАСА очаква експериментът DSOC да докаже, че могат да бъдат предавани и получавани чрез оптичната връзка данни със скорост от 10 до 100 пъти по-голяма в сравнение с тази, постижима посредством най-добрите радиосистеми, понастоящем използвани на космическите апарати. Всъщност както светлинните лъчи, така и радиовълните представляват електромагнитни вълни. Но дължината на светлинните вълни е по-малка от тази на радиовълните, което позволява да пакетирано по-голямо количество данни. Това ще открие пътя към получаването на повече научни измервания, снимки с висока резолюция и видеострийминг от далечния космос – неща, които доскоро бяха трудно постижими.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/17/nasa-optical-communications/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...