Отиди на
Форум "Наука"

Кралство Шоа


Recommended Posts

  • Потребител

Френски археолози заявиха, че са открили останките на три големи града, които може би са били центъра на легендарно ислямско кралство в Етиопия.

Древни ръкописи свидетелстват за съществуването на кралство Шоа, което в периода между Х и ХVIв. контролира важни търговски пътища между християнските земи и мюсюлманските пристанища в Червено море. Но точното местонахождение на кралството така и не е разкрито. Националният център за научни изследвания /НЦНИ/ заяви, че екип от археолози са открили останките на три средновековни града Асраби, Масал и Нора. Те “може би са били сърцето на това мюсюлманско кралство, преди то да бъде погълнато от султаната Ифат”, предполагат учените. “Джамии, стени и различни сгради, чиито останки са високи няколко метра” осейват мястото, заявиха от НЦНИ. Откритието е направено в район дълъг 11 км. За следващата година са планирани разкопки в останките от Нора. /АФП

вие чували ли сте за такова крластво......някакви извори, сведения,слухове...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

:hmmm: Ами Етиопия е по-известна с древното царство Аксум, а после като крепост на християнството. След арабското нашествие всъщност това е единствената християнска държава останала на африканския континент. Етиопия била сериозно застрашена от арабското нешествие при управлението на негус (крал) Лебна Денгел (1508-1540). В крайна сметка етиопците се обърнали за помощ към християнска Португалия и на помощ дошъл отряд воден от петия син на Вашку да Гама. После португалците били изгонени, но пък се намърдали италианците и Виктор Емануил ІІ се провъзгласил за император на Етиопия. Но това разбира се е друга история...

А на мен ми се струва, че говориш за султаната Адал

Ако е това, ето малко повечко. Разбира се акцента е върху християните в Етиопия, но казват нещоичко и за султаната.

А Шоа е етиопска област, в която е било царството Адал.

Ето хрониката на цар Зара Якоб в която често се говори за тази област.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...