Отиди на
Форум "Наука"

Мнението ви за хомеопатията


Recommended Posts

  • Мнения 162
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Администратор

Аз нямам никакви лични наблюдения от това лечение..., но от това което чета ми се струва, че не е лошо..., а дали помага...не мога да кажа...това може единствено лекуващ се да каже.

За тези, които не знаят какво е Хомеопатия:

Специализиран сайт за Хомеопатията

И една статия за Хомеопатията

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

за мен хомеопатията е една от най-големите лъжи измисляни от човека с цел печалба...е може би Ханеман ( откривателят ) наистина е вярвал в нея, но самия принцип на хомеопатията е просто абсурден и всеки който има някакъв допир с медицината или биологията ще разбере това, защото не можеш да излекуваш болеста като лекуваш само симптомите, а самото разреждане на активното вещество при хомеопатията е напрово смехотворно, защото при високи разреждания, които се смятат за най-лечебни отдавна е доказано, че надали има и една останала молекула от активното в-во, но тогава хомеопатите измислиха как да обеснят всичко - просто водата в която става самото разреждане добива "памет" за активното в-во и е лечебна

ето какво казват за хомеопатията:

"Хората страдащи от всички видове болести, от депресията до артрита, от мигрената до язвите, и сега все по "модерните" СПИН и МИАЛГИЧЕН ЕНЦЕФАЛОМИЕЛИТ, могат да бъдат излекувани чрез ХОМЕОПАТИЯ . "

и това лекар го казва... :post-20645-1121105496:

а иначе напоследък хомеопатията е една огромна индустрия

убеден съм, че хомеопатията може да помогне много на някои хора, но само чрез плацебо ефекта... все пак и психичната нагласа е важна

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Идеята за сходствата е доста относителна, защото с доста въображение може да се намери прилика между дадено лечебно растение и заболяване - напр. че върбата не се бояла от вода и простуда, защото растяла покрай реките. :doh:

За самото разреждане как да е. Ама идеята, че колкото е по-разредено е по-лековито. :post-20645-1121105496:

Не ще и дума обаче, че няма по-добри лекарства от хомеопатичните за страдащите от хипохондрия. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Знам само, че класическите медици падат от смях като говорят за хомеопатия. Аз не му разбирам медицински, като социален феномен ми е интересно, но ако някой от нещо се излекува, дали от психологически ефект, и ако не вреди - да си "лекуват" колкото искат. В такива алтернативни методи има и много шарлатания, естествено. Лошото е, че съм срещал изказвания на лекари-хомеопати, които критикуват класическата медицина, а това вече може да навреди на някой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вижте, ако искаме действително да обсъждаме хомеопатията, нека най-напред да се откажем от лепенето на етикети.

Всъщност, аз, мисля, никога не съм бил в ролята на защитник и пропагандатор на хомеопатията - и тук няма да бъда - просто нека да си говорим реално.

Нека първо с две думи да кажа, как аз самият се заинтересувах сериозно от хомеопатия - през есента на 1999-та започнах да се занимавам с щрауси - при работата с тях, оказа се, много широкоразпространени лекарства (напр. почти всички антибиотици) са неприложими - токсични са за щрауси - и в търсене на изход забих в хомеопатията.

Трябва да са знае, също, че "хомеопатите" не са някакъв конгломерат - напротив - там има безброй школи, някои от които откровено враждуващи помежду си. Парадоксът е, че аз самият, при положение, че, така да се каже, до голяма степен съм заложил научната си кариера на работата с хомеопатични препарати, съм доста зле приет при хомеопатите, които лекуват и животни (най-известната такава е - ха, познайте - ... изкуствовед по образование - говори и пише абсолютни щуротии от ветеринарномедицинска гледна точка, но това не й пречи да гледа на мен с песнебрежение - един път я потърсих и се отказах - на никой не му е приятно да му говорят като на малоумен). Така че всякакви обобщения тук не вървят. Друго нещо - ами ветеринарните лекари не би трябвало изобщо да се опасяват от такава конкуренция - че нали при животните няма как да има плацебо-ефект. Фактът, че колегите роптаят значи само едно - хомеопатията действа. Още нещо важно - по нашето законодателство, само магистри по хуманна, дентална (при хората) и ветеринарна (при животните) медицина имат право да практикуват хомеопатия - въпреки това, тя масово се прилага и от нелекари, което е резултат от пасивността и мърлящината на съответните поделения ма МЗ и МЗГ.

Ами, като за начало - това е - ако желаете да говорим сериозно за хомеопатията, пак ще се включа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да кажа и аз нещо по темата.

Аз също не съм специалист в биологията и медицината, не съм проучвала хомеопатията. Факт е, че съм вземала така наречените хомеопатични препарати на Боарон - Франция. Изписа ми ги истински лекар, с рецепта, обясни ми как да ги пия, купих си ги от аптека - въобще всичко както си му е реда. И на мен ми помогнаха ! Може да се дължи на споменатия от вас плацебо-ефект, а може и наистина да са имали лечебен ефект. Да спомена и това, че лечението с хомеопатичните хапчета беше съпроводено с лазерна терапия. Сигурно и това е имало ефект.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето нещо твърде интересно

"ХОМЕОПАТИЯТА

Нийл Пиърсън

Този път Хоризонт ще направи нещо съвсем различно. За първи път ще проведем собствен експеримент. Ще изследваме вид медицина, която може да промени света. Ако успеем, един човек ще трябва да ни даде един милион долара. Ако резултатите са отрицателни, тогава милиони хора, само си прахосват парите.

Причина за отправеното към Хоризонт предизвикателството стана проф. Маделин Енис - учен, който откри невъзможното. Работата й засяга вид медицина, която въстава срещу законите на науката.Тя разбуди един от най-горещите спорове през последните години.

Става въпрос за нещо, което се среща на всяка крачка във Велокобритания - хомеопатията. Това не е някакава смахната и повърхностна идея. Хомеопатията е на 200 г. и се използва от милиони хора, включително президенти и попзвезди. С нея Дейвид Бекъм излекува травмата на крака си, кралското семейство я прилага още от времето на кралица Виктория. Но си остава научна загадка. Причината се крие в двата й основни принципа, формулирани през 18-и век. Първият е, че веществото, което причинява симптомите, ги и лекува. Това е принципът, че подобното лекува подобно. Тази теория доведе до употребата на хиляди вещества, някои от които доста необичайни.

Хомеопатично лекарство може да се направи от всичко - от растение, например отровна беладона; от Животно - змийска отрова; от минерал - калциев карбонат или обикновен тебешир; от продукти на болестта - туберкулозна жлеза от крава; от радиация.

Тъй като доста от веществата са отровни, хомеопатите започнали да ги разреждат, което довело до удивителния втори принцип на хомеопатията: колкото повече разтваряш едно вещество, толкова по-ефективно става, естествено ако е разредено по специален начин. Методът, който хомеопатите използват, се нарича серийно разреждане. Към капка от оригиналното вещество, без значение дали е змийска отрова или сярна киселина, се добавят 99 капки вода или алкохол. След това разтворът се разтърсва силно. Хомеопатите удрят шишето в твърда повърхност. Независимо от начина, този етап е жизнено важен. Така се пренася лекуващата сила от оригиналното вещество върху самата вода. Резултатът е смес, разредена сто пъти - така наречения разтвор 1Це (1C), т.е. една част от сто. Когато една капка от тази смес се разтвори в нови 99 капки вода, се получава 2Це (2C).

При него лекарството е една част от 10 000, но хомеопатите продължават да го разреждат и именно тук възниква конфликтът с науката. При 6Це (6C)лекарството е разредено милион милион пъти, което е равно на една капка в 20 плувни басейна. Нови шест разреждания дават 12Це (12C), равняващо се на капка в Атлантическия океан. Но дори това не е достатъчно за повечето хомеопатични лекарства. Често използвано е разреждането от 30Це (30C), едно направо астрономично ниво на разреждане. Според хомеопатите, захарни таблетки с капка от този супер супер разреден разтвор могат да лекуват. Науката твърди, че в това няма никакъв смисъл и затова хомеопатията е толкова спорна.

Учените обясняват, че има граница, до която може да се разрежда едно вещество - докато остане една молекула от него. При следващото разреждане няма тази молекула няма да я има. Ако се преброят молекулите в хомеопатичната доза се оказва, че в нея няма нито една. Шансът да има и една молекула е по-малък от едно на милиард.

Молекулата е най-малката частица от веществото и според конвенционалната наука, за да има някакъв ефект, е нужна поне една молекула. Затова науката воюва с хомеопатията повече от 100 години. Хомеопатите казват, че лекарствата им лекуват. Науката твърди, че са чиста вода.

И изведнъж един учен заявил, че хомеопатите все пак са прави. Жак Бенвенист бил един от най-популярните учени във Франция. Името му било свързано с редица открития и някои били убедени, че ще спечели Нобелова награда. Бенвенист бил специалист в областта на алергиите, но най-вече изследвал кръвните клетки, участващи в алергичните реакции - базофилите. Когато те се свържат с нещо, към което сте чувствителни, се активират и пораждат болестните симптоми. Бенвенист разработил тест, който можел да определи дали човек е алергичен към нещо или не. Той добавил специална боя, която оцветявала в синьо само неактивираните базофили. Така чрез преброяване на сините клетки можел да каже дали е имало реакция. Когато се случило нещо напълно неочаквано. Един лаборант му казал, че не разбира защо веществото, което активира базофилите реагира, тъй като то е разредено до точка, когато не би трябвало да има реакция.

Изследователят взел веществото и добавил вода, точно както хомеопатите. Резултатът трябвало да е толкова разреден разтвор, че практически да няма ефект, но странно - ефект имало. Базофилите били активирани. Бенвенист знаел, че това не би трябвало да е възможно.

Екипът на учения бил смаян. Трябвало да открият какво става, затова провели стотици експерименти и скоро разбрали, че са направили изключително откритие. Оказало се, че когато едно вещество се разтвори до хомеопатично ниво, се получавала специална вода. Тя не се държала като обикновената вода, а действала така, сякаш още съдържала оригиналното вещество. Сякаш водата "помнела" веществото, което е било в нея. Бенвенист нарекъл феномена "памет на водата".

Най-после имало научно доказателство, че хомеопатията може да действа. Бенвенист знаел, че това е радикално предположение, но имало начин резултатите му да бъдат приети на сериозно. Трявало да ги публикуват в научно списание. Трявало да изпрати работата си до най-престижното издание в света - "Нейчър".

Работата на Бенвенист стигнала до най-внушителната фигура в науката, тогавашният редактор на списанието сър Джон Мадокс. Той знаел, че в "паметта на водата" няма никакъв научен смисъл, но не можел да пренебрегне работата на толкова уважаван учен, затова изключително се колебаел какво да прави. Накрая взел решение – да публикува статията, ако Бенвенист позволи на екип на изданието да инспектира лабораторията му. Ученият се съгласил.

Така през юни 1988 г. откритието на Бенвенист се появило на страниците на “Нейчър” и предизвикало научна сензация. Бенвенист станал известен. "Паметта на водата" станала новината на деня по света. Сякаш бил намерил доказателство, което да докаже научно хомеопатията.

Мадокс събрал екип изследователи, които да инспектират лабораторията на Бенвенист и изборът му разкрил истинските му подозрения. Първият избран бил Уолтър Стюърт, учен и "ловец на измамници", но следващият предизвикал истинско вълнение - Джеймз Ранди. Той не бил учен, а фокусник, твърде скептичен и свиреп противник на всичко свръхестествено.

На 4 юли 1988 г изследователският екип пристигнал в Париж, готов за крайното становище.

Първата стъпка била Бенвенист и екипът му да направят своя експеримент под зоркия поглед на Ранди. Приготвили два вида епруветки, съдържащи хомеопатична и обикновена вода. Ако хомеопатичната вода покажела истински ефект, различен от този на обикновената, това щяло да е реално доказателство. След преценката на резултата, станало ясно, че експериментът е успял.

Но Мадокс решил, че експериментаторите знаят кои са епруветките с хомеопатична вода и кои с обикновена и може би несъзнателно са повлияли на резултата. Затова ги помолил да повторят опита. Този път епруветките били били номерирани с таен код, така че никой да не знае кои какви са.

Скоро анализът бил готов. Резултатите от декодирането били пълен провал за Бенвенист и хората му. Този единствен неуспех бил достатъчен екипът да напише унищожителна статия срещу Бенвенист, твърдейки, че "паметта на водата " е заблуда. Научната репутация на учения била съсипана.

Теорията за "паметта на водата" била забравена. Науката отново решила, че не е доказала хомеопатията, но странно - това не довело до изчезването й. Напротив. След експериментите на Бенвенист продажбите на хомеопатични лекарства скочили до небето. Хомеопатията станала моден начин на живот, природосъобразна медицина, по-популярна през 21-ви век от всякога досега. Независимо от скептицизма на науката, милиони хора я използват и са убедени, че именно тя им е помогнала.

Тези случаи изправят науката пред проблем. Ако хомеопатията е научна глупост, защо тогава толкова много хора очевидно са излекувани от нея? Някои скептици твърдят, че причината може да е в плацебо ефекта. Това е един от най-странните феномени в науката. Лекарите знаят отдавна, че някои пациенти могат да бъдат излекувани с таблетки, в които няма активни съставки, а само обикновена захар и са го нарекли плацебо. Забелязали са и нещо още по-интересно - по-големите таблетки действат по-добре от малките, оцветените - по-добре от белите. Ключът е просто да вярваш, че таблетката ще ти помогне. Това освобождава сили в мозъка, които намаляват стреса и могат да подобрят здравето ви.

Много учени смятат, че хомеопатията действа заради плацебо ефекта. Идеално обяснение, но се оказва, че хомеопатията действа и когато плацебо ефектът не е възможен - когато пациентите дори не знаят, че взимат лекарство.

Из цялата страна се лекуват животни с хомеопатични лекарства. На бременните крави се дава разредена сепия, за възпалените очи на овцете се дава хомеопатично сребро, а прасетата се угояват със сяра. Все повече ветеринари са убедени, че това е медицината на бъдещето. Като Марк Елиът, който е използвал хомеопатията винаги и върху всякакви животни.

За някои учени твърдението, че хомеопатичната вода може да лекува, е като все едно да намериш еднорог. На хомеопатията са й нужни доказателства от високо ниво. В науката най-доброто доказателство е щателно сравняване на медикамента с лекарство с плацебо ефект и през последните години с хомеопатията са правени такива опити.

Дейвид Райли бил конвенционален лекар, който се заинтригувал от тази медицина. Той решил да я подложи на тест и за тази цел избрал сенната хрема. И хомеопатията, и конвенционалтата медицина използват полени за лечение на сенна хрема. Хомеопатията се различава по разреждането. Той събрал 35 пациента със сенна хрема. На половината от тях било дадено хомеопатично лекарство от полен, а на останалите плацебо - захарни таблетки. Никой не знаел какво взима. След четири седмици попълнили въпросник в какво състояние са симптомите им. Въпросът бил ще има ли разлика? За всеобщо изумление резултатът беше ясен: тези на активно лечение имали значително подобрение на симптомите в сравнение с тези с плацебо лекарството. Според тези данни, лекарството е подействало. За да бъде напълно сигурен, Райли решил да повтори изследването и резултатът бил същият. Отишъл още по-далеч и изследвал различни видове алергия. Отново резултатите били положителни, но въпреки тези изследвания, повечето учени отказват да повярват на работата му.

Причината опитите на Райли да бъда пренебрегнати е, че заключението му няма научно обяснение. Скептиците посочват очевидния проблем - все още няма доказателство как нещо, което прилича на чиста вода, може да действа.

За да убеди науката, хомеопатията трябва да намери механизъм, който да обясни как хомеопатичната вода лекува. Това означава да се докаже, че водата наистина има памет. Изведнъж един учен, като че ли намерил такова доказателство. Маделин Енис, професор по фармакология, знаела, че това е научно невъзможно. Но на една конференция тя чула един френски учен да представя объркващи резултати, които изглежда показвали, че водата има памет. Енис знаела, че "паметта на водата" нарушава законите на науката, но вярвала, че един учен винаги трябва да е готов да изследва новите идеи.

Така скептичната Енис започнала да тества централната идея на хомеопатията. Тя извършила експеримент, почти идентичен с този на Бенвенист, като използвала същите кръвни клетки. После добавила хистамин, разреден до хомеопатично ниво. Решаващият въпрос бил дали ще има някакъв ефект върху клетките. За да разбере, трявало да преброи клетките една по една, за да види дали са повлияни от хомеопатичната вода. Резултатите били изумителни. Макар в хомеопатичната вода да нямало нито една молекула на хистамина, тя пак оказала ефект върху клетките.

Енис се чудела дали броенето на ръка не е дало някаква грешка, затова повторила експеримента, като използвала автоматична система, която да брои клетките. За нейно учудване резултатът бил същият.

Най-после има доказателство от високоуважаван учен, че хомеопатичната вода има истински биологичен ефект.

Все пак твърденията на хомеопатията ще се окажат верни. Но скептикът Ранди не бил впечатлен.

Като част от кампанията си да докаже необичайни твърдения, Ранди е решил да прибави и парична награда. На уеб-страницата му има официално обещание да плати 1 милион долара на този, който може да докаже научно невъзможното.

Затова Хоризонт решава да приеме предизвикателството на Ранди. Експерти от водещите научни институции в Англия се събират, за да повторят експериментите на Енис. Те щели да се опитат да открият някакви доказателства за "паметта на водата" при най-строго наблюдение. Джеймз Ранди от Съединените щати идва, за да наблюдава експеримента. За абсолютна стриктност втори учен - Мериън Мейси от Ройъл Ландън хоспитъл, да извърши паралелен анализ.

След разкриването на всички кодове, резултатите са ясни - те са напълно случайни. Статистическият анализ го потвърждава. Хомеопатичната вода няма ефект.

Така Хоризонт не спечелва наградата. Още един триумф за Джеймз Ранди. Репутацията му и парите му са спасени, но дори той признава, че това не е последната дума.

Хомеопатията се връща там, откъдето започва - без научно обяснение. Това няма да спре милионите хора да вярват в нея. Но науката е убедена - хомеопатията е невъзможно лечение."

източник : http://www.lafim.com/modules.php?name=News...cle&sid=221

бих бил много радостен ако се окаже, че хомеопатията наистина помага, но хайде някои да обясни как става това, какъв е механизма - за мен е смешно това - подобно се лекува с подобно, само като си помисли човек...например трябва ти нещо против главоболие и търсиш това което го предизвиква, разреждаш го колкото е необходимо ( а то е необходимо наистина много ) и имаш хомеопатично средство- именно така са създадени тези ...средства, а на някои монопрепарати направо не мога да се начудя, например Blata orientali (хлебарка ) с/щу алергии

при животните наистина плацебо ефекта може да се изключи, но можем ли да бъдем сигурни, че "излекуваното" животно е нямало да оздравее и без прилагане на хомиопатията, мисля трябват задълбочени изследвания и достатъчно голяма статистическа извадка

наистина има много необеснени неща и затова темата е интересна

Куртенков, сподели твоя опит, ще бъде интересно

п.п. дядо ми , мир на душата му почина от рак на белите дробове- голямо страдание...

колко работи изпи човечеца бедна ви е фантазията между тях и доста хомеопатия...нищо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

стана ми смешно че хомеопати са правили опити за прословутия милион на ранди,досега си мислех, че той е запазен само за далеч по-екзотични практики.

аз самата реагирам много агресивно към хора,които защитават хомеопатията заради няколко доста прости причини.

първо,една част от причината да няма голям брой нормални научни изследвания за тези методи е това, че самите хомеопати като че ли се опитват да се разграничат от науката и да представят себе си за алтернативни лечители. и без това общетсвото е несправедливо към хората,които се занимават с наука ,професията е толкова (привидно) неблагодарна,ами сега и тази обществена стигма към учените като хора които се бъркат в свещените пътища на природата и ароматотераписти,кристало лечители и хомеопатите с тях от другата страна, в ролята на положителните герои.

второ,ако в твърденията им има истина и водата наистина има "памет" и се държи по непредвидим начин не трябва ли хомеопатичните лекове да бъдат третирани като традиционните лекарства и да минават през всички процедури,през които традиционните лекарства преминават?

хомеопатите искат общественото признание,отредено за лекарите и биолозите,но без отговорностите,които идват с това.

колкото до животните и ,че при тях няма плацебо ефект...точно ми дойде наум, че тези животни биват отглеждани и наблюдавани от хора...няма ли вероятност животните да бъдат третирани по специален начин от хората,грижещи се за тях и това по някакъв начин да влияе на здравето им? би било хубаво ако някой знае за проведен експеримент със животни,които получават хомеопатичното лекарство и плацебо и хората,провеждащи експеримента не знаят кое животно какво получава...просто моето малко допълнение

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
за мен хомеопатията е една от най-големите лъжи измисляни от човека с цел печалба...е може би Ханеман ( откривателят ) наистина е вярвал в нея, но самия принцип на хомеопатията е просто абсурден и всеки който има някакъв допир с медицината или биологията ще разбере това, защото не можеш да излекуваш болеста като лекуваш само симптомите, а самото разреждане на активното вещество при хомеопатията е напрово смехотворно, защото при високи разреждания, които се смятат за най-лечебни отдавна е доказано, че надали има и една останала молекула от активното в-во, но тогава хомеопатите измислиха как да обеснят всичко - просто водата в която става самото разреждане добива "памет" за активното в-во и е лечебна

ето какво казват за хомеопатията:

"Хората страдащи от всички видове болести, от депресията до артрита, от мигрената до язвите, и сега все по "модерните" СПИН и МИАЛГИЧЕН ЕНЦЕФАЛОМИЕЛИТ, могат да бъдат излекувани чрез ХОМЕОПАТИЯ . "

и това лекар го казва... :post-20645-1121105496:

а иначе напоследък хомеопатията е една огромна индустрия

убеден съм, че хомеопатията може да помогне много на някои хора, но само чрез плацебо ефекта... все пак и психичната нагласа е важна

Изпитвал съм на свой гръб хомеопатия. Принципът ми изглежда наистина абсурден, но определно действа по някакъв начин на организма... за малко да ми видят сметката.

Колкото до паметта на водата, това е съвсем друга тема, свързана с квантовата физика и е научно доказана. Който се интересува ще дам информация.

Ето нещо твърде интересно

"ХОМЕОПАТИЯТА

Нийл Пиърсън

....

Ето и филмът, за който става дума:

Homeopathy%20-%20The%20test.jpg

BBC HORIZON: Homeopathy - The test

Предоставен естествено от http://kolibka.com ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
...една част от причината да няма голям брой нормални научни изследвания за тези методи...
Невярно! Има и то много. В най-различни страни, при най-различни условия, от най-различни колективи. И с най-различни крайни резултати :116: - нещо, което също е съвсем естествено. Когато се работи с жива материя е така.

...че самите хомеопати като че ли се опитват да се разграничат от науката и да представят себе си за алтернативни лечители...
Говориш, надявам се, за хомеопатите, които са без биологично образование. В България в момента има над 1000 лекари завършили т.нар. "боароновски" курсове, още над 50 са лекарите-класици (говорим все само за хуманната медицина). Очевидно е несериозно да се твърди, че те се разграничават от науката и се представят за алтернативни лечители - това важи само за хомеопати, които си мислят, че малкият кръг на кръвообращението е между черния дроб и червата... :clap3:

...ако в твърденията им има истина и водата наистина има "памет" и се държи по непредвидим начин не трябва ли хомеопатичните лекове да бъдат третирани като традиционните лекарства и да минават през всички процедури,през които традиционните лекарства преминават?...
Преминават си! Преминават си още как! Тук, разбира се, аз мога съвсем конкретно да говоря само за ветеринарномедицинските продукти - напр. изискванията са по-ниски, ако разредждането е по-високо от 1:100000, но, общо взето, процедурите, таксите - всичко си е като при всички препарати. Даже, кой знае защо, хомеопатичните ВМП са изключени от процедурата по взаимно признаване в рамките на ЕС.

...хомеопатите искат общественото признание, отредено за лекарите и биолозите, но без отговорностите,които идват с това...
Тук вече се присъединявам към твоята агресивност :P - аз лично смятам, че изобщо на хора без биологично образование, не бива да се разрешава да практикуват, а българските закони в това отношение са сред най-рестриктивните в света (бих казал, даже - прекалено рестриктивни) - дори фармацевти нямат право да практикуват хомеопатия! - А защо у нас всеки, който не го мързи, може да се обяви за хомеопат и да почне да лекува - за това питай чиновниците в МЗ и МЗГ - тяхна е отговорността да поставят такива типове на място.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
бих бил много радостен ако се окаже, че хомеопатията наистина помага, но хайде някои да обясни как става това, какъв е механизма - за мен е смешно това - подобно се лекува с подобно, само като си помисли човек...
Класически пример - какво е най-доброто лекарство срещу махмурлук - ами една биричка (може и две, ако си решил да не ходиш този ден на работа) :drinks_cheers:

По отношение на механизма - има разни хипотези - в т.ч. и подкрепени от лабораторни проучвания - в случая, обаче, ме е малко страх да не кажа някоя глупост от гледна точка на физиката, понеже там се употребяват термини, за които си имам твърде бледа представа - говори се за торсионни полета, например, и за разни други такива работи...

Ясно е, че след дълъг период на забвение на този метод, сега всички се учим - в т.ч. и тези, дето се опитваме да прилагаме хомеопатия - така че не бива да се прибързва с каквито и да било изводи.

Между другото, освен при животните, плацебо-ефектът не ни върши работа и при малките деца - а тук също имам известен опит по стечение на обстоятелствата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Важно е и какво точно се лекува с хомеопатични средства. Някои заболявания си минават и без лекарства. Както се казваше за лечението на грип с лекарства от офицялната медицина - без лекарства грипа минавал за 1 седмица, а с лекарства само за седем дни. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

ХОМЕОПАТИЯТА И АНТИМАТЕРИЯТА

Като се замислих за разреждането на лекарствата, ми дойде на ум за една доста странна концепция - за антиматерията. Според нея както има материя, има и нейната противоположност - антиматерията. Привържениците на антиматерията виждат като нейно проявление да речем черните дупки в космоса. Те "съдържат" антиматерия, която влизайки в контакт с материя се превръщат в нищо. Математически изобразено е нещо като : -1 + 1 = 0. За щастие като изключим Бермудския триъгълник на нашата Земя не се случва много често да изчезват предмети.

Във връзка с прословутия разтвор 1С досегашната практика е да се търси в него "молекула" вещество. Ако обаче разгледаме въпроса откъм концепцията за антиматерията, нещата се обръщат на 180 градуса. Вече ефекта иде не от наличието на вещество, а от неговия "негатив" във разствора. Иначе казано първоначално имаме вешество. Разреждаме го докато не остане и една молекула. Но от "престоя" на веществото се е получил отпечатък от него, тъй да се каже неговия негатив, неговата противоположност. При това положение лекува не веществото, а неговия негатив. Негатива (-1) влизайки в контакт с причинителя на заболяването (1) го неутрализира (-1+1=0).

В търсенето на подходящото вещество стигаме до концепцията за сходствата. В търсенето на подходящото вещество, от което да се "направи" антиатерия се взима нещо сходно. Нещо като заместител. От него се прави негатив, който лекува. Образно казано се прави нещо като шперц, който да влезе в ключалката и да отключи вратата.

Основният проблем на това обяснение е, че обосноваването на странните идеи на хомеопатията става на основата на една не по-малко съмнетилна концепция. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като специалист /фармацевт съм по професия/ мога преспокойно да ви кажа, че хомеопатията е абсолютна "гола вода". Основава се на плацебо ефекта и е чудесно средство за печелене на пари и измиване на ръцете от страна на лекарите и колегите ми /пациентът получава препарат, който не може да му навреди/.

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/homeo.html :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От Тонзилотрена останах с добри впечатления при грип, а го водят хомеопатичен продукт. За разлика от някои доста рекламирани за подобни случаи - като комбинациите от аспирин или парацетамол с витамин С под всевъзможни названия (Упсарин, Ефералган), антибиотици...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

принципите на хомеопатията обръщат с краката на горе класическата медицина

например:

" Принципи на подобието

Първият и основен принцип, който лежи в основата на хомеопатичната наука е този на ПОДОБИЕТО. С него започват всички учебници, семинари и изложения на хомеопатична тема. Той е формулиран така: подобното се лекува с подобно (similia similibus curentor). Какво се крие зад него? Веществата, които евентуално биха се използвали като основа за хомеопатично лекарство, в здрав индивид трябва да предизвикват симптоми, сходни на симптомите на определено заболяване. Например: при допир с листата на растението Отровен шмак (Rhus toxicodendron) се получава обрив от малки мехурчета, пълни с бистро съдържимо, силно сърбящи и парещи, кожата по тях е зачервена и оточна Тази картина много прилича на пораженията, които нанася вирусът Херпес зостер върху кожата. Това означава, че двете картини са подобни, следователно това хомеопатично лекарство може да се използва с успех при такава проява на вирусното заболяване Херпес зостер."

и още :

" Понятие за жизнена сила

Хомеопатията използва понятието “Жизнена Енергия”. С нея се обяснява действието на хомеопатичното лекарство, процесът на излекуване и всички феномени, свързани с човешкия индивид като форма на живот. Жизнената Енергия е силата, която вдъхва живот на всички организми. Тя е вдъхновението, което прави съвкупността от клетки и тъкани – жив организъм, човек. Всички болестни фактори: стрес, вируси, вредни условия на околната среда, въздействат именно върху нея. Така се получават места, където Жизнената Енергия е подтисната – там се проявява патологията. Ролята на хомеопатичното лекарство е да покаже на организма къде, в коя посока Жизнената му Енергия е подтисната. Тогава, при наличие на добра Жизнена Енергия, човек сам се справя с болестта. Ето защо децата и младите хора много добре реагират на хомеопатично въздействие, справят се добре с острите и хронични патологии – защото при тях Жизнената Енергия не е подтисната от вредните фактори на околната среда и стресът. И обратно: възрастните хора, дълго боледувалите или обременените с тежки наследствени патологии имат слаба Енергия, за която са необходими внимателно преценени по сила хомеопатични импулси. "

и т.н.

ето тук е подробно http://homeopathia.hit.bg/principi.htm

не виждам човек изучавал сериозно медицина как би се съгласил с това

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много изследователи всъщност считат, че ефектът при лечение с хомеопатия е плацебо ефект. Не знам дали са прави, но плацебо ефектът понякога е внушителен.

Между другото, освен при животните, плацебо-ефектът не ни върши работа и при малките деца
ефектът плацебо е ефект на съзнанието. Спокойното съзнание на родителя лекуващ детето си с хомеопатия (че го лекува без много химия и прочие) влияе на детското, дори на бебешкото, дори човешкото съзнание и поведение влияе на животинското. При животните пък имаме доста малко данни по отношение на съзнанието за да изключват учените напълно плацебо ефекта. Това, че животните "не разбират" че ги лекуват не е според мен научно доказан факт. Аз съм по-склонна да призная чудотворно и необяснимо излекуване с ритуали, думи, уж енергийни полета само заради активното участие на живи съзнания, отколкото реалното действие на такъв разтвор. Независимо от тръскането и броя тръскания, който е случаен и се е превърнал в правило по конвенция а не по някаква физична закономерност в дейтвието на хомеопатичното лекарство участва според мен повече съзнанието отколкото веществото. Обаче забележете в крайна сметка това разреждане и тръскане също е един вид ритуал... Дали увереното съзнание на хомеопата приготвящ лекарството не влияе повече на пациента му отколкото самото вещество...Китайската медицина също използва "чи" в теоретичните си постулати, което принципно е равнозначно на жизнена енергия. Но тя не работи с хомеопатия а с акупунтура например - акупунктурата наистина в много случаи има невероятен ефект, особено при главоболие, алергии и безсъние се е доказала като един почти "традиционен" вече в някои държави метод. При нея също не може да се отрече че има влияние на съзнанието, но също имаме и все пак някакво въздействие върху организма, макар и минимално то е осезаемо. Все пак е очевидно че все още не знаем всичко за организма на човека и животните...а още по-малко знаем за съзнанието.

В България много често на билкови продукти е сложен етикета "хомеопатичен". В аптеките не се предлагат хомеопатични продукти в истинския смисъл на думата. Например има капки от екстракт от чесън на които пише че са хомеопатични но всъщност това си е билков, натурален продукт и той си има реално действие - всички знаем че чесънът има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Хомеопатичните таблетки и лекарства обикновено се дават на ръка от самия хомеопат. Поне така са споделяли мои приятели, които са ходили. При употреба на хомеопатични продукти не трябва да се пуши, да се пие алкохол, кофеин и да се използва ментол под каквато и да е форма. Защо нямам идея... Поне това са ми разказвали.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

fixxxsers, хващаш за ушите един сайт, който се прави от хора без биологично образование, размахваш го и правиш обобщения - не е честно. По сполучливия израз на един наш колега "мога да затрупам с доказателства всеки, който се съмнява в действието на хомеопатичните препарати". Много по-добре е да обсъждаме сериозно проблема, вместо да го замитаме под килима.

Anahronia, ето това

В аптеките не се предлагат хомеопатични продукти в истинския смисъл на думата
разбира се, изобщо не е вярно. Друго ако не - широко рекламираните боароновски препарати ги има навсякъде, отделен е въпросът, че, оказва се много аптекари не знаят как да ги съхраняват и затова аз ги пазарувам само от определени аптеки. В София има само две аптеки, дръзващи да предлагат препарати на фирми, клонящи към т.нар. класическа хомеопатия (именно тя е, която категорично влиза в разрез с конвенционалната медицина, затова). Идеята ти за плацебо-ефект при животните е оригинална, но не става - трябва човек да е истински феномен, за да може да повлияе на хале с 5000 пилета-бройлери вътре.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ей ти сега ще ми кажеш че 5000 бройлера са лекувани от болест с хомеопатия а не са заклани- кой изобщо би оставил 5000 болни пилета за експеримент ти имаш ли на идея каква набутвация е това - ей тва не мога да го повярвам. По-скоро нищо не се е повлияло и експеримента е манипулиран. Т.е. бройлерите не се лекуват с хомеопатия тъй като 5000 бройлера ако са болни това е епидемия и никой не би седнал да провежда екперимент в епидемична обстановка. Така че и ти не говори ей тъй на ангро, Андрей относно прилагане на препарат на 5000 болни бройлера, тъй щото ако някой си е позволил да проведе подобен експеримент значи той е най-малкото незаконен. Става дума за лечение на болести а не за това дали бройлерите "изглеждат" по - здрави след употреба на хомеопатичен продукт. Боароновските препарати за хора са абсолютно неефективни, лично съм ги опитала и си докарах бронхит да не говорим че изобщо не стимулират имунитета. На мен плацебото не ми влияе. Другите хомеопатични продукти с етикет хомеопатични съдържат МНОГО голямо количество растителни екстракти и са си направо билкови. Виж кучето ми би се повлияло от ефект плацебо - на него му стига да му намажа с крем лапичката и болката му намалява все едно лично съм я облизала. Та от какво са били болни бройлерите?

И освен това не смятам че трябва да се допускат на пазара продукти със съмнителен ефект, а такива има много. Предпочитам да е билков отколкото да давам пари за празни хапчета! На опаковките на подобни лекарства трябва да е написано с големи букви "АКО СТЕ БОЛНИ ПО-ДОБРЕ СИ КУПЕТЕ ИСТИНСКО ЛЕКАРСТВО". Не съм съгласна да се спекулира с имунната система на хората и нейната способност сама да се възстановява и от това да се прави масов бизнес. Виждала съм с очите си как лекарка умори бременна жена с отит защото й изписа хомеопатичен продукт! Повечето състояния на ГРИП минават без лекарства точно за същото време за което при прием на хомеопатичен или какъвто и да е друг продукт. Ако имунната система работи добре усложнения няма и изобщо няма никакви данни че хомеопатичния продукт ЛЕКУВА. Това е все едно да кажеш че ВИтамин Ц лекува грипа но не е така , и аспирина също не го лекува, вирусните заболявания се атакуват от имунната система и единственото сигурно нещо е ваксината. Тоя Осцило..какво беше там циум е пълна боза. По-добре да ядеш мед и лимони. Ефекта ще е къде по - силен!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Освен за лечение в тесния смисъл на думата, хомеопатичните препарати се дават на животните и за повишаване на продуктивността - конкретният случаи е точно такъв. Има един цял бурно развиващ се подотрасъл на животновъдството (organic farming), в който хомеопатията е основен метод за профилактика и лечение. Ще продължа за това в съответната тема ("Ветеринарно обслужване на биологичното животновъдство") в подраздела "Ветеринарна медицина" на форума. Тъй като тук сме в медицинския - едни хора са доволни от хомеопатия, други не - това е ясно, нали точно тук идва моментът на научния анализ. Това на което се възпротивих още при откриването на темата е предпоставянето, че всеки, който се занимава с хомеопатия е шарлатанин.

Относно "законността" и "незаконността" на провежданите у нас опити с животни - това е съвсем друг въпрос - със сигурност няма откъде да знаеш, че вече си имаме един много сериозен проблем - западните списания масово връщат статии на наши учени, защото трябвало да имаме някаква си регистрация на европейско ниво, че имаме право да провеждаме такива опити (а да се получи такава изобщо не било лесно). Аз, разбира се, се измъквам по допирателната, защото намерих съответните дупка в нормативната уредба ( :annoyed: ), просто искам да ти кажа, че ако сме пунктуални да крайност, всеки опит с животни у нас, без съмнение, е незаконен. Всъщност, днес преди обед бях в една "елитна" ферма, която незабавно би трябвало да бъде затворена, тъй като не отговаря и на най-елементарните изисквания за хуманно отношение към животните - но, никой няма да я пипне, това е сигурно - тъй че, да не забравяме, че живеем в държава на мафията и всякакъв разговор за законност и незаконност у нас е доста условен.

А с повечето неща от последния ти абзац, аз всъщност съм съгласен:

- че комплексните боароновски препарати имат доста съмнително действие (за монопрепарати им, обаче, съм готов да споря - по моите впечатления са ефикасни);

- че като хомеопатични се продават фитотерапевтични препарати;

- че грипоподобните състояния (не и грипът!) си минават често така или иначе без никакви лекарства;

- че е неправилно да се говори, че витамин С или аспиринът лекуват грип;

- че медът е по-добър от всякакви лекарства.

За ваксините - това е съвсем друг разговор. Не само, че не мисля че са нещо сигурно, но мисля, че даже вредите от тях превишават ползите. Но не искам засега да се набутвам в този дебат. Веднъж го споменах между другото на едно мероприятие и щяха да ме изядат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Когато години наред си работил с многобройни източници, доказващи действието на хомеопатичните препарати, оказва се, да посочиш, да избереш, просто ей-така някой е страшно трудно. Все пак, ето една великолепна, според мен, поредица, или по-точно - статия от пет части, озаглавена Immunology and Homeopathy. Публикувана е, разбира се, "в авторитетно научно издание" (толкова ми е смешно това словосъчетание, ама няма как!):

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content...ourcetype=HWCIT

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content...ourcetype=HWCIT

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content...ourcetype=HWCIT

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content...ourcetype=HWCIT

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content...ourcetype=HWCIT

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Уф, този постинг два пъти ми излезна, та ще цитирам и едно проучване в Русия на един комплексен хомеопатичен препарат, предназначен за лечение на нарушения в репродуктивния цикъл при женските животни (в състава му влизат Lachesis, Pulsatilla, Sabina, Sepia (това са все хомеопатични препарати) и хомеопатизиран АСД-2) - направили са сравнително изследване и са получили, че при опитната група, в сравнение с контролната, оплодяемостта е нараснала с 10.6%, продължителността на лечението е достоверно по-къса, а лабораторните изследвания красноречиво са демонстрирали положителното влияние на хомеопатичния препарат върху хематологичния, биохимичния и имунния статус на животните - "...наблюдалось ускорение СОЭ на 20%, увеличилось содержание гемоглобина – на 9,4%, количество лейкоцитов – на 8,0% и эритроцитов – на 15,7% (Р<0,05)...Показатели содержание гемоглобина в крови у животных после лечения в контрольной и опытной группах оставалось ниже нормы, при этом количество эритроцитов доходило до нормы только в опытной группе. В лейкограмме крови животных отмечалось снижение эозинофилов как в опытной, так и в контрольной группах, статистически достоверно увеличилось количество моноцитов в опытной группе (в 4,3 раза), приближаясь к показателям нормы, в то время как в контрольной – в 1, 8 раза, одновременно отмечался сдвиг ядра вправо в опытной группе, за счет увеличения содержания сегментоядерных нейтрофилов. Биохимические показатели крови у коров больных послеродовым эндометритом изменялись в контрольной и опытной группах. Так, количественное содержание общего белка увеличилось в опытной группе на 19,1%, в контрольной на 13%, соответственно: резервная щелочность – на 35,34% и 37,70%, общий кальций – на 28,0% и 23,0%, неорганический фосфор – на 18,8% и 21,5%, глюкоза – на 39,6% и 22,6%. К концу опыта статистически достоверно увеличилось содержание каротина, как в опытной группе (в 5,1 раз), так и в контрольной (в 4,9 раза) и приближалось к нижней границе нормы...Анализируя данные иммунологических показателей необходимо отметить, что у коров опытной группы статистически достоверно увеличилась бактерицидная активность сыворотки крови с 52,40±2,36% в начале опыта до 60,40±1,53%, фагоцитарная активность нейтрофилов с 56,40±2,30% до 58,80±2,68%, возросло фагоцитарное число с 5,40±0,38 до 6,80±0,77, количественное содержание иммуноглобулинов (IgG на 52%, IgM на 66,4%, IgA на 70,1%)...".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А какво мислите относно моето предложение да потърсим обяснениетона действието на хомеопатичните продукти от гледна точка на концепцията за антиматерията.

Няколко статии за антиматерията:

В Уикипедията

Антиматерия - Огледален образ на материята с различни характеристики на елементарните частици.

За първи път регистрираха превръщане на материя в антиматерия и обратно

Къде е антиматерията?

Физика: Научен екип от специалисти, финансиран от ЕС, създава първата реакция между материя и антиматерия

Антиматерията

Разбира се въпроса за антиматерията заслужава отделна тема. Така, че ще се огранича с един цитат от последния сайт, за да го разгледаме във връзка с темата:

Според физиката, Големият взрив трябва да е създал по равни количества материя и антиматерия. Антиматерията е "огледалният образ" на материята — има същата маса, но противоположен заряд. Заради различията си, когато тези първични врагове се срещнат, те се унищожават напълно, от което се получава ослепителна светлина.

Та моята версия беше, че при разреждането всъщност се постига не оставане на "поне молекула" или "памет на водата", а негатив на веществото, негова антиматерия. Иначе казано, хомеопатичното лекарство не "вкарва" вещество в организма, а унищожава определена категория от наличното. По-образно, макар и едва ли точно ако в организма има вирусна бактерия, лекарството вкарва антибактерия и щом двете се срещнат - "светват" :lightbulb: . Именно "светването" може да е в основата на хомеопатичния принцип за лечебната криза

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...