Отиди на
Форум "Наука"

Европейските столици на културата


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Европейските столици на културата

Автор: доц. д-р Любима Йорданова

http://eu.actualno.bg/

Проектът "Европейски столици на културата" е замислен в структурите на Европейския съюз с цел да популяризира богатото и разнообразно европейско културно наследство, както и с цел да допринесе за взаимното опознаване и сближаване на европейските народи. В годината, когато даден европейски град е Европейска столица на културата, той подготвя програма с културни събития, посветени на неговото културно-историческо наследство.

Привличат се и изявени личности в областта от други европейски страни, които се включват в проявите на Европейската столица на културата. Многобройните посетители, привлечени от програмата, също допринасят за утвърждаването на културното и социално-икономическото въздействие на избраната Европейска столица на културата.

Стартът на проекта "Европейски град на културата" е даден през 1985 г. с едно решение на Съвета на министрите. По-късно, през 1999 г., проектът е преименуван на "Европейски столици на културата".

Как става изборът на градовете? До 2004 г. Европейските столици на културата са се избирали единодушно от държавите-членки, а Европейската комисия е отпускала субсидия на избрания за годината град.

Сега Европейската столица на годината се избира всяка година от Съвета на Европейския съюз въз основа на препоръка от Европейската комисия, която от своя страна взема под внимание становището на Европейския парламент и жури, съставено от седем видни личности в областта на културата.

Така ставаме свидетели на европейската демокрация в действие. Всички избрани градове от 1985 г. досега са подхождали с много въображение и оригиналност при представяне на тяхното културно-историческо наследство.

Досега Европейски столици на културата са били: през 1985 г. Атина, по-нататък - Флоренция, Амстердам, Берлин, Париж, Глазгоу, Дъблин, Мадрид, Антверпен, Лисабон, Люксембург, Копенхаген, Солун, Стокхолм, Ваймар,

през 2000 г. са избрани девет града: Авиньон, Берген, Болоня, Брюксел, Краков, Хелзинки, Прага, Рейкявик, Сантяго де Компостела, след това през 2001 г.- Ротердам и Порту, през 2002 г. - Брюж и Саламанка, по-нататък - Грац, Генуа и Лил, Корк, Патра, а през 2007 г. Европейски столици на културата са Люксембург и Сибиу.

През 2008 г. ще бъдат Ливърпул и Ставангер (Норвегия), а през 2009 г. Линц (Австрия) и Вилнюс.

Кога бихме могли да очакваме български град да стане Европейска столица на културата? Нещата са в ръцете на Министерството на културата, което заедно с парламентарната Комисия по културата да вземе решение и аргументирано да предложи на Европейската комисия български град да стане в следващите години Европейска столица на културата.

Да не забравяме факта, че Европейската столица на културата привлича като акцент вниманието на европейските граждани, а с него се увеличава с авторитетът на държавата-членка. Или, с други думи, да следваме примера на Румъния. Искат са само активни действия от българска страна.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...