Отиди на
Форум "Наука"

Мисия на НАСА до астероида Психея - старт лятото на 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА сглоби автоматичната междупланетна станция за мисията до астероида Психея

2022-psyche-mission-assembled.jpg

Автоматичната междупланетна станция "Психея" е напълно сглобена. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

8 март 2022 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА "Психея" е почти в готовност за своето пътешествие към мистериозния, богат на метали астероид със същото име. Агенцията отчете, че двата гигантски слънчеви панела бяха прикачени към корпуса на автоматичната междупланетна станция, след това бяха разгърнати и впоследствие отново прибрани. Успешното изпълнение на изпитанието показва, че предстартовата подготовка за изстрелването през август може да започне.

За полета ще бъде използвана американска космическа ракета "Фалкън Хеви", построена от СпейсЕкс. Задвижвана от 27 американски двигателя "Мерлин" и независеща от руски космически технологии, изстрелването на ракетата не е застрашено от войната в Украйна. 

"Да видим космическия кораб сглобен за пръв път представлява сериозно постижение и ние много се гордеем", съобщава Брайън Боун от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Това е истински забавната част. Усещаш как всичко си идва на мястото".

Лабораторията за реактивно движение е построила множество космически апарати през своята десетилетна история, но "Психея" е истински рекордьор по отношение на размера на слънчевите си батерии. Със своята площ от 75 квадратни метра, в разгърнато състояние автоматичната междупланетна станция достига дължината на тенис корт. Няма как да е иначе - астероидът Психея се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а там постъпва съвсем малка част от слънчевата светлина. 

В близост до Земята слънчевите батерии биха генерирали 21 киловата електроенергия - достатъчно, за да захранят четири къщи. Но когато автоматичната станция пристигне в района на Психея, тя ще генерира едва 2 киловата електроенергия - това би стигнало за захранването само на един сешоар. Технологията, внедрена от НАСА, не се различава много от тази на слънчевите панели, които всеки от нас може да използва за битови цели, но панелите на "Психея" са леки и оптимизирани за работа далеч от Слънцето.

Очакваме с интерес началото на тази вълнуваща мисия! 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4415-2022-nasa-assembles-psyche

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА отложи изстрелването на мисията до астероида Психея

2022-psyche-mission-assembled.jpg

Автоматичната междупланетна станция "Психея" е напълно сглобена. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

25 юни 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Неприятно отлагане сполетя междупланетната програма на НАСА, след като стана ясно, че роботизираната експедиция до астероида Психея няма да е в състояние да полети през тази година. Причината за забавянето е свързана с липсата на готовност на бордовия софтуер. 

Принципно забавянето не е фатално - ако космическият апарат не полети през 2022-ра, има резервни възможности за 2023-та и дори за 2024-та. Но проблемът е, че стартовият прозорец тази година е оптимален и позволява на автоматичната междупланетна станция да пристигне в околностите на Психея през 2026-та. Ако изстрелването бъде осъществено догодина или по-догодина, поради различните орбитални позиции пристигането ще е факт чак през 2029-та или 2030-та.

По-лошо, заедно с "Психея" трябваше като вторичен полезен товар да полети и мисията "Янус", състояща се от два космически апарата, като всеки от тях трябваше да посети астероиди. Все още не е ясно, когато бъде избрана новата дата на полет, дали траекторията ще е подходяща за "Янус" и дали мисията ще може да изпълни научната си програма.

Напомням на читателите, че изстрелването на "Психея" трябваше да бъде осъществено с ракета на СпейсЕкс "Фалкън Хеви". Илон Мъск няма вина за забавянето - то е изцяло по вина на НАСА.

"Психея" е част от програмата на НАСА "Дискавъри", като мисиите от тази програма се разработват за фиксирана сума. В случая сумата е $985 милиона. От тях $717 милиона са вече похарчени. Съществува риск отлагането да "изяде" бюджета.

Поради това специална комисия на агенцията ще разгледа как се развива подготовката за полета и ще прецени как ще се процедира оттук насетне. Томас Зърбъкън, ръководителят на научния директорат на НАСА, не отхвърля възможността мисия "Психея" да бъде прекратена изцяло заради надхвърлянето на заделения бюджет. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4598-2022-nasa-psyche-mission-delayed

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...