Отиди на
Форум "Наука"

Монета - въпрос


Recommended Posts

  • Потребители

На мен ми прилича на венецианска. Още повече, че това, което аз мога да видя е надписа "DVX" - дук или както е по-популярно да се нарича дож. Подобни монети от венециански тип са секли Тертеровци. Но знамето при ДУК също ми прилича на венецианско, тъй че най-вероятно ще е венецианска. Но надписине вляво и в дясно тредно се резчитат на снимката. Все пак ми се струва, че това в дясно е надписа S.M. VENETI , т.е. Свети Марко, Венеция. В ляво обаче е името на дожа и точно това не мога да разчета, а от него ще се направи датировката.

Ето за пример една венецианска монета:

sm_01.jpeg

Obv.: Дожа държи знаме до свети Марко и надпис: IA TEUPL DUX S.M. VENETI т.е. на нея е изобразен дожа Jacopo Tiepolo (1229-1249); Rev.: от другата страна е изобразен Исус Христос с еватгелие в ръка на трон, надпис: IC - XC , т.е. Исус Христос

За цената обаче трябва да се завъртиш из нумизматичните сайтове - все пак пазарна икономика, плаващ курс. По търговската част трябва да се допиташ до нумизмат. Но едва ли ще струва много - между 5 и 30 евро някъде, освен ако по някаква случайност не е много рядка. На мен цените не са ми ясни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Действително това пише, дълго се чудех какво ли значи без да се сетя да взема в предвид, че С.М. е съкращение ;) венецианска е. Но тези дето са ги секли Тертеровците не би трябвало да имат такива надписи, Урош е техен съвременник, но едва ли са негово производство, а иначе може и да ги е ползвал в обръщение

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
А дали може да е сръбска

Стефан Урош ІІ Милутин

sb001.jpg

Не, не може.

При знамето на сръбската пише REX, те. крал.

Obv. Тук определено има прилика - Христос на трон, с евангелие и надпис: IC - XC.

Rev. Тук приликата е само визуална, защото надписите са различни : VROSIVS R / E / X SSTEFAN - ще рече, че от едната страна е Урош - крал (рекс), а до него е св. Стефан.

Както казах този тип монети е бил разпространен по това време дори у нас, особено при при династията Тертеровци. Вдовицата на цар Смилец се е предложила за съпруга на Милутин, но престарелия крал предпочел нещо по-младо и си взел виз принцеса Симонида. Все пак и бълг. царица установила династична връзка със Сърбия - но младо за младо - т.е. дъщеря и Теодора се омъжила за престолонаследника Дечански, от който брак се родил Душан. При мен при бълг. владетели (от долу има линк "Материали по история" - Владетели - Бълг. владетели) при някои от Тертеровците също май имаше от този тип монети. Ама пише Георги или Светослав. :bigwink: :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...