Отиди на
Форум "Наука"

Приказки и ценности


j_jivko

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!Не съм сигурен дали тази тема ще ви заинтригува, но ще съм благодарен ако ми съдействате.Аз съм студент по социална педагогика и пиша изследване на тема ценности и символи в детските приказки и филми днес и в миналото. Всъщност заглавието на темата не е точно формулирано. Бих искал да знам вашето мнение. Кои са универсалните ценности в детските приказки? Различават ли се те от тези в миналото? Има ли някаква градация или деградация в символите и ценностите?На какво ни учат приказките и филмите днес? С какво героите в днешните творби са различни от тези в миналото? Смятате ли че приказките и филмите имат възпитателен характер, тъй като ни учат на категории като "добро и зло", "красиво и грозно" и т.н?

Всъщност мога да задам още много въпроси но не искам да ви ставам скучен.Моля ви ако все пак решите да отговорите да ми разкажете дори ваши лични наблюдения как например ви е въздейсвал определен детски филм или пък приказка. Много ще ми помогнете ако ми разкажете дори на пръв поглед безинтересни наблюдения.

Предварително благодаря!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Класическите стари приказки не само, че са основен фактор във формиране на ценностите, но направо са задължителни. Като оставим настрана неоценимата помощ за развитие на въображението и любопитството. Съвременните филми и други творби могат да бъдат малко опасни - днес се наблюдава повсеместно отстъпление от ценностите и една творба може да бъде опасна, тъй като не е отсята от времето, за разлика от народните приказки или Андерсен и братя Грим, например.

Малкото дете вярва на приказките, после в съвременната информационна сред бързо осъзнава реалността. В този момент трябва да започен да ги възприема като творба, да му се обясни по възможност естетичната страна. Разбира се, с "думи прости", които, казани на място, впечатляват много повече от всяко напътствие:)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В новите анимационни филми се забелязва как се натяква на някой чувства…като например, състрадание, любов, омраза и др. Показва се кое трябва да се прави и кое не е правилно. Но някак се правят…по страшни с повече действия и повече екшан…, което вече прави някак интересно всичко това…, но въпреки, че насаждат за добрите неща в живота, то всички деца искат да са лоши…според мен това е така, защото „лошите” в анимационните филми се правят по интересни от добрите…насажда се така нареченото…”не е добре да си странен”.

Общо взето според мен самите деца не получават „разбирането” от родителите си, за да разберат самите филмчета…

Аз като малък много гледах анимация..., а дори и сега си пускам някои нов анимационен филм. И забелязвам, че с годините се променя самия стил на филма. Стават все по сложни и по сложни…правят ги „интересни” по този начин. Аз съм на мнение, че родителя, ако не гледа или не чете той филма или книгата то детето трудно би го възприело нормално.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А би трябвало. Май никъде другаде не е повече необходимо придържането към добрата стара класика, както тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Приказкотерапия – що е то?, За детските приказки и за психотерапията

http://bgnauka.com/forum/index.php?showtopic=1068&hl=

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...