Отиди на
Форум "Наука"

Земетресениетро в Турция февруари 2022


Recommended Posts

  • Администратор

Според изследователите от University of Osijek освободената енергия от земетресението в Турция е равна на 8784 GWh. Енергия, освободена от 7 600 000 тона TNT или 472.4 атомни бомби.

Източник: https://www.facebook.com/photo/?fbid=756021179204526&set=a.256369139169735

329520591_6730432676972310_4859086352501201465_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Защо земетресението в Турция причини толкова много щети

Некачественото строителство и политическите конфликти допринасят за големия брой жертви и затруднените спасителни операции

Силата на труса и качеството на строителство са главните причини за големите разрушения
 
Темата накратко
  • Голяма част от строителство е извършен, преди Турция да въведе изисквания за защита от земетресения.
  • Магнитудът на труса е вторият най-силен в света за последните 20 години.
  • Регионът е един от сеизмично най-активните и политически най-турболентните.

Турция и Северна Сирия освен политически турбулентни, са и сеизмично активни региони. Но земетресението с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер и с епицентър около югоизточния град Газиантеп, което удари в ранните часове на понеделник, е едно от най-разрушителните от това близо до Истанбул през 1999 г., взело близо 18 000 жертви. Последваха редица вторични трусове в Турция и Сирия, единият от които бе с почти същата сила като първия. Официалните данни показват, че общият брой на жертвите е над 5000, докато този на ранените надхвърля 15 хил. Разрушени са хиляди сгради, включително античната крепост в Газиантеп, историческа забележителност на близо 2000 години, която е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че броят на загиналите може да надхвърли 20 000 души. "Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за съжаление, което е, че първоначалните сведения за броя на загиналите и ранени хора ще се увеличат значително през следващата седмица", казва старшият служител по извънредни ситуации на СЗО за Европа Катрин Смолууд пред AFP. Спасителните операции също така са допълнително затруднени от разрушената инфраструктура и лошите метереологични условия - студът, дъждът и мокрият сняг правят придвижването и ровенето из руините много по-тежко, което забавя работата на екипи. Достигането на помощи до Сирия се усложнява и от войната там и разпокъсания контрол над засегнатите региони.

Защо щетите са толкова големи

Комбинация от фактори направиха мощното земетресение особено смъртоносно. Между тях са времето, местоположението, както и слабата конструкция на срутените сгради, твърдят експерти.

Основната причина за огромните разрушения е силата на самото земетресение. Първоначалният трус, който бе и най-силният, е с най-големия магнитуд за последните 10 години след този в японския град Фукушима през 2011 г., когато данните отчетоха 9 по скалата на Рихтер. В последните 20 години пък е имало едва четири други труса с подобна мощ.

След това обаче идват други фактори като липсата на строителство, което да издържи подобно напрежение, посочва д-р Кармен Солана, експерт по вулканология и комуникация на риска в Университета в Портсмут. "Устойчивата инфраструктура за съжаление е разпокъсана в Южна Турция и особено в Сирия, така че спасяването на човешки животи сега зависи най-вече от реакцията. Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оцелели. След 48 часа броят на оцелелите намалява значително", посочва тя пред британската BBC.

Като причина за големия брой жертви се сочи и ранният час на първия трус. Той се е случил в 4.17 ч. местно време. По това време хората спят, което ги е лишило от възможността да се предпазят.

Хиляди сгради в двете страни са се срутили и видеоклипове показват момента на падането им, докато стоящи наблизо хора бягат да търсят прикритие. Постройки, които са били високи до 12 етажа, сега са изравнени със земята, пътищата са унищожени и кадрите от Турция и Сирия показват огромни планини от развалини, докъдето стига погледът.

Турция вече има законодателство за укрепване на съществуващи сгради срещу трусове и правила за строеж на нови. Но Фатих Булут, сеизмолог в университета "Богазичи" в Истанбул, казва пред NPR, че тъй като тази област не е била силно засегната от земетресения от векове, е напълно възможно някои от сградите да предхождат законодателството и да не са били подсилени по правилата.

Фотогалерия: Земетресението в Турция

 
zx1278_4446609.jpg
Земетресение с магнитуд 7.9 разтърси Югоизточна Турция и Сирия малко след 4 часа местно време тази нощ. В ранния следобед последва втори трус с магнитуд от 7.6 на север от първия епицентър. Разрушения има от двете страни на границата, а трусът е усетен в още поне четири държави в района. Загиналите са общо над 1600 души, ранените надхвърлят 2 хиляди. В Турция е обявено ниво 4 за бедствие, което означава автоматично отправяне на искане за международна помощ."Дневник" следи събитията на живо.
zx1278_4446618.jpg
По данни на АФАД първото земетресение е било с магнитуд от 7,7 и е станало на дълбочина около 7 километра под земната повърхност. Продължило е около 30 секунди. В окръзите Килис, Диарбекир, Адана, Османийе, Шанлъурфа, Адъяман, Газиантеп, Малатия и Хатай има големи разрушения.
 
 
 
 
zx1278_4446609.jpg
zx1278_4446618.jpg
zx1278_4446665.jpg
zx1278_4446611.jpg
zx1278_4446615.jpg
zx1278_4446613.jpg
zx1278_4446621.jpg
zx1278_4446932.jpg
zx1278_4446664.jpg
zx1278_4446608.jpg
zx1278_4446626.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Цялата галерия

Очакваше ли се подобно бедствие

Фатих Булут посочва, че сеизмологичното напрежение се натрупва в тази част на Турция от стотици години. Неговият екип и други са прогнозирали земетресение с подобна сила, но не са могли да кажат точно кога ще се случи. Турция и Сирия се намират в зона, която е епицентър на земетресения от хилядолетия насам. Едно подобно е това, което срина със земята сирийския град Алепо през 1138 г.

В Турция има поговорка "coğrafya kaderdir", която се превежда като "географията е съдба". Твърди се, че около 98% от територията на Турция е предразположена към земетресения, докато около една трета от страната е изложена на висок риск, включително районите около големите градове Истанбул и Измир и Източен Анадол.

Триенето на плочите е било причина за много разрушителни земетресения в миналото в този регион. На 13 август 1822 г. то предизвиква земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер, което е значително по-малко от магнитуда от 7.8, регистриран в понеделник. Въпреки това земетресението от XIX век води до огромни щети на градовете в района, като само в град Алепо са регистрирани 7000 смъртни случая. Разрушителните вторични трусове тогава са продължили близо година. Експерти очакват повтаряне на този сценарий сега, като вторичните трусове започнаха съвсем малко след големия такъв.

zx860y484_4447366.jpg
Източник: Reuters

Какви ще са политическите и икономическите ефекти

За оценка на икономическите щети е още рано, но е ясно, че са големи. "В отсечка от близо 300 км градове и села са унищожени, икономиките са засегнати, жизненоважна инфраструктура - газопроводи, водопроводи, електропроводи - е прекъсната. Ефектите върху местното население и икономика ще бъдат огромни, тъй като това е силно земетресение, поразило голяма територия", отбелязва пред CNA TV проф. Пол Мартин Май от факултета по инженерни науки в научно-техническия университет "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.

Твърди се, че около 98% от територията на Турция е предразположена към земетресения
Твърди се, че около 98% от територията на Турция е предразположена към земетресения Източник: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждането на извънредно положение в десетте най-пострадали от земетресенията града. То ще действа в продължение на три месеца. В района на тези градове е обявено и бедствено положение.

И докато трагедията продължава да се разгръща, вече се правят и предположения за политическите последствия от нея. Най-непосредственият въпрос е дали насрочените за 14 май президентски и парламентарни избори ще могат да бъдат проведени. Това ще зависи от два фактора - дали условията в засегнатите региони ще позволяват и дали Ердоган ще сметне, че би било в негова полза да удължи извънредното положение и да отложи вота. Освен с икономическата криза сега управляващите ще трябва да се справят и с последствията от природното бедствие. Като се има предвид, че близо 80% от медиите в Турция са в ръцете на близки до Ердоган, отразяването на правителствения отговор на трагедията вероятно ще бъде благоприятно. Но ако спасителните операции се бавят, общественото мнение може да започне да се обръща срещу правителството. А също и ако се появят въпроси за строителството и контрола върху него по време на двете десетилетия на управлението на Ердоган и близките до него строителни магнати.

 
zx160y160_4447394.jpg
Мустафа Хакьолдаш от Газиантеп: Оцелелите под отломките умират от хипотермия

Автор: Марина Станева

"Случи се в 04:17 сутринта, всички бяхме заспали. Не можехме да помръднем по време на земетресението. Беше толкова мощно и бяхме в шок. Аз и съпругата ми можехме само да стоим и да чакаме в ужас да спре", разказва пред "Капитал" Мустафа Хакьолдаш от Газиантеп, Турция, където в понеделник удариха два труса с магнитуд от 7.8 и 7.5 по Рихтер. След като земетресението утихва, те бързо напускат къщата. "Бяхме късметлии, защото жилището не беше пострадало, а отпред имахме автомобил, където да останем на топло", допълва Хакьолдаш.

Той и близките му са добре, но някои от неговите приятели и бизнес партньори са загинали в град Искендерун, където последиците от бедствието са огромни. "Спасителите не спират да работят, но капацитетът не е достатъчен. Трусовете засегнаха 10 града, като някои от тях са с пострадали пътища и няма връзка между населените места. Затова спасителите не могат да стигнат навреме", обяснява Хакьолдаш.

Времето също не е съюзник в опитите да се намерят оцелели и очакванията са температурите да спаднат под 0 градуса по Целзий по-късно през седмицата. "Миналата седмица имаше обилен снеговалеж и тези, които са оцелели под отломките, умират от хипотермия", казва Хакьолдаш.

Той благодари за подкрепата в момент, в който страната преживява такава голяма трагедия. И допълва: "Нуждаем се от кранове, строителни машини, кирки и лопати, както и от чиста вода. Нямаме добра връзка с интернет и имаме проблеми с електричеството. Магазините са отворени, но наличните стоки са ограничени."
zx860y484_4447367.jpg
Източник: Reuters
 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понякога при земетресенията някои сгради падат, а други не. Причината може да не е в начина на строителство, а да е в честотата и амплитудата на земетръсните вълни. 

9335485e814726f4baebe6cc6c8bfc81.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като гледам падналите сгради веднага се набиват в очи оголените скелети с арматура. Това може да се дължи на две причини. Слаба марка на цимента до 300, или замърсени инертни материали. Понякога пясъкът и баластрата се вадят от реки и съдържат тиня. Или пък морски пясък който е солен.

При качествения стомнобетон арматурата е здраво хваната в бетона и много трудно може да се очука и извади. Тук буквално се вижда раздробен на пясък, чакъл и арматура, стоманобетон. Това не е нормално. Колоните, гредите и плочите може да се начупят, но не и да се разпаднат до такава степен на материалите от които са  изградени.

Слабите марки цимент  и некачествените пясък и баластра са по евтини и вероятно за това са ги използвали. В земетръсните зони има по високи изисквания към строителството, но те масово не се спазват. И накрая това е резултатът .То и плановете не се спазват стриктно. Местят се стени, другаде се събарят, а те може да са носещи,...Арматурата която се влага се икономисва, основите не се правят достатъчно дълбоки и широки. Много често  излиза насип и не се копае до здрава почва. И сградата наистина се държи. Хората си мислят, че проектанта се е презастраховал, но до първото земетресение.

Има случаи когато сградите не се използват по предназначение. Жилищни или търговски сгради се използват като производствени. Вкарват тежки машини които превишават допустимото натоварване. Други пък ремонтират и товарят фасадата с каменна облицовка която не е предвидена в плана. Много хора си мислят, че като е тяхна сградата може да правят каквото си искат с нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това пък е случай отпреди време и то не някъде из дивната Анадола като сега, а от Истанбул и без да е имало земетресение. Явно не държат да строят върху солиден фундамент, не укрепват основите, не вземат предвид подпочвени води и т.н. Макар че на кадрите от Газинтеп, определено прави впечатление как отделните панели падат като при кула от карти. Така че там проблема по-скоро е или некачествена държаща арматура (или некачествено захваната не знам) или калпав бетон. Като по-вероятно е да е второто. Усещам, че бая строителни инженери и директори на строителни фирми в Турция ги очаква пандиз. Дано това да е частен случай с някой местен бей и дано нашенските не са като онези, защото и тук сме земетръсна зона, макар и не чак колкото там.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, днес по радиото български турчин обясняваше, че по социалните модии в Турция се е появило видео, в което някаква сграда в строеж, не далеч от земетресенията се е напукала цялата и майсторите замазват пукнатините, за да не се виждат. Излиза, че там контрола го няма никакъв и само ще замаскират някакви неща и пак по старо му ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Как е допуснато да рухне цялото спешно отделение на болница, която като ключов обект при бедствие би трябвало да е с подсилена конструкция?

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/02/07/4447355_zashto_v_turciia_pak_ima_spleskani_blokove_do

 

Защо в Турция пак има сплескани блокове до непокътнати сгради

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...